Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


Sebzett bak terítéken
Kora reggel lőttek rá egy bakra, ami perdüléssel jelezte a találatot és százméternyi megiramodás után el is feküdt a tavaszi árpában. Amikor próbálták megközelíteni, felugrott és újra menekülésbe kezdett. Mivel látták a magas hátsóláb találatot, úgy gondolták, hogy megpróbálják önerőből terítékre hozni. Kerekedett is belőle gyalogos és autós üldözés. Többször felkeltették és lövést is tettek rá, majd beűzték egy akácerdőbe, ahol még próbálták követni a nyomait. Hosszas keresgélés után jutottak arra döntésre, hogy ide bizony kutya kell! Ekkor hívtak. (folytatás)

utankeresok.hu, V. 19

Aki a hírlevélre
FELIRATKOZIK,
az megkapja a legkedvezőbb ajánlatokat!

Mr.Sale  

 

Baranya Megyei Vadászmajális
Megnyerte a vadásznapi trófeakiállítást, első és második helyezést ért el a főzőversenyen, emellett több arany- és ezüstérmet hozott el a Mecsekerdő Zrt. csapata a 2015-ös Baranya Megyei Vadászmajálisról, amelyet május 16-án rendeztek az újonnan átadott Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogató Központjában, Szaporcán. (folytatás)

forestpress.hu, V. 19

Vadásznap Pápán
Bakony Vadászkürt Egylet nyitó dallamaira kezdődött meg vasárnap délelőtt a Veszprém Megyei Vadászkamara vadásznapja, mely csaknem egyidős a Pápai Agrárexpo rendezvényével és színvonalas, nagy érdeklődést vonzó kísérőprogramja a kiállításnak. A vadásztársaságok persze már jóval korábban felvonultak és munkához láttak a vásár szabadtéri területén, hiszen ezúttal is a vadétel főző verseny volt az egyik fő programja a napnak. Pap Gyula elnöktől megtudtuk, az idei évben harmincegy vadgazdálkodó társaság jött el a vadásznapra. (folytatás)

papa-ma.hu, V. 18

 

Összefogtak a Gerje menti vadászok
A Gerjementi Vadászok és Vadásztársaságok Szövetsége is csatlakozott az országos TeSzedd! akcióhoz. Partnerül hívták több település önkénteseit.Összesen háromszázan vettek részt a szemétgyűjtésben Pilistől Törtelig, számos helyszínen. A Gerjementi Vadászok és Vadásztársaságok Szövetsége (öt vadásztársaság), valamint a Pipacs Kürtegyüttes és a NEFAG Zrt. vállalta közösen azt a feladatot, hogy a környék önkénteseit mozgósítja. (folytatás)

ctv.hu, V. 18

Hiába rejtette pléd alá az agancsokat
86 agancsot és trófeát foglaltak le egy autóból az 51-es úton. A pénzügyőrök egy közúti ellenőrzésen állították meg a járművet. A sofőr azt mondta, hogy nem szállít jövedéki terméket, ennek ellenére átvizsgálták a kocsit. A csomagtartóban egy pléddel lefedve több százezer forint értékben agancsokat és trófeákat találtak, amelyek eredetét a férfi nem tudta igazolni. (folytatás)

mno.hu, V. 14

 

VAJDASÁG: 90 éve alapították a kórógyi vadásztársaságot
A hét végén ünnepelte megalakulásának 90. évfordulóját a kórógyi Szalonka Vadásztársaság. A jeles jubileum alkalmából átadták a vadászház felújított padlásterét is. Cserepes János (1884), Csurman István (1902), Dezső István (1892), Dezső Lajos (1892), Dezső István-Piko (1895), Fábián A. János (1900), Kismartin József (1892), Izsák József (1898), Kisgyöke Sándor (1895), Laboda Pál (1901) – ők tízen voltak azok, akik 90 évvel ezelőtt, 1925-ben megalakították a kórógyi Szalonka Vadásztársaságot. (folytatás)

huncro.hr, V. 14

Megtámadta, majd élve eltemette a medve
Oroszország – Az életéért küzd a kórházban fekvő Natalya Pasternak (55), akit vélhetően későbbi vacsorának hagyott meg az őt eltemető medve – írja a mirror.co.uk. A kétgyermekes anyuka az erdőben sétált egy barátjával, amikor rájuk támadt a medve. Éppen a nyírfák nedvét gyűjtögették, amikor felbukkant az állat, rávetve magát gyanútlan áldozatára. A barátnak még sikerült elmenekülnie, Natalya-t azonban súlyosan megsebesítette, majd eltemette a vad. A rendőrség képet is készített a nőről, melyen csak az avarból kilógó, véresre karmolt karja látszódik. A sokkoló képeket itt tekinthetik meg. (folytatás)

blikk.hu, V. 13

 

