Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


SZÉKELYFÖLD: Vadászföderáció alakult a Székelyföldi Vadásznapokon
A vadászati kultúra ismertetéséről, népszerűsítéséről szólt az elmúlt három nap a Szejkefürdőn, a vándor jellegű Székelyföldi Vadásznapok ötödik kiadásán. A Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület rendezvényén érdekképviseletet alapítottak a székely megyék vadásztársulatai, és érdeklődők százai vettek részt a látványos szabadtéri programokon. (folytatás)

szekelyhon.ro, X. 11.

Aki a hírlevélre
FELIRATKOZIK,
az megkapja a legkedvezőbb ajánlatokat!

Mr.Sale  

VAJDASÁG: Fácánneveldét építettek a szabadkai vadászok
Számos vád éri a vadászokat nap mint nap, azonban sokan nem tudják, hogy a vadászoknak fontos a természet megőrzése és a vadállomány növelése is. A Szabadkai Peščara Vadászegyesülethez tartozó Szalonka 1. nemrégiben felállított egy fácánneveldét, amelyben 2-3 hónapos fácánokat nevelnek. (folytatás)

magyarszo.com, X. 11.

134 éve született Kittenberger Kálmán
134 éve született Kittenberger Kálmán (1881. október 10. – 1958. január 4.) magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író. A magyar vadászirodalom klasszikusa, 1920–1948 között a Nimród vadászújság főszerkesztője. (folytatás)

Vadászok Baráti Közössége, X. 10.

Trófeaszemle Szentpéterföldén
Az előző évek visszafogottabb, fegyelmezettebb vadászatának köszönhetően tizenhat aranyérmes került terítékre idén szeptemberben. Minderről a szentpéterföldi vadászháznál tizennegyedik alkalommal megrendezett trófeaszemlén adtak tájékoztatást a Zalaerdő Zrt. szakemberei. A rendezvényen 83 gímszarvasagancsot tekinthettek meg a rendezvény résztvevői. (folytatás)

zaol.hu, X. 9.

Hogy nézzen ki egy vadász háza?
A nappaliban masszív fa dohányzóasztal fogad, sötétbarna, fa és valódi- vagy textilbőrkanapéval vagy ülőgarnitúrával, öblös fotellel, mögöttük pedig egy tekintélyes, általában hagyományos megjelenésű szekrénysor, antikolva, esetleg faragott mintákkal, díszlécekkel. A kandalló szintén jellegzetes elem egy vadászházban, de persze nem alakítható ki mindenhol. A bútorok megjelenése régies, a rusztikus külső egyenesen követelmény. (folytatás)

napidoktor.hu, X. 9.

Gímtrófeamustra Sárosfőn
A Bakonyerdő Zrt. a Devecseri Erdészet sárosfői vadászházánál, október 2-án, pénteken délelőtt tartotta meg hagyományos, éves gímtrófeamustráját, amelyen a szakmabeliek és a vendégek 133, előzőleg lebírált, továbbá két, frissen ejtett, még terítéken fekvő bika trófeájában gyönyörködhettek. (folytatás)

nimrod.hu, X. 7.

Milyen sör illik a vadétel mellé?
Megkezdődött az igazi vadászidény, ideje tehát kipróbálni a kedvenc söreinket a legfinomabb vadételekkel. A sörgasztronómus kalauza segítséget nyújt, hogy a vad fogásokat, milyen típusú sörrel javasolt párosítani. A Sör mi több szakértője, Vásárhelyi István bátran kínál vadételekhez is tökéletesen harmonizáló söröket, hiszen a sokféle világos és sötét sör minden ízárnyalatot megmutat, és kellemesen frissítő vagy éppen telt kerek ízekkel örvendeztet meg. (folytatás)

mixonline.hu, X. 7.

Mátrai trófeakörkép
A Bakonyerdő Zrt. a Devecseri Erdészet sárosfői vadászházánál, október 2-án, pénteken délelőtt tartotta meg hagyományos, éves gímtrófeamustráját, amelyen a szakmabeliek és a vendégek 133, előzőleg lebírált, továbbá két, frissen ejtett, még terítéken fekvő bika trófeájában gyönyörködhettek. (folytatás)

gyongyostv.hu, X. 7.

 

ERDÉLY: Juhokat öltek a farkasok
Nagy károkkal számolhat egy felsőboldogfalvi gazda, hiszen összesen tizenhárom juhát pusztították kedd hajnalban a telkén garázdálkodó farkasok. Az eset azért is megdöbbentő, mert az elmúlt években nem történt ilyen jellegű támadás a településen. A ragadozók a gazda összes állatát – a nyakukat átharapva – megölték, illetve halálosan megsebesítették. (folytatás)

szekelyhon.ro, X. 6.

Trófeaszemle Vas megyében
SÁRVÁR | A szarvasbőgés végeztével a vadászok bemutatták a Sárvár környéki erdőkben elejtett bikák agancsait. A trófeaszemlét a Vadkert majorban tartották. Vas megyében a nyolckilós agancsok már nagynak számítanak, ezekből ezekből tizenegy darab került bemutatásra a sárvári trófeamustrán. (folytatás)

vaol.hu, X. 6.

 

Börtönbe megy a visszaeső orvvadász
Nem először csinált ilyet, az eddigi, felfüggesztett büntetését is le kell ülnie. Visszaeső orvvadászt ítélt el gyorsított eljárásban pénteken a Kiskunhalasi Járásbíróság. Az 52 éves pirtói férfi szeptember elején az egyik, település melletti erdőben vadászott. Négy dróthurkot tett ki, és egy őzet meg is fogott. A férfi az elpusztult állatot hazavitte és feldolgozta. A rendőrök még aznap elfogták és őrizetbe vették az orvvadászt, akit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. (folytatás)

forestpress.hu, X. 6.

Trófeamustra Kaszón
Egy több mint 13 kg-os trófea a somogyi vadászok idei legnagyobb büszkesége. A Sefag Zrt. mustráján, Kaszón ezúttal több mint 70 agancsot szemléltek meg a szakemberek, közülük szinte mindegyik elismerést is kapott. A rendezvényre nemcsak az ország minden részéről, hanem Németországból és Ausztriából is érkeztek vadászok. (folytatás)

somogytv.hu, X. 5.

Sikeres utánkeresések
Este hívtak, disznót sebeztek, valószínűleg torkos a dolog. Reggel elindultunk hát, eleinte bő véren, aztán egyre fogyott, és sehol sem akart megfeküdni. Dagin volt a jeladós nyakörv, Ronyt pedig vezetéken követtük. Feltűnt azonban, hogy a mi csapánk megegyezik a Dagi által GPS-re rajzolt csapával, csak több száz méterre előttünk jár. Sűrűkön verekedtük át magunkat, néha hangosan, sőt erélyesen kellett Ronyt lassabb tempóra csendesíteni, amikor elérkeztünk a szomszédos terület széléhez, ahol telefonon bejelentkeztem, vagyis engedélyt kértem és kaptam a keresés folytatásához. (folytatás)

Vadászok Baráti Közössége, X. 5.

Barcogótábor volt Gúthon
Ismét barcogótábort szervezett a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészete a természetvédelem, valamint az erdő- és vadgazdálkodás iránt érdeklődő diákok számára.
A háromnapos programon több mint negyvenen vettek részt. A fiatalok négy környékbeli településről, Nyíradonyból, Nyíracsádról, Nyírlugosról és Nyírmártonfalváról, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkeztek. (folytatás)

forestpress.hu, X. 5.

 

Vadászati gyűjtemény nyílt Komárom-Esztergom megyében
Vadászati és természetrajzi gyűjtemény nyílt pénteken a Rédén, az Esterházy-család intézőjének 1879-ben épült kúriájában, amelyet korhűen helyreállított az épület tulajdonosa. A gyűjtemény része az elmúlt századok puskaműveseitől származó 33 régi vadászfegyver és kiegészítőik, részletes leírással ellátva. A gyűjtemények a Bakony vadászati hagyományainak bemutatását, a ifjúság és a vadászati szakszemélyzet tanítását, a magyar vadászati kultúra és természetvédelem ügyét kívánják szolgálni.
(folytatás)

ma.hu, X. 3.

