HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK, TUDÓSÍTÁSOK

Kopjafaavatás szarvasbőgés közepette

Szeptember 1-jén, a fő vadászidény kezdetén kopjafaavatással emlékeztek az elhunyt társakra Nógrád megye vadásztársadalmának képviselői. Tökéletesen sikerült a helyszín kiválasztása: a Bárnavad Kft. vadaskertjében már megkezdődött a bőgés, a bikák orgonálása páratlan hangulatot adott a felemelő rendezvénynek.

Nyitóbeszédében Hajas Péter Pál, a vadászkamara Nógrád megyei titkára legelőször arról szólt: a kopjafa azoknak állít emléket, akik lerakták a mai vadgazdálkodás alapjait, ezt a fáradságos és önzetlen munkát pedig nem felejthetik el a késői utódok sem.
– E kopjafa felállításával régi vágya teljesül a nógrádi vadásztársadalomnak – mondta. – Nem titkolt szándékunk, hogy hagyományt teremtünk és ezentúl minden év szeptember 1-én megkoszorúzzuk ezt a kopjafát, ezzel kezdve neg az őszi-téli vadászidényt.

Amint mondta, az elkövetkezendő ünnepségeken majd az az évben elhunyt vadásztársak hozzátartozói is koszorúzhatnak a kopjafánál.
– Emlékezzünk régiekről, hajtsunk fejet a vadászati hagyományok előtt. Az emlékezésen túl öröm, hogy e kopjafával a nógrádi vadászok bővíthetik az országos emlékhelyek listáját.

Végül köszönetet mondott a kopjafának helyet adó Zsikláné Halasi Erzsébetnek, a Bárnavad Kft. tulajdonosának, az ötletgazda Csengődi Ottónak, a Nógrád Megyei Vadászszövetség elnökének, a szükséges anyagiakat megszavazó kamarai elnökségi tagoknak, a faanyagot adományozó Tóth Csabának és Farkas Sándornak, az alkotónak.

Beszéde után Fáczányi Ödön, az Országos Magyar Vadászkamara kulturális bizottságának elnöke adta közre ünnepi gondolatait. Röviden szólt Nógrád megye vadászattörténeti jelentőségéről, arról, hogy Árpád-házi királyaink idején Balassagyarmat annak köszönhette első felvirágzását, hogy a zólyomi királyi vadászterületek felé vezető út mentén a legfontosabb pihenőhely volt.

Megemlített néhány történelmi személyiséget, akik jeles vadászok voltak, szólt röviden a megye területén fennmaradt földrajzi nevekről, amelyek utalnak az egykor ott élt Nimródokra.
– Rögös az út, akkor is, ha zöld – mondta. – Elődeink közül sokakat név szerint is ismerünk, de igazságtalan lenne, ha elfeledkeznénk azokról a ma már névtelen parasztpuskásokról, akik sokat tettek a magyar vadgazdálkodásért!

Nógrád megye félmúltjának jeles vadászai között említette Plachy Ervint és Berczeli Ferencet, akik fiatal Nimródok tucatjait indították el pályájukon.
– A legtöbben nem utazták körbe a világot, nem gyűjtöttek érmes trófeákat – mondta végül – de megteremtették a feltételeket, amiknek mi, az utódok látjuk hasznát. Köszönet érte!

A rendezvény – szintén szarvasbőgéssel aláfestett – állófogadással zárult.

Faragó Zoltán
2008. szeptember 19.
diohej@psnet.hu
A szerző fotói

Hajas Péter Pár (balra) és Szabó Endre, a Nógrád Megye
Vadászati Kultúrájáért Közhasznú Alapítvány
kuratóriumának elnöke leplezte le az alkotást

Fáczányi Ödön méltatta a kezdeményezés jelentőségét

Tóth Sándor bárnai plébános megáldotta a kopjafát

Zsikláné Halasi Erzsébet tulajdonos helyet adott
a kopjafának és a megemlékezésnek

Az Ipoly Erdő Zrt. Salgótarjáni Erdészetének nevében Lévárdi György erdészetvezető
és Tóth Norbert hivatásos vadász koszorúzott

Kürtszó és szarvasbőgés egyszerre. A kopjafa felirata szerint
„Velük már nem találkozhatunk, de rájuk emlékezünk"

 

 

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: (30)-343-4558; Fax: (1)-788-0390; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net