Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


Főúri vadászatok nyomában
Az egyik legújabb látványosság, amire bízvást lehet azt mondani, hogy bűn kihagyni: a korabeli tervrajzok és fényképfelvételek alapján az eredeti állapotot megközelítő formában helyreállított karapancsai kastély és major történelmi jelentőségű díszkertje. Nem más ez, mint „a vadregényes Alsó-Duna-völgy holtágakkal szabdalt világának jelképe, a gímszarvas és a nagyvad évszázadok óta kedvelt élőhelye, a történeti bellyei uradalom egyik központja”
. (folytatás)

nol.hu, VII. 19.

Aki a hírlevélre
FELIRATKOZIK,
az megkapja a legkedvezőbb ajánlatokat!

Mr.Sale  

Vadászati törvény – lezárult a koncepció társadalmi vitája
Nagy érdeklődéssel övezett fórumon összesítette július 13-án a Földművelésügyi Minisztérium azokat az észrevételeket és javaslatokat, amelyek a készülő jogszabály-módosítás sarokpontjait tartalmazó anyaghoz érkeztek május 21-e óta. A rendezvényen, amelynek a szaktárca épülete adott otthont, dr. Fazekas Sándor miniszter és dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár mellett az érintett ágazatok, szakterületek képviselői is felszólaltak
. (folytatás)

omvk.hu, VII. 15.

 

Legyen kötelező felelősségbiztosítás vadütközésekre is!
Lehetővé kell tenni, hogy a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítását kiterjesszék a vadkárra is – nyilatkozta a Magyar Nemzet keddi számában Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke. Jámbor László a lapban megjelent interjúban hangsúlyozta: gyakran fordul elő, főleg nyáron, hogy a vidéki utakon vaddal ütköznek a személy- vagy teherautók. Hozzátette, hogy ezt a fajta kárt külön kell választani a mezőgazdasági, az erdei, valamint a belterületi vadkártól
. (folytatás)

vg.hu, VII. 14.

Az ezüstös kan
Este szürkületben lövést tettek az erdőben a vadcseresznyefák alatt ropogtató kanra, amely hátuljával jelezte ugyan a találatot, de vér nélkül menekült el. Este már megbeszéltük a reggeli találkozást, meg is kezdtük az utánkeresést hat óra után. A rálövésnél semmi látható jel, de Rony „automatára” kapcsol és már indul is a vonal a kijelzőn határozott irányban. Már több mint 150 méterre jár, én még próbálok valami lőjelet találni a csapán, amikor egy vakkantással jelzi, hogy megvan a keresett. (folytatás)

utankeresok.hu, VII. 12.

Somogyi szálak az új vadászati törvényben
Nyugvópontra kerülhet a mezőgazdasági vadkár rendezésének szabályozása, megerősítik a hivatásos vadászok státuszát – többek között ez is szerepel a vadászati törvény módosításának koncepciójában, amelynek társadalmi vitája a napokban zárult. Széleskörű egyeztetést folytatott a Földművelésügyi Minisztérium a vadászati törvény tervezett módosításáról, amely 1996 óta állja a sarat, de mint Kemenszky Péter, az OMVK Somogy megyei Területi Szervezetének titkára elmondta, több sebből vérzett már a jogszabály, megérett a változtatásra. (folytatás)

sonline.hu, VII. 10.

 

Válasz a negatív általánosításokra
Tisztelt Szerkesztőség! A július 6-i számukban, a Vélemény & Vita oldalon jelent meg Lázin Miklós András írása Vadászok címmel. Véleményem és talán többek véleménye is egyben, hogy a vadászok és a vadászat ellen több olyan tartalmú cikk, megjegyzés, áltudományos elemzés jelenik meg, amely „kellő” ellenszenvvel mutatja be azt, amit sajnálatosan oly sokan nem ismernek. Az alapprobléma az, hogy az egyoldalú általánosítás messzemenően nem igaz a hatvanezres vadásztársadalom összességére. (folytatás)

magyarhirlap.hu, VII. 9.

 

Trófeakiállítást tartottak a barcsi vadászok
Kiállítást szerveztek barcsi vadászok, a helyi tagtársak birtokában lévő trófeákból. Szombaton délután a Vitéz tanyán Dráva menti vadászok kedvenc trófeáiból 250 darabot rendezett tárlattá ifj. Tóth Pál és Trapp Tamás. A rendezők között ott szerepelt a SEFAG Zrt., a DDNP valamint a környékbeli vadásztársaságok is, Vízvártól, Lakócsán át Kálmáncsáig, de ott volt Darány és térsége valamint a Rigóci Barátok is. (folytatás)

somogyma.hu, VII. 8.

Vadhatás, vadkár, vadvilágmegőrzés
A közelmúltban bocsátották társadalmi véleményezésre az új vadgazdálkodási törvény koncepcióját, mely elérhető a Földművelésügyi Minisztérium honlapján. Központi kérdés, hogy a patás vadfajaink élőhelyre gyakorolt hatásait hogyan értékeljük és a vadgazdálkodás milyen állományszabályozási stratégiát választ. Az új törvény akkor érheti el a célját, ha a leginkább érintett társadalmi csoportok – erdészek, gazdálkodók, természetvédelmi kezelők, vadászok – félreteszik az évtizedek óta tartó, egysíkú vitát, és a hangsúly a fenntarthatóság jegyében zajló közös munkára helyeződik. (folytatás)

greenfo.hu, VII. 7.

 

Tíz éves az SCI Közép-magyarországi Egyesülete
Az SCI-KME elnökének, dr. Halmágyi-Takács Istvánnak a személyes meghívására érkeztünk 2015. július 4-én Sarlóspusztára, hogy e jeles évfordulót együtt ünnepeljük a neves amerikai szervezet hazai tagozatának tagjaival, barátaival. A program közös reggelivel kezdődött, majd dr. Halmágyi-Takács István rövid köszöntőjét követően Szeredy Krisztina művésznő csodálatos előadásában a Vadászhimnuszt hallgathatta meg a közel 120 fős ünneplő közönség. (folytatás)

Diana Vadászhölgy Klub, VII. 7.

A Lánchíd Rádió interjúja Pechtol Jánossal
Lezárult az új vadgazdálkodási törvény társadalmi vitája. Aki érintett, az szót kapott az elmúlt hetekben – mondta az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára. Pechtol János a Lánchíd Rádióban kifejtette: megérett az idő arra, hogy a megnövekedett ökológiai helyzethez igazítsák a jogszabályt. A főtitkár kiemelte, nem volt vita abban, hogy a vadnak állami tulajdonban kell maradnia, a vadászati jog pedig a földtulajdon elválaszthatatlan része. A vadgazdálkodás időtartamában ugyanakkor ésszerű lenne szerinte a módosítás. (folytatás)

mno.hu, VII. 6.

TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivált rendezett a Gyulaj Zrt.
Erdőszeretet, erdőismeret, vadászati kultúra – vadászok és nem vadászok ünnepe Tamásiban. 2015. június 6-án, szombaton ismét megtelt a tamási Miklósvári Parkerdő a bográcstüzek, faszenes grillek kesernyés füstillatával. Az idén is megrendezett vadfőző fesztiválon rekordszámú, több mint 50 főzőcsapat versengett a legkülönfélébb, jobbnál jobban sikerült vad- és halételek elkészítésével. (folytatás)

oee.hu, VII. 6.

 

Az Európai Vadászszövetség főtitkárával tárgyalt Bitay Márton
Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár több szakmai kérdésben egyeztetett Filippo Segatóval, az Európai Vadászszövetség (FACE) főtitkárával július 3-án, Pusztavacson. A tárgyaláson az államtitkár ismertette a nemzetközi szinten is egyedülálló Szalonka Monitoring Program (SZMP) eredményeit, melynek során az elmúlt 6 év során mintegy 1000 önkéntes hazai tudományos műhelyek koordinálásában figyelte és vizsgálta a közösségi jelentőségű faj vonulási dinamikáját. (folytatás)

kormany.hu, VII. 5.

A vadászat helye napjainkban
Új vadásztörvényt készülnek hatályba léptetni Magyarországon. A legmegfelelőbb indok arra, hogy utánanézzünk, ez a valamikori rangos társadalmi esemény milyen helyet foglal el napjainkban. A cikk írója bevallottan ahhoz a táborhoz tartozik, akik ugyan elfogadják, hogy az emberek különböző szenvedélyeknek hódolnak, de az állat megölését már visszataszítónak találja. Miközben pontosan tudja, hogy ebben milyen képmutató, hiszen maga is húst eszik és Széchenyi Zsigmond vadászkalandjait is élvezettel olvasgatta. Bán Istvánnal (erdőmérnök, biomatematikus, író, vadász) beszélgettünk a témáról. (folytatás)

prherald.hu, VII. 4.

 

Megviseli az állatokat a hőség, a vadászok segítenek
A vadásztársaságok felkészülnek a hőségre, a vízhiányos területeken lajtkocsikkal, edényekkel vizet visznek az itatókba. Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára elmondta: a vadon élő állatok természetes ösztönükből adódóan alkalmazkodnak a környezethez, hőség idején megkeresik a hűvös helyeket, ami javítja a komfortérzetüket. Ilyenkor gyakrabban keresik fel az itatókat is, amelyek évek óta egy helyen vannak, így az állatok jól ismerik a lelőhelyeket. (folytatás)

hir24.hu, VII. 3.

A vadászati kultúra jövőjéről
Rendhagyó módon a Budakeszi Vadasparkban ült össze június 26-án az OMVK Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottsága. Nem véletlenül: erre az évre a testület egyik feladata, hogy új vadászati információs táblákat készítsen a létesítmény számára. A másik elvégzendő munka egy kiadvány összeállítása, amely gyakorlati útmutatóul szolgálhat mindazoknak, akik ápolni szeretnék vadászati tradícióinkat, ám még nem ismerik elég jól a régmúltban gyökerező szokásokat. A bizottság ülése után a megyei területi szervezetek képviselői ismerhették meg az idei évre és az egész ciklusra szóló terveket. (folytatás)

omvk.hu, VII. 1.

