HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK, TUDÓSÍTÁSOK

Magyarország világhirű vadászterületeit, a vadászatokat, világrekord trófeákat bemutató kétrészes film
(43 illetve 40 perc).

Ára: 6500 Ft

VILÁGREKORDOK NYOMÁBAN I–II.

Augusztus 24-én mutatták be dr. Ignácz Magdolna új dupla DVD-jét „Világrekordok nyomában” címmel. A budapesti Erdészeti Információs Központban tartott filmbemutatón megjelent Pintér István, az FVM Vadászati, Halászati és Vízgazdálkodási főosztályának vezetője valamint Feiszt Ottó, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke is.

Pintér István beszédében elmondta, hogy nagy jelentőségűnek tartja a filmet, amely emléket állít a magyar vadgazdálkodás kiemelkedő eredményeinek a világhírű trófeák bemutatásán keresztül. Hangsúlyozta, hogy a filmben látható csodálatos trófeák természetes körülmények között, a manapság egyre gyakoribb visszaélések árnyéka nélkül fejlődtek oly hatalmasokká, és valóban igazi trófeák. Méltatlannak tartotta a vadászathoz, a vadásztársadalomhoz az oly mértékben elüzletiesedett vadászatot, ahol mesterséges körülmények között tenyésztik az óriás agancsú szarvasokat, és örömét fejezte ki, hogy eme folyamat megállítása érdekében a CIC legutóbbi közgyűlésén sikerült hangot adni és eredményt elérni a magyar delegációnak. A trófeák mindig egy terület értékmérői, jelzik az ott folyó szakmai munkát, tapasztalatot, ráfordítást, amelyet ebben a filmben szakszerűen bemutat az alkotó, dr. Ignácz Magdolna. Pintér István kitért dr. Ignácz Magdolna korábbi, a vadászati kultúra ápolása terén végzett munkájára, a festőtáborok szervezésére, művészeti kiadványok és filmek megjelentetésére, illetve az alkotónak a helyszínen bemutatott festményeiből összeállított kiállítására.

Dr. Ignácz Magdolna megköszönte a meghívott vendégeknek, a sajtó képviselőinek a részvételt, és elmondta, hogy hároméves munka eredménye a bemutatásra került film. „A film történelmi körutazásra invitál Magyarország vadászati emlékhelyeire. Felidézi 18 világrekord illetve kiemelkedő minőségű trófea történetét és barangolás közben bemutatja a világhírű vadászterületek életét" – mondta rövid ajánló beszédében dr. Ignácz Magdolna, és egyben köszönetét fejezte ki operatőrének, Durkó Zsoltnak.

Bíró Gabriella a nagy sikert aratott vetítés után a TÁRKI 2004-es felméréséről adott rövid áttekintést a megjelenteknek. Ez a felmérés sok mindenben megváltoztatta a korábbi álláspontját azoknak, akik elolvasták. Kitűnik belőle ugyanis, hogy a vadászat és a vadászok társadalmi megítélése messze nem olyan negatív, mint azt korábban hittük, a megkérdezettek majd 90%-a szükségesnek tartja a vadászatot, jelentős részük természetvédelmi feladatként is könyveli el. Amitől legjobban féltünk, hogy oktalan gyilkolásnak tartja a tájékozatlan közönség tevékenységünket, azt szerencsére nem tükrözte a reprezentatív felmérés, mert csupán néhány százaléka a megkérdezetteknek vélekedett így. Ugyanakkor kiderült az is, hogy a válaszadók információikat döntően a televízióból, rádióból, napilapokból szerzik be, ezeken a területeken tehát erősíteni kell a vadászati tevékenység bemutatását.