Vadászati érdekkepviseletek javaslatai a Vtv. módosításához
Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) Elnöksége szeptember 30-án összevont ülésen tárgyalta meg a Vadászati törvény módosításáról szóló jogszabály normaszövegéhez benyújtandó javaslatait. A Telkiben tartott egyeztetésen a két testület egy 11 pontból álló javaslatcsomagot állított össze, amelyet meg is küldött a Földművelésügyi Minisztériumnak.
(folytatás)

omvk.hu, X. 2.

Páratlan 22-es bika
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Tállyai Erdészetének vadászterületén olyan bikát sikerült terítékre hoznia hétfőn hajnalban egy általam kísért osztrák vendégvadásznak, amilyet talán sohasem látok többet élőben. Nagy kerülővel, még sötétben érkeztünk a csonkási vadföldhöz. Nyugtáztam a határozott északi szelet, majd vártunk tizenöt percet, mire végre bőgést hallottunk a Bandi-vár irányából. Mindjárt négy bikát, szinte egyszerre, így indultunk is, de 250–300 méterre a csapattól megálltunk, mert még igen sötét volt az erdő alatt, kockázatos lett volna a bírálat.
(folytatás)

nimrod.hu, X. 2.

Ne „vadkárt vessenek” a gazdák
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában utalt rá: a vad erdőn-mezőn nem valami természeti csapás, hanem a természet rendje szerint otthon van. Az együttműködésre kell építeni a vadkárelhárítást, ehhez hasonlóan a természetvédők tekintetében a legfontosabb az élőhely-fejlesztés, ami biztosítja mind a vadászható, mind a védett vadfajok megmaradását.
(folytatás)

hirado.hu, X. 2.

 

Az elejtett gímszarvasok több mint 60%-a érmes Zala megyében
Zala megyében 440 gímszarvasbikát ejtettek el a szarvasbőgés idején, a példányok 63 százaléka lett érmes a trófeabírálaton - tájékoztatta a megyei kormányhivatal vadászati és halászati főfelügyelője az MTI-t. A hatósági trófeabírálaton mintegy 279 trófea lett érmes, ebből 36 arany, 112 pedig ezüst fokozatú. A megye vadászterületein hat kapitális, 12 kilogrammot meghaladó trófeasúlyú szarvasbika került terítékre. A legnagyobb, 13,61 kg trófeasúlyú gímbikát – amely 231,07 nemzetközi pontot ért el – a Keszthelyi-hegységben, Rezi határában ejtették el.
(folytatás)

kanizsaujsag.hu, X. 2.

Német vadászhölgy sikere
A bikát néhány napja Verena Weikhard, német vadászhölgy ejtette el Lasztonya községnél, a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészetének területén. Az agancs 24 órás tömege: 12,62 kg, a bírálatnál 240,52 C.I.C pontot kapott.
(folytatás)

nimrod.hu, X. 1.

Sokan hallgatták a szarvasbőgést az Északerdő kisvasútjain
Sikeres volt az első Trófea Expressz, csaknem 140-en vettek részt a péntek esti programon. Az Északerdő Zrt. első alkalommal rendezett szarvasbőgés-hallgató vonatozást a Lillafüredi Állami Erdei Vasút mahócai szárnyvonalra. Az esős idő ellenére négy kocsi telt meg az utasokkal. Akkora volt egyébként az érdeklődés, hogy már napokkal korábban lefoglaltak minden helyet. Andókúton Pece István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelési és Erdészeti Főosztályának vadászati főfelügyelője tartott előadást az érdeklődőknek a legnagyobb erdei vadról, a gímszarvasról. (folytatás)

forestpress.hu, IX. 30.

A köztársasági elnök a klímaváltozásról
„Közös otthonunk a teremtett világ” – konferenciát tartottak a Parlamentben. Áder János kiemelte: a klímaváltozás tagadása, a közömbösség és a piac mindenhatóságába vetett hit egyaránt tévút. „Csak magunknak tehetünk szemrehányást, ha a környezet védelmében cselekvők erőfeszítéseit romantikus álmodozók által okozott kellemetlenségnek vagy leküzdendő akadálynak tekintjük” – mondta. A természet megóvása, a környezet védelme mindannyiunk ügye, feladata és felelőssége. Nem azért, mert mindenki egyformán ért hozzá, hanem azért, mert mindenkit egyformán érint – érvelt az államfő
(folytatás)

oee.hu, IX. 30.

Új zalai rekord
Annak, hogy nagy bikát lőttek Zalában, alig van hírértéke. Az azonban, hogy a hatalmas agancsos a Keszthelyi hegységben került terítékre, már izgalmasabbá teszi a dolgot. Ha pedig még azt is hozzátesszük, hogy a megyében idén eddig ez legsúlyosabb agancs, egészen érdekessé válik a helyzet. Az agancs tömege 13,61 kg, a bírálaton 231 pontot kapott, 13 évesre taksálták. (folytatás)

nimrod.hu, IX. 26.

Új Veszprém megyei rekord
LOVÁSZPATONA | Megdőlt a megyei rekord, Soós Anita hozta terítékre a megye eddigi legnagyobb bikáját. Futótűzként terjedt a hír a megye vadászai között, hogy hatalmas gímbikát ejtettek, amivel vélhetően megdőlt a megyei rekord. A páratlan 22-es agancs súlya 13,49 kg, a trófeabíráló bizottság becslése szerint az elejtett bika kora 12 év, pontszáma 229,19. (folytatás)

veol.hu, IX. 25.

Gímszarvastrófea-szemle a Gyulaj Zrt.-nél
A hagyományoknak megfelelően, immár ötödik alkalommal mutatta be a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. hagyományos trófeaszemléjét a Tamási-Miklósvári Parkerdő területén szeptember 24-én. A parkerdő mentén található tó partján igazi szép őszi napsütés fogadta a vendégeket. A nap a trófeák, a természet és a szarvasbőgés jegyében telt, így a szakmabelieken kívül családosok is kilátogattak a rendezvényre. A programok között agarászat, feketelőporos fegyverek bemutatója is szerepelt. (folytatás)

fhmag.hu, IX. 24.

FELVIDÉK: Vadászok kopjafája Szilicén
Az elmúlt hétvégén bensőséges ünnepségre került sor Szilicén. A helyi Szilicei-fennsik Vadásztársulat, a község régi temetőjének domináns pontján, felavatta az elhunyt vadásztársainak állított kopjafát, Ulmann István és Baffy Árpád fafaragók impozáns alkotását. A nyárias hőségben több mint száz résztvevőt Kovács Róbert, vadászgazda köszöntötte, avató beszédet tartott Várady Norbert, a vadásztársulat elnöke. (folytatás)

felvidek.ma, IX. 22.

Bács-Kiskun Megyei Vadásznap
KUNFEHÉRTÓ | Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Megyei Vadász- és Horgásznapot, aminek kilencedik alkalommal lehetett házigazdája Kunfehértó. Szent Hubertus, az erdei emberek, vadászok, erdészek, horgászok legfőbb védelmezője és segítője tiszteletére szentmisét is bemutattak. Az ünnepi oltár előtti ravatalra került az a szarvasbika, amit csütörtökön ejtett el egy magyar vendégvadász a Vaskúti Kossuth Vadásztársaság területén. (folytatás)

baon.hu, IX. 20.

 

XXIII. Fejér Megyei Vadásznap (videó)
Az Országos Magyar Vadászkamara Fejér megyei Területi Szervezete és a Sárréti Egyetértés Vadásztársaság szervezésében került sor a XXIII. Fejér megyei Vadásznapra. A hagyományőrző rendezvény idén közel háromezer látogatót vonzott Alap településére. (folytatás)

Hazai Vadász, IX. 20.