 

ERDÉLY: A Hargita megyei medvtámadásokról tájékoztatták Brüsszelt
Borboly Csaba megemlítette, hogy Hargita Megye Tanácsa jelentést készített a megyében előfordult vadkárok és medvetámadások ügyében, és elmondta, hogy az itteni emberek együtt élnek ezekkel az állatokkal, az együttélésnek azonban vannak árnyoldalai, hiszen gyakran az életterek fedik egymást, konfliktusokat eredményezve. (folytatás)

hargitamegye.ro, VI. 30.

Fegyvertörténeti kiállítás Csongrádon
A kézi lőfegyverek történetét bemutató kiállítás nyílt a csongrádi Diana Vadász-Felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégiumban. A megnyitón Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár fontos kormányzati célnak nevezte a kulturális értékek bemutatását a helyi közösségek számára, amelyet a helyi vadászmúzeumokhoz hasonlóan ez a gyűjtemény is szolgál. (folytatás)

kormany.hu, VI. 30.

ERDÉLY: Medve sebesített meg egy pásztort
Medve sebesített meg hétfőn egy pásztort a székelyföldi Csíkdánfalva közelében. Az 53 éves pásztor könnyebb sérüléseket szerzett a medvével való küzdelem során; a karján, a vállán és a fején érték karmolások, harapások. Sérülései nem súlyosak, de a nap folyamán kórházi felügyelet alatt tartják Csíkszeredában. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a csíkdánfalvi pásztor már a negyedik, akire medve támadt az elmúlt hat hétben Hargita megyében. (folytatás)

maszol.ro, VI. 29.

Fiatalkorú hurkoló orvvadászok rendőrkézen
A nagyatádi rendőrök két rinyabesenyői fiatalt gyanúsítanak, akik tiltott vadászati eszközzel és tiltott vadászati módon vaddisznót ejtettek el. A rendelkezésre álló adatok alapján a kiskorú fiúk 2015. június 28-án Rinyabesenyő külterületén kihelyezett hurokkal elejtettek egy körülbelül 80 kilogramm súlyú vaddisznót. A 14 és 17 éves fiúkat a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. (folytatás)

police.hu, VI. 29.

 

Összhang a vadgazdálkodásban
Méltán híres tölgyesek és bükkösök, valamint gazdag vadállomány – többek között ilyen adottságokkal rendelkeznek a somogyi erdők. Erről is beszélt Semjén Zsolt az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlésén Kaposváron. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a készülő vadgazdálkodási törvényben össze kell hangolni az erdészek és a vadászok elvárásait. (folytatás)

somogytv.hu, VI. 26.

Vadat és halat, s mi jó falat…
Több, mint nyolcvan főzőcsapat részvétele mellett került megrendezésre a XIII. Nemzetközi Vad- és Halételfőző Verseny gasztronómiai-kulturális program 2015. június 20-án Sátoraljaújhely társtelepülésén, Széphalmon. A hazaiak mellett számos társaság képviselte a Felvidéket, egy-egy csapat pedig a délvidéki Óbecséről, az erdélyi Sóváradról, illetve a svájci Montreux-ből érkezett. (folytatás)
+ VIDEÓ

borsodivadasz.hu, VI. 24.

„Ejts el egyet, és ments meg egy fajt!”
Ez az új jelszó mostanában Dél-Afrikában, azon belül Namíbiában, ahol a kormány új módszerrel próbálja megmenteni a keskenyszájú orrszarvúkat (Southern Black Rhino). A kihalással fenyegetett faj öreg, aggresszív egyedeiből évente 3–4 bika kilövését engedélyezik igen magas áron (350 000 $ ~ 100 millió Ft). (folytatás)

Vadászok Baráti Közössége, VI. 24.

 

DeerParade 2015
A Gyulaj Zrt. a Tamásiban megrendezésre kerülő IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál kapcsán hirdette meg az innovatív „StreetArt” pályázatát a „DeerParade”-ot. Nyílt pályázat útján jelentkezhetett bármilyen, önmagát elég kreatívnak és bátornak érző, a festészet és a természet iránt rajongó művész vagy művészcsoport. A megfestendő közel életnagyságú szobrok barcogó dámszarvasbikát formáltak, valódi, gyulaji hullajtott agancsokkal. (folytatás)

gyulajzrt.hu, VI. 24.

Újraválasztották az OMVV vezetését
Az Országos Magyar Vadászati Védegylet Országos Választmánya június 19-ei, lovasberényi ülésén újraválasztotta a szervezetet 2010 óta irányító tisztségviselőket és a felügyelőbizottság tagjait. Csak ez utóbbi összetételében történt változás, és ellenjelöltek egyik posztért sem indultak. Az OMVV elnöke a következő öt évben is a küldöttek teljes bizalmát élvező dr. Semjén Zsolt lesz. (folytatás)

omvv.hu, VI. 23.

 

Alapanyagok vadételekhez
Az ország második Erdei Delikatesz boltját nyitották meg szerdán Miskolcon, ahol vadhúst, feldogozott erdei termékeket, mézet, lekvárt, szörpöt, bort és még sok más terméket kínálnak a különlegességet kereső vásárlóknak. Az üzlet megnyitóján dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára utalt arra, hogy kezünkben van egy olyan egészséges, fehérjedús, bioélelmiszer-alapanyag, mint a vadhús, ám a hétköznapi konyhában mégsem használjuk ki a lehetőségeit. (folytatás)

borsodivadasz.hu, VI. 18.

Szakmai nap a Dalerd Zrt.-nél – Terítéken a dám
Dámállományunk legalább akkora érték, mint a méltán világhírű magyar gím, azonban az indokoltnál kevesebb figyelmet fordítunk rá. Ezen volt hivatott változtatni az Országos Magyar Vadászkamara Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága által szervezett szakmai nap, amelyre június 11-én került sor a DALERD Zrt. Derekegyházi Vadászházában. „A hazai dámállomány helyzete és távlati lehetőségei” című rendezvényen a hat legjelentősebb dámállománnyal büszkélkedő állami erdőgazdaság ismertette tapasztalatait. (folytatás)

omvk.hu, VI. 17.

 

Ökológiai ismeretek jelentősége az erdei vadkárral kapcsolatos szakértésben
A Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének kollégái a közelmúltban juttatták el szerkesztőségünkhöz „Ökológiai ismeretek jelentősége az erdei vadkárral kapcsolatos szakértésben” című írásukat. Az Erdő-Mező a téma fontossága miatt vitaindítónak természetesen közzé is teszi a cikket, amelyre várjuk a szakmai véleményeket, reakciókat is, amelyeket szintén publikálunk. (folytatás)

erdo-mezo.hu, VI. 17.

§

Októberben tárgyalhatja a Vtv. módosítását a Parlament
A 2015. évi őszi ülésszak törvényalkotási programját a napokban kapta kézhez Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Ebben szerepel a Vadászati törvény módosítása is.
A program 32. pontja a Törvényjavaslat a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosításáról. A benyújtás várható időpontjaként október szerepel, az elfogadás kért időpontja december, így „karácsonyra, a fa alatt” találhatjuk a módosított jogszabályt. (folytatás)

omvk.hu, VI. 16.

 

ERDÉLY: Medve vs villanypásztor: 0:1
Medve garázdálkodott egy Székelyderzshez közeli tanyán, ahol tizenhat méhkaptárt tett tönkre. A vadat a méz készítése során keletkező illatok vezérelhették előbb pénteken, aztán vasárnap is a tanyára. Nem ez volt az első medvelátogatás a környéken. A nap huszonnégy órájában napelemmel működő villanypásztor védi a méhészetet a vadaktól, ám most ez sem bizonyult elégségesnek. (folytatás)

szekelyhon.ro, VI. 15.

Visszahívják a Remington 887-et
A vadászpuska akaratlanul elsülhet, amikor a töltényűrbe éles lőszer kerül. A hibát az ütőszeg okozza, amikor a reteszen belül, elülső pozícióban néha beakad. A hatóság a terméket a felhasználóktól visszahívja.
(folytatás)

police.hu, VI. 15.

Az új Vtv.-ről egyeztettek a megyei titkárok
Az OMVK megyei területi szervezeteinek titkárai a Medve utcában gyűltek össze június 9-én, hogy megtárgyalják az új Vadászati törvény koncepciójának sarkalatos kérdéseit. Emellett szó esett a vadászati hatóság több feladatának esetleges átvételéről, a vadászvizsga lebonyolításának egységesítéséről valamint a hivatásos vadászok számára javasolt bértábláról is. A tavalyi, tisztújító küldöttközgyűlés után rendszeresen összehívott titkári értekezletek tanácsadó és véleményező testületként működnek, lévén a titkárok ismerik a saját megyéjükben felmerülő kérdéseket, a vadászok és a vadászatra jogosultak problémáit. (folytatás)

omvk.hu, VI. 12.

Családi nap Barlahidán
A Zala megye szívében gazdálkodó Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság Intéző Bizottsága 2015. június 6-án családi napot szervezett a vadásztársasági tagok, hozzátartozóik valamint az érintett földtulajdonosok részvételével a barlahidai vendégháznál. Az érkező vendégeket vadászkürt dallamai fogadták, majd Bokor István elnök köszöntötte a megjelenteket. (folytatás)

Rosta László, VI. 11.

Visszaállhat a jövőben a kötelező kamarai tagság
Az OMVK megyei Területi Szervezeteinek etikai bizottsági elnökei június 4-én – ilyen formában első alkalommal – egyeztettek a szervezet Medve utcai központjában. A cél azon feladatok meghatározása és lehetőségek kidolgozása volt, amelyek eredményeképp még jobban érvényt lehet szerezni nem csak a jogszabályoknak, de a vadásziasság követelményeinek is. Ennek leghatékonyabb módja a kötelező tagság lehet, amelyre ismét van remény. (folytatás)

omvk.hu, VI. 10.

SZÉKELYFÖLD: Emberre támadt a medve Orotván
Stabil az állapota annak a férfinak, akit kedden este az egyik orotvai esztenán (Gyergyóditró közelében) támadott meg egy medve. Harapott, zúzott sebekkel szállították kórházba, a farizmok tájékán és a felső végtagokon található sebek a Maroshévízi Kórházban kerültek ellátásra. (folytatás)

szekelyhon.ro, VI. 10.

