HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK, TUDÓSÍTÁSOK

 

FÁCÁNHALÁL

Az elmúlt szezonban építettünk a területünkön egy fácánnevelő voilert, amelybe 2000 előnevelt fácán került a nyár végén. A szezonban a vadászni kívánt terület adottságaihoz mérten helyeztük ki a fácánmennyiséget. Ezzel a módszerrrel 69%-os visszavadászást sikerült elérnünk.

A voiler jelen esetben négyszög alakú építmény képét mutatja, amelynek mind a négy oldalán egy-egy élvefogó csapda van elhelyezve. Az eltelt nyolc hónap alatt összesen két rókát és egy kutyát fogott a csapda. Egy esetben jutott be egy kutya a kerítés alatt a nevelőbe, de egy fácán elpusztításán kívül annyi kárt okozott, hogy körülbelül száz fácán kiszabadult.

A fácánvadászatok befejeztével úgy alakult a helyzet, hogy kb. 250 fácán maradt háló alatt, ennek 80%-a tyúk, valamint néhány kakas. Az elképzelés az volt, hogy egy gyengébb területrészünkön engedjük ezeket a madarakat szabadon. Az időjárás viszont úgy hozta, hogy az elmúlt hét heves esőzései miatt az utak járhatatlanokká váltak, így a kihelyezés időpontja eltolódott. A tervezett kihelyezés reggelén a hivatásos vadászunk fedezte fel, hogy a voilerben több az elpusztult fácán mint az élő. Szomorú látvány ez minden vadászembernek, de főleg a vadgazdának, aki csibe korától fogva örizte, etette, itatta, óvta mindentől.

Az élvefogó csapdákat átvizsgálva az egyikben egy nyest volt felfedezhető, a kerítés és a háló mindenhol ép volt. A szomorú végeredmény 166 darab lefojtott fácán és még néhány "szédelgő, gubbasztó". Hogy egyetlen nyest tette volna ezt egy éjszaka alatt, az elképzelhetetlennek tűnik. A nyomok alapján nyest volt bent, de valószínüleg nem egy. (Olyanról már hallottam, hogy a rókamama tanította kicsinyeit vadászni, és több száz fácánt fojtottak le egy éjszaka.)
A megmaradt fácánokat másnap kihelyeztük a területre.

DEMJÉN GYÖRGY
Nimród Tudósítói Hálózat, IV. 4.

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-354-0622; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net