Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


Hibázás nélkül
A hibázás legtöbbször egyet jelent a vadász vagy lövész gyakorlatlanságával. Az ilyen tapasztalatnak nem lehet más következménye, mint kimenni ismét a lőtérre, és ellenőrizni magunkat, képességeinket és a fegyvert. Az első kovás puskával Gyulajon elejtett dámborjú-vadászat sikerein és hibáin felbuzdulva rákövetkező héten első utam a lőtérre vezetett. Visszamentem az alapokhoz. (folytatás)

kapszli.hu, I. 22.

Aki a hírlevélre
FELIRATKOZIK,
az megkapja a legkedvezőbb ajánlatokat!

Mr.Sale  

Rókák járnak a győrújfalui udvarokba
„Nemrégiben az udvarunkon láttam meg a rókát. Kimentem, de átfutott a szomszédba" – mondta Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester. A helyiek hetek óta küszködnek a bekóborgó állattal. Volt, aki a lakópark közepén található vízgyűjtőnél látta meg, s fotózta le. Az önkormányzat kérésére az illetékes vadásztársaság nemrégiben rókacsapdát rakott ki. (folytatás)

kisalfold.hu, I. 21.

Tengerdi Győző távozik a Verga Zrt. éléről
A VERGA Zrt. vezérigazgatójaként a társaságnál minden szakterület vezetőjével év eleji elszámoltatást végeztem. Ennek során felmerült a gyanú, hogy egyes pénzügyi kérdésekkel probléma van.Haladéktalanul belső vizsgálatot rendeltem el, melynek eredményeként az illetékes hatóságnál késedelem nélkül feljelentést tettem. (folytatás)

nimrod.hu, I. 21.

Erdőgazdaságok és a rendőrség bakonyvidéki együttműködése
Erdőségeink békéje és természeti kincseink megóvása érdekében évek óta sikeresen működnek együtt a bakonyvidéki erdőgazdaságok a rendőrséggel. Az elmúlt évi közös járőrszolgálatok és ellenőrzések, valamint a rendőrség bűnügyi tevékenységének eredményeiről számoltak be az együttműködésben résztvevő szervek vezetői 2015. január 16-án Veszprémben. (folytatás)

Somody Zuszsa, I. 17.

Vadkolbászt készített a rapsic
A férfi a gyanú szerint Hevesaranyos külterületén folytatott engedély nélkül vadászati tevékenységet. A házkutatáskor a nyomozók találtak egy hangtompítóval felszerelt távcsöves vadászpuskát, amelyre engedéllyel nem rendelkezett a 37 éves férfi. A rendőrök lefoglaltak továbbá – feltehetőleg – értékesítésre előkészített vadhúst tartalmazó csomagokat, valamint vadhúsból készült kolbászokat. (folytatás)

agroinform.hu, I. 16.

Szolnok megyei mérleg
Az előző évinél több őzbakot lőttek, kimagasló trófea-minőség mellett 2014-ben Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a megyei fővadász 2015. január 16-án az MTI-vel. Kasuba András elmondta: a kedvező időjárásnak és a táplálékbőségnek köszönhetően tavaly az elmúlt évek legjobb agancsfelrakását tapasztalták az egyébként is az ország élmezőnyébe tartozó megyei őzbakállománynál. (folytatás)

dhkm.hu, I. 16.

ERDÉLY: Hajtóra támadt a medve
Január 18-án egy csapat vadászni indult Kissolymoson. A hajtók közt volt a 25 éves erdőszentgyörgyi Isa Florin, aki nem vette észre, hogy az egyik bokor mögött egy medve lapul. Miután elhagyta a bokrot és visszafordult, akkor vette észre a vadállatot: a medve már két lábon állt, majd leütötte a férfit. A vadászcsapat látván a támadást, puskákkal elriasztotta a medvét, így az nem tudott ismét lecsapni Florinra. (folytatás)

mihir.ro, I. 14.

Előtérbe kerül az ökogazdálkodás
A mezőgazdasági területek ökológiai állapotának mérésére a mezei nyúl állományának természetes változását alapul véve dolgoz ki modellt a VadVilág Megőrzési Intézet, a mérési módszer támpontul szolgálhat majd az EU megújított közös agrárpolitikája által előírt zöldítési program teljesítésének igazolására is – mondta az intézet vadbiológusa az MTI-nek. (folytatás)

erdo-mezo.hu, I. 15.

Sertéspestis-veszély Ukrajnában
Ukrajnában sertéspestissel fertőzött vaddisznót lőttek a vadászok, ezért Szatmár megyében is fel kell készülni egy esetleges sertéspestis-járványra, tájékoztatott a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. Az eset a román országhatártól pár száz kilométerre levő erdőben történt. (folytatás)

frissujsag.ro, I. 15.

Elütött vad utánkeresése
Magyarországon még nem igazán bevett gyakorlat – néhány kivételtől eltekintve – hogy az elgázolt, de elmenekült vadat is ugyanúgy megkeressük, mintha vadászaton szerezte volna sebét. Az elgázolt vad ugyan úgy szenved, a húsa ugyan úgy kárba vész, fontos lenne tehát, hogy más országokhoz hasonlóan – mint pl. Svédországban – mi is nagyobb gondot fordítsunk erre. Jól képzett utánkereső kutya és vezető van hozzá elég. (folytatás)

utankeresok.hu, I. 15.