FELVIDÉK: Magyar vadász Afrikában
Gyerekkorától Kittenberger Kálmán nagy csodálója volt. Csendőrtiszt, rab, menekült, földönfutó szafariszervező, aki később egy csapásra milliomossá vált. Szenvedélyesen imádta a vadállományt, a luxust, és kínosan ügyelt a megjelenésére. Nagy Endre, az egyszerű vidéki családból származó fiú csendőrként dolgozott, amikor megismerkedett Hatvany Ferenccel, a híres műgyűjtő báróval. A fiatal vadász a Hatvany család harminckét szobás barokk kastélya mellett kapott szállást. Hangos vadászkutyái eleinte nagyon zavarták a báró lányát, Alexandrát, ám amint megismerkedtek, első látásra egymásba szerettek. (folytatás)

ujszo.com, VI. 9.

Magyar aranyérem a 48. FITASC Korongvadász Európa-bajnokságon
Szerdahelyi András Európa-bajnok lett a Galgamácsán megrendezett kontinensviadal nyílt kategóriájában. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a FITASC Magyarországi Korongvadász Szövetség rendezésében lezajlott nagyszabású verseny minden várakozást felülmúlt. Csodálatos természeti környezet, kitűnő időjárás, remek szervezés és káprázatos egyéni teljesítmények jellemezték mindvégig az Európa-bajnokságot. A harminc ország mintegy 740 lövőjének minden tudására szükség volt ahhoz, hogy eredményesen teljesíthessék a kijelölt pályákat és az egyenként összesen 200-200 korongot. (folytatás)

erdo-mezo.hu, VI. 8.

 

VAJDASÁG: A jó lövés titka, avagy Lajos bácsi módszere
Minden vadász igyekszik jól és biztosan lőni. Ezt a vadászetika is előírja, de az is közrejátszik, hogy a mai lőszerárakat figyelembe véve egyáltalán nem mindegy, hány golyót lövünk ki egy-egy vadászat alkalmával. Idős barátom, Lajos bácsi hivatásos vadász, többszörös koronglövő bajnok, a golyós puskával is kitűnően bánik. Nemrég megosztotta velem a titkát. (folytatás)

hetnap.rs, VI. 8.

Elöltöltős vadászat Gyulajon
Elkészítettem egy újabb filmecskét a januárban felvett anyagokból. Szilu lövésztársunk története ez, amely több szempontból is különleges alkalmat örökít meg. Szilu első dámvadja, első elöltöltős vadja esett, méghozzá azzal a puskával, melyet feleségétől kapott ajándékba születésnapjára. (folytatás)

kapszli.hu, VI. 8.

 

Az ártéri öreg kan
Június 6-án reggel hívtak egy ártéren sebzett nagy disznó kereséséhez. A lövéskor a távolság körülbelül 120 méter lehetett, a vad majdnem szemben állt. A jobb oldalának kicsiny részét mutatta, és belemozdult a lövésbe. A kaliber: 30.06 volt. Egy órán át kb. 250 méterig tudták követni, aztán megakadtak. Durván három órával a lövést követően kezdtünk a – szemcsésnek tűnő vér alapján – májsérültnek gondolt szürke disznó kereséséhez. Egy középkorú, dús aljnövényzetű nemesnyárasban 120 méternél volt az első sebágy, amit vagy nem vettek észre, vagy csak nekem nem szóltak róla. (folytatás)

utankeresok.hu, VI. 8.

A Vadászati Kultúra Napja
KESZTHELY | Vadászirodalmi konferencia, prózamondó verseny, solymász- és vadászkutya bemutató is volt a hétvégén, a Vadászati Kultúra Napján. A Helikon Kastélymúzeum, a Vadászati Kulturális Egyesülettel karöltve rendezte meg a programot, amely nem csak a vadászoknak szólt. A szervezők célja az is, hogy bemutassák a vadászat értékeit, hagyományait és eloszlassák a vele kapcsolatos tévhiteket. (folytatás)

tvkeszthely.hu, VI. 8.

 

Hobbi és versenysport is egyben a koronglövészet
ZALALÖVŐ | A megye első egyesületi tulajdonban levő koronglövő pályáját adták át egy héttel ezelőtt az észak-zalai városban. A Berúgsz-Jager Team Lövész Egyesület által üzemeltetett lőtérre nem csak versenyzőket, de azokat a vadászokat is várják, akik ezen sport révén szeretnék fegyverhasználatukat tovább fejleszteni. (folytatás)

zaol.hu, VI. 7.

Staféta Gagyi Istvánnal
Hol a legjobb vadászni Vas megyében? – kérdezte Seregi Miklós, a Vas Megyei Horgász Szövetség elnöke. Gagyi István, az OMVK Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke válaszol. Évente 5500 vendég érkezik a Vas megyei vadászterületekre, ha a külföldi országokat nézzük, akkor Németországból, Svájcból, Szlovákiából jönnek a legtöbben, és olaszok vannak még sokan. (folytatás)

vaol.hu, VI. 7.

 

ERDÉLY: Házkutatás medveügyben
Az eltűnt, vélhetően orvvadászok által elejtett medve ügyében már házkutatásokat is tartottak Farkaslakán, a GPS-nyomkövető által közvetített helyszíneken – tudtuk meg csütörtökön a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságnál érdeklődve. Mint arról beszámoltunk, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyanúja szerint nemrég kilőttek egy nyomkövető rendszerrel ellátott barnamedvét. (folytatás)

szekelyhon.ro, VI. 4.

FELVIDÉK: A légi csontfaragó
Mindenki lelkében ott lapul valahol mélyen a játszó gyermek és az alkotó ember. Legtöbben kinövik, elfelejtik ezt a készséget, és egész életüket úgy élik le, hogy nem is sejtik, mire voltak kódolva a génjeik. Milyen csodát tudtak volna alkotni, ha nem állnak rá egy pályára, amely egy életre magával ragadja őket. (folytatás)

ujszo.com, VI. 4.

Galgamácsán rivalizálnak Európa legjobb korongvadászai
Több mint harminc ország közel 750 versenyzőjének részvételével rendezik meg a 48. FITASC Korongvadász Európa-bajnokságot június 4-e és 7-e között Galgamácsán. Az esemény ünnepélyes megnyitóját június 3-án tartották a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban. (folytatás)

godolloihirek.hu, VI. 3.

 

Orvvadászat miatt nyomoznak a rendőrök
A bejelentés 2015. június 2-án 19 óra 45 perckor érkezett a rendőrségre, mely szerint az egyik zajki házban egy őzet nyúztak meg. A kiérkező nyomozók 9 kilogramm vadhúst, és egy trófeát találtak a lakásban; a tulajdonos azt mondta a rendőröknek, hogy az elhullott őzet pár órával korábban az erdőben találták, ott nyúzták meg, a húst pedig hazavitték. (folytatás)

forestpress.hu, VI. 3.

Vigyázat! Vad az utakon!
Két áldozata volt annak a balesetnek, amelyet egy vaddisznó okozott a Bács-Kiskun megyei Jánoshalma mellett június 1-jén éjjel. A tragikus szerencsétlenség is rámutatott: a vad az utakon komoly veszélyt jelenthet. Az országos és megyei vadászszervezetek – mint már sok esetben tették – ezúton is felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarország közútjainak jelentős részén az autósok számíthatnak nagyvadfajok megjelenésére, így – különösen az esti óráktól hajnalig – fokozott figyelemmel kell vezetni! (folytatás)

omvk.hu, VI. 3.

 

Somogy Megyei Vadásznap
Trófeakiállítással, vadászkutya-, illetve solymászbemutatóval, koncertekkel és baráti beszélgetésekkel várták a megye vadászait a hétvégén Somogyzsitfa-Szőcsénypusztán, a megyei vadásznapon. Az eseményt Hubertus mise tette teljessé, illetve több rangos elismerést is kiosztottak a szervezők. (folytatás)

kapos.hu, VI. 1.

Felavatták az elhunyt erdészek, vadászok emlékfáját
Több százan gyűltek össze Szentháromság vasárnapján a Peruska Mária kápolnánál, ahol három (magyar, horvát és német) nyelven tartottak szentmisét, majd felavatták a térség elhunyt erdészeinek és vadászainak emlékfáját. A fejfán az alábbi szöveg olvasható: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökerhez testvér, ne légy hűtlen soha!”. (folytatás)

vaol.hu, VI. 1.

 

Vadászok gyermeknapja a Thury-várnál
Rendhagyó, vadásztalálkozóval és főzőversennyel egybekötött gyermeknapra várták az érdeklődőket vasárnapra a Thury-várban. Már délelőtt tucatnyi bográcsban készültek a finomságok a Thury-vár mellett, ahol a megye vadásztársaságai, erdőgazdaságai kínáltak ízletes vadételt a rendezvényre kilátogatóknak. (folytatás)

veol.hu, V. 31.

Vadmentés kaszálás előtt
Mielőtt lekaszálná a táblát, mentse meg a vadat! Megmutatjuk, hogyan a legegyszerűbb! Május–június a szálastakarmány-betakarítás és ugyanakkor az őzgidák születésének időszaka. A fiatal állatok gyakran bújnak meg a magas fűben vagy lucernában a közeledő traktor hangjára – az ösztönük sajnos azt diktálja, hogy veszély esetén lapuljanak meg, és ne meneküljenek el. A pár órás vagy egy-két napos őzeket nem védik meg a kasza elé erősített láncok... (folytatás)

agroinform.com, V. 30.

Az új Vadászati törvényről a TV2 műsorán
Koncz Gábor az új vadászati törvénytervezettel kapcsolatban mondta el, jó lenne, ha a törvény kategorikusan elutasítaná az elektronikus bejelentést, azaz hogy a vadászoknak kötelező legyen számítógépen jelenteni, hol vadásznak, hiszen nem mindenkinek van számítógépe. Azt mondta, ő nagyon jól érezné magát az elektronikai eszközök nélkül. (folytatás)

tv2.hu, V. 29.

 

Orvvadászati kerekasztal megbeszélés
Az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészete és a Váci Rendőrkapitányság közös szervezésében 2015. május 15-én a katalinpusztai Kirándulóközpont erdészházában rendezték meg „Az élőhelyvédelem hatósági eszközei és az orvvadászat helyzete a váci térségben" elnevezésű kerekasztal megbeszélést, mely a 2013. májusában indított közös erdő- és vadvédelmi program egyik lépcsője. (folytatás)

vac.hu, V. 28.