Orvvadászok pusztítják a vadállományt Somogyban
Évi félmilliárdos kárt okoznak ezzel 1400 hazai vadászterületen. Somogy a különösen problémás területekhez tartozik. A Zselici Vadásztársaságnak 51 tagja van és két hivatásos vadásza. Hiába vannak sokat a területükön, több milliós károkat okoznak nekik az orvvadászok. A módszer hurkolás és engedély nélküli puskával vadászás. A károk felbecsülhetetlenek. El kell képzelni azt, hogy egy ígéretes vadat idő előtt kivesznek az állományból, annak a szaporulata is kár – mondta a Zselici Vadásztársaság ügyvezetője, Mátés Tibor. (folytatás)

kapos.hu, V. 13

Kutya marcangolta szét a szarvasborjút
A gazdája szerint csak „játszott”. A Facebookon osztotta meg egy vadász a megdöbbentő képsorokat az alábbi kommenttel. Megosztunk veletek egy tegnapelőtti történetet. Szolgáljon ez minden kutyatartónak okulásként! Ha természetben lelőtt kutyáról hallanak az emberek, rögtön felzúdulnak, és az összes vadászt keresztre feszítenék. Mi kutyások vagyunk, de fennen hirdetjük, hogy A KUTYA NEM VALÓ AZ ERDŐKRE, MEZŐKRE! (folytatás)

alfahir.hu, V. 13

 

Félmilliárdos kárt okoznak az orvvadászok
Csak megbecsülni lehet az orvvadászok által okozott károkat, ha azonban figyelembe vesszük, hogy a vadnak nem csak hús-, hanem trófea- és tenyészértéke is van, akkor az összeg meghaladja a félmilliárd forintot – közölte lapunkkal Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) főtitkára. (folytatás)

napigazdasag.hu, V. 12

Jogászok az erdőben
Az állami tulajdonú erdőgazdaságok részvételével immár negyedik alkalommal rendeztek jogi konferenciát, a szervező és házigazda feladatait ezúttal a Mecsekerdő Zrt. vállalta magára. Az erdőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban alkalmazandó speciális jogterületekkel kapcsolatos, mindennapokban felmerülő jogesetek sok olyan kérdést felvetnek, amelyekre csak a gyakorlat szakemberei tudnak megfelelő válaszokat adni. Ez indította arra 2013-ban a Pilisi Parkerdő Zrt.-t, hogy hagyományteremtő szándékkal megrendezze az állami tulajdonú erdőgazdaságok és egyéb meghívottak részére az első erdőgazdasági jogi konferenciát. (folytatás)

oee.hu, V. 11.

Győzött a józan ész!
Hadzsy János nyugtat meg bennünket, Szerbiából írja: „Mégis vadászhatunk fürjre és gerlére! A történet tulajdonképpen két évvel ezelőtt kezdődött, amikor 2013 novemberében Palicson egy külön konferenciát szerveztek, amely egyedüli célja a fürj és a gerle vadászatának teljes betiltása volt Szerbiában.” (folytatás)

vadasz-vilag.hu, V. 11.

 

Enyhe ítéletet kaptak a vadászverők
Csupán felfüggesztett börtönbüntetést kaptak a hivatásos vadászt verő orvhalászok. Ahogy arról a Somogy Televízió korábban beszámolt: apa és fiai még 2012. szeptemberében azért bántalmazták a területért felelős vadászt, mert tetten érte őket, amint éppen engedély nélkül horgásztak az eddei halastónál. Mivel a vádlottak a felszólítás ellenére elmenekültek a helyszínről, a házukhoz ment intézkedni, ekkor azonban nekirontottak, és még akkor is ököllel ütötték, amikor már a földön feküdt. (folytatás)

somogytv.hu, V. 11.