Újabb erős bika Zalából
A Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság hosszú ideje jelentős megbecsültségnek örvend a kül- és belföldi szarvasvadászok körében. A kiváló genetikai adottságokkal rendelkező zalai szarvas nagy számban él a társaság területén, és szinte minden esztendőben terítékre kerül néhány kiváló agancsú bika az erdős, dombos, élővízben gazdag bőgőhelyeken. (folytatás)

nimrod.hu, IX. 20.

 

VIII. Gödöllői Vadásznap (videó)
Rövid összefoglaló a VIII. Gödöllői Vadásznap néhány pillanatáról. Királyi Kastély Gödöllő, 2015. szeptember 20. (folytatás)

Mukk Sándor, IX. 20.

Horgász-Vadász Piknik Szegeden
A horgászat tudományos sport, a vadászat nehéz, a halkolbász pedig finom. Ezeket tanultuk meg az első Szegedi Horgász-Vadász Pikniken, amely igazi jó hangulatú, családi rendezvényre sikeredett szombaton. Első alkalommal rendezték meg a pikniket szombaton, amelyhez ideálisabb időt tervezni sem lehetett volna. A nyárias melegben a vízpart az egyik legjobb hely volt, ahol a család eltölthette az időt – voltak is szép számmal a Maty-Éren. (folytatás)

delmagyar.hu, IX. 20.

A vadászok filmese
„Jókor jó helyen lenni, és a soha vissza nem térő, döntő pillanatot, akár saját biztonságunkról is megfeledkezve, tökéletesen megörökíteni...” Ez a legelhivatottabb természetfilmesek alapszabálya. De miként lehet azonnal „kapcsolni”, és kamerát ragadni, amikor egy gímbika váratlanul – és felettébb szokatlan módon – megtámad egy vaddisznót? Amikor egy dámlapátost vadkan ver el az etetőhelyről? Amikor egy kapitális őzbakot már csak egy hajszál választ el a halálos lövéstől? (folytatás)

nimrod.hu, IX. 19.

 

Kapitális szarvasok a terítéken
Ígéretesen kezdődött a vadászati főszezon megyénkben: nyugat-európai és skandináv vadászokon kívül szlovákok és oroszok is felkeresik a somogyi erdőket. Információnk szerint már több kapitális gímszarvas került terítékre, szakértők szerint Somogy vadászati nagyhatalom. (folytatás)

sonline.hu, IX. 18.

 

II. Szentgotthárdi Vadásznapok
Szentgotthárd Város Önkormányzata és a Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezésében, a Zöld Szentgotthárd Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál keretében rendezett Fenntartható fejlődés Konferenciájára invitálták V. Németh Zsolt államtitkárt, országgyűlési képviselőt, ahol a II. Szentgotthárdi vadásznapot köszöntőjével nyitotta meg. (folytatás)

vnemethzsolt.hu, IX. 16.

Sorra esnek a kiváló bikák a Gyulaj Zrt.-nél
Az elmúlt napokban több képet is megosztottak a Gyulaj Hunting Hungary Facebook oldalon az eddig elejtett gímszarvas bikákról. A bőgés folyamatosan munkával látja el a hivatásos vadászokat, amelyet az alábbi fotók is bizonyítanak. (folytatás)

erdo-mezo.hu, IX. 16.

Vadászat lövések nélkül
A szeptemberi szarvasbőgés apropóján a Dörögdi-medence Vadásztársaság vadászával indultam útnak a halimbai erdőkbe, hogy részletesen beszámolhassak a vadásztevékenységről. Dr. Rádli András a vadásztársaság elnöke elmondta, hogy főleg Halimba, Taliándörögd, Öcs, Kapolcs és Vigántpetend körüli erdőkben folytatnak tevékenységet, Ajka-Padragkútig tart a területük. Leginkább vaddisznó, szarvas, őz fordul elő körzetükben, dám és muflon nem jellemző. (folytatás)

ajkaiszo.hu, IX. 16.

 

Ítélet egy 2012-es vadászbalesetben
SZEKSZÁRD | Bűnösnek mondta ki a Szekszárdi Járásbíróság a 46 éves vászolyi férfit maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, mert sörétes puskával lőtte szét a hajtó lábát a vadászaton. A bíróság a vádlottat öt hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását egy évi próbaidőre felfüggesztette. (folytatás)

teol.hu, IX. 16.

Kárpáti jellegű bika
Kárpáti jellegű bikát ejtett el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az Aranyosapáti Nimród Vt. kisszegi területén dr. Kruppa József. Az agancs tömege 10 kg fölötti. (fotó)

nimrod.hu, IX. 15.

Országos Vadásznap
Országos vadásznapot rendezett a vadászkamara Nógrád megyei területi szervezete Szécsényben, az 1705-ös országgyűlés évfordulóján: éppen 310 évvel ezelőtt és ugyanitt választották vezérlő fejedelemmé a jelenlévő karok és rendek II. Rákóczi Ferencet. A jeles évforduló alkalmából megtartott vadásznapra Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is Szécsénybe látogatott és beszédet mondott a rendezvényen. (folytatás)

Faragó Zoltán, IX. 14.

 

Milliós trófeákat loptak
Mintegy 10 millió forintos kár érte a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaságot. Ismeretlenek ugyanis hétvégén feltörték az egyik trófearaktárat, ahonnan hét darab, még bírálat előtt álló gímszarvastrófeát loptak el. Információnk szerint nem ez volt az egyetlen eset a közelmúltban Somogyban. (folytatás)

somogytv.hu, IX. 14.

Gyerekhangon bőgött az öreg bika
A szarvasbőgés első napjaiban nem esett kapitális, öreg bika, hétfőn kaptuk a hírt a Zalamenti Vadászklubtól, hogy vasárnap este egy nagy és ritka trófeájú bikát lőtt a vadászklub osztrák tagja, Werner Perlinger. Az elejtő hétfőn hazautazott, de a bikát még mindig csodálták a helyi vadászok és a vadászklub hivatásos vadásza Koós István, aki így számolt be az esetről. (folytatás)

zaol.hu, IX. 14.

Kutatási célú elöltöltős vadászatok Gyulajon
Kedves Vadásztársak! Ismét jó hírt jelenthetek be: a vadászati hatóság ez évben is engedélyezte a kutatási célú vadászatok szervezését a Gyulaj Zrt. következő vadászterületein: Az idén új területekkel és új vadfajokkal egészülhet ki a kutatási vadászati program. Az engedélyezett időszak vége: 2016. február 28. Vadászható vadfajok: gímszarvas, dámvad, muflon, őz. (folytatás)

kapszli.hu, IX. 14.

Bírálják az első trófeákat
Idén 1500 gímszarvasbika kilövésére a Zala megyei vadászat tervek. Reggelente egymás után érkeznek a furgonok a zalaegerszegi trófeabíráló helyre, hozzák a vadászok az előző napokban esett gímbikák kifőzött trófeáit. Megkezdődött a szarvasbőgés, a bikák elejtésének kiemelkedő időszaka. (folytatás)

zaol.hu, IX. 13.

Egy 22-es és egy 16-os bika
Újabb szép terítéket ünnepelt a Gróf Draskovich Iván Vadásztársaság, apa és fia ejtett el egy erős 22-es és egy érdekes 16-os agancsú bikát. (fotó)

nimrod.hu, IX. 13.

 

Vaddisznónak nézte a szerelmespárt
Németországban egy vadász vaddisznónak nézett egy kukoricamezőben piknikező szerelmespárt, és rájuk lőtt – számolt be a Daily Mail. A pár férfi tagja, egy harmincéves, német fiatalember, Norman G. belehalt a sérülésébe. Norman és 23 éves barátnője, a lengyel származású Katharina a Brandenburghoz közeli Nauenben csókolózott és pezsgőzött, amikor rájuk lőttek. Normant a szívén találta el a lövés, Katharinának a karját lőtték el, meg is kellett operálni. (folytatás)

forestpress.hu, IX. 12.