 

Vádemelési javaslat a medvét lelövők ellen
Egyebek mellett ennek megszervezéséről is döntött az Országos Magyar Vadászkamara Kinológiai Szakbizottsága május 26-ai ülésén. A Medve utcai tanácsteremben a testület több aktuális kérdést megvitatott, így a VAV bírók képzését, az együttműködést az elismert tenyésztőszervezetekkel és a készülő, új Vadászati törvényhez benyújtandó, vadászkinológiát érintő javaslatokat. (folytatás)

dhkm.hu, V. 28.

18. Veszprém Megyei vadásznap az Agrárexpón
Ha valaki 18 éves lesz, azt nagyon megünneplik, mi ma vagyunk 18 évesek, egy generáció nőtt fel azóta, amióta beindítottuk ezt a rendezvényt. Mi magunk sem gondoltuk, hogy egy ilyen sikeres hagyományt teremtünk. A siker egyik bizonyítéka, hogy még el sem kezdődött jóformán az idei vadásznap szervezése, máris nagyon nagy volt az érdeklődés – mondta Pap Gyula, az OMVK sportvadász alelnöke, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke. (folytatás)

veszpremtv.hu, V. 28.

 

Ismét lehet vizsla főverseny Magyarországon
Egyebek mellett ennek megszervezéséről is döntött az Országos Magyar Vadászkamara Kinológiai Szakbizottsága május 26-ai ülésén. A Medve utcai tanácsteremben a testület több aktuális kérdést megvitatott, így a VAV bírók képzését, az együttműködést az elismert tenyésztőszervezetekkel és a készülő, új Vadászati törvényhez benyújtandó, vadászkinológiát érintő javaslatokat. (folytatás)

omvk.hu, V. 28.

Vadászati kiállítás Nagygyimóton
Bensőséges ünnepre gyűltek össze a nagygyimótiak pünkösdhétfőn: a Tornavölgyi Krisztián atya által celebrált szentmise után került sor a Trianon-emlékmű, az Öreg Séd Természeti Tanösvény és a Vadászati kiállítás ünnepélyes átadására. A 7,3 millió forint pályázati úton elnyert támogatással megvalósuló beruházás a Katolikus Egyház, Nagygyimót község önkormányzata és az Öreg Séd Vadásztársaság összefogását dicséri. (folytatás)

vmvk.hu, V. 26.

 

Erdőgazdaságok lőversenye
2015. május 23-án, szombaton zajlott az éves erdőgazdasági lőkupa Szombathelyi Erdészeti Zrt. által szervezett fordulója. A Káld- hidegkúti Vadászház gyönyörű környezetében megrendezett kupa során az erdőgazdaságok csapatai futóvad, állócél, toronykakas, korongvadász és trap versenyszámban mérték össze lőtudásukat. (folytatás)

gyulajzrt.hu, V. 26.

SZÉKELYFÖLD: Medvetámadás könnyebb sérülésekkel
Nincs életveszélyben, és nincsenek nagyon súlyos sérülései annak a 28 éves felcsíki nőnek, akit vasárnap ért medvetámadás Csíkrákos közelében. A nő jobb csuklóját harapta meg a medve, az egyik oldalán és egyik térdén pedig karmolások vannak. A sérültet jelenleg a kórház fertőző betegségeket kezelő osztályán ápolják, a vadállat harapása miatt veszettség elleni megelőző kezelésben is részesül. (folytatás)

szekelyhon.ro, V. 25.

Utánkereső nyílt nap Bárnán
Éppen egy hete már, hogy lezajlott a második bárnai utánkeresős napunk. Aggodalommal vegyes izgalommal vártuk, hiszen az elmúlt évi rendezvény nagyon jól sikerült, a léc magasra volt téve. Nos, elmondhatjuk, hogy jövőre még nehezebb dolgunk lesz, mert ama képzeletbeli léc ismét feljebb került egy fokkal. Ez évben is több, mint hetven részvevő regisztrálta magát, a régi ismerősök mellett, sok új vendég érkezett, s gyarapította ezzel barátaink népes táborát. (folytatás)

utankeresok.hu, V. 24

Ritka csemege
„A hivatásos vadász sosem lehet eleget künn a területén, hogy vadját megismerje és megvédje!”. Talán nem is volt nehéz észrevennie Milávecz Sándor kerületvezető hivatásos vadásznak azt a fehér szőrzettel bíró – ámbátor nem albínó – aranysakált, amelyet május 18-án hajnalban ejtett el. A SEFAG Zrt. lábodi vadászterületének petesmalmi kerületében nem ritka a nádi farkas, ám eddig ez a színváltozat még nem került terítékre. (folytatás)

sefag.hu, V. 20

 

Tenni kell a vadkárok ellen
A gazdák szerint csökkenteni kell a vadállományt, a vadászok viszont úgy vélik: a földtulajdonosoknak kerítéssel kellene védeniük birtokukat az állatoktól. A vadkárok megfékezésének lehetőségeiről egyeztettek a szakemberek Kaposváron. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett konferencián elhangzott: tavaly meghaladta a félmilliárd forintot a somogyi vadkár. (folytatás)

somogytv.hu, V. 19

 

Hurkoló rapsicot fogtak
Négy héten belül három őzbakot és egy őzsutát ejtett el tiltott módon Tiszakeszi külterületén egy orvvadász - írja a police.hu. A jelentés szerint a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság Mezőcsáti Rendőrőrsének körzeti megbízottjai, valamint a helyi mezőőri szolgálat munkatársai 2015. május 18-án Tiszakeszi külterületén közös ellenőrzést tartottak, mivel felmerült a gyanú, hogy egy ott lakó férfi hurok kihelyezésével „ritkítja” a Mezőcsáti Vadásztársaság vadállományát. (folytatás)

dhkm.hu, V. 19

Sebzett bak terítéken
Kora reggel lőttek rá egy bakra, ami perdüléssel jelezte a találatot és százméternyi megiramodás után el is feküdt a tavaszi árpában. Amikor próbálták megközelíteni, felugrott és újra menekülésbe kezdett. Mivel látták a magas hátsóláb találatot, úgy gondolták, hogy megpróbálják önerőből terítékre hozni. Kerekedett is belőle gyalogos és autós üldözés. Többször felkeltették és lövést is tettek rá, majd beűzték egy akácerdőbe, ahol még próbálták követni a nyomait. Hosszas keresgélés után jutottak arra döntésre, hogy ide bizony kutya kell! Ekkor hívtak. (folytatás)

utankeresok.hu, V. 19

FITASC Korongvadász Európa-bajnokság Galgamácsán
48. alkalommal rendeznek kontinens viadalt ebben a sportágban, melynek ezúttal Magyarország ad helyszínt, gyönyörű erdei környezetben. A FITASC Magyarországi Korongvadász Szövetség a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel karöltve először kapta meg a rendezési jogot a nemzetközi szövetségtől (FITASC), hogy korongvadász Európa-bajnokságot rendezzen 2015. június 4. és 7. között. A verseny helyszíne Galgamácsa, ahol a korábbi évben sikeresen rendeztek már hasonló eseményt. (folytatás)

Mezei János, V. 19

 

Baranya Megyei Vadászmajális
Megnyerte a vadásznapi trófeakiállítást, első és második helyezést ért el a főzőversenyen, emellett több arany- és ezüstérmet hozott el a Mecsekerdő Zrt. csapata a 2015-ös Baranya Megyei Vadászmajálisról, amelyet május 16-án rendeztek az újonnan átadott Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogató Központjában, Szaporcán. (folytatás)

forestpress.hu, V. 19

Amit a vadelütésekről tudni kell
A vad és gépjármű ütközésekkel foglalkozott május 12-én Napközben című műsorában a Kossuth Rádió. A csaknem 20 perces összeállításban megszólal Hangyás István, a MABISZ Gépjármű Kárrendezési Bizottságának elnöke és dr. Székely István, az OMVK és az OMVV jogi képviselője is. Itt meghallgathatja a témakört alaposan körüljáró műsort. (folytatás)

omvk.hu, V. 18

Vadásznap Pápán
Bakony Vadászkürt Egylet nyitó dallamaira kezdődött meg vasárnap délelőtt a Veszprém Megyei Vadászkamara vadásznapja, mely csaknem egyidős a Pápai Agrárexpo rendezvényével és színvonalas, nagy érdeklődést vonzó kísérőprogramja a kiállításnak. A vadásztársaságok persze már jóval korábban felvonultak és munkához láttak a vásár szabadtéri területén, hiszen ezúttal is a vadétel főző verseny volt az egyik fő programja a napnak. Pap Gyula elnöktől megtudtuk, az idei évben harmincegy vadgazdálkodó társaság jött el a vadásznapra. (folytatás)

papa-ma.hu, V. 18

 

Összefogtak a Gerje menti vadászok
A Gerjementi Vadászok és Vadásztársaságok Szövetsége is csatlakozott az országos TeSzedd! akcióhoz. Partnerül hívták több település önkénteseit.Összesen háromszázan vettek részt a szemétgyűjtésben Pilistől Törtelig, számos helyszínen. A Gerjementi Vadászok és Vadásztársaságok Szövetsége (öt vadásztársaság), valamint a Pipacs Kürtegyüttes és a NEFAG Zrt. vállalta közösen azt a feladatot, hogy a környék önkénteseit mozgósítja. (folytatás)

ctv.hu, V. 18

ERDÉLY: Tehenekre támadt a medve
Medve támadt meg egy tehéncsordát Pottyond közelében csütörtökre virradóra. Három haszonállat megsérült, egy pedig a támadás során elpusztult. A gazdáik hazaszállították a jószágokat, és a helyi polgármesteri hivatalon keresztül elindították a kártérítési eljárást. A helyiek további támadásoktól tartanak. (folytatás)

szekelyhon.ro, V. 15.