Lövészverseny Tiszakécskén
Hagyományőrző Barátság Kupa korong lövész versenyt rendeztek Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyei vadászai között. 2009-ben született meg az a gondolat, hogy két megye vadászai koronglövészeten mérjék össze tudásukat. Azóta tavasszal és ősszel találkoznak egymással. Az egyik versenyt Tiszakécskén, Fésűs Sándor vadászmester magán lőterén, a másikat Abádszalókon bonyolítják le. (folytatás)

lcafe.hu, V. 11.

 

Egyleti nap és elővizsga a Pest és Nógrád megyei körzetben
A Magyar Véreb Egylet idén a Pest és Nógrád megyei körzetében, 2015. április 25-én rendezett először elővizsgát azt követően, hogy az egylet februári közgyűlésén fogadta el az új vizsga-, és versenyszabályzatot. Az emelt szintű elővizsga a mesterséges vércsapát tekintve jelent újdonságot, hossza mintegy 1000 méter, amely vér nélkül és a munka megkezdése előtt 20 órával kerül lefektetésre. (folytatás)

Kovács Gábor, V. 11.

Tolna Megyei Vadásznap
Megyei vadász- és horgásznapot tartottak a hét végén, a remek programokhoz kiváló helyszínnek bizonyult a nagydorogi Szenes-legelő. Ismét bebizonyosodott, hogy egy tőről fakad a szenvedélyük, így immáron két esztendeje együtt tartják ünnepüket a két ősi mesterség hódolói, a vadászok és a horgászok. (folytatás)

teol.hu, V. 10.

Füzérradványi vadásznapi videó
Füzérradványban a Károlyi kastély parkjában már hetedik alkalommal tartották meg a nemzetközi vadétel főző verseny és vadásznapot. A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi Szervezete, Füzérradvány Község Önkormányzata és az Északerdő Zrt. közös szervezésében valósult meg a hétvégi program. (folytatás)

zemplentv.hu, V. 10.

Világhírű a jubiláló bőszénfai szarvas
Valamennyien összegyűltek, akik a világhírű sikert kivívták: megalapításának 30. évfordulóját ünnepelte a bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont. A Kaposvári Egyetem részeként hazánk egyetlen nyitott vadgazdasága, amely több, mint egy vadaskertekből és vadásztatásból álló létesítmény. Megtalálható itt a vadgazdálkodás teljes termelési folyamata: a növénytermesztés, az erdőgazdálkodás, a tenyészállat értékesítés, és a vadhúsfeldolgozás. (folytatás)

sonline.hu, V. 9.

 

„A vadász aktív környezetvédő”
„A vadász aktív környezetvédő” – ezzel a mottóval kezdett kommunikációs kampányt az Országos Magyar Vadászkamara. A testület kommunikációs főmunkatársa, Földvári Attila a Lánchíd Rádió stúdiójában Papp Endrével beszélgetett a vadászat és a környezet kapcsolatáról. (folytatás)

mno.hu, V. 9.

Hivatásos vadászok versenyeztek Somogyban
Korongvadászat, álló célba lövés és vadásztrapp versenyszámokban kellett bizonyítaniuk a hivatásos vadászoknak a Tókaji Parkerdőben. A magyar erdőgazdálkodásban dolgozók hagyományos több tusa lőbajnokságának somogyi fordulójára közel 100 vadász nevezett. (folytatás)

somogytv.hu, V. 8.

A tacskó, az utánkeresés és az óvodások
Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan kapcsolódik a tacskós utánkeresés a Katica- és a Gomba csoport kis óvodásaihoz? Mint arról már korábban beszámoltam, szívügyem a környezeti nevelés. Első sorban az óvodás, kisiskolás közönség nyitott és előítéletektől mentes ahhoz, hogy erdőről, vadról, vadászatról tudjunk beszélgetni, programot szervezni nekik. (folytatás)

erdo-mezo.hu, V. 6.

 

Vadászok is gyűjtik a szemetet
A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióhoz öt éve csatlakozik a Hansági Vadásztársaság. Bognár Roland vadász elmondta: a polgármesterrel egyeztetve, a nyugdíjasklubbal és a Nőegylettel szervezik a helyi akciót. Úgy látja: szükség van az összefogásra. Most csak háztartási hulladékot szedhetnek, autógumikat, vagy például háztartási gépek maradványait nem. (folytatás)

kisalfold.hu, V. 6.

