Évi akár 100 000 látogatót várnak a jövőre nyíló vadászati múzeumba

Ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét a hatvani Grassalkovich-kastély felújítása április 10-én. Szabó Zsolt, Hatvan város polgármestere, a térség országgyűlési képviselője a nyitórendezvényen elmondta, hogy 2014. március 31-ét jelölték meg befejezési határidőként. Ezt követően nyílik meg az épületben a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében valósul meg.

A rendezvényen elhangzott, hogy Hatvan és környéke az Észak-magyarországi régión belül mindeddig hátrányos helyzetben volt a kulturális és turisztikai attrakciók szempontjából. A most megvalósuló beruházás ezért kiemelten szolgálja Hatvan város és környéke turisztikai célú fejlődését, jótékony hatást gyakorol a város gazdaságára és új munkahelyeket teremt. A beruházás a Grassalkovich-kastély méltó felújítása mellett tehát stratégiai, városfejlesztési célokat is szolgál. A beruházás jó az itt működő vállalkozásoknak, jó a hatvaniaknak, így hasznos az egész városnak.

A fejlesztés multiplikátorhatásával is számolva évente 50-100 ezer hazai és külföldi látogatót vár a hatvani önkormányzat a kastélymúzeum átadását követően. A műemléképület megújítása, a fejlesztést kísérő kiegészítő funkciók – konferencia- és rendezvényterem, oktatási központ, kalandpark – jótékony hatással lesznek majd Hatvan gazdaságára. Érezhető lesz mindez a városi szolgáltatóiparban és vendéglátásban, nem utolsó sorban pedig Hatvan város önkormányzati bevételeiben is. A beruházás emellett településfejlesztési célokat is szolgál, hiszen formálja és megújítja a belváros arculatát.

Az önkormányzat a lehetőségekhez mérten az eredeti állapot megőrzésére, a műemlék épület helyreállítására törekszik. A külső homlokzatnál a javításokat követően az eredeti állapotot látjuk majd viszont. A kastély hányattatott sorsa okán – az épület a II. világháborút követően laktanyaként, középiskolaként, majd a ’60-as évektől kezdve kórházként funkcionált – azonban a termek eredeti barokk kori állapotának helyreállítása a régészeti feltárások eredménye szerint sajnálatos módon már csak részben valósulhat meg.

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozása, valamint a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója és turisztikai célú hasznosítása beruházás összköltsége meghaladja a 3,1 milliárd forintot, amelyet 100%-ban az Európai Unió és a Magyar Állam támogat.

Jankó Gábor
2013. április 11.