Hiába rejtette pléd alá az agancsokat
86 agancsot és trófeát foglaltak le egy autóból az 51-es úton. A pénzügyőrök egy közúti ellenőrzésen állították meg a járművet. A sofőr azt mondta, hogy nem szállít jövedéki terméket, ennek ellenére átvizsgálták a kocsit. A csomagtartóban egy pléddel lefedve több százezer forint értékben agancsokat és trófeákat találtak, amelyek eredetét a férfi nem tudta igazolni. (folytatás)

mno.hu, V. 14

 

VAJDASÁG: 90 éve alapították a kórógyi vadásztársaságot
A hét végén ünnepelte megalakulásának 90. évfordulóját a kórógyi Szalonka Vadásztársaság. A jeles jubileum alkalmából átadták a vadászház felújított padlásterét is. Cserepes János (1884), Csurman István (1902), Dezső István (1892), Dezső Lajos (1892), Dezső István-Piko (1895), Fábián A. János (1900), Kismartin József (1892), Izsák József (1898), Kisgyöke Sándor (1895), Laboda Pál (1901) – ők tízen voltak azok, akik 90 évvel ezelőtt, 1925-ben megalakították a kórógyi Szalonka Vadásztársaságot. (folytatás)

huncro.hr, V. 14

Megtámadta, majd élve eltemette a medve
Oroszország – Az életéért küzd a kórházban fekvő Natalya Pasternak (55), akit vélhetően későbbi vacsorának hagyott meg az őt eltemető medve – írja a mirror.co.uk. A kétgyermekes anyuka az erdőben sétált egy barátjával, amikor rájuk támadt a medve. Éppen a nyírfák nedvét gyűjtögették, amikor felbukkant az állat, rávetve magát gyanútlan áldozatára. A barátnak még sikerült elmenekülnie, Natalya-t azonban súlyosan megsebesítette, majd eltemette a vad. A rendőrség képet is készített a nőről, melyen csak az avarból kilógó, véresre karmolt karja látszódik. A sokkoló képeket itt tekinthetik meg. (folytatás)

blikk.hu, V. 13

 

Orvvadászok pusztítják a vadállományt Somogyban
Évi félmilliárdos kárt okoznak ezzel 1400 hazai vadászterületen. Somogy a különösen problémás területekhez tartozik. A Zselici Vadásztársaságnak 51 tagja van és két hivatásos vadásza. Hiába vannak sokat a területükön, több milliós károkat okoznak nekik az orvvadászok. A módszer hurkolás és engedély nélküli puskával vadászás. A károk felbecsülhetetlenek. El kell képzelni azt, hogy egy ígéretes vadat idő előtt kivesznek az állományból, annak a szaporulata is kár – mondta a Zselici Vadásztársaság ügyvezetője, Mátés Tibor. (folytatás)

kapos.hu, V. 13

Kutya marcangolta szét a szarvasborjút
A gazdája szerint csak „játszott”. A Facebookon osztotta meg egy vadász a megdöbbentő képsorokat az alábbi kommenttel. Megosztunk veletek egy tegnapelőtti történetet. Szolgáljon ez minden kutyatartónak okulásként! Ha természetben lelőtt kutyáról hallanak az emberek, rögtön felzúdulnak, és az összes vadászt keresztre feszítenék. Mi kutyások vagyunk, de fennen hirdetjük, hogy A KUTYA NEM VALÓ AZ ERDŐKRE, MEZŐKRE! (folytatás)

alfahir.hu, V. 13

 

Félmilliárdos kárt okoznak az orvvadászok
Csak megbecsülni lehet az orvvadászok által okozott károkat, ha azonban figyelembe vesszük, hogy a vadnak nem csak hús-, hanem trófea- és tenyészértéke is van, akkor az összeg meghaladja a félmilliárd forintot – közölte lapunkkal Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) főtitkára. (folytatás)

napigazdasag.hu, V. 12

Jogászok az erdőben
Az állami tulajdonú erdőgazdaságok részvételével immár negyedik alkalommal rendeztek jogi konferenciát, a szervező és házigazda feladatait ezúttal a Mecsekerdő Zrt. vállalta magára. Az erdőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban alkalmazandó speciális jogterületekkel kapcsolatos, mindennapokban felmerülő jogesetek sok olyan kérdést felvetnek, amelyekre csak a gyakorlat szakemberei tudnak megfelelő válaszokat adni. Ez indította arra 2013-ban a Pilisi Parkerdő Zrt.-t, hogy hagyományteremtő szándékkal megrendezze az állami tulajdonú erdőgazdaságok és egyéb meghívottak részére az első erdőgazdasági jogi konferenciát. (folytatás)

oee.hu, V. 11.

Győzött a józan ész!
Hadzsy János nyugtat meg bennünket, Szerbiából írja: „Mégis vadászhatunk fürjre és gerlére! A történet tulajdonképpen két évvel ezelőtt kezdődött, amikor 2013 novemberében Palicson egy külön konferenciát szerveztek, amely egyedüli célja a fürj és a gerle vadászatának teljes betiltása volt Szerbiában.” (folytatás)

vadasz-vilag.hu, V. 11.

 

Enyhe ítéletet kaptak a vadászverők
Csupán felfüggesztett börtönbüntetést kaptak a hivatásos vadászt verő orvhalászok. Ahogy arról a Somogy Televízió korábban beszámolt: apa és fiai még 2012. szeptemberében azért bántalmazták a területért felelős vadászt, mert tetten érte őket, amint éppen engedély nélkül horgásztak az eddei halastónál. Mivel a vádlottak a felszólítás ellenére elmenekültek a helyszínről, a házukhoz ment intézkedni, ekkor azonban nekirontottak, és még akkor is ököllel ütötték, amikor már a földön feküdt. (folytatás)

somogytv.hu, V. 11.

Lövészverseny Tiszakécskén
Hagyományőrző Barátság Kupa korong lövész versenyt rendeztek Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyei vadászai között. 2009-ben született meg az a gondolat, hogy két megye vadászai koronglövészeten mérjék össze tudásukat. Azóta tavasszal és ősszel találkoznak egymással. Az egyik versenyt Tiszakécskén, Fésűs Sándor vadászmester magán lőterén, a másikat Abádszalókon bonyolítják le. (folytatás)

lcafe.hu, V. 11.

 

Egyleti nap és elővizsga a Pest és Nógrád megyei körzetben
A Magyar Véreb Egylet idén a Pest és Nógrád megyei körzetében, 2015. április 25-én rendezett először elővizsgát azt követően, hogy az egylet februári közgyűlésén fogadta el az új vizsga-, és versenyszabályzatot. Az emelt szintű elővizsga a mesterséges vércsapát tekintve jelent újdonságot, hossza mintegy 1000 méter, amely vér nélkül és a munka megkezdése előtt 20 órával kerül lefektetésre. (folytatás)

Kovács Gábor, V. 11.

Tolna Megyei Vadásznap
Megyei vadász- és horgásznapot tartottak a hét végén, a remek programokhoz kiváló helyszínnek bizonyult a nagydorogi Szenes-legelő. Ismét bebizonyosodott, hogy egy tőről fakad a szenvedélyük, így immáron két esztendeje együtt tartják ünnepüket a két ősi mesterség hódolói, a vadászok és a horgászok. (folytatás)

teol.hu, V. 10.

Füzérradványi vadásznapi videó
Füzérradványban a Károlyi kastély parkjában már hetedik alkalommal tartották meg a nemzetközi vadétel főző verseny és vadásznapot. A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi Szervezete, Füzérradvány Község Önkormányzata és az Északerdő Zrt. közös szervezésében valósult meg a hétvégi program. (folytatás)

zemplentv.hu, V. 10.

Világhírű a jubiláló bőszénfai szarvas
Valamennyien összegyűltek, akik a világhírű sikert kivívták: megalapításának 30. évfordulóját ünnepelte a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont. A Kaposvári Egyetem részeként hazánk egyetlen nyitott vadgazdasága, amely több, mint egy vadaskertekből és vadásztatásból álló létesítmény. Megtalálható itt a vadgazdálkodás teljes termelési folyamata: a növénytermesztés, az erdőgazdálkodás, a tenyészállat értékesítés, és a vadhúsfeldolgozás. (folytatás)

sonline.hu, V. 9.

 

„A vadász aktív környezetvédő”
„A vadász aktív környezetvédő” – ezzel a mottóval kezdett kommunikációs kampányt az Országos Magyar Vadászkamara. A testület kommunikációs főmunkatársa, Földvári Attila a Lánchíd Rádió stúdiójában Papp Endrével beszélgetett a vadászat és a környezet kapcsolatáról. (folytatás)

mno.hu, V. 9.

Hivatásos vadászok versenyeztek Somogyban
Korongvadászat, álló célba lövés és vadásztrapp versenyszámokban kellett bizonyítaniuk a hivatásos vadászoknak a Tókaji Parkerdőben. A magyar erdőgazdálkodásban dolgozók hagyományos több tusa lőbajnokságának somogyi fordulójára közel 100 vadász nevezett. (folytatás)

somogytv.hu, V. 8.

A tacskó, az utánkeresés és az óvodások
Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan kapcsolódik a tacskós utánkeresés a Katica- és a Gomba csoport kis óvodásaihoz? Mint arról már korábban beszámoltam, szívügyem a környezeti nevelés. Első sorban az óvodás, kisiskolás közönség nyitott és előítéletektől mentes ahhoz, hogy erdőről, vadról, vadászatról tudjunk beszélgetni, programot szervezni nekik. (folytatás)

erdo-mezo.hu, V. 6.

 

Vadászok is gyűjtik a szemetet
A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióhoz öt éve csatlakozik a Hansági Vadásztársaság. Bognár Roland vadász elmondta: a polgármesterrel egyeztetve, a nyugdíjasklubbal és a Nőegylettel szervezik a helyi akciót. Úgy látja: szükség van az összefogásra. Most csak háztartási hulladékot szedhetnek, autógumikat, vagy például háztartási gépek maradványait nem. (folytatás)

kisalfold.hu, V. 6.

Egy történet a konokságról
Május 1-én, pénteken este jött a hívás: őzbakot sebeztek a Cserhátban. Valószínűleg gerinctüskés lett, mert a lövésre összeesett, majd kis idő múlva beváltott a sűrűbe. Szombat reggelre már volt egy bak keresésem Mezőcsáton, ami szintén gerinctüskelövött volt, aztán meg mennem kellett Füzérradványba, a Károlyi kastélynál tartottunk egy kis bemutatót Mihók Istvánnal, az Utánkeresők Baráti Körének színeiben. (folytatás)

utankeresok.hu, V. 6.