Együttgondolkodás a vadászati törvényről
A Magyar Jogász Egylet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete tanácskozott a vadászati törvény módosításáról a Rókabérc Vadászházban, szeptember 11-én. 1996 óta nem változtattak a szabályokon, mostanra viszont már elavultak, ezért az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jogszabály módosítási javaslatokkal állt elő. Cserba Lajos ügyvéd, a jogász egylet megyei elnöke szerint rendkívül fontos, hogy párbeszédeket folytassanak és együtt gondolkodjanak egyes kérdésekről a különböző szakmai szervezetek iképviselői. (folytatás)

globotv.hu, IX. 11.

 

Vadpörkölt és Borfesztivál Zalában
Nagy sikert aratott a hétvégén első alkalommal megrendezett Vadpörkölt és Borfesztivál. A szervezők a háromnapos programon elsősorban a térség vadászati értékeire hívták fel a figyelmet. A legnépszerűbb események egyikének a főzőverseny bizonyult, a versenyen közel félszáz csapat vett részt. A szervezők remélik, hogy jövőre jóval többen neveznek a megmérettetésre. Balaicz Zoltán polgármester bízik abban, hogy Zalaegerszeg a vadgasztronómia fővárosa lehet. (folytatás)

zalaegerszeg.hu, IX. 9.

Elnökségi egyeztetés a Vtv. sarokpontjairól
A Vadászati törvény módosításának több kulcsfontosságú részéről is tanácskozott az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége szeptember 8-án. A Medve utcai központban tartott értekezleten, amelyen minden megyei Területi Szervezet képviseltette magát, megvitatták egyebek mellett a vadászterületek kijelölésének, a tájegységi fővadászok illetőleg a vadkárrendezés kérdését is. (folytatás)

omvk.hu, IX. 8.

 

Konferencia Zalában
ZALAEGERSZEG | Vadászati konferenciát tartottak pénteken az első zalaegerszegi vadpörkölt és borfesztivált részeként. A város dísztermében rendezett eseményen szó esett többek között a tevékenységet érintő törvényi változásokról. A résztvevők emellett gróf Széchenyi Zsigmond kalandos életével is megismerkedhettek. (folytatás)

zegtv.hu, IX. 7.

A Vadászati Kultúra Ünnepe és IV. Festetics Trófeaszemle
Az idén Keszthely városára esett a választása a Vadászati Kulturális Egyesületnek akiknek a közreműködésével a Vadászati Múzeumban tartották a Vadászati Kultúra Napját és a hozzá kapcsolódó, immár hagyományos Festetics Trófeaszemlét. A házigazda Tóth Csaba, a múzeum igazgatója szerencsés egymásra találásnak nevezte a rendezvényt. (folytatás)

zaol.hu, IX. 6.

ERDÉLY: Kilőtték a petrozsényi medvét
Pénteken hajnalban a livazényi vadőr meglőtte a medvét, mely napok óta rémületben tartotta a petrozsényiakat. A település külvárosában augusztus 28-án jelent meg a vadállat, és ettől kezdve rendszeresen bejárt a gazdaságokba, pusztítva a háziállatokat, főleg a kutyákat. A helybeliek kérvénnyel fordultak a minisztériumhoz, hogy megoldást találjon a védett állatnak számító medve eltávolítására. A minisztériumi válasz azonban napokig váratott magára, így a helybelieknek maguknak kellett lépniük. (folytatás)

nyugatijelen.com, IX. 6.

Vas Megyei Vadásznap
SÁRVÁR | A Nádasdy-vár udvarán felállított rendezvénysátorban, egy tekintélyes trófeájú gímbika terítéke előtt gyűltek össze szombaton a Vas Megyei Vadásznap résztvevői. Elsőként köszöntött mondott Gagyi István, az OMVK Vas Megyei Területi Szervezetének, a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke. A rendezvény fővédnöke, V. Németh Zsolt beszédében a formálódó új vadászati törvény időszerűségéről és az íratlan vadászati hagyományok ápolásáról beszélt. Pap Gyula, az OMVK sportvadász alelnöke jelezte, hogy a készülő törvény mindenkitől kellő kompromisszumkészséget igényel. (folytatás)

vaol.hu, IX. 5.

A magyar erdészeti, vadászati és gasztronómiai kultúra nemzeti érték
A magyar erdészeti, vadászati és gasztronómiai kultúra nemzeti érték, amelyet generációk építettek fel, és azt a ma emberének kötelessége megóvni és gyarapítani – jelentette ki a földművelésügyi miniszter szombaton a Fejér megyei Soponyán, a IX. Országos Vadgasztronómiai Fesztiválon. A megnyitó keretében felavatták annak a világelső trófeával rendelkező őzbaknak a szobrát, amelyet 1965-ben ejtettek el Martonvásár közelében. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az OMVV elnöke avatóbeszédében hangsúlyozta: az őzbak a bizonyíték arra, hogy a magyar vadgazdálkodás világra szóló csodákat képes produkálni. (folytatás)

kormany.hu, IX. 5.

Megkezdődött a szarvasnász
A Gemenc Zrt. területén, Karapancsán került terítékre szeptember 4-én ez a 11,85 kg agancsú bika. A bírálati adatok még nem állnak rendelkezésre, azokat a Nimród Vadászújság októberi számában közöljük. (folytatás)

nimrod.hu, IX. 5.

 

VAJDASÁG: Divat manapság támadni a vadászokat
A vadászat ma már nem az, ami a múlt században volt. Ma már nem pusztán úri hóbort, de a szocializmus hozta tömegmozgalom sem. A mai vadászatot legpontosabban mint aktív környezetvédelmet lehetne jellemezni. Ugyanis a vadászoké jelenleg az egyetlen olyan szervezet ebben az országban, amely tervszerűen és rendszeresen törődik a vaddal és annak védelmével. (folytatás)

magyarszo.com, IX. 2.

Páratlan 18-as trófea lett a kitartás eredménye
MÁRKÓ | Az év első nagyobb bikáját a Hajag Vidéki Vadásztársaság területén lőtték. Az előzetes mérlegeléskor kilenc kilót nyomott a trófea. Évek óta visszajáró vendége a társaságnak Peter Mosser, mindig nagyobb bikát szeretne lőni, ám a szerencse eleddig elpártolt tőle. Kugler András hivatásos vadász hetek óta figyelt egy bikát, úgy gondolta, hogy megfelelő lesz a vendégnek. (folytatás)

veol.hu, IX. 2.

Vadászati évadnyitó Zalában
ZALAEGERSZEG – Huszonötödik alkalommal rendezték meg Zala megyében a Vadászati évadnyitót. Az eseménynek idén is a sohollári völgy adott otthont. A több ezres tömeget szakmai bemutatók és a legfinomabb ételkülönlegességek várták. (folytatás)

zegtv.hu, IX. 1.

Csongrád Megyei Vadásznap
A hétvégén, Kiskundorozsmán rendezték meg a Csongrád Megyei Vadásznapot, amelyen dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője is köszöntötte a megye vadászait, vendégeit. Ebben az évben a Temes Megyei Vadászszövetség képviselői mellett, első alkalommal bográcsoztak velünk a Vajdasági Vadászszövetségtől, sőt Montenegróból is érkeztek az ezer éves Kiskundorozsmára – mondta Csányi József, a Kiskundorozsmai József Attila Vadásztársaság elnöke. (folytatás)

promenad.hu, VIII. 31.

Győr-Moson-Sopron Megyei Vadásznap
Csorna után Göbösmajorban tartották éves seregszemléjüket a megyei vadászok. A résztvevők szerint végre autentikus helyszínen közel harminc csapat főzte a szombati ebéd finomságait. Egyre több a fiatal a rendezvényen. Ez az első helyszín az utóbbi időkben, ahol végre nem egy település korlátai közé van beszorítva a rendezvény – kezdte megnyitóbeszédét dr. Jámbor László, a vadászkamara megyei szervezetének elnöke. (folytatás)

kisalfold.hu, VIII. 31.