VAJDASÁG: Erdei történet
Érdekes világban élünk mi itt, Vajdaságban. Sok nemzetiség, sok kultúra vesz körül bennünket. Ez jó ideig nem is tűnt fel nekem, mivel itt születtem, ebben a sokszínűségben nőttem fel. Vadászat közben fel sem merült, hogy ki milyen nemzetiségű. A közös cél vezérelt mindnyájunkat, a vadászat élményének megélése. (folytatás)

hetnap.rs, I. 14.

Nem vadászok dobálták szét a zsigereket
A zsigerek elhelyezésénél mindig figyelmet fordítunk arra, hogy az ne legyen zavaró, látható, az útról észrevehető. Jelen esetben a zsigerek elhelyezése az úttól cirka 50 m távolságra történt. A zsigereket az éjszaka alatt – valószínűleg rókák – széthúzták, és így történhetett meg, hogy azok egy része az útról láthatóvá vált, illetve a hóolvadás utáni vízzel feltelt mederbe került – azokat természetesen nem a vadászok dobálták szét –, mint ahogy azt olvashattuk. (folytatás)
forestpress.hu, I. 12.

Vadászat egy nemes ügyért
Lassan hagyománnyá válik, hogy december 27-én jótékonysági vadászatot szerveznek a Fejér Megyei Vadászkamara és a Nádor Vadásztársaság vezetői. A 2013-as siker láttán 2014-ben ismét összejöttek az ország segítő szándékú vadászai. A mostani mérleg: 900 ezer forint, amelyből egy intenzív ágyat vásárolhat a korábban is támogatott intézmény, a székesfehérvári Szent György-kórház gyermekosztálya. (folytatás)

mno.hu, I. 11.

Vadászbaleset
VESZPRÉM | Lábon lőtte magát egy vadász vasárnap délelőtt a 73-as útnál lévő Noszlopy-erdőben. A férfit lábfejsérüléssel szállították kórházba a mentők – tudtuk meg Novák Judittól, a megyei mentőszolgálat mentésvezetőjétől. (folytatás)

veol.hu, I. 11.

Unimog-történelem
Traktor, terepjáró, hobbiautó, mindenhova eljutó expedíciós kocsi, bármit-elvisz, bármit-megjavít megoldógép – nem ismer lehetetlent. Teszten a legrégebbi magyarországi Unimog. Universalmotorgerät – rövidítve UniMoG. Az első változatot 1948-ban egy frankfurti mezőgazdasági kiállításon mutatták be, s azonnal 150 megrendelést vettek fel a 11 230 márkás járműre. (folytatás)

totalcar.hu, I. 11.

Fácántolvajokat fogott a vadász
Nagykamaráson lopás miatt volt szükség rendőri intézkedésre. Vadász ért tetten két lopással gyanúsítható férfit Nagykamaráson. A 29 éves B. János és a 39 éves K. István 2015. január 9-én este fél tizenegy körül megrongálták egy fácánnevelő telep kerítését és a területről eltulajdonítottak egy fácántyúkot. (folytatás)

hir6.hu, I. 10.

Szakértő válaszok laikus kérdésekre
SZÉKESFEHÉRVÁR | Kis japán kakassal csalja csapdába a dúvadakat a helyi vadásztársaság. Állatkínzás vagy sem ez a módszer? Egy olvasó jelezte az állatvédőrségnek, hogy tegyenek ez ellen valamit, de nem történt semmi. Nem is történhetett, mert az ilyen típusú csapda működtetése teljesen szabályos. (folytatás)

feol.hu, I. 9.

Elöltöltős vadászokat avattak
Az év eleje az elöltöltő fegyveres vadászat jegyében indult. A gyulaji kutatási program keretében két régi vadász/sportlövész társunk vált elöltöltő fegyveres vadásszá. Megérkezésünkkor erős havazás fogadott, s az azt követő csikorgó hideg nehézzé tette a cserkelést: a fagyott faleveleken lépkedve nem volt könnyű a vadat nyílt irányzékos lőtávolba belopni. (folytatás)

kapszli.hu, I. 8.

Aranysakálok garázdálkodnak
Ásotthalom – Az ásotthalmi tanyavilágban, az erdőben elszaporodott aranysakálok a vadállomány mellett a háziállatokat is veszélyeztetik – mondják a környékbeli vadászok. Ha a populáció elér egy bizonyos létszámot, a vad kevés lesz nekik. A vadállományban is kárt okoz, de a háziállatokra is veszélyes. Ha nem tudjuk megállítani a szaporodását, komoly gondokat okozhat. (folytatás)

delmagyar.hu, I. 8.

