Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


Őz ugrott a Nissan elé
Még az elmúlt hét szombatján (július 12-én) délután történt, hogy egy szerencsi házaspár tartott Miskolc irányából a város felé a harminchetes számú főúton. Az autójukban a hátsó ülésen két gyermek utazott szabályosan bekötve üléseikbe. Már majdnem elérték a bekecsi elágazást, amikor az úttest menetirány szerinti baloldalán elterülő kukoricásból egy őzbak ugrott eléjük.
(folytatás)

szerencsitv.hu, VII. 22.

Aki a HÍRLEVÉLRE FELIRATKOZIK, kézhez kapja a legkedvezőbb, exkluzív ajánlatokat is!!!

Mr.Sale  

 

Hivatásos vadászok lövészversenye
Sörétes és golyós lőfegyverrel mérték össze tudásukat és ügyességüket a múlt héten, a Tókaji Lőtéren a magyar állami erdőgazdaságok csapatai. Az országos versenysorozat somogyi állomásán a sportág Európa-bajnokát, Varga Andrást is a kamera elé kértük. A négy számból álló tusán korongra és céltáblára is lőttek az indulók. A szervezők szerint a lőgyakorlatok tapasztalata jól jön a vadászatok alkalmával is. Az országos sorozat végén a legjobbakat általában nagyvadas vadászattal jutalmazzák a szervezők.
(folytatás)

oee.hu, VII. 21.

Diákok a Vadászati Múzeumban
Kostelekről érkeztek diákok a hatvani Vadászati Múzeumba, ahol elsőként a virtuális vaddisznóhajtást próbálták ki. A látogatás azért is különleges élmény volt a tanulóknak, mert még sohasem voltak múzeumban. Szabó Zsolt államtitkár segített a Moldvai Csángó Egyesületnek abban, hogy el tudják hozni a Vadászati Múzeumba a gyermekeket.
(folytatás)

hatvantv.hu, VII. 21.

 

Vadveszély az utakon
Most zajlik az őzek üzekedési időszaka, így napközben is gyakrabban találkozhatunk velük az utakon. A legveszélyesebb időszak a kora délutáni óráktól másnap a késő reggeli órákig tart, a közutakon ebben az időszakban szinte bármikor megjelenhet átugró, „szerelmes” őz. Ezért a közlekedőknek ajánlott fokozottan figyelni ebben az időszakban.
(folytatás)

borsodivadasz.hu, VII. 21.

A vadbalesetekről
Sajnos a nyár is bővelkedik a vadbalesetek előfordulásában, és évről-évre egyre több feladatot ad a rendőrségnek, a vadásztársaságoknak és a biztosítóknak is. Az autósoknak érdemes tisztában lenniük, milyen teendőik, lehetőségeik vannak, ha vadbalesetet szenvednek.
(folytatás)

veol.hu, VII. 18.

 

Hogyan vadásztak őseink?
A hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum „Hogyan vadásztak őseink?" címmel szervezett programot a gyerekeknek. Az ifjú látogatók többek között megismerkedhettek az élvefogó csapdákkal, a vadászható vadfajokkal, a solymászattal, az ősember táplálékszerző szokásaival.
(folytatás)

hatvantv.hu, VII. 17.

ERDÉLY: Háziállatokat tépett szét a medve
Rekord mennyiségű háziállatot pusztítottak el medvecsaládok a székelyföldi Marosfőn és környékén. A vadállatok folyamatos portyázásai miatt az emberek rettegésben élnek, hiszen eddig több mint 500 baromfit, juhot, nyulat és kutyát öltek meg a medvék. A helyi vadásztársaság kilövési engedélyt kért, ám a szakhatóság elutasította a kérést és inkább a medvék befogását, és elszállítását szorgalmazza.
(folytatás)

hatvantv.hu, VII. 16.

 

Átadták a Fekete István kilátót a Bakonyban
Átadták Veszprém megyében a húsz méter magas Fekete István kilátót és a nyolc állomásból álló tanösvényt. A fejlesztésre, amely „A jövő kezünkben van” beruházási program keretében készült a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. (Verga) 37,5 millió forintot fordított. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a kilátó névadóját, Fekete Istvánt méltatta, kiemelve szenvedélyes természetszeretetét.
(folytatás)

oee.hu, VII. 16.

 

Ezért jönnek hozzánk a medvék
Elképzelhető, hogy Szlovákiában annyira megerősödött az ottani medvepopuláció, hogy kevés számára az eddigi területe, ezért már nem csak áttévednek Magyarországra, céljuk feltehetően a területfoglalás – véli Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese. Az elmúlt húsz évben összesen hat esetben volt bizonyított, hogy valóban medvét láttak Magyarország területén.
(folytatás)

oee.hu, VII. 14.