Hulladékgyűjtést tartottak a Kécskei Vadásztársaság tagjai
A Kécskei Vadásztársaság vadászai május 9-én környezetvédelmi nap keretében tisztították meg vadászterületeiket az illegálisan lerakott vagy szétdobált hulladéktól. A vadászok május 9-én gereblyékkel és vasvillákkal felszerelkezve vágtak neki a településünk környezetében elhelyezkedő réteknek, ligeterdőknek. A megtisztítandó terület főként a pereghalmi részt foglalta magába. (folytatás)

kecskeikronika.hu, V. 5.

 

A vaddisznók belterületi viselkedése
Élőhelyhasználati és táplálkozási kutatást kezdeményezett a Pilisi Parkerdő Zrt. Az erdei nagyvadfajok közül a vaddisznó belterületi megjelenése Budapest környékén, illetve a Dunakanyar több településén, de Tatabányán, Salgótarjánban és a Balaton-felvidéken is problémákat okoz. A vaddisznó jelenlétével kapcsolatos gondok megoldása együttgondolkodást igényel, a „városi vadgazdálkodás” jogi és szervezetrendszerének kialakítását, valamint a lakosság védekezését teszi szükségessé – állapítja meg dr. Heltai Miklós, a gödöllői Szent István Egyetem egyetemi docense vezetésével végzett kutatás. (folytatás)

oee.hu, V. 5.

Három érmes őzbakot is lőttek
Szerencsés és nem mindennapi történéseket hozó három napon van túl Takács Andor és az általa kísért vendégvadász. Több nagy őzbakot is elejtettek, az egyikkel megdőlt a vadásztársasági rekord. (folytatás)

veol.hu, V. 5.

 

Jeladós medve Észak-Magyarországon
Barna medve kószál vasárnap óta az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál. A Lengyelországban GPS-jeladóval ellátott állat a nyomkövető jelzése alapján jelenleg Rudabánya közelében tartózkodik – közölte a nemzeti park igazgatósága. A nemzeti park a szlovák szakemberektől kapott értesítést arról, hogy vasárnap egy rádió telemetriával (nyomkövetővel) ellátott barna medve (Ursus arctos) lépett be Magyarország területére Szuhafő településtől északra. (folytatás)

dehir.hu, V. 4.

Nemzetközi Vadételfőző- és Vadásznap Füzérradványban
Borongós idő és hol csak csöpörgő, hol hevesebben zuhogó eső fogadta a VII. Nemzetközi Vadételfőző és Vadásznap résztvevőit május 2-án, Füzérradványban, a Károlyi-kastély parkjában. A kedvezőtlen körülmények ellenére meglehetősen szép számban gyűltek össze a főzőversenyben elinduló csapatok és a többnyire családostól érkező látogatók. (folytatás)

borsodivadasz.hu, V. 4.

Nemzetközi Gömöri Vadásznap, Putnok
Ugyan idén nem, mint megyei vadásznap szerepelt a putnoki rendezvény a vadászati programok kínálatában, ettől függetlenül megállapíthatjuk, hogy ugyanolyan színvonalas és számtalan kikapcsolódást, érdekességet nyújtó esemény volt, mint az előző években. A három napos Gömör-Expo és Fesztivál társrendezvényeként megvalósuló vadásznap és kiállítás április 30-án vette kezdetét. (folytatás)

borsodivadasz.hu, V. 4.

Medve támadott egy fiatalemberre, megúszta
Nőstény medve támadott meg egy 36 éves férfit vasárnap délután Predeal egyik erdejének közelében. Az állat a férfi egyik lábát harapta meg, de az áldozatnak így is sikerült elmenekülnie, és segítséget hívnia. A mentők a segélyhívás után a helyszínre siettek, ahol ellátták az eszméleténél lévő férfit. Az első értesülések szerint a fiatalembert kocogás közben támadta meg a medve. (folytatás)

maszol.ro, V. 3.

 

Orvvadászok lőttek családi házra véletlenül
Olvasónktól kaptunk egy levelet pár mondattal, és néhány fotóval. Azt írta, miközben gyomaendrődi otthonukban az egész család otthon volt – öt gyerekkel –, a ház egyik ablakát lövés érte. Úgy tudja rókára vadásztak a ház közelében, a kint járó rendőröktől pedig annyit tudott meg, hogy valakit elfogtak, de egy férfit továbbra is keresnek. (folytatás)

index.hu, V. 2.

Lebuktatták magukat az egyenruhába öltözött orvvadászok
A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság eljárást indított orvvadászat bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két örményesi lakosok ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján a 44 éves férfiak április 27-én 22 óra körüli időben egy Örményes külterületén lévő mezőgazdasági területen lelőttek egy vemhes őz sutát, amelyet el akartak tulajdonítani. (folytatás)

szoljon.hu, V. 1.

 

Vadászkamarai hírek Veszprém megyéből
Hiába az önként tagság, a Veszprém megyei Vadászkamara százszázalékos szervezettségű. Az elvégzett munkát értékelve ezen nincs is mit csodálkozni. Baracskay Lajost újabb tíz évre választották titkárnak. Pap Gyula elnök beszámolójából kiderült, a korábbiaknak megfelelően tavaly is igen mozgalmas évet hagyott maga mögött a szervezet. (folytatás)

vmvk.hu, V. 1.

Nehézkes idénykezdet
Nagy nehezen mi is megkezdtük a szezont. Mindjárt bele is szaladtunk három – a végeredményt tekintve – sikertelen munkába. Rövid leszek, mert fáradt vagyok és józan – tehát halmozottan hátrányos helyzetű. Kezdetben vala egy első láblövött bak, aminek a keresése során (mindössze) két bődületesen nagy hibát követtem el: egyrészt 22 fokban, erős szélben, déli harangszó közben indultunk neki a nagy útnak, ami jól indult, ugyanis Vitéz hamar megtalálta azt a két csepp vért, amit mindösszesen láttam aznap. Óriási lendülettel feszült a vezetéknek, talán már Ő is nagyon várta, hogy a sok unalmas márciusi gyakorlás után élesben dolgozhasson. (folytatás)

utankeresok.hu, IV. 29.

 

Fellélegezhetnek a vadgazdálkodók
A Vadászati törvény módosítása következtében visszaállt a régi rend, vadelütés során mindkét fél a saját kárát viseli. A Polgári törvénykönyv korábbi módosítása után ugyanis a vad–gépjármű-ütközés tekintetében a gépjárművezető megmaradt veszélyes üzemnek, a vadászatra jogosult viszont kikerült onnan. (folytatás)

veol.hu, IV. 29.

Növelni kell a hazai vadhúsfeldolgozó kapacitást
Növelni kell a hazai vadhúsfeldolgozó kapacitást, mert az exportált magyar vadhús egy része feldolgozatlanul kerül külföldre, miközben azokat kiszerelt húsként vagy készáruként is értékesíteni lehetne – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán Soponyán, ahol látogatást tett a VADEX Mezőföldi Zrt. vadfeldolgozó üzemében. (folytatás)

erdo-mezo.hu, IV. 29.

 

A hidegen kovácsolt huzagolás gyártása
Huzagolás többféleképpen készülhet, melyekről már beszámoltunk alapismereti cikksorozatunk egy korábbi részében is. Néhány éve olyan szerencsém is volt, hogy végigvideózhattam az üregelő tüskés eljárással készült huzagolás elkészítését a Pedersoli gyárban. Nos, kedves olvasóink, íme a következő huzagolás típus, a hidegen kovácsolt huzagolás elkészítésének precíz folyamata filmbe szőve. (folytatás)

kapszli.hu, IV. 27.

Korongvadászaink nemzetközi sikerei
Óriási eredményekkel tért haza a magyar csapat az idei Compak Sporting Európa-bajnokságról, ami az elmúlt hétvégén volt Olaszországban, Folignóban. Óriási eredmény, hogy kicsi országunk válogatott csapata, 11 ország nemzeti válogatottjából a második helyet, azaz ezüstérmet szerzett! Ezekről a csapateredményekről eddig csak álmodtunk, hiszen a compak versenyszám nagy múltú országai, nagyon magas szintet ütöttek meg. (folytatás)

hunsporting.hu, IV. 27.

Aranyérmes őzbaktrófea
A NEFAG Zrt. Karcag-Apavári vadászterületén 2015. április 15-én hajnalban került terítékre Tömöry Zoltán és Cs. Kiss Milán hívatásos vadászok kíséretében a képen látható kapitális trófeát viselő őzbak. A trófeabírálaton a páratlan nyolcas agancs 539 grammal és 155,55 CIC pontértékkel kapott aranyérmes minősítést. (folytatás)

nefag.hu, IV. 27.

 

PARTIUM: 83 éves örökifjú vadász
Sándor Rezsőt a szenvedélye élteti. Ugyancsak nevetve gondol vissza arra a vadászatra, amikor egy jókora vaddisznó a sűrűben rohanva egy pécskai hajtó lába közé futott, felkapva azt a hátára. A „lovagló” belekapaszkodott az állat hosszú, bozontos sörényébe, csakhogy a sűrű aljnövényzet között leszakadt a ruha a felsőtestéről. Akkor szabadult meg a disznótól, amikor az egy tócsába ugrott, a lovasa elengedte a sörényét, majd mindketten más irányba futottak… (folytatás)

nyugatijelen.com, IV. 25.

SZÉKELYFÖLD: Medvetámadás Szárazajtán
Szerda este tíz óra után medve támadta meg Incze András juhait. Az állatokban nem esett kár, de két pásztor kórházi kezelésre szorult. A juhosgazda elmondta, emberei az állatok szokatlan viselkedésére figyeltek fel, s puszta kézzel rohantak a veszélyt hárítani. A kutyáknak némileg sikerült sakkban tartaniuk a medvét, ám amikor szorításukból kitört, az emberek ellen fordult. Megharapta egyikük védekezőleg felemelt kezét, körmeivel pedig lábait sebesítette meg. (folytatás)

3szek.ro, IV. 24.