ERDÉLY: Apát és fiát támadta meg a medve
Egy 42 éves juhászt és 13 éves fiát támadta meg a medve Kolozs megyében, a Bálványosváraljához tartozó Bátony közelében vasárnap. Az apa súlyosabban megsérült. A megyei készenléti felügyelőség szóvivője, Ştefana Moldovan a Mediafaxnak elmondta, a sérülteket a dési megyei kórházba szállították. Hozzátette, apa és fia, akik a falu közelében lévő esztenán legeltették juhaikat, a kutyák ugatására mentek be egy kukoricásba, ahol három medvével találták szembe magukat. (folytatás)

maszol.ro, VIII. 31.

Békés Megyei Vadásznap
A Mágori Fesztivállal egybekötve rendezték meg szombaton a megyei vadásznapot. A bográcsokban a sárréti birkapörkölt mellett vadételek rotyogtak, a kiállításokon rengeteg értékes trófeát mutattak be. Kora reggel sokan sürgölődtek fakanállal a kezükben a bográcsok környékén. A hagyományos sárréti birkapörköltfőző-versenyre ezúttal is sok csapat nevezett be. A megyei vadásznap kapcsán viszont voltak, akik vadételeket készítettek. Szép számmal képviseltették magukat a vadásztársaságok, Szarvastól Mezőberényen át Körösnagyharsányig. Trófeáikat is bemutatták a kiállításaikon. (folytatás)

beol.hu, VIII. 30.

 

Favágóverseny a bükkzsérci vadásznapon
A kánikula ellenére sok látogatót vonzott az V. Regionális Favágóverseny és Regionális Vadásznap Bükkzsércre szombaton. Nagy sikerük volt, a versenyeken túl, a kiállított trófeáknak is. Vadételfőzésben 12 vadásztársaság vetélkedett. A terítékre került vadak között többek között volt muflon, szarvas, őz, vaddisznó – egész menüsorok formájában is. A zsűri a Tardi II. Rákóczi Ferenc Vt. főztjét találta a legpompásabbnak. (folytatás)

orientpress.hu, VIII. 30.

A homokmégyi gímszarvas
Mára nem titok, hogy hazánk legnagyobb területű megyéje, Bács-Kiskun megye, irigylésre méltó gímállománnyal büszkélkedik. Ennek okait, az aktuális állapotot és a kecsegtető kilátásokat évek óta kutatják a Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézetével együttműködve, és az eredményeket szakmai programokon ismertetik a megyei Kormányhivatal szervezésében. Idén került sor a harmadik ilyen tanácskozásra a Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály Földművelésügyi Osztályának szervezésében. (folytatás)

nimrod.hu, VIII. 29.

Indul a vadászati főidény Somogyban
Szeptember elsején megkezdődik a vadászati főidény Somogyban, egyúttal az erdőkben részleges látogatási tilalmat vezetnek be – közölte Ihárosi Péter, a SEFAG Erdészeti és Faipari (SEFAG) Zrt. szóvivője. Az idei vadászatok sikerét latolgatva emlékeztetett arra, hogy az előző évben több kapitális bika is terítékre került a somogyi erdőkben. A kiváló eredmények alapján reményteli várakozással tekintenek az idei vadászati főidény elé. (folytatás)

orientpress.hu, VIII. 28.

 

Lőgyakorlat, lővizsga – mi változzon?
Augusztus 12-én az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Vadász és Sportlövő Bizottsága kezdeményezésére a Pest megyei Tatárszentgyörgyön, a Sarlóspuszta Club Hotelben gyűlt össze több vadászvizsgára való felkészítést és vadászvizsgáztatást végző lőtér képviselője. Az egyeztetés célja az volt, hogy az új, 2014 januárja óta hatályos vizsgáztatási rendszer eddigi tapasztalatai alapján közösen javaslatokat állítsanak össze a jogalkotó számára a vonatkozó rendelet finomításához. (folytatás)

omvk.hu, VIII. 27.

III. Nemzetközi Vadászhölgy Konferencia
A Szerb Damski Lovacki Klub III. Nemzetközi Vadászhölgy Konferenciája (2015. augusztus 21–23.). Az ország különböző pontjairól szakadó esőben tízen indultunk Óbecse irányába, hogy részt vegyünk a már hagyománnyá váló vadászhölgy találkozón. A résztvevő országok Bulgária, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia képviselői között már számos ismerős, barát jelent meg, de voltak új arcok, a találkozón első alkalommal résztvevő hölgyek is. (folytatás)

Diana Vadászhölgy Klub, VIII. 24.

Hajdú-Bihar Megyei Vadásznap
Augusztus 15-én ismét Hajdúnánáson rendezték meg a megyei vadásznapot. Idén is számtalan látványos és szórakoztató programmal várták a szervezők az érdeklődőket a nagyszabású eseményre a Hajdúnánási Gyógyfürdő fesztiválterületére. Vadászkürtös térzenével és a Magyarországon vadászható vadfajok elejtett példányainak terítékével kezdődött a XXIV. Hajdú-Bihar Megyei Vadásznap. (folytatás)

Hajdúnánási TV , VIII. 24.

SZÉKELYFÖLD: Medve támadt egy gyermekre
Medve támadt egy tizennégy éves gyermekre a Gyergyószentmiklós melletti Orotván. A fiút harapások okozta sebekkel ápolják a városi kórházban. A kamasz tehenekre vigyázott az Orotvához közeli erdő mellett, beszámolója szerint váratlanul, hátulról támadta meg a medve. Az állat előbb a jobb combját harapta meg, majd ledöntötte a földre, végül a bal combjába mart bele. (folytatás)

maszol.ro, VII. 24.

 

Farkast rögzített az Aggteleki Nemzeti Park kameracsapdája
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság páratlanul ritka felvételt tett közzé a mai napon egy fiatal nőstényfarkasról! A felvételt néhány hete rögzítette az ANPI egyik kameracsapdája. A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közötti kutatói együttműködés keretein belül kameracsapdák kihelyezésével, illetve szemléletformáló kommunikációs munkával is támogatjuk a hazai erdők egészsége szempontjából nélkülözhetetlen nagyragadozók megfigyelését.
(folytatás)

fhmag.hu, VII. 24.

 

SZÉKELYFÖLD: Medvék után most farkasok tizedelik a jószágokat
Székelyföldön már nemcsak a medvék, a farkasok is támadják a gazdák jószágait. A pásztorok tehetetlenek. Az esős, hideg időben, felöltözve, védett helyre húzódva nem hallják, ha közeledik a vadállat. A Hargita megyei Homoród mentén a múlt héten két kecskét sebesítettek meg a farkasok, kettőt pedig meg is öltek – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában
. (folytatás)

hirado.hu, VII. 24.

Fehér sakált lőttek Barcsnál
Fehér aranysakált lőtt egy vadász Barcsnál. A különlegesnek számító állat a gázfogadó állomástól nem messze, közvetlenül a betonút melletti zabtarlónál került a rigóci társaság vadőrének puskája elé még pénteken. Ligl Norbert elmondta: este nyolc óra körül három fiatal állat tűnt fel, és rögtön látta, hogy az egyik feltűnően világos, ahogy ő fogalmaz piszkosfehér
. (folytatás)

somogytv.hu, VIII. 23.

 

Sok a medve a Hargitán
A kárpáti barnamedve egyre jobban elszaporodik Hargita megyében, emberéleteket veszélyeztet a medvék magas száma. Ugyanakkor az állomány genetikailag egyre gyengül, mivel a legfejlettebb hím példányokat vadásszák le. Az Európai Bizottság vizsgálatot indított, a nagyragadozók védelmében több ország gyakorlatát egybevetve dolgozza ki a megfelelő szabályozást - mondta az InfoRádiónak Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke
. (folytatás)

inforadio.hu, VIII. 23.