ERDÉLY: Félezer juh teteme hever a Kis-Retyezátban
Hétvégén lezárták a Kis-Retyezát legforgalmasabb turistaösvényét, miután kiderült, hogy a Plésa-patak és a Buta menedékház közötti térségben mintegy ötszáz juh teteme hever.
Az állatok a Drăgşanu és a Plésa környékén lévő esztenákhoz tartoztak, s a juhászok beszámolója szerint részben medvetámadásnak, részben villámcsapásnak estek áldozatul. (folytatás)

nyugatijelen.com, VII. 14.

 

Tisztelet a vadnak
Zádor Oszkár, a hajdani legendás vadász szellemiségét szeretné megőrizni és tovább vinni egykori társa, Balázs József és baráti köre. A hatvani férfi szerint a népszerű Oszkár bácsi alázata a vad iránt a maiak számára is példaként szolgálhat. Lenyűgöző ember volt. Idős korában is megtartotta, eleganciáját, választékosságát, udvariasságát. Soha nem beszélt emelt hangon. Egész életét alázat, tisztesség, egyenesség és becsületesség jellemezte.
(folytatás)

heol.hu, VII. 14.

Sikeresen rajtolt a hatvani múzeum
Nagy siker: két hónap alatt 12 ezer látogató. Az ország minden tájáról érkeznek a látogatók, amióta megnyitott a hatvani vadászati múzeum. Az intézmény vezetője szerint várakozáson felüli a siker: két hónap alatt több mint tizenkétezren tekintették meg a Kárpát-medence vadászati és halászati kultúráját bemutató tárlatot.
(folytatás)

mno.hu, VII. 13.

 

Magyar sikerek a korongvadász VB-n
Jéri Tamás második lett a junior kategóriában, Szerdahelyi András szétlövés után negyedik helyezést ért el összesítettben.
Minden magyar résztvevőnek (Hegyes Zoltán veteran, Beslity Ákos senior, Csőke Zoltán senior, Juhász Lenke női) gratulálunk az eredményes szerepléshez! Továbbá gratulálunk Olasz Gergőnek, aki bírókén vett rész a nemzetközi megmérettetésen. (folytatás)

hunsporting.hu, VII. 13.

Palóc- és vadásznap Parádon
Mudriczki József, Parád polgármestere állófogadáson, majd a délelőtti hivatalos megnyitón köszöntötte a 23. alkalommal megrendezett megyei vadásznap vendégeit. A 28. alkalommal megrendezett palócnap, illetve a 23. vadásznap két külön rendezvény, de egy szervezés - hangsúlyozta Parád és Bodony polgármestere ünnepi köszöntőjében, aki azt is kiemelte, hogy hazánkban magas szintű a vadászturizmus. A Heves megyébe vadászni érkezők mindig jó szájízzel távoznak. (folytatás)

heol.hu, VII. 12.

Megújult a B.-A.-Z. megyei Diana Vadászhölgy Klub
Dr. Jablonkai Ilona, aki 2013 szeptembere óta vezette a megyei Dianákat, gyermekének születése miatt már nem tudta tovább koordinálni a vadászhölgyek munkáját, így a hónap elején új vezető kijelölésére került sor. Ezen az ülésen a jelenlévők egyhangúlag Baló Attilánét találták erre a posztra a legalkalmasabbnak, így őt bízták meg az ügyek továbbvitelével.
(folytatás)

borsodivadasz.hu, VII. 11.

 

Interjú a győztes Vas megyei hivatásos vadásszal
2003-ban a környék legnagyobb bikáját lövette meg egy osztrák vendégvadásszal, 2014-ben pedig Vas megyében a hivatásos vadász versenyen az első helyen végzett. Szalai Csaba a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél dolgozik, munkájában a természet szeretete inspirálja.
Országszerte zajlanak a megyei versenyek a hivatásos vadászok között. Korábban már beszámoltunk arról, hogy Vas megyében Szalai Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársa végzett az első helyen. A szakemberrel az Erdő-Mező Online beszélgetett. (folytatás)

erdo-mezo.hu, VII. 11.

ERDÉLY: Emberre támadt a medve
A Kolozs megyei Reketó község közelében egy 60 éves nőt támadott meg a medve. A nő gombát szedett menyével és egy falubelivel, amikor ráugrott az állat. A medve csak akkor engedte el a nőt, amikor a helyszínen levők ütlegelni kezdték a vadállatot. A súlyosan sérült nőt a kolozsvári sürgősségi kórházba szállították, már túl van az életveszélyen.
Petru Prigoană, a község polgármestere szerint a szerdai eset az első idén, tavaly ugyanez a medve egy másik személyre is rátámadt. (folytatás)

uh.ro, VII. 10.