 

Kiemelkedő Nemzeti Értékek listáján a gyulaji dám
2014. februárjában örömmel számoltunk be róla, hogy a Tolna Megyei Értéktár Bizottság felvette a gyulaji dámszarvast a Megyei Értéktár értékei közé. Azóta eltelt egy év sem telt el eredmények nélkül. Büszkén számolunk be róla, hogy a Magyar Értéktár azóta a gyulaji dámot feljebb léptette, hiszen az felkerült a Kiemelkedő Nemzeti Értékek listájára!. (folytatás)

gyulajzrt..hu, IV. 23.

Együttműködésről tanácskoztak
A Pápai Rendőrkapitányság munkaértekezletre hívta az illetékességi területén tevékenykedő egyes rendészeti feladatokat ellátó szervezetek képviselőit, hogy értékeljék az eddigi együttműködés eredményeit. A konferencián – amelynek a Somlótája Vadásztársaság nagyalásonyi vadászháza adott otthont 2015. április 22-én – képviseltették magukat a térségben dolgozó mezőőrök, vadászok, erdészek, természetvédelmi őrök, közterület-felügyelők, halőrök, valamint a Pápai Rendőrkapitányság körzeti megbízottai. (folytatás)

police.hu, IV. 23.

Finomhangolhatják a vadászvizsga-rendeletet
Az Országos Magyar Vadászkamara kezdeményezésére április 14-én a regisztrált vadásztanfolyam-szervezők a szervezet központjában egyeztették tapasztalataikat a vadászvizsgázás új, 2014 januárja óta érvényes szabályozásáról. A tanácskozáson képviseltette magát a Földművelésügyi Minisztérium (FM), mint jogalkotó és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mint ellenőrző hatóság. (folytatás)

omvk.hu, IV. 21.

Az „antennás” kutyák
Reggeli cserkelés alkalmával kanra tettek lövést, amely a lövésre pörögni kezdett, majd a bokrok takarásában eltűnt. A környéken az erősen benőtt vadszilvás legelőt már átvizsgálták kutyával, de ott nem feküdt meg, közel a szlovák határ is, ezért nem kísérleteznek tovább… A rálövés helyén csontok és hús, ezért gondoltam alacsony hátsó lábas találatra. Soha így még nem sikerült a lövés helyén látható és elmondott dolgokból biztosra vennem a találatot, de most igen. (folytatás)

utankeresok.hu, IV. 21.

 

A természetbe nem való a quad!
Ha valaki kirándulni készül a Kerekerdőre, ne áltassa magát, hogy a madárcsicsergés és a szellő hangja fogja kizökkenteni a stresszből. Sokkal inkább „élvezheti" olyan, sajnos nem ritka lények társaságát, akik kettő vagy akár négy keréken bizonygatják hatalmukat a természet és a pórnép felett. Az elmúlt hétvégén kerek félórán keresztül hallgattuk családommal a kerekerdei tisztáson, amint egy quados a patakon túl mindössze 200 méteren élvezi oda-vissza a természet nyújtotta hepehupás kalandokat. (folytatás)

uh.ro, IV. 21.

Aranyérmes őzbak
2015. április 16-án hajnalban, a KEFAG Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészetének kezelése alá tartozó kerekegyházi vadászterületen, Huszárik Béla fővadász kíséretében ejtette el vendégvadászunk a képen látható agancsú kapitális őzbakot. A trófea a mérlegelésnél 480 grammot nyomott, és a bírálaton 141,65 CIC ponttal aranyérmes minősítést nyert. Gratulálunk az elejtőnek! (folytatás)

kefag.hu, IV. 20.

 

Tiltakozás Gera Pál cikke ellen
A Népszabadság 2015. április 18-ai számában jelent meg Gera Pál „Mindenre lőnek” című írása. Ez több tévinformációt tartalmaz. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) ezúton is cáfolja, hogy módosulna a vadászható fajok listája (így ez az információ Gera Pál állításával szemben nem is jelenhetett meg „több vadászportálon”, és nem is tűnhetett el azokról), de nincs tervben faunaidegen állatfajok betelepítése sem. (folytatás)

omvk.hu, IV. 20.

Évadnyitó a Stüszi lőtéren
Szeles, kissé hűvös időben, mégis örömmel üdvözölték egymást a résztvevők a kemenesmagasi Stüszi lőtér évadnyitó kupáján. A több mint ötven jelentkező a Dunántúl szinte összes megyéjét képviselte. A tél elmúltával mindenki izgatottan várta, milyen eredménnyel kezdi az évadot az összetett sörétlövő versenyen. Baracskai Zoltán és Kámán György a házigazdák nevében üdvözölték a résztvevőket. (folytatás)

vaol.hu, IV. 20.

 

1600 kg trófea és agancs a raktérben
Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Komárom-Esztergom megyében közúti ellenőrzéskor egy szlovák gépkocsiban agancsokat illetve trófeákat találtak.
A pénzügyőrök egy szlovák járműszerelvényt állítottak meg, amelynek raktérben összesen több mint 1600 kg agancsot illetve trófeát találtak. (folytatás)

nav.gov.hu, IV. 19.

 

Kóbor kutyák törtek be egy gazdaságba
Kóbor kutyák téptek szét több mint harminc bárányt és anyajuhot Kisvejke határában, egy bekerített gazdaságban. Nem először történt itt ehhez hasonló eset. A kár most is több százezer forint, felelős nincs. A fiatal gazdálkodó gyakran érzi úgy, hogy szélmalomharcot vív. (folytatás)

teol.hu, IV. 19.

Vadászati kiállítás Szlovéniában
Minden második év április közepén egy hétvégére a Pomurski sejem Részvénytársaság kiállítótere a vadászat és a szabadidős foglalkozások szerelmeseinek kínál programot. A ma kezdődő 9. Vadászati kiállításról Jobbágy Klára telefonjelentését hallják. (folytatás)

rtvslo.si, IV. 18.

 

Halálra taposta az elefánt
Belehalt sérüléseibe Ian Gibson amerikai vadász, miután megtaposta egy elefánt. Gibson a zimbabwei Zambezi-völgyben vadászott ügyfelével, kifejezetten elefántcsontra mentek. Egy fiatal elefánt megtámadta őket, és a veterán vadász nem élte túl. Gibson társa figyelmeztette a vadászt, hogy a fiatal elefánt épp párzási időszakban van, ezért a szokásosnál is agresszívabb. (folytatás)

index.hu, IV. 18.

Internetes fotói buktatták le az orvvadászt
A Pápai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársa az egyik internetes közösségi oldalon orrvadászatra utaló fotókat talált. A képeket feltöltő, Pápa környékén élő férfit 2015. április 13-án fogták el a nyomozók Pápán. A közösségi oldalon talált fotókon a 25 éves Sz. Tamás ebekkel elejtett vadon élő állatokkal volt látható. A fiatalember a kihallgatásakor elmondta, hogy több kotorék-vadászkutyája is van, amelyeket ő képzett ki és gyakoroltatja velük a vadászatot. (folytatás)

police.hu, IV. 16.

Nyomozás indult a békési vadelhullás miatt
Hivatalból indított nyomozást az Orosházi Járási Ügyészség a Békés megyei mérgezéses esetek miatt. A tájékoztatás szerint Orosháza mellett két vadásztársaság területén március 22-étől észleltek jelentős vadelhullást, a hatósági vizsgálatok alapján a szántókon rágcsálóirtó szereket szórtak ki. A toxikológiai vizsgálat egy külterületi használtra nem engedélyezett készítményt mutatott ki, amelyet felvéve a vad – zömében őzek és mezei nyulak – különös szenvedés közepette pusztulhattak el. (folytatás)

omvk.hu, IV. 16.

 

Féltik a szaporulatot az aranysakáltól
Izgulnak a bócsai vadászok, mert ezekben a hetekben fialnak a vaddisznó kocák, a dámszarvasok és az őzek is. A vadászok féltik a nádi farkasoktól a fiatal állatokat. Félnivalójuk azért van, mert a felügyeletük alatt lévő 7400 hektáron jócskán elszaporodott az aranysakál. Este hat után, mint a filmekben, az aranysakálfalkák szinte koncertet tartanak, s keresik a kis testű vadakat. (folytatás)

baon.hu, IV. 16.

§

Módosult a Vadászati törvény
Az Országgyűlés 2015. április 14-én nagy többséggel szavazta meg a Vadászati törvény módosítását. Ennek értelmében a körzeti vadgazdálkodási tervek 2016. február 29-ig meghosszabbodnak, a vadászati hatóság eltérő döntése hiányában nem lesz kötelező a 10 ezer hektárnál nagyobb és a különleges rendeltetésű vadászterületeken a felsőfokú végzettségű hivatásos vadász alkalmazása, és – ami talán a legfontosabb – a vad és gépjármű ütközések tekintetében visszaáll a jelenlegi Polgári Törvénykönyv hatályba lépése előtti rend, vagyis erre az esetre ismét a veszélyes üzemek találkozásának szabályait kell majd alkalmazni. (folytatás)

vmvk.hu, IV. 16.

A vadászattal ismerkedtek az iskolások
Az Előre Vadásztársaság épületébe látogattak szerda délután a Varga Tamás Általános Iskola alsó tagozatos diákjai, akiknek Szűcs Balázs hivatásos vadász tartott egy érdekes előadást. Preparált állatokat, őzagancsot és sörétes puskát is mutatott a gyerekeknek, akik kérdéseikkel folyamatosan bombázták az előadót. (folytatás)

promenad.hu, IV. 15.

A golyós fegyver belövése
Lőoktatóként dolgozva nagyon sok frissen vizsgázott vadásszal találkozom, jórészüket magam készítettem fel a vadászvizsga lövészeti részére. Nagyon sokszor kerül szóba fenti téma, ezért határoztam el, hogy tollat ragadok és leírom tapasztalataimat, összefoglalom, amit a témáról tudok. Interneten böngészve szinte minden vadászfórumon van fegyverekkel foglalkozó topik, sok hasznos, de sokszor nagyon sok fél vagy fals információval! Nem hinném, hogy sok olyan vadász lenne kishazánkban, akinek ne lenne legalább egy golyós fegyvere. (folytatás)

japevadasz.hu, IV. 15.

