HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK, TUDÓSÍTÁSOK

 

SZÍVVEL ÉS LÉLEKKEL
75 éves Muray Róbert


A Gödöllői Királyi Kastély kiállítással tisztelgett az idős művész előtt, aki 75 éves kora ellenére is aktívan dolgozik. Az egykori királyi lakhely méltó környezetet adott a páratlan, és egyre nagyobb értékű műalkotásoknak.

A Vadászkamara Kürtegyüttes kürtszója után Révész T. Mihály igazgató mondott ünnepi beszédet, amelyben meleg szavakkal köszöntötte a mestert. Kiemelte azt a harmóniát, amely a művész képeiből árad, amely harmónia tükrözi az alkotó belső világát, és amely olyan erővel hat, hogy egyedivé varázsolja a művész minden egyes alkotását.

Ezután dr. Feledy Balázs művészeti író köszöntötte a mestert. Felhívta a figyelmet arra a kettősségre, amely példátlan a magyar természetábrázolás történetében, a művészet és az ismeretterjesztés különlegesen egyedi összekapcsolására. Muray Róbert miközben alkot, legalább annyira gondot fordít arra, hogy művei az ismeretterjesztést is szolgálják. Ez az ő különleges tehetsége, amely mindenki fölé emeli. A képeken mindig létező, valóságos lényeket látunk, minden műve valamilyen információt ad a természet kimeríthetetlen kincsestárából. Összefoglalva a művész munkásságát elmondható, hogy életműve tudományos ismeretterjesztés művészi fokon.

Mi is kellett ahhoz, hogy ezek az alkotások megszülessenek? Kellett nagyon erős tehetség, komoly felkészültség, speciális érdeklődés, a természeti és művészeti matéria ismerete, majd mindennek valamiféle kreatív feldolgozása. Ez egy igen bonyolult folyamat, amelynek ha bármelyik láncszeme hiányzik, már nincs meg az igazi mű lehetősége. Éppen ezért ebben a műfajban nagyon sok dilettáns művet is látnak azok, akik foglalkoznak kortárs képzőművészettel. A kiállítás képeit megtekintve érezhetjük a művész abszolút felkészültségét, a szakmai biztonságot, amely párosul a művek egyedi kisugárzásával.

Muray Róbert 1954-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán, ahol bent is maradt oktatónak. 1956 után a forradalomban történő közreműködéséért a főiskoláról kitették, és később a rendszerváltáskor rehabilitálták. Mivel most ünnepeljük az '56-os forradalom ötvenedik évfordulóját, dr. Feledy Balázs felelevenítette a művész ebben játszott szerepét is.

Adjunktus volt, bírálta az oktatást, a sok marxizmust, a sok orosz órát, eljárt a Petőfi-körbe, október 23-án felvonult, és ami a döntő, fényképezett, fényképezett, fényképezett… Fekete-fehérben ő laborálta a képeket, majd a fotókat kitette a főiskolai hirdetőtáblára. Huszonöt éves tanársegédként tanúja volt november 6-án annak, hogy betörő fegyveresek kegyetlen mészárlást hajtottak végre a főiskola udvarán, négy főiskolai hallgatót és négy ott bujkáló katonát öltek meg. A temetésnek másnap november 7-én nemcsak tanúja, hanem cselekvő részese is volt. 1957-ben letartóztatták, Kistarcsára vitték, és kitették a főiskoláról.

1990-es rehabilitálása óta címzetes egyetemi docense a Képzőművészeti Egyetemnek.

Muray Róbert elsősorban madárszakértőnek, ornitológusnak tartja magát, de tudományos művészeti horizontja ennél sokkal tágabb, gondoljunk csak a Búvár zsebkönyvek sorozatára. Elmondása szerint egyfajta hangulati realizmus igézetében alkot, képei tele vannak élettel, nem tájképek, hanem életképek állatokkal.

Preisz Gyula, VII. 22.

A Vadászkamara Kürtegyüttes köszöntötte a megjelenteket

Révész T. Mihály, az intézmény igazgatója

A művészeti kritikus méltató szavakkal beszélt „Robi bácsiról”

Műtét után, már újra a barátok között

Zsúfolásig telt a kastély bálterme

Az első belépők a kiállításra

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-354-0622; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net

Vissza