Komárom-Esztergom Megyei Vadásznap
Komárom-Esztergom megyében népszerű a vadászat, negyven területen közel ezernyolcszáz vadász próbál rendszeresen szerencsét. Közülük sokan érkeztek családjukkal a megyei vadásznapra, Síkvölgyre a hétvégén. Szombaton reggeltől, vasárnap hajnalig látványos és érdekes programok várták az érdeklődőket. Lövész- és főzőverseny, különféle bemutatók sora várta a látogatókat, de az új vadászok eskütételére és az ilyenkor szokásos kitüntetések átadására is sor került
. (folytatás)

kormanyhivatal.hu, VIII. 18.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vadásznap
KAZINCBARCIKA – Szombaton tíz órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vadásznap és Vadászati Vásár a kazincbarcikai Csónakázó-tónál. A vadásztársaságok már kora reggel felállították pavilonjaikat, ahol a látogatók megcsodálhatták az elmúlt időszakban elejtett trófeákat, és megkezdődtek az előkészületek, az ilyenkor már hagyománynak számító főzőversenyre. Egész nap színes programokkal várták a felnőtteket és gyerekeket egyaránt
. (folytatás)

opont.hu, VIII. 16.

Cecil és a (sötét)zöldek
Sokféle krízis terheli világunkat, ilyesféle sajátos jelenség a hipokrízis is: az álszent képmutatás, amikor a tömegeknél, hogy ne mondjuk, a világ közvéleményénél olyan esemény „veri ki a biztosítékot”, amely jelentőségét és mértékét tekintve – napjaink többi borzalmához képest – szót sem érdemelne… Elpusztult egy hím oroszlán, fizető vadászvendég lőtte le. Eltekintve eme konkrét eset valóban elítélendő, sőt az igaz vadászok szemével nézve visszataszító voltától, érdemes néhány mondatot szánni a hatására is. Az a megfogalmazás, hogy azonmód kitört a Facebook-hisztéria, aligha fedi kellő mértékben a valóságot
. (folytatás)

Fiatal Vadászok Közössége, VIII. 12.

Segítség a rendőrségnek
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságnak (VMRFK) az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete hét darab LCD televíziót adományozott. A készülékeket a főkapitányság aulájában 2015. augusztus 11-én délelőtt adta át a megyei vadászkamara elnöke, Pap Gyula. A televíziók adományozására a főkapitányság és a vadászkamara között megkötött együttműködési megállapodás alapján kerülhetett sor
. (folytatás)

police.hu, VIII. 11.

Vadbalesetek Békés megyében
Békés megyében 2015. augusztus 7-e és 9-e között öt alkalommal ütött el személygépkocsi vadat. Kardos, valamint Kondoros közelében, az Orosháza és Pusztaföldvár közötti úton, illetve Orosháza és Gyomaendrőd külterületén is őzek szaladtak, ugrottak ki személyautók elé. Ezek a közúti közlekedési balesetek anyagi kárral jártak, személyi sérülés nem történt. A hasonló helyzetekben bekövetkezett ütközések azonban súlyos sérüléssel vagy akár tragédiával is végződhetnek. A rendőrség ezért figyelmet kér a közlekedőktől
. (folytatás)

magyarvadasz.hu, VIII. 10.

 

Vadászművészeti kiállítás Keszthelyen
A vadászat sok képzőművészettel foglalkozó alkotót megihletett már, így van ez azzal a három művésszel is, akiknek munkáit kiállították a Vadászati Múzeumban. Prihoda Judit festményeivel több ízben találkozhattak már a látogatók, ő nem először állít ki itt. (folytatás)

Veszprém TV, VIII. 9.

 

Elfogult trófeavadászat-ellenzők
A külföldi trófeavadászok naponta átlagban két oroszlánt ejtenek el Afrikában azért, hogy vadászszenvedélyüknek hódoljanak. Noha az állatvédők egyéni álláspontja szerint a vadászat „kegyetlen és véres”, számos helyi állítja: a vadászatnak előnyei is vannak a fekete kontinens országaiban. A legtöbb trófeavadász hitvallása a veszélyeztetett fajok védelme, és meggyőződésük, hogy a vadászélményekért kifizetett igen komoly összegek valójában segítik a vadvilág fenntartását. (folytatás)

napigazdasag.hu, VIII. 9.

Afrika-kiállítás nyílt Szegeden
Csak a jó meleg Afrika! címmel nyílt a kontinens állatvilágának és néprajzának érdekességeit bemutató kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban pénteken. Fogas Ottó igazgató a decemberig látható tárlat megnyitóján elmondta, hogy a hosszú hónapok munkájával és széleskörű összefogással létrehozott kiállítás célja, hogy a látogatóknak valóban testközelből bemutassa Afrika állatai, amelyeket a természetfilmekből vagy a vadászkönyvekből ismernek. A kiállítás anyaga a Nagykárolyi Városi Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Savária Múzeumból, magángyűjtőktől és vadászoktól érkezett Szegedre. (folytatás)

magyarvadasz.hu, VIII. 7.

Vadász palánták a baskói hegyoldalban
Baskó piciny zsáktelepülés, Dél-Zemplén gyöngyszeme. Hegyvonulataival és abban fellelhető gazdag élővilágával ideális helyszíne volt annak az intenzív programsorozatnak, melyet a baskói vadásztábor nyújtott július 26-tól augusztus 1-jéig. A tábor második alkalommal került megrendezésre, idén közel duplájára nőtt a jelentkezők száma. A gyerekek közötti nagy korkülönbség ellenére is együtt tudott dolgozni a csapat, családias hangulatban. (folytatás)

nsppress.hu, VIII. 5.

 

Intő példa minden orvvadásznak
A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy hivatásos vadász értesítette a rendőröket augusztus 3-án 20 órakor, hogy a bükkösdi erdőben egy férfit látott fegyverrel az oldalán, majd amikor észrevette őt, elmenekült.
A helyszínre kiérkező rendőrök adatgyűjtésbe kezdtek, amelynek során megállapították, hogy a férfi egy 29 éves bükkösdi lakos, akit a közeli tanyán egy ismerősénél megtaláltak. A férfi beismerte, hogy engedély nélkül tartott lőfegyver és lőszer volt nála, ezeket a rendőrök az erdőben egy rejtekhelyen megtalálták, és lefoglalták. (folytatás)

forestpress.hu, VIII. 5.

Pártérdekből hamisították a világrekord őzbak elejtési helyét és idejét
GYÚRÓ | Fejér megye valamikor különösen jó vadászterület volt őzre is, itt zajlott egy ma is hallatlanul érdekes, bár az egészet körüllengő bürokrácia és politikai érdekek miatt már megmosolyogtató történet, éppen 50 évvel ezelőtt. 1965 júliusában Dombos Endre erdészgyakornok, hobbista madarász tövicsszúró gébics fészkére lesett a Fejér megyei Gyúró környékén, mikor egyszer csak valami nagyon szokatlant pillantott meg a naplemente ellenfényében. A távcsőben feltűnő hatalmas őztrófea híre villámgyorsan eljutott a fehérvári vadászközpontba, annak vezetője, Jankó János pedig július 22-én felszólt a minisztériumba, hogy Kádár János puskacsövére illő kapitális őzbak vár kilövésre a területen. (folytatás)

magyarvadasz.hu, VIII. 3.

Az óriás vadkan utánkeresése
Hol is kezdjem? Talán az elején. Reggel 6:30-kor hívott Gergő barátom, hogy egy átvirrasztott éjszaka után, dideregve, egy megtárcsázott búzatarlón rálőtt egy nagy, szürke kanra, jó becsapódást hallott, de a vad vér nélkül beugrott egy napraforgótáblába. Érzése szerint a lövés hátracsúszott, s a disznó a bodrogzugi ártér irányába távozott. A kellemes, felhős idő, a nagy testű vad, a lágylövés-gyanú, és az átláthatatlan napraforgó miatt délutánra ígértem segítséget, nehogy nagyobb bajt csináljunk, mint ami van. (folytatás)

utankeresok.hu, VIII. 2.

 

VAJDASÁG: Kóbor kutyák pusztítanak
Szerbiában az állatok védelmével foglalkozó jogszabály drákói szigorral sújt le mindenkire, aki az ember leghűségesebb barátjára, azaz kezet emel. Ezzel egyidőben kötelezi a vadászokat, hogy a területükön óvják és szaporítsák a vadállományt. A kettő nehezen egyeztethető, ugyanis ha minden településtől távol vadat űző ebet látunk, nemigen tehetünk mást, minthogy a fegyverünket használjuk a vad védelme érdekében
. (folytatás)

magyarszo.com, VII. 29.