Egy történet a konokságról
Május 1-én, pénteken este jött a hívás: őzbakot sebeztek a Cserhátban. Valószínűleg gerinctüskés lett, mert a lövésre összeesett, majd kis idő múlva beváltott a sűrűbe. Szombat reggelre már volt egy bak keresésem Mezőcsáton, ami szintén gerinctüskelövött volt, aztán meg mennem kellett Füzérradványba, a Károlyi kastélynál tartottunk egy kis bemutatót Mihók Istvánnal, az Utánkeresők Baráti Körének színeiben. (folytatás)

utankeresok.hu, V. 6.

Hulladékgyűjtést tartottak a Kécskei Vadásztársaság tagjai
A Kécskei Vadásztársaság vadászai május 9-én környezetvédelmi nap keretében tisztították meg vadászterületeiket az illegálisan lerakott vagy szétdobált hulladéktól. A vadászok május 9-én gereblyékkel és vasvillákkal felszerelkezve vágtak neki a településünk környezetében elhelyezkedő réteknek, ligeterdőknek. A megtisztítandó terület főként a pereghalmi részt foglalta magába. (folytatás)

kecskeikronika.hu, V. 5.

 

A vaddisznók belterületi viselkedése
Élőhelyhasználati és táplálkozási kutatást kezdeményezett a Pilisi Parkerdő Zrt. Az erdei nagyvadfajok közül a vaddisznó belterületi megjelenése Budapest környékén, illetve a Dunakanyar több településén, de Tatabányán, Salgótarjánban és a Balaton-felvidéken is problémákat okoz. A vaddisznó jelenlétével kapcsolatos gondok megoldása együttgondolkodást igényel, a „városi vadgazdálkodás” jogi és szervezetrendszerének kialakítását, valamint a lakosság védekezését teszi szükségessé – állapítja meg dr. Heltai Miklós, a gödöllői Szent István Egyetem egyetemi docense vezetésével végzett kutatás. (folytatás)

oee.hu, V. 5.

Három érmes őzbakot is lőttek
Szerencsés és nem mindennapi történéseket hozó három napon van túl Takács Andor és az általa kísért vendégvadász. Több nagy őzbakot is elejtettek, az egyikkel megdőlt a vadásztársasági rekord. (folytatás)

veol.hu, V. 5.

 

Jeladós medve Észak-Magyarországon
Barna medve kószál vasárnap óta az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál. A Lengyelországban GPS-jeladóval ellátott állat a nyomkövető jelzése alapján jelenleg Rudabánya közelében tartózkodik – közölte a nemzeti park igazgatósága. A nemzeti park a szlovák szakemberektől kapott értesítést arról, hogy vasárnap egy rádió telemetriával (nyomkövetővel) ellátott barna medve (Ursus arctos) lépett be Magyarország területére Szuhafő településtől északra. (folytatás)

dehir.hu, V. 4.

Nemzetközi Vadételfőző- és Vadásznap Füzérradványban
Borongós idő és hol csak csöpörgő, hol hevesebben zuhogó eső fogadta a VII. Nemzetközi Vadételfőző és Vadásznap résztvevőit május 2-án, Füzérradványban, a Károlyi-kastély parkjában. A kedvezőtlen körülmények ellenére meglehetősen szép számban gyűltek össze a főzőversenyben elinduló csapatok és a többnyire családostól érkező látogatók. (folytatás)

borsodivadasz.hu, V. 4.

Nemzetközi Gömöri Vadásznap, Putnok
Ugyan idén nem, mint megyei vadásznap szerepelt a putnoki rendezvény a vadászati programok kínálatában, ettől függetlenül megállapíthatjuk, hogy ugyanolyan színvonalas és számtalan kikapcsolódást, érdekességet nyújtó esemény volt, mint az előző években. A három napos Gömör-Expo és Fesztivál társrendezvényeként megvalósuló vadásznap és kiállítás április 30-án vette kezdetét. (folytatás)

borsodivadasz.hu, V. 4.

Medve támadott egy fiatalemberre, megúszta
Nőstény medve támadott meg egy 36 éves férfit vasárnap délután Predeal egyik erdejének közelében. Az állat a férfi egyik lábát harapta meg, de az áldozatnak így is sikerült elmenekülnie, és segítséget hívnia. A mentők a segélyhívás után a helyszínre siettek, ahol ellátták az eszméleténél lévő férfit. Az első értesülések szerint a fiatalembert kocogás közben támadta meg a medve. (folytatás)

maszol.ro, V. 3.

