HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK, TUDÓSÍTÁSOK

 

ORSZÁGOS ÉS BÁCS-KISKUN MEGYEI VADÁSZNAP

Helyreállítjuk a magyar vadászat becsületét, és hathatós lépéseket teszünk a magyar vadászok vegzálásának megszüntetéséért – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke Kalocsán az Országos Vadásznapon.

A társadalomban él a sztereotípia, amely a vadászatot az újgazdag puskás ember kedvtelésével azonosítja, azonban egyes visszatetsző jelenségeket nem lehet a vadászati kultúrával azonosítani.

Az OMVV elnöke az elmúlt háromnegyed év eredményei közé sorolta, hogy a védegylet kezdeményezésére módosítják a gazdasági reklámtevékenységről szóló jogszabályt, amely büntette a vadászfegyvereket reklámozó vadászboltokat, vadászújságokat, internetes vadászportálokat valamint elérték, hogy megváltoztassák azt a jogszabályt is, ami tiltotta a nyolc centiméternél hosszabb pengéjű kések szállítását, amely alól a vadászok mentességet kaptak. Komoly előrelépésnek nevezte a vadhús forgalmazásának engedélyezését a vadászatra jogosultak körében, valamint elérték a krotália- és a vadkísérőjegy árának jelentős csökkentését.

Az Országgyűlés őszi ülésszakán a büntető törvénykönyv módosításában az orvvadászat nevesítve lesz, akár szabadságvesztéssel is szankcionálva azt, ami régi óhaja volt a magyar vadásztársadalomnak. Azt is tervezik, hogy a vadászokat és az erdészeket hivatalos személynek kívánják elismertetni, valamint a lőfegyverekről szóló jogszabály módosítását kezdeményezik, ami érdemben csökkenti a korábbi értelmetlen bürokráciát.

A vadászat becsületének visszaszerzése szempontjából fontosnak nevezte, hogy ezután senki sem vadászhat az állami vadászvizsga letétele nélkül. Mint mondta, megállapodást kötnek a Nemzetközi Vadvédelmi és Vadászati Tanáccsal. Javasolta, hogy a 60. közgyűlést Csehország, Szlovákia és Magyarország közösen rendezze, ugyanakkor gesztusértékűnek nevezte azt, hogy meghívták a Szlovák Vadásznapokra Selmecbányára.

Történelmi jelentőségűnek értékelte a magyar vadászat szempontjából azt a kormányhatározatot, amely a hatvani Grassalkovich Kastélyban létrehozza az Országos Vadászati Múzeumot, amelyet gróf Széchenyi Zsigmondról méltó elnevezni.

Az Országos Vadásznapot az Érseki Palota kertjében rendezték, ahol Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke celebrálta a Szent Hubertus misét. A mise után Mészáros Attila, a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség elnöke, az Országos Magyar Vadász Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének elnöke nyitotta meg a 18. Országos Vadásznapot, amelyet az érsekséggel és Kalocsa városával közösen rendeztek meg.

2011. szeptember 12.

Interjú Semjén Zsolttal

Interjú Feiszt Ottóval

Megérkezik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a vadásznap fővédnöke Kalocsára

Hubertusz misével kezdődik a rendezvény

Nagyon sokan eljöttek a vadásznapra

A vadászzászlók behozatala

Érkezik a ravatalra a szarvasbika

Felharsannak a kürtök a Vadászkamara Kürtegyüttes részéről

Semjén Zsolt OMVV-elnök beszámol az eddigi eredményekről

Dr. Mészáros Attila, az OMVK Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének elnöke megnyitja a rendezvényt

A polgármester úr köszöntője

Semjén Zsolt Nemzeti Vadászrend kitüntetést ad át Bartucz Péternek

Bán Beatrix a Vadászkamara Aranyérme kitüntetést veszi át Feiszt Ottótól

Pechtol János kitüntetéseket ad át

Új vadászok fogadalomtétele

Együttműködési megállapodást ír alá Semjén Zsolt Jakab Istvánnal, a MAGOSZ elnökével

Trófeakiállítás Bács-Kiskun megye aranyérmes trófeáiból az Érseki Kincstár emeletén

12 vadászfestő 100 festménye és két faszobrász kiállítása a Kalocsa Galériában

Nagy siker a dioráma-kiállítás

Terepjárók bemutatója

Eljöttek a solymászok is

Az 1781-ben épült Érseki Kastély

Az Érseki Kastély könyvtárát megnyitották a vadásznap vendégeinek

A Szent Korona másolata

A Vizsolyi Biblia 1590-ből

Vadászkönyvek az Érseki Könyvtárban

A Főszékesegyház Kalocsán

 

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: (30)-343-4558; Fax: (1)-788-0390; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net