 

Újra látták a medvét, keresik a nyomát
Hogy ez ugyanaz a medve, amelyről nemrégiben mi is írtunk, még nem lehet tudni. Ez a hír kedd este a népszerű közösségi oldalra került ki, ahol ezt írták: „Öten is állítják, hogy felismerték az állatot és feltehetően a környéken van az erdőben.” A Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatotának munkatársai kint vannak az említett területen, de a medve nyomait még nem találták meg, ami az éjszakai eső miatt is lehet.
(folytatás)

heol.hu, VII. 9.

Vadpörköltfőző-verseny Nyárádon
Az illatok, miként az ízek is, leírhatatlanok voltak. Legyen annyi elég, hogy a sörrel készült szarvaspörkölt szinte elolvadt a számban, a muflont azonban idén sem mertem bevállalni. A harmadik nemzetközi vadpörköltfőző-versenyt rendezték meg szombaton a településen. Nem véletlenül írok nemzetközit, hiszen a rendezvényre idén holland és vajdasági vadászok, baráti társaságok is ellátogattak.
(folytatás)

veol.hu, VII. 7.

 

Visszás vadkárkezelés
A bíróság elé került vitákban sokszor szinte lehetetlen igazságot tenni. Rosszul szabályozott kárbecslői rendszer, életszerűtlen törvények nehezítik a vadászatra jogosultak életét, akik éves szinten több millió forintot is veszíthetnek emiatt. Az Országos Magyar Vadászkamara és a Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Országos Egyesülete is változást sürget.
(folytatás)

mno.hu, VII. 6.

 

7. FITASC Kombinált Lövészeti EB Finnország
Magyar egyéni és csapatsikerek születtek! Varga András egyéni összett Európa-bajnok lett, Jéri Tamás a Kombi EB junior összetettben 2. helyezést ért el. Továbbá Varga András sörét egyéni 2., a magyar csapat (Varga András, Jéri Tamás, Dobos József, Györök Lajos, Rózsás György, Schreiner Károly) sörét 3. helyezett lett.
(folytatás)

hunsporting.hu, VII. 6.

Solymásztalálkozó
KESZTHELY | A Vadászati Múzeum parkjában a Magyar Solymász Egyesület a Szellemi Kulturális Örökség csoportokkal közösen tartotta kétnapos programjának nyitányát. Stílszerűen Emese álmának megidézésével és vadászkürtösök játékával kezdődött a rendezvény, aminek keretében a vendégek bepillantást kaphattak a magyarságtudat szerves részét képező és több ezer éves múltra visszatekintő hagyományaiba, az életformát jelentő ragadozómadaras vadászatba.
(folytatás)

zaol.hu, VII. 6.

 

Medve, farkas, hiúz
Rendszeresen lehet farkassal találkozni az északi-középhegységbéli Jósvafő környékén, aki többször jár a közeli erdőkben, előbb-utóbb látni fogja a ragadozót – mondta egy megkérdezett helybéli fiatal férfi. Ő maga egyszer lámpa nélkül ment a sűrűben, amikor hallotta, hogy jön valami oldalról. A férfi megállt, és várta, hogy elmenjenek az állatok, amelyeket, mivel teljes volt a sötétség, először nem látott, csak a mozgásuk keltette zajt hallotta.
(folytatás)

hunhir.hu, VII. 4.

300 fácánt nevelnek
SZÉKKUTAS | Összesen 300 fácánt nevelnek négy tanyán Székkutason – a madarak a jövőben a helyi vadásztársaság törzsállományát gyarapítják. A társaság több mint 12 ezer hektárt bérel, a külföldiek is szívesen lőnek méretes őzbakra a székkutasi határban. Kisfácánok szaladgálnak a székkutasi Soós Tibor vadászmester tanyáján. A fürge madarakat alig lehetett becserkészni egy fénykép erejéig, de ez is a lényeg, hiszen ősztől a helyi Petőfi Vadásztársaság törzsállományát gyarapítják.
(folytatás)

delmagyar.hu, VII. 4.

 

Vadászból puskaműves
A vadászfegyverek javítása, készítése olykor nehéz, és kifejezetten felelősségteljes munka. Kovács László fegyverműves szerint nem is érthet hozzá igazán más, csak az, aki maga is rendszeresen vadászik. A műhelyben extrém szituációkkal is találkoznak: olykor egy száz éves puskát kell megjavítani, máskor a vörös iszap pusztítása után kell újjávarázsolni egy fegyvert.
(folytatás)

jovonk.info, VII. 3.