 

Orvvadászok lőttek családi házra véletlenül
Olvasónktól kaptunk egy levelet pár mondattal, és néhány fotóval. Azt írta, miközben gyomaendrődi otthonukban az egész család otthon volt – öt gyerekkel –, a ház egyik ablakát lövés érte. Úgy tudja rókára vadásztak a ház közelében, a kint járó rendőröktől pedig annyit tudott meg, hogy valakit elfogtak, de egy férfit továbbra is keresnek. (folytatás)

index.hu, V. 2.

Lebuktatták magukat az egyenruhába öltözött orvvadászok
A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság eljárást indított orvvadászat bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két örményesi lakosok ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján a 44 éves férfiak április 27-én 22 óra körüli időben egy Örményes külterületén lévő mezőgazdasági területen lelőttek egy vemhes őz sutát, amelyet el akartak tulajdonítani. (folytatás)

szoljon.hu, V. 1.

 

Vadászkamarai hírek Veszprém megyéből
Hiába az önként tagság, a Veszprém megyei Vadászkamara százszázalékos szervezettségű. Az elvégzett munkát értékelve ezen nincs is mit csodálkozni. Baracskay Lajost újabb tíz évre választották titkárnak. Pap Gyula elnök beszámolójából kiderült, a korábbiaknak megfelelően tavaly is igen mozgalmas évet hagyott maga mögött a szervezet. (folytatás)

vmvk.hu, V. 1.

Nehézkes idénykezdet
Nagy nehezen mi is megkezdtük a szezont. Mindjárt bele is szaladtunk három – a végeredményt tekintve – sikertelen munkába. Rövid leszek, mert fáradt vagyok és józan – tehát halmozottan hátrányos helyzetű. Kezdetben vala egy első láblövött bak, aminek a keresése során (mindössze) két bődületesen nagy hibát követtem el: egyrészt 22 fokban, erős szélben, déli harangszó közben indultunk neki a nagy útnak, ami jól indult, ugyanis Vitéz hamar megtalálta azt a két csepp vért, amit mindösszesen láttam aznap. Óriási lendülettel feszült a vezetéknek, talán már Ő is nagyon várta, hogy a sok unalmas márciusi gyakorlás után élesben dolgozhasson. (folytatás)

utankeresok.hu, IV. 29.

 

Fellélegezhetnek a vadgazdálkodók
A Vadászati törvény módosítása következtében visszaállt a régi rend, vadelütés során mindkét fél a saját kárát viseli. A Polgári törvénykönyv korábbi módosítása után ugyanis a vad–gépjármű-ütközés tekintetében a gépjárművezető megmaradt veszélyes üzemnek, a vadászatra jogosult viszont kikerült onnan. (folytatás)

veol.hu, IV. 29.

Növelni kell a hazai vadhúsfeldolgozó kapacitást
Növelni kell a hazai vadhúsfeldolgozó kapacitást, mert az exportált magyar vadhús egy része feldolgozatlanul kerül külföldre, miközben azokat kiszerelt húsként vagy készáruként is értékesíteni lehetne – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán Soponyán, ahol látogatást tett a VADEX Mezőföldi Zrt. vadfeldolgozó üzemében. (folytatás)

erdo-mezo.hu, IV. 29.

 

A hidegen kovácsolt huzagolás gyártása
Huzagolás többféleképpen készülhet, melyekről már beszámoltunk alapismereti cikksorozatunk egy korábbi részében is. Néhány éve olyan szerencsém is volt, hogy végigvideózhattam az üregelő tüskés eljárással készült huzagolás elkészítését a Pedersoli gyárban. Nos, kedves olvasóink, íme a következő huzagolás típus, a hidegen kovácsolt huzagolás elkészítésének precíz folyamata filmbe szőve. (folytatás)

kapszli.hu, IV. 27.