 

SZÉKELYFÖLD: Vajon segít 13 km villanypásztor?
Harmadik napja folyik a munka, Remetétől Baktáig már földbe került az összes cüvek, és hamarosan rácsatlakoztatjuk az áramra a villanypásztor első harmadát – tájékoztatott hétfőn Gábor László, a Gyergyószentmiklósi Vadgazdálkodási Egyesület elnöke. A vadásztársaság és a gazdák közös reménye, hogy sikerül békét kötni, a terményt megóvni a vadaktól. (folytatás)

szekelyhon.ro, IV. 14.

Megtartotta éves rendes küldöttközgyűlését az OMVK
Miként tavaly, úgy idén is a tatai Hotel Gottwald adott otthont az április 10-ei rendezvénynek, amelyen az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége számolt be a köztestület 2014. évi tevékenységéről és ismertette a 2015-ös terveket. A gyűlésen 271 küldöttből több mint 150 volt jelen, így az határozatképes volt. A tanácskozáson részt vett Bajdik Péter, Földművelésügyi Minisztérium (FM) Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának helyettes vezetője is. (folytatás)

omvk.hu, IV. 13.

 

Vadászkutya-kiállítás Kaposváron
Rekordszámú, 312 kutya indult az országos vadászkutya-kiállításon, amelyet tizenhatodik alkalommal rendeztek meg Kaposváron. Ennek láttán a szervezők bizakodnak a jövőben, mert megfordulni látszik az elmúlt évek fogyatkozó trendje. Sok magyar fajtát neveztek: magyar vizslát, erdélyi kopót, magyar agarat. (folytatás)

sonline.hu, IV. 11.

Erdészek, hivatásos vadászok lövészversenye a Vértesben
A Földművelésügyi Minisztérium továbbra is támogatja az erdész-vadász lőtérfejlesztési célkitűzéseket – mondta Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár a Vértes Kupa vadász-lövész verseny megnyitóján április 10-én, a Gyarmatpusztai lőtéren. A Vértesi Erdő Zrt. idén első alkalommal rendezte meg a Vértes Kupa versenyt, amely a Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnoksága Versenysorozat 2015-ös évadnyitó rendezvénye. (folytatás)

oee.hu, IV. 10.

 

Elöltöltő fegyveres vadászok, terítékek 2014–2015
A terítékfotók a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztálya által kiadott engedély alapján tartott kutatási célú vadászatok keretében készültek az Ipoly Erdő Zrt. vadászterületének engedélyben meghatározott természetvédelmi oltalom alá nem eső területén. (folytatás)

kapszli.hu, IV. 10.

Együttműködés az erdőkért
Konkrét feladatokról szóló intézkedési tervet írt alá a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Kormányhivatal, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, a Vadászkamara valamint a Verga Zrt., a Bakonyerdő Zrt. és a Budapesti Erdőgazdasági Zrt. képviselője. (folytatás)

Veszprém TV, IV. 9.

Visszautasítjuk Kiss László parlamenti képviselő nyilatkozatát
A két országos vadászati érdekképviseleti szervezet, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet tagsága nevében a leghatározottabban visszautasítja Kiss László országgyűlési képviselő nyilatkozatát. Ez a hozzáértés teljes hiányán alapuló elvtelen támadás a politikus megdöbbentő tájékozatlanságát árulja el, amely egyben sérti a csaknem 63 000 vadász méltóságát, becsületét és elkötelezettségét. Írásában a vaddal, mint nemzeti kinccsel történő tervszerű és szakszerű – a mai civilizációs körülmények között szükségszerű – gazdálkodást is vitatja. (folytatás)

omvk.hu, IV. 9.

89 zsák szemetet gyűjtöttek
A programban 24 fő SEFAG-dolgozó valamint a Barcsi Dráva Völgye Középiskola 24 diákja vett részt. A szorgos kezek 89 zsák szemetet, használt autógumit, törött használati eszközöket, lakásberendezési tárgyakat, járműroncsdarabokat gyűjtöttek össze. (folytatás)

omvk-somogy.hu, IV. 9.

Felelős növényvédelemmel előzhető meg a vadmérgezés
Tárgyalóasztalhoz ültek április 7-én Békés megyében az vadászkamara, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az érintett hatóságok képviselői, hogy egyeztessenek a mezei pocok elleni védekezésről. A tanácskozás apropóját a tragikus orosházi őzelhullás adta: a Dózsa Vt. területén az utóbbi bő két hétben több mint 80 elpusztult őzet szedtek össze, a vadállományban okozott hatalmas kár oka a szakszerűtlen rágcsálóirtás. (folytatás)

omvv.hu, IV. 8.

 

Vadászbaleset: megegyezésre törekszenek
A tavaly novemberben Konyáron vadászbalesetet okozó férfi és a sértett is azt kérte, utalják az ügyet közvetítői eljárásra. A Berettyóújfalui Járási Ügyészség elfogadta a kérelmet, és az eljárást felfüggesztette – áll a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség tájékoztatójában. (folytatás)

IV. 8.

Érdemben javulhat a hivatásos vadászok helyzete
Ez derült ki a hivatásos vadászok erkölcsi és szakmai helyzetének javítására vonatkozó programterv kidolgozásával megbízott – 2014 júliusában Sasréten, az Országos Hivatásos Vadász versenyen létrehozott – bizottság április 2-ai tanácskozásán elhangzottakból. Az öttagú bizottság tagja többek között dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke és Fodermayer Vilmos hivatásos vadász alelnök is. Az OMVK központjában szó esett arról is, hogy igen biztatóak a készülő – minden bizonnyal ősszel elfogadásra kerülő – új vadászati törvény hivatásos vadászokat érintő rendelkezései. (folytatás)

Földvári Attila, IV. 7.

 

Pozitív gazdasági eredménnyel zárult a vadászati év Zala megyében
Gazdasági értelemben pozitív évet zárt a zalai vadászati ágazat, ám a vadászatok eredménye a tervezettnél mégis gyengébb lett. Február végén zárult a 2014–2015-ös vadászati év. Zala megyében mintegy 314 ezer hektár vadgazdálkodásra alkalmas területen 52 vadgazdálkodásra jogosult szervezet működik. Az eredményekről érdeklődtünk Lázár Attilánál, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya vadászati és halászati főfelügyelőjénél. (folytatás)

oee.hu, IV. 7.

Kerítésbontás Zalában
Haragos böjti szél fogadta március 28-án reggel a hottói faluvégen gyülekező vadászokat. A zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság elszánt csapata nagy fába vágta fejszéjét: a vadászterület Boroserdő nevű erdőrészében egy öthektáros, nyolcéves tölgytelepítést körülvevő vadvédelmi kerítés eltávolítását tűzte ki célul. Az erdő gazdája és kezelője, a Zalaerdő Zrt. kezdeményezte a feleslegessé vált kerítés elbontását, melyet a vadásztársaság két okból is támogatott. (folytatás)

Rosta László, IV. 7.

 

ERDÉLY: Medvebocsot kergettek az utcán
Medvebocs futkorászott vasárnap este Nagyszeben utcáin. A készenléti felügyelőség (ISU) alkalmazottainak hétfő reggel sikerült elfogniuk az állatot.
Az ISU szóvivője, Bianca Sabău elmondta, vasárnap este több nagyszebeni is hívta a 112-es sürgősségi számot azzal a panasszal, hogy egy medvebocsot látott az utcájában. (folytatás)

maszol.ro, IV. 6.

Karöltve a természetvédelem és a vadászat
Az Ütköző délben című műsorban járta körül a témát április 3-án Obesovszky Péter dr. Horváth Mártonnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Természetvédelmi osztályának fajvédelmi csoportvezetőjével és Földvári Attilával, az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársával. A beszélgetésből ismét kiderült: a természetvédelem és a vadászat között nem feszül ellentét, sőt a közhiedelmekkel ellentétben a vadászati érdekképviseletek évek óta eredményesen működnek együtt az MMÉ-vel. (folytatás)

omvk.hu, IV. 3.

Emlékszoba dr. Sterbetz István tiszteletére
A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpontjában április 2-án felavattuk azt az emlékszobát, amely dr. Sterbetz István életét és munkásságát mutatja be. A 2012-ben elhunyt jeles szakembert méltán nevezhetjük a dél-alföldi természetvédelem atyjának. A kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai készítették a Nyugat-magyarországi Egyetem, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete és számos hazai szakember közreműködésével
. (folytatás)

kmnp.hu, IV. 2.

 

Az utánkereső ruha
Sokáig csak ábrándoztunk arról, hogy egyszer igazán tartós, a célnak megfelelő és egységes ruhában bújhassuk majd a sűrűt a sebzett vad nyomán, mígnem aztán az egyesületünk munkája megtérülni látszott. Nem volt hiába a számtalan vadásznapon és egyéb rendezvényen való részvétel, a bemutatók sora, a vadászokkal és kívülállókkal való jó kapcsolat ápolása, na meg az a rengeteg idő, amit az erdőben töltöttünk. Miközben a vadat, trófeát és húst mentettük, megbecsülést is szereztünk
. (folytatás)

utankeresok.hu, IV. 2.

Nő a medvék száma a Pireneusokban
Egyre több a medve a spanyol és a francia Pireneusokban: tavaly összesen harmincegyet figyeltek meg, azaz hattal többet, mint 2013-ban – közölte a Ferus francia szervezet a Vadászat és Vadvilág Nemzeti Hivatala (ONCFS) által elvégzett medveszámlálás adataira hivatkozva. A szervezet szerint jelenleg legalább 29 medve él a pireneusi hegyekben, kettő ugyanis 2014-ben elpusztult. (folytatás)

hirado.hu, IV. 1.

 

VAJDASÁG: Tavasz az erdőben
Aki szereti az erdőt, annak az minden évszakban szép. Nekem valamiért mégis a tavaszi erdő a kedvencem. Éled a természet, rügyet bontanak a fák, kidugják fejüket a réti virágok, s tavasszal az erdő lakói is elővezetik a kicsinyeiket. Akinek van kellő türelme, az kilesheti azokat a pillanatokat, amelyeket a városban élő emberek nemigen láthatnak. (folytatás)

hetnap.rs, IV. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2014. I–III.
IV–VI.VII–IX.X–XII.
2015. I–III.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net