 

SZÉKELYFÖLD: Vadászok is voltak a falunapon
Állatkiállítás, helyi termékek vására, lovas sportok, vadászati, illetve népművészet kiállítás, néptáncelőadások színesítették az idei Újfalvi Falunapok programját. A rendezvényen a helyi értékeket igyekezett kiemelni és vendégeinek is bemutatni a szervező önkormányzat. A vadászok tevékenységéről is ízelítőt kaptak a kiállításon részt vevők; megtudhatták, hogy a vadak felkutatása, kilövése mellett azok gondozása, etetése, selejtezése is a feladataik közé tartozik.
(folytatás)

szekelyhon.ro, VII. 3.

Nagy siker volt a II. Országos Gyermek Vadásznap
2004. június 28-án Szécsényben rendezték meg a II. Országos Gyermek Vadásznap elnevezésű rendezvényt az OMVK Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szervezetének összefogásában. A csodálatos kastélyparkban hat csapat mérhette össze tudását „vadászati” ismeretekből.
(folytatás)

erdo-mezo.hu, VII. 3.

 

A fácánnevelés legősibb módszere a Karácsony VT-nél
A fácánvadászat igen kedvelt időtöltése a vadászoknak, ám igazi, vadonon élő fácánok bizony megfogyatkoztak. Éppen ezért számos vadásztársaság tenyésztéssel gondoskodik az utánpótlásról. A vadásztársaság tagjai úgy döntöttek, idén megpróbálják tenyésztéssel pótolni a nyolc-kilencszázas természetes állományt.
(folytatás)

duol.hu, VII. 2.

 

Jászjákóhalmai a megye legjobb hivatásos vadásza
Idén a szolnoki Milléren rendezték meg Jász-Nagykun-Szolnok megye Legjobb Hivatásos Vadásza Versenyt a megyei vadászkamara szervezésében – közölte Kasuba András megyei fővadász. 11 versenyszámban mérették meg magukat (vadászati teszt; vadászati kultúra; kürthangok; ragadozómadár-felismerés; gímszarvas-, dámszarvas-, muflon- és őztrófea-bírálat; védett és vadászható madárfajok tojásainak felismerése; ragadozókoponya-ismeret; növényfaj-meghatározás – fa, cserje, lágyszárú és termesztett növény –,; lőszerkaliber-ismeret; agyagalamb-lövészet; golyós céllövészet).
(folytatás)

szoljon.hu, VII. 2.

Biztonság a lősportokban
A vadászat, mint a szakmai munkánk része, és sokak kedvenc időtöltése, a szépsége ellenére is már ősidők óta a veszélyes foglalatosságok közé tartozik. Kifejezetten igaz ez korunkban, hiszen a lőfegyverrel, lőszerrel való bánásmód miatt valóban sok veszélyt rejt magában a vadászat és a lősportok mindegyike. Szinte nincs olyan vadászati szezon, amelyben egy-egy sajnálatos és tragikus vadászbaleset révén a média kereszttüzébe és a bulvársajtó laikus és sokszor rosszindulatú hírei közé ne kerülne a vadászat. Mindez legtöbbször méltatlanul és egyoldalúan bemutatva történik.
(folytatás)

forestpress.hu, VII. 2.

 

BÁNSÁG: Vadászfesztivál
A vadászerdei Diana lőtéren ötödik alkalommal szervezték meg vasárnap az V. Vadászfesztivált. Az eseményen a temesvári és Temes megyei vadászegyesületek több száz képviselője mellett magyarországi és szerbiai vadászok is részt vettek. A főzés mellett a vadászok sportlövő és kutyaidomító versenyeken is összemérték tudásukat, de díjazták a legszebb trófeát és a legszebb standot is. A díjazottakat a Csongrád megyei Vadászkamara kürtösei köszöntötték.
(folytatás)

nyugatijelen.com, VII. 2.

 

Hivatásos vadászok versenyeztek Káldon
Kétévente rendezi meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a szakmai megmérettetést, ezúttal a Káld-Hidegkúti vadászházánál tartották. Július végén az országos vadászersenyen vesz részt a megyei megmérettetés győztese.
Az országos verseny tematikájához igazodó elméleti és gyakorlati feladatokat állítottak össze a szervezők, amelyek között szerepelt növény- és lőszerfelismerés, a vadászkutyákhoz kapcsolódó kérdések, valamint a védett madarak azonosítása is. (folytatás)

tvszombathely.hu, VII. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2014. I–III.
IV–VI.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net