Korongvadászaink nemzetközi sikerei
Óriási eredményekkel tért haza a magyar csapat az idei Compak Sporting Európa-bajnokságról, ami az elmúlt hétvégén volt Olaszországban, Folignóban. Óriási eredmény, hogy kicsi országunk válogatott csapata, 11 ország nemzeti válogatottjából a második helyet, azaz ezüstérmet szerzett! Ezekről a csapateredményekről eddig csak álmodtunk, hiszen a compak versenyszám nagy múltú országai, nagyon magas szintet ütöttek meg. (folytatás)

hunsporting.hu, IV. 27.

Aranyérmes őzbaktrófea
A NEFAG Zrt. Karcag-Apavári vadászterületén 2015. április 15-én hajnalban került terítékre Tömöry Zoltán és Cs. Kiss Milán hívatásos vadászok kíséretében a képen látható kapitális trófeát viselő őzbak. A trófeabírálaton a páratlan nyolcas agancs 539 grammal és 155,55 CIC pontértékkel kapott aranyérmes minősítést. (folytatás)

nefag.hu, IV. 27.

 

PARTIUM: 83 éves örökifjú vadász
Sándor Rezsőt a szenvedélye élteti. Ugyancsak nevetve gondol vissza arra a vadászatra, amikor egy jókora vaddisznó a sűrűben rohanva egy pécskai hajtó lába közé futott, felkapva azt a hátára. A „lovagló” belekapaszkodott az állat hosszú, bozontos sörényébe, csakhogy a sűrű aljnövényzet között leszakadt a ruha a felsőtestéről. Akkor szabadult meg a disznótól, amikor az egy tócsába ugrott, a lovasa elengedte a sörényét, majd mindketten más irányba futottak… (folytatás)

nyugatijelen.com, IV. 25.

SZÉKELYFÖLD: Medvetámadás Szárazajtán
Szerda este tíz óra után medve támadta meg Incze András juhait. Az állatokban nem esett kár, de két pásztor kórházi kezelésre szorult. A juhosgazda elmondta, emberei az állatok szokatlan viselkedésére figyeltek fel, s puszta kézzel rohantak a veszélyt hárítani. A kutyáknak némileg sikerült sakkban tartaniuk a medvét, ám amikor szorításukból kitört, az emberek ellen fordult. Megharapta egyikük védekezőleg felemelt kezét, körmeivel pedig lábait sebesítette meg. (folytatás)

3szek.ro, IV. 24.

 

Kiemelkedő Nemzeti Értékek listáján a gyulaji dám
2014. februárjában örömmel számoltunk be róla, hogy a Tolna Megyei Értéktár Bizottság felvette a gyulaji dámszarvast a Megyei Értéktár értékei közé. Azóta eltelt egy év sem telt el eredmények nélkül. Büszkén számolunk be róla, hogy a Magyar Értéktár azóta a gyulaji dámot feljebb léptette, hiszen az felkerült a Kiemelkedő Nemzeti Értékek listájára!. (folytatás)

gyulajzrt..hu, IV. 23.

Együttműködésről tanácskoztak
A Pápai Rendőrkapitányság munkaértekezletre hívta az illetékességi területén tevékenykedő egyes rendészeti feladatokat ellátó szervezetek képviselőit, hogy értékeljék az eddigi együttműködés eredményeit. A konferencián – amelynek a Somlótája Vadásztársaság nagyalásonyi vadászháza adott otthont 2015. április 22-én – képviseltették magukat a térségben dolgozó mezőőrök, vadászok, erdészek, természetvédelmi őrök, közterület-felügyelők, halőrök, valamint a Pápai Rendőrkapitányság körzeti megbízottai. (folytatás)

police.hu, IV. 23.

Finomhangolhatják a vadászvizsga-rendeletet
Az Országos Magyar Vadászkamara kezdeményezésére április 14-én a regisztrált vadásztanfolyam-szervezők a szervezet központjában egyeztették tapasztalataikat a vadászvizsgázás új, 2014 januárja óta érvényes szabályozásáról. A tanácskozáson képviseltette magát a Földművelésügyi Minisztérium (FM), mint jogalkotó és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mint ellenőrző hatóság. (folytatás)

omvk.hu, IV. 21.

Az „antennás” kutyák
Reggeli cserkelés alkalmával kanra tettek lövést, amely a lövésre pörögni kezdett, majd a bokrok takarásában eltűnt. A környéken az erősen benőtt vadszilvás legelőt már átvizsgálták kutyával, de ott nem feküdt meg, közel a szlovák határ is, ezért