 

A vad a természet része!
Jobb, életszerűbb vadászati törvény válthatja az 1996-ost, mely hozzáigazodik az azóta bekövetkezett változásokhoz – jelentette ki Papp Zoltán, az Országos Magyar Vadászkamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezetének titkára, amikor a készülő új szabályozásról kérdeztük. Úgy véli, a tervezet a szakmai szempontok fokozottabb érvényesítésével a vadállomány érdekét szolgálja
. (folytatás)

haon.hu, VII. 29.

Megalakult az OMVK Hagyományos Vadászati Módok Szakbizottsága
Az új szakbizottság július 21-én tartotta alakuló ülését az OMVV és az OMVK Medve utcai központjában. A legújabb szakbizottság, amely a vadászíjászokat, a solymászokat, az elöltöltő-fegyveres vadászokat és az agarászokat hivatott képviselni, erre az évre szóló munkatervében két feladatot határozott meg. A tagok a Vadászati törvény tervezett módosításának normaszövegét véleményezik majd annak megjelenése után, illetőleg aktívan dolgoznak azon, hogy az idei gödöllői vadásznapon, szeptember 20-án a lehető legnagyobb közönség előtt mutatkozhassanak be a hagyományos vadászati módok
. (folytatás)

omvk.hu, VII. 27.

KÁRPÁTALJA: Fiatal vadászok tagozata
Hétvégén Szabó Jánossal Ugocsában, Tiszapéterfalván jártunk, az erdélyi túránkat lepontosítani. A Kárpátaljai tagozatunk tagjai nagy szeretettel fogadtak bennünket, és a meseszép Tisza-parti ártérben egy felejthetetlen őzhívásban volt részünk
. (folytatás)

Fiatal Vadászok Közössége, VII. 27.

I. Kemenesaljai Vadásznapok
CELLDÖMÖLK | Új rendezvénnyel gazdagodott Kemenesalja: a Celldömölkön megrendezett vadásznapon reggeltől estig kicsik és nagyok egyaránt találtak programot. Gagyi István, a megyei vadászkamara elnöke hangsúlyozta, az ilyen rendezvényekre azért is szükség van, hogy az emberek megismerjék a vadászok munkáját, a vadgazdálkodás lényegét. (folytatás)

vaol.hu, VII. 25.

 

Ifjúsági programok Borsod megyében
A B.-A.-Z megyei Vadászkamara és az Észak-magyarországi Vadászszövetség közös elhatározása, hogy a megyei Kulturális és Hagyományőrző Szakbizottság védnökségével és szervezésében a természetet szerető, a vadászat iránt érdeklődő gyermekek számára rendszeres programokkal kedveskedjünk. Ennek megfelelően több helyszínen és időpontban zajlanak a különféle ifjúsági programok megyénkben
. (folytatás)

borsodivadasz.hu, VII. 24.

Nyomkereső tábor Gemencen
Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének különleges növény- és állatvilága mellett megismerkedhettek a természetvédelem gyakorlatával is a Gemenc Zrt. „Nyomkereső vadásztáborának” ifjú lakói. A fiatal természetbarátok a vadmegfigyelők karbantartásával, itatók feltöltésével is programszerűen foglalkoztak. A gyermekek az egy hét során bepillantást nyerhettek az erdei életközösség gazdájának, az erdőgazdaságnak az életébe, valamint csillagászattal, nyomolvasással, horgászattal, halászattal, a vadgazdálkodás kulturális, történelmi hagyományaival is megismerkedtek
. (folytatás)

forestpress.hu, VII. 21.

Az FM új stratégiai partnerei
A Földművelésügyi Minisztérium stratégiai partnerségi és együttműködési megállapodást kötött a Vadászati Kulturális Egyesülettel, a Magyar Vadászíjász Egyesülettel, a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületével, a Magyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesülettel, a Nyugat-magyarországi Egyetem Faanyagtudományi és Művészeti Karával, valamint Erdőmérnöki Karával
. (folytatás)

forestpress.hu, VII. 20.

 

Főúri vadászatok nyomában
Az egyik legújabb látványosság, amire bízvást lehet azt mondani, hogy bűn kihagyni: a korabeli tervrajzok és fényképfelvételek alapján az eredeti állapotot megközelítő formában helyreállított karapancsai kastély és major történelmi jelentőségű díszkertje. Nem más ez, mint „a vadregényes Alsó-Duna-völgy holtágakkal szabdalt világának jelképe, a gímszarvas és a nagyvad évszázadok óta kedvelt élőhelye, a történeti bellyei uradalom egyik központja”
. (folytatás)

nol.hu, VII. 19.

 

Medveproblémák Észak-Olaszországban
Ugo Rossi, a rendkívüli státuszú trentinói tartomány kormányzója szerint a medveszaporodási program „túl jól sikerült”. Annyira, hogy a barnamedvék ellepték a térséget és veszélyt jelentenek az itt élőkre és a turistákra is. A medvék által elpusztított háziállatokat és méhkasokat eddig a tartomány megtérítette a tenyésztőknek, de egyre gyakoribb az emberek elleni támadás is. (folytatás)

allatportal.hu, VII. 18.

Vadászati törvény – lezárult a koncepció társadalmi vitája
Nagy érdeklődéssel övezett fórumon összesítette július 13-án a Földművelésügyi Minisztérium azokat az észrevételeket és javaslatokat, amelyek a készülő jogszabály-módosítás sarokpontjait tartalmazó anyaghoz érkeztek május 21-e óta. A rendezvényen, amelynek a szaktárca épülete adott otthont, dr. Fazekas Sándor miniszter és dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár mellett az érintett ágazatok, szakterületek képviselői is felszólaltak
. (folytatás)

omvk.hu, VII. 15.

 

Legyen kötelező felelősségbiztosítás vadütközésekre is!
Lehetővé kell tenni, hogy a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítását kiterjesszék a vadkárra is – nyilatkozta a Magyar Nemzet keddi számában Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke. Jámbor László a lapban megjelent interjúban hangsúlyozta: gyakran fordul elő, főleg nyáron, hogy a vidéki utakon vaddal ütköznek a személy- vagy teherautók. Hozzátette, hogy ezt a fajta kárt külön kell választani a mezőgazdasági, az erdei, valamint a belterületi vadkártól
. (folytatás)

vg.hu, VII. 14.

Az ezüstös kan
Este szürkületben lövést tettek az erdőben a vadcseresznyefák alatt ropogtató kanra, amely hátuljával jelezte ugyan a találatot, de vér nélkül menekült el. Este már megbeszéltük a reggeli találkozást, meg is kezdtük az utánkeresést hat óra után. A rálövésnél semmi látható jel, de Rony „automatára” kapcsol és már indul is a vonal a kijelzőn határozott irányban. Már több mint 150 méterre jár, én még próbálok valami lőjelet találni a csapán, amikor egy vakkantással jelzi, hogy megvan a keresett. (folytatás)

utankeresok.hu, VII. 12.

Somogyi szálak az új vadászati törvényben
Nyugvópontra kerülhet a mezőgazdasági vadkár rendezésének szabályozása, megerősítik a hivatásos vadászok státuszát – többek között ez is szerepel a vadászati törvény módosításának koncepciójában, amelynek társadalmi vitája a napokban zárult. Széleskörű egyeztetést folytatott a Földművelésügyi Minisztérium a vadászati törvény tervezett módosításáról, amely 1996 óta állja a sarat, de mint Kemenszky Péter, az OMVK Somogy megyei Területi Szervezetének titkára elmondta, több sebből vérzett már a jogszabály, megérett a változtatásra. (folytatás)

sonline.hu, VII. 10.

 

Válasz a negatív általánosításokra
Tisztelt Szerkesztőség! A július 6-i számukban, a Vélemény & Vita oldalon jelent meg Lázin Miklós András írása Vadászok címmel. Véleményem és talán többek véleménye is egyben, hogy a vadászok és a vadászat ellen több olyan tartalmú cikk, megjegyzés, áltudományos elemzés jelenik meg, amely „kellő” ellenszenvvel mutatja be azt, amit sajnálatosan oly sokan nem ismernek. Az alapprobléma az, hogy az egyoldalú általánosítás messzemenően nem igaz a hatvanezres vadásztársadalom összességére. (folytatás)

magyarhirlap.hu, VII. 9.