Preisz Gyula, VIII. 27.
Fotók: Dr. Köller Joachim

* * *

FILMAJÁNLÓ

A Kommunikáció-Natura Bt. több mint öt éve van a vadászati piacon. Egyik tevékenysége ügyfeleivel a vadászati jog, igazgatás, tervezés, pályázatírás területén együttműködés, szakértés, tanácsadás. A cég másik profilja a természetet, vadászatot kedvelők számára értékőrző kiadványok készítése és forgalmazása. A Magyarországi Vadászatok filmsorozatot három éve indította el, amelynek eddig tíz része készült el. A filmek témájukat tekintve felölelik a hazai vadászati kultúrát, hagyományokat, vadászati módokat. A szlovákiai Léván minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi filmfesztiválon eddig két film – A nagyvad egyéni vadászata és az Apróvadvadászat – kapott díjat. A NIMRÓD Vadászújság által kiírt videofilm pályázaton 2004-ben a filmek szakmai szerkesztéséért ítéltek díjat. A filmek megjelenésük sorrendjében: A szalonka, Vadászösvényen ecsettel, Vadászati Múzeumok, A nagyvad egyéni vadászata, Örökség Fekete Istvántól, Apróvadvadászat, A nagyvad társas vadászata, A szarvasbőgés titkai valamint a most bemutatott Világrekordok nyomában c. film.

A kétrészes film a természet és a vadászat szerelmeseit invitálja történelmi körutazásra vadászati emlékhelyeinkre. Hatályos vadászati törvényünk szerint a világrekord trófeák nemzeti értéket képviselnek, ezért az országból nem vihetők ki. A kiemelkedő értéket képviselő trófeák többsége a Magyar Mezőgazdasági Múzeum vadászati gyűjteményében látható. Azok a vadászterületek, ahol a kiváló minőségű trófeát viselő vadállomány él, a magyar vadászat ékességei, gyöngyszemei. Többségük a vad védelme érdekében különleges rendeltetéssel bír.

Már az 1910-ben Bécsben rendezett első nemzetközi vadászati kiállításon kiemelkedő sikert arattak a magyar trófeák, a különböző bemutatók, pavilonok. A trófeákat az 1937-es Berlini Nemzetközi Kiállítás óta pedig egységes szempontok alapján bírálják el. Világrekord az a trófea lehet, amelyet a Nemzetközi Trófeabíráló Bizottság elbírál és az erről szóló dokumentumot kiállítja.

A kétrészes filmben 19 világrekord illetve kiemelkedő minőségű trófea került bemutatásra az 1881-ben elejtett szálkai bikától kezdve a 2003. novemberében teritékre hozott vadkanig. Megismerhetjük a ma is világhírű vadászterületek életét, a gyönyörű tájakat, vadászatokat, az emlékeket őrző vadászházakat, kastélyokat, múzeumokat. A barangolás érinti a gemenci, a gyulaji, a somogyi, a zalai, a guthi, a pilisi, a jászkiséri és a martonvásári vadászterületeket.

Kommunikáció Natura BT, 1145 Budapest, Szugló u. 5.
Telefon/fax: 222-45-39, (20)-462-38-67
E-mail: ignacz9@t-online.hu

* * *

AZ ÖRÖK TERMÉSZET

1950-ben születtem Alsógödön. A természet és vadászat szeretetét gyermekkoromból hoztam, amikor anyarakat hasonló korú társaimmal a Bükk-fennsíkon töltöttem. Végzettségem agrármérnök, vadgazdálkodási szakmérnök és több mint negyedszázada vadászom.

A rajzolás és festés alapjait a Budai Rajziskolában sajátítottam el. Tagja vagyok a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának, az általuk szervezett művésztelep munkájában minden évben részt veszek. 2002-ben szerkesztésemben jelent meg a Négyszemközt a Természettel című képzőművészeti album, amelyben 81, a természethez, vadászathoz kötődő alkotó került bemutatásra. Az album megjelenésével egy időben, az abban részt vevőknek több kiállítást szerveztem. Alapítója és működtetője voltam a pamuki festőtábornak, illetve néhány éve szervezem a Somogyi Erdőgazdaság valamiint a Pilisi Parkerdőgazdaság festőtáborait. 2005-ben a XIII. Természetvédelmi, Vadászati-Halászati képzőművészeti pályázaton egyik képemmel különdíjat kaptam. Eddig több mint 15 csoportos kiállításon vettem részt.

A festészetben számomra a benyomás, az impresszió a legfontosabb. Megfesteni a tájat, fényeket, színeket, régi épületeket, amelyeket a szabadban látok. Festek a magam, és bízom benne, mások örömére is. Vallom, hogy a vizuális művészetek, mint a film és a festészet, közelebb hozza az embereket a természethez.

Fogadják szeretettel a kiállítást.

Dr. Ignácz Magdolna

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-354-0622; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net