A vadászok segítsége jelenti az életbenmaradást
A kemény fagyok beálltával hetente háromszor etetik a vadakat a somogyi erdőkben. A plusz élelem növeli az ellenálló képességüket, ráadásul ilyenkor születnek a malacok is. Egész évben 1500–2000 tonna takarmányt etetnek az állatokkal, ennek a mennyiségnek a kétharmadát a téli időszakban adják nekik. (folytatás)

kapos.hu, I. 7.

SZÉKELYFÖLD: Gyarapodó medvepopuláció
A várakozásoknak megfelelően visszavonultak télire, és a mostani időszakban adnak életet kicsinyeiknek a térségben élő barnamedvék. Mint kiderült, a Nagy-Küküllő térségének medvepopulációja gyarapodóban van, az egyedek száma körülbelül háromszorosa az optimálisnak. A Nagy-Küküllő Vadász–Horgász Sportegyesület területén, körülbelül 110 ezer hektáron 300 és 350 közé tehető a barnamedvék száma. (folytatás)

szekelyhon.ro, I. 6.

Gazda a rengetegben, avagy a vadkár útvesztője
A Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Országos Egyesülete az elmúlt időszakban számos konferencián, rendezvényen tartott előadásokat a vadkár témakörében. A szakmai ismeretek és kutatások mellett megpróbáltunk útmutatót is adni a résztvevők kezébe, mellyel könnyebben eligazodnak a vadkár körüli eljárásokban. A gyakorlati tapasztalataink szerint sok félreértés, tévhit és félremagyarázott előírás övezi ezt az utat. Most megpróbáljuk összeszedni a leggyakoribb problémákat és azok valós magyarázatát. (folytatás)

ostermelo.hu, I. 6.

VAJDASÁG: A tökös gazda esete
Nagyot dobbant a szívem, amikor reggel az ablakon kinézve azt láttam, hogy sűrű pelyhekben hull a hó. A szomszédban lakó kisebb gyerekek már kacarászva gurították a hólabdát, készült a hóember. Böbe kutyám a kerítésnél vidáman ugatva buzdította őket, így ő sem marad ki a tél ebbéli örömeiből. (folytatás)

hetnap.rs, I. 6.

Egy kiváló fácánvadászat
Ma Abádszalókon, Soltész Pista alelnökünk vendégeként egy kiváló fácánvadászaton vettünk részt. Ferenczy Karcsi és Bunta Levente képviselte az Erdélyi tagozatunkat, a díszvendég pedig Károlyi Béla, a román, majd az amerikai olimpiai bajnok tornász válogatott legendás edzője volt. (folytatás)

facebook.com, I. 5.

FELVIDÉK: Halálos vadászbaleset
Szerencsétlenül ért véget az a szlovákiai vadászat, amelyben egy nyugdíjas férfi véletlenül agyonlőtte magát. Szombaton vadászatra indult egy 72 éves ipolykiskeszi (Malé Kosihy, Érsekújvári járás) férfi. A rendőrség szerint az idős férfi beült az autójába, majd lábai közé szorított két puskát, amelyek közül az egyik elsült és halálos fejsérülést okozott neki. (folytatás)

vilagszam.hu, I. 4.

A farkasról másképp
Kíméletlen vadászok – akik életet adnak. Azt eddig is tudták a kutatók, hogy a farkasok jelenléte jótékony hatással van az ökoszisztémákra, de hogy mekkora mértékben, azt senki sem gondolta azelőtt. Nemcsak a többi állatfajra, de a fák növekedésére, sőt a folyók vízhozamára is pozitívan hat, ha a ragadozók falkái ismét megtelepednek egy területen. Jelenlétüknek köszönhetően csökken a növényevő fajok populációja. Megváltozik az egyedek viselkedése is: bizonyos helyeket elkerülnek és máshol legelnek, így a fák, bokrok, nüvények ismét elfoglalják a korábban túllegelt részeket. (folytatás)

transindex.ro, I. 4.

Javultak a vadgazdálkodás feltételei Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Bár az enyhe, csapadékos ősz miatt az élőnyúl-befogás gondot okoz Jász-Nagykun-Szolnok megyében az itt működő vadászatra jogosult szervezeteknek, azok mégis pénzügyileg közepes vagy jó évet zárnak 2014-ben – közölte a megyei fővadász az MTI-vel. Kasuba András elmondta: a megye 68 vadászatra jogosultja közül azok a szervezetek, amelyek bevételük egy részét élő mezei nyúl befogásából és értékesítéséből szerzik, várhatóan nem tudják teljesíteni idei terveiket. (folytatás)

erdo-mezo.hu, I. 2.

Kiss. B. Zoltán vadász, muzeológus
Azt mondják róla: nagy szíve van. Ám gyakorlatias is, hiszen az ország keleti régiójában egy vadászati múzeumot hozott létre. A világ valamennyi földrészéről életnagyságban láthatók itt a jellegzetes állatok és ezt nem csak magának alkotta, hanem megmutatja az érdeklődőknek, iskolásoknak, akik egy-egy biológia, vagy természet ismereti órán idejönnek tanulni. Kiss B. Zoltán egyébként vállalkozó, több száz embert foglalkoztat a térségben. (folytatás)

mediaklikk.hu, I. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2014. I–III.
IV–VI.VII–IX.X–XII.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net