HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK, TUDÓSÍTÁSOK

 

Afrikai–Magyar Vadászmúzeum Kisbágyonban
Egzotikus és hazai vadásztrófeák bemutatója a dél-nógrádi dombok között

Két kiváló vadász és lelkes lokálpatrióta, Kopka László és Kopka Viktor, apa és fia oktatási céllal mutatja be az eddigi vadászexpedíciókon elejtett nagyvadfajok trófeáit a nagyközönségnek. Kettejük szándékai szerint születetett meg az Afrikai–Magyar Magánmúzeum…

Kisbágyon község Nógrád déli részében, a Cserhát lankákká szelídülő vonulatai alatt bújik meg, a Bujáki-patak széles völgyében. A kis település déli végében a palotási víztározó kiterjedt nádasai húzódnak, az északin, a völgy mezőgazdasági területei felett a bujáki hegyek erdei látszanak – a környék tehát kiváló lehetőségeket kínál mind az apró-, mind a nagyvadgazdálkodásra. A község szélén azonban ma már kafferbivaly, varacskosdisznó, különféle antilop, gazella, sok más egzotikus és persze hazai trófeákat is láthat az érdeklődő: egy csipetnyi Afrika költözött ide, méghozzá szó szerint!

Kopka László és Kopka Viktor először 1998-ban járt Afrika-expedíción, azóta pedig többször is elutaztak vadászat céljából a fekete kontinensre. Jártak már a Dél-Afrikai Köztársaságban, Zambiában és Tanzániában, s mindenhonnan csodálatos trófeákkal tértek haza. A gyűjtemény folyamatosan gyarapodott, végül a nagyközönség által is látogatható múzeummá nőtte ki magát. A páratlan élményt kínáló turisztikai látványosságot a Kopka család teljes egészében önerőből finanszírozta.

Az Afrikai–Magyar Magánmúzeum trófea- és képkiállítását a hét végén nyitották meg, rendkívüli érdeklődés mellett. Eljöttek a környéken gazdálkodó vadásztársaságok elnökei és a vadászati kultúra képviselői is.

A kiállítóhely két részből áll: az Afrika-teremben egzotikus fajok – kafferbivaly, két gnu faj, tehén- és nyársas antilopok, impallák, más gazellafajok, varacskos disznók, zebrák és még számos más vadfaj – preparátumai tekinthetők meg. A fekete kontinensről hazai tájakra kalauzol a magyar terem, amelyben a hazai nagy- és apróvadfajokkal ismertetik meg az érdeklődőket. Előbbiekhez festmény kiállítás is társul – természetesen vadászati témában alkotók műveiből.

– Mintegy húsz esztendő vadászatának gyümölcse látható a falakon. Valamennyi trófeához különleges, elsősorban személyes élmények fűződnek – fogalmazott Kopka Viktor, hozzátéve: a hazai és idegen tájak állatvilágát bemutató tárlat célja, hogy a kívülállók is felismerjék, a vadászat nemes célokat szolgál, például az ember által megbontott természeti egyensúly fenntartását és az ismeretek bővítését.

– A magángyűjteményből lett tárlat létrehozója Kopka László. A trófeák megtekintése közben édesapámra is gondoljanak, hiszen ő ebből a kis községből indulva messzi tájakat bejárt, majd visszatért, s távoli vidékeket hozott szülőfalujába – fűzte hozzá Kopka Viktor.

A Safari Club International magyarországi elnöke, Hídvégi Béla szerint mérföldkőhöz érkezett a hazai vadásztársadalom, hiszen egyelőre nagyon kevés olyan múzeum létezik, amelyik oktatási célokat is szolgál, a régióban pedig hasonló sincs.

– Ezen a napon hitet teszünk a magyar vadászat ügye mellett, amely jelenleg nagyon rossz pozícióban van. Köszönöm a Kopka családnak, hogy segítséget és eszközt biztosított a jövő nemzedék oktatásához – mondta Hídvégi Béla, hozzátéve: a bemutatott trófeák között több igazi különlegesség is található, amelyek közül néhányat a klub rekordkönyvébe is bejegyeznek.

A Nógrádi Média Kiadói Kft. ügyvezető igazgatója, Kopka Miklós elismerően szólt az édesapja és testvéröccse által megvalósított múzeumról.
– Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az önálló magyar teremhez egy képkiállítás is kapcsolódik, a kisbágyoni Hubertus kisgaléria, amely vadászfestők élet- és tájképeit mutatja be. Valójában ez is egyfajta mecenatúra, hiszen a mostoha körülmények között alkotó, de mindenképpen figyelemre méltó művészekhez személyes kapcsolat fűzi családunkat – mondta Kopka Miklós.

A múzeum magyar részlegét a Szécsényi Természetvédő és Sport Vadásztársaság elnöke, Plachy Péter nyitotta meg, aki Kopka László első dél-afrikai vadászútján is részt vett.
– E terem két vadász, Kopka László és Kopka Viktor lelki világát, a természethez, a vadgazdálkodáshoz való viszonyát mutatja be, és elmeséli, hogyan élnek a vadászok a hétköznapokon – mondta. – A trófeákhoz társított, mély érzelmeket hordozó festmények azokhoz is közel hozzák a vadvilágot, akik azt egyébként nem is ismerik!

A különböző vadfajok trófeáit művészi ábrázolással egészítik ki Valaczkai Erzsébet, Rübe József, Vörös Tibor, Kovrig Miklós, Bihari Puhl Levente, Zsoldos Tibor és Czinege Zsolt alkotásai.
– Ez az épület Isten teremtett világának egy szeletét foglalja magába, s értéket ad az egyébként kevés értékkel rendelkező régiónak – hangsúlyozta Bartos Zoltán lelkész, aki felszentelte a múzeumot.

A fekete kontinens iránt érdeklődő turista- és tanulócsoportok mostantól előzetes bejelentkezés alapján látogathatják Kisbágyonban az Afrika–-Magyar Magánmúzeumot.

Faragó Zoltán, XI. 20.

A képen balról jobbra: Plachy Péter, Hídvégi Béla, Kopka Miklós, Kopka Viktor, Bartos Zoltán és Kopka László

Érdeklődők a hazai trófeákat bemutató teremben, jobbról Kopka László

Afrikai trófeák között – pillanatkép a megnyitóról
(Fotó: RIGÓ TIBOR)


Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-354-0622; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net