Gróf Széchenyi Zsigmond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1898–1967

„GRÓF KARTÁRS"

Gróf Széchenyi Zsigmond emlékére két részes dokumentumfilmet készített Dénes Gábor és Szabó István András, amelynek az ősbemutatója tegnap volt Budapesten, az Uránia moziban.

A vetítésen megjelent a nagy magyar vadász, vadászíró özvegye, gróf Széchenyi Zsigmondné, valamint Feiszt Ottó, az OMVK elnöke. A száz perces dokumentumfilm nagyon sok olyan régi fényképet mutat be, amelyek a nagyközönség számára eddig nem ismertek, és végigkíséri Széchenyi Zsigmond életútját születésétől haláláig. A filmből megismerhetjük a családi hátteret, a háború előtti vadászexpedíciókat, majd a háborús éveket, az utána következő kitelepítést illetve rehabilitálást. A film külön hangsúlyt fektet Széchenyi féltve őrzött vadászkönyvgyűjteményére, melynek sorsa máig nem rendeződött megnyugtatóan.

Az alkotók előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a televíziós csatornákkal a film vetítéséről.

RÉSZLETEK A FILMBŐL:

Preisz Gyula
2009. május 6.

Szabó István András, a film operatőre gróf Széchenyi Zsigmondnéval

PROLÓGUS

„A mai 50 felettieknek biztosan, de talán több generációnak is Széchényi Zsigmond egy személyben volt a korabeli televízió. Mert az ő könyvei révén juthatunk el Afrikába, az indiai maharadzsák udvarába vagy Alaszkába. Általa olyan világokat ismerhettünk meg, amelyeket azóta se tudunk elfelejteni, amelyek személyes megismerése ma is sokunknak titkolt vágya maradt.

Az ő leírásaiból ismerhettük meg a szavannák faunáját, illatát, a vadonra borult éjszaka hangjait.Ő nyitotta ránk a nagyvilágot, ő vitt el minket távoli tájakra akkor, amikor még Pozsonyba is útlevél kellett, amikor Bécsig eljutni elérhetetlen álomnak tűnt, amikor az álmainkat is falak határolták. Ő volt az az író, aki megosztotta velünk rendhagyó élményeit, a természet szeretetét, tiszteletét és ezért sokan örökké hálásak leszünk neki. De ki is volt Széchényi Zsigmond?”

* * *

EPILÓGUS

„Széchényi Zsigmondnak voltak titkai, voltak mániái. Ma már senki nem tudhatja, hogy azért vadászott, hogy írjon, vagy azért írt, hogy vadászhasson. De Széchényi Zsigmond szellemi öröksége ma is jelen van. Újabb és újabb kiadást érnek meg művei. Eddig több millió példányban adták ki könyveit. Talán nem túlzás, de ma is ő az egyik legnépszerűbb magyar író. Alaszkáról, Indiáról írt könyvei ma is hiteles útikönyvek nemcsak vadászoknak, nemcsak kalandvágyóknak.A világnyelvekre lefordított művei külföldön is sikeresek.

Egy ember sorsát meghatározza, hol és mikor született. Ki tudja megmondani, mi lett volna, ha Széchényi Zsigmond máskor és máshol ír. Mi lett volna, ha a családi hagyományok nem a kreatív független értelmiségi létformát erősítették volna, ha a háború, a politikai viharok forgószelei nem kényszerítik rá, hogy mindent előröl újrakezdjen, mint szinte mindenki e a hazában.

Szellemi hagyatékát nem lehet se államosítani, nem lehet széthordani, és nem lehet titkolt gyűjteményekben elzárni. Széchényi Zsigmond azon kevesek egyike, akinek az öröksége a szó nemes értelmében ma már igazi közkincs, amelyből mindenki meríthet a maga örömére, a maga gyönyörűségére.”


Széchenyi életének rövid bemutatása (Gyorgyevics Tamás)
Emlékkiállítás, emlékbeszéd a 100 éves évfordulóról (részlet)
VADÁSZATI KÖNYVTÁR
Magyar nyelven megjelent munkái
Idegen nyelven megjelent munkái
Fényképek, fotóalbumok, naplók
Széchenyi Zsigmond hangfelvétele (1960)

Az adatokat és a fotókat Gróf Széchenyi Zsigmondné bocsátotta a honlap rendelkezésére, köszönjük segítségét.