Hivatásos vadászok továbbképzése Somogyban
A korábbi évekhez hasonlóan idén, május 26-án is igyekeztünk a hallgatóság részére fontos és aktuális témákat felvonultatni. Az elmúlt években már megszokott arányban jelentek meg a kollégák a továbbképzésen, az idei évben 172 fő regisztrálta magát az eseményen (ez a szám tavaly 167 fő volt). Feltételezem – és egyben sajnálatosnak is tartom –, hogy jellemzően mindig ugyanaz az elhivatott kör tartja fontosnak, hogy amúgy a törvény által kötelezővé tett továbbképzésen részt vegyen. Ennek pozitív irányú elmozdítására a kamara megfelelő lépéseket megtételét tervezi. (folytatás)

omvk-somogy.hu

FELVIDÉK: Medve támadott rá a 61 éves férfira
Az eset a sninai járásbeli Stakčínska Roztoka község melletti erdőben történt, alig egy kilométerre a házaktól. A 61 éves férfi általában gombázni jár az erdőbe. Miután a medve megtámadta, sikerült ellöknie magától, de az állat csúnyán megsebezte a lábát. Ezután menekülőre fogta, és szerencsére nála volt a mobiltelefonja, amelyen segítséget tudott hívni. Súlyosan vérző lábbal ment tovább, majd ismerősei jöttek érte és bevitték a faluba, ahol mentőt hívtak hozzá. (folytatás)

parameter.sk, VII. 8.

 

Trófeakiállítást tartottak a barcsi vadászok
Kiállítást szerveztek barcsi vadászok, a helyi tagtársak birtokában lévő trófeákból. Szombaton délután a Vitéz tanyán Dráva menti vadászok kedvenc trófeáiból 250 darabot rendezett tárlattá ifj. Tóth Pál és Trapp Tamás. A rendezők között ott szerepelt a SEFAG Zrt., a DDNP valamint a környékbeli vadásztársaságok is, Vízvártól, Lakócsán át Kálmáncsáig, de ott volt Darány és térsége valamint a Rigóci Barátok is. (folytatás)

somogyma.hu, VII. 8.

Vadhatás, vadkár, vadvilágmegőrzés
A közelmúltban bocsátották társadalmi véleményezésre az új vadgazdálkodási törvény koncepcióját, mely elérhető a Földművelésügyi Minisztérium honlapján. Központi kérdés, hogy a patás vadfajaink élőhelyre gyakorolt hatásait hogyan értékeljük és a vadgazdálkodás milyen állományszabályozási stratégiát választ. Az új törvény akkor érheti el a célját, ha a leginkább érintett társadalmi csoportok – erdészek, gazdálkodók, természetvédelmi kezelők, vadászok – félreteszik az évtizedek óta tartó, egysíkú vitát, és a hangsúly a fenntarthatóság jegyében zajló közös munkára helyeződik. (folytatás)

greenfo.hu, VII. 7.

 

Tíz éves az SCI Közép-magyarországi Egyesülete
Az SCI-KME elnökének, dr. Halmágyi-Takács Istvánnak a személyes meghívására érkeztünk 2015. július 4-én Sarlóspusztára, hogy e jeles évfordulót együtt ünnepeljük a neves amerikai szervezet hazai tagozatának tagjaival, barátaival. A program közös reggelivel kezdődött, majd dr. Halmágyi-Takács István rövid köszöntőjét követően Szeredy Krisztina művésznő csodálatos előadásában a Vadászhimnuszt hallgathatta meg a közel 120 fős ünneplő közönség. (folytatás)

Diana Vadászhölgy Klub, VII. 7.

A Lánchíd Rádió interjúja Pechtol Jánossal
Lezárult az új vadgazdálkodási törvény társadalmi vitája. Aki érintett, az szót kapott az elmúlt hetekben – mondta az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára. Pechtol János a Lánchíd Rádióban kifejtette: megérett az idő arra, hogy a megnövekedett ökológiai helyzethez igazítsák a jogszabályt. A főtitkár kiemelte, nem volt vita abban, hogy a vadnak állami tulajdonban kell maradnia, a vadászati jog pedig a földtulajdon elválaszthatatlan része. A vadgazdálkodás időtartamában ugyanakkor ésszerű lenne szerinte a módosítás. (folytatás)

mno.hu, VII. 6.

TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivált rendezett a Gyulaj Zrt.
Erdőszeretet, erdőismeret, vadászati kultúra – vadászok és nem vadászok ünnepe Tamásiban. 2015. június 6-án, szombaton ismét megtelt a tamási Miklósvári Parkerdő a bográcstüzek, faszenes grillek kesernyés füstillatával. Az idén is megrendezett vadfőző fesztiválon rekordszámú, több mint 50 főzőcsapat versengett a legkülönfélébb, jobbnál jobban sikerült vad- és halételek elkészítésével. (folytatás)

oee.hu, VII. 6.

 

Az Európai Vadászszövetség főtitkárával tárgyalt Bitay Márton
Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár több szakmai kérdésben egyeztetett Filippo Segatóval, az Európai Vadászszövetség (FACE) főtitkárával július 3-án, Pusztavacson. A tárgyaláson az államtitkár ismertette a nemzetközi szinten is egyedülálló Szalonka Monitoring Program (SZMP) eredményeit, melynek során az elmúlt 6 év során mintegy 1000 önkéntes hazai tudományos műhelyek koordinálásában figyelte és vizsgálta a közösségi jelentőségű faj vonulási dinamikáját. (folytatás)

kormany.hu, VII. 5.

A vadászat helye napjainkban
Új vadásztörvényt készülnek hatályba léptetni Magyarországon. A legmegfelelőbb indok arra, hogy utánanézzünk, ez a valamikori rangos társadalmi esemény milyen helyet foglal el napjainkban. A cikk írója bevallottan ahhoz a táborhoz tartozik, akik ugyan elfogadják, hogy az emberek különböző szenvedélyeknek hódolnak, de az állat megölését már visszataszítónak találja. Miközben pontosan tudja, hogy ebben milyen képmutató, hiszen maga is húst eszik és Széchenyi Zsigmond vadászkalandjait is élvezettel olvasgatta. Bán Istvánnal (erdőmérnök, biomatematikus, író, vadász) beszélgettünk a témáról. (folytatás)

prherald.hu, VII. 4.

 

Megviseli az állatokat a hőség, a vadászok segítenek
A vadásztársaságok felkészülnek a hőségre, a vízhiányos területeken lajtkocsikkal, edényekkel vizet visznek az itatókba. Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára elmondta: a vadon élő állatok természetes ösztönükből adódóan alkalmazkodnak a környezethez, hőség idején megkeresik a hűvös helyeket, ami javítja a komfortérzetüket. Ilyenkor gyakrabban keresik fel az itatókat is, amelyek évek óta egy helyen vannak, így az állatok jól ismerik a lelőhelyeket. (folytatás)

hir24.hu, VII. 3.

A vadászati kultúra jövőjéről
Rendhagyó módon a Budakeszi Vadasparkban ült össze június 26-án az OMVK Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottsága. Nem véletlenül: erre az évre a testület egyik feladata, hogy új vadászati információs táblákat készítsen a létesítmény számára. A másik elvégzendő munka egy kiadvány összeállítása, amely gyakorlati útmutatóul szolgálhat mindazoknak, akik ápolni szeretnék vadászati tradícióinkat, ám még nem ismerik elég jól a régmúltban gyökerező szokásokat. A bizottság ülése után a megyei területi szervezetek képviselői ismerhették meg az idei évre és az egész ciklusra szóló terveket. (folytatás)

omvk.hu, VII. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2014. I–III.
IV–VI.VII–IX.X–XII.
2015. I–III.IV–VI.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net