HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK, TUDÓSÍTÁSOK

 

Véget ért az apróvadas szezon

Ezzel nem mondtam újat, s a vadászok a tapasztaltak alapján elfogadták a rendelkezést, még akkor is, ha egy-egy megye egy-egy területét nem sújtotta úgy a hideg, az esőzés, a belvíz, az árvíz. Legfeljebb azon keseregnek, ha előre tudják, más ütemtervet készítenek, s a januárra, februárra hagyott „fácános” részeket is meghajtották volna. Mindez marad 2011-re és az azt követő évre, annak reményében, hogy ez az esztendő mind szaporulatban, mind az időjárási viszonyokat illetően kedvezőbb lesz a vadászok, a vadásztársaságok, a vadgazdálkodást folytatók számára.

Milyen volt az idei szezon? A fenti tények ismeretében, valamint a szerény, de annál értékesebb kompetencia kézbevétele után azt lehet mondani, sikeres volt. Még akkor is, ha a küzdelmes jelzőt is ide írom. Ezt a megállapítást a síkvidéki vadásztársak minden bizonnyal alátámasztják, de a képek is igazolják.

Kálmánházán a Nimród Vadásztársaság nagy gondot fordít a mezeinyúl- és a fácánállományra, sőt még fogolycsapatokkal is találkozik a vadász. Ez azért van így, mert a gazdák – nem kis területet művelnek – meghagyják a földek végén, a tábla közepén a fészkelésre, nevelésre alkalmas fasorokat, cserjéseket, füves, zsombékos helyeket.

A hideg időjárás beállta előtt a szántáson szépen ugrottak a nyulak, repültek a fácánok. Nos, ha valaki azt gondolja, csak a csizmára ragadt sárral kellett megküzdeni, tévedett. Szerencsére Gyureskó Lajos már előző nap felkészítette emberét és traktorát a várható mentésre. Gondolom, a felvételek mindent elárulnak.

Gyurecskó Lajos a megyei vadászkamara elnökét, dr. Móra Istvánt
nyugtatja, „ne félj ez kihúz”

Teríték is volt szépen

Végre megérkezett a hó is, de nem a klasszikus formában, hogy előtte egy jókora fagy megdermesztette volna a természetet. Csak esett rá a szántásra, a vetésre, a vízzel borított, le nem vágott kukoricatáblára. Lett is ebből csizmamerülés – e sorok írója is így járt –, és hajtás közben kerülgetés, ha nem akarta a vadász, hogy gumicsizmájából kilépjen. Mindezek ellenére, s ezzel együtt a Bakonyból érkezett vendégvadászok Nyírcsaholy határában remek hangulatú vadászaton vettek részt. Az pedig a teríték készítése közben derült ki, hogy két kezdő vadásztársunk számára még emlékezetesebb lehet a szatmári és a nyírségi táj találkozásánál rendezett vadászat.

Néhányan a kompetenciával

A bakonyi vadászok emlékfotója

Hiába imádkozott Szerényi László az Operett Színház színésze, Sarkadi Sándorral együtt fácánvadásszá avatták

Szatmár szívében is ropogtak a puskák decemberben. Tiszakóród, Milota, Tiszacécse határában gyönyörű táli táj fogadta a vadászokat. A végeláthatatlan síkságon szépen mutattak a cikcakban futó nyulak, a rekettye bokrok alól felszálló fácánok pedig a szabadon kószáló szél segítségével a kóródi templom tornyát – pedig az sem alacsony – meghaladó magasságból igyekeztek búcsút inteni a vadászoknak. Az itteni toronykakasok még rakéta sebességűek is voltak. A vadászat végére az újabb havazás is megérkezett, ami még hangulatosabbá varázsolta a teríték készítését.

Gyönyörű táj fogadta a vadászokat

Mindenki rajta van a képen

Adorján Lászlót lánya is elkiséri egy-egy vadászatra

Sok vadásztársammal együtt a karácsonyi ünnepek előtt véget ért az apróvadas szezon. Kisvárdán Rákóczi Vt. vadászai – hogy ne zavarják az ünnep előtti sütést-főzést – mezeinyúl- és fácánvadászatot tartottak. A gyümölcsösök tulajdonosai kéréseinek is eleget tettek, amikor a fiatal ültetvényekben álltak fel hajtásra, aminek az lett az eredménye, hogy a fülesek kerültek elsősorban puskavégre. Bodnár János fiatal vadásztársam, Bogyó nevű német vizslájával együtt hat mezei nyúl és egy fácán kakas elejtésével a legeredményesebb volt. A dicséretek során csak annyit mondott, a kutya érdeme, én pedig hozzáteszem, meg is kell azt lőni. /kisvárdai képek/

Elég végig nézni a terítéken

Bodnár János és Bogyó nevű német vizslája hat mezei nyulat és egy fácán kakast számlált a vadászat végén

Történt mindez 2010 decemberében, megfogalmaztam 2011. január 1-jén, hogy ebben az évben se hagyjon el a munkakedvem. Boldog Új Évet kíván minden vadásztársnak, vadászfeleségnek és hozzátartozónak.

Zsoldos Barnabás
2011. január 4.

 

 

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-354-0622; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net