HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK, TUDÓSÍTÁSOK

 

Csergezán kilátó

„Egy igaz, becsületes művészember volt…”
Csergezán Pál emlékkiállítás Bábolnán

Csergezán Pál neve mára fogalommá vált. Képei bejárták a nagyvilágot, illusztrációi visszaköszönnek ránk tankönyvekből, Bársony István, Fekete István és Kittenberger Kálmán köteteiből. Olyan iskolát teremtett, mely máig etalon a magyar természetfestészetben.

Művészek, tisztelők és érdeklődők sokasága töltötte meg a bábolnai Lovas Múzeum dísztermét. A tíz éve elhunyt festőművész hagyatékából kiállított képek előtt először Fugli Károly, a Csergezán Pál Alapítvány elnöke köszöntötte az ünnepélyen részt vevőket, külön üdvözölte a megnyitón jelenlevő Ifj. Csergezán Pált, Bodrogi Gyula színművészt, és Rácz Antal minisztériumi főtanácsost.

Rombauer Zoltán, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy Csergezán kedvenc témája a természet és a vadvilág mellett a ló ábrázolása volt, s személye a mai napig képes összehozni a két – nem mindig a felhőtlen viszonyukról híres – tábort: a lovasokat és a vadászokat.

Rácz Antal meleghangú visszaemlékezésben állított emléket barátjának. „Csergezán Pál egy igaz, becsületes művészember volt” – mondta. Külön kiemelte, hogy a mester mindig megosztotta tapasztalatait a fiatalokkal, a következő művészgenerációval.

Ezután Bodrogi Gyula és Csekő Sándor adott elő egy interjút, mely 1990-ben készült a festőművésszel. Az egykori beszélgetés felidézéséből is kiviláglott, hogy Csergezán Pál a „modelljei” társaságában, az erdőben szemlélődve érezte magát igazán elemében, tiszta szívvel és tiszta szemmel leste a vadat, és ez az erdőillatú tisztaság a képeiről is visszakacsint ránk.

Fugli Károly elnök elmondta még, hogy közel egy évtizede annak, hogy a természetábrázoló óriás emléke előtt tisztelegve életre hívták a Csergezán Pál Alapítványt. A hagyaték- és emlékápolás mellett egyértelmű céljuk volt, hogy támogassák a nagy művész nyomdokaiba igyekvő fiatal alkotókat is.

A természetábrázoló téma legrangosabb elismerését, a Csergezán Pál díjat eddig Kiss Richárd, Meszlényi Attila, Muray Róbert, Németh János és Valaczkai Erzsébet nyerte el. Az alapítvány idén újra meghirdette a pályázatot, melyre 28 alkotó több mint 70 alkotást küldött be. A hattagú zsűri úgy döntött, hogy 2006-ban nem adja ki a Csergezán-díjat, mivel „a beérkezett pályamunkák egyike sem éri el a Csergezán-i ouvre-hoz méltó, festőiségében és szakmai hitelességében elfogadható minőséget”. A pénzdíj átkerült a következő évi pályázatra. Jövőre sokkal szélesebb körben szeretnék meghirdetni a pályázatot, abban a reményben, hogy „a Csergezán Pál Díj elnyerése több amatőr és hivatásos művészt fog megihletni”.

A Nimród egykori művészeti vezetőjének, a Nimród Alapítvány egyik alapítójának, Csergezán Pálnak néhány művét is megtekinthették a megnyitóra ellátogatók. A Csergezán Díjasok egy-egy alkotása mellett Antal László, Boros Zoltán, dr. Gaál Ágnes, Iván Margit, Kalas András, Marics Attila, Mészáros Iván, Seres József, Tóth Tünde és dr. Végh Endre képei is színesítik az emlékkiállítást.

… S miközben idebent egymásnak adják barátok és tisztelők a mikrofont, hogy az emlékezés hangján megidézzék Csergezán Pált, a művészt és embert, én közben kinézek az ablakon, az éppen csak színesedni kezdő fákra sandítok, és arra gondolok, hogy lennie kell egy égi erdőnek, ahol talán szintén most kezdenek bőgni a bikák. S ha van ilyen, hát a cserkelő úton biztos ott baktat egy ember, hóna alatt vázlatfüzetével. Az égi vándor – Csergezán Pál.

A kiállítás megtekinthető szeptember 12-től november 30-ig a bábolnai Lovas Múzeumban (2943 Bábolna, Mészáros út 1.). Látogatási idő: naponta 9–17 óráig.

Kántor B. Péter, IX. 14.

Nívós tárlatot tekinthettek meg az érdeklődők

Rombauer Zoltán, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója (balra)
és Fugli Károly, a Csergezán Pál Alapítvány elnöke

Rácz Antal emlékezik

A Csergezán Díjasok egy-egy alkotása is látható a kiállításon
(Képünkön Németh János és Muray Róbert egy-egy műve)

Bodrogi Gyula egy interjú erejéig Csergezán Pál „bőrébe bújt”

Filmvetítés is színesítette a megnyitó ünnepséget

 

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-354-0622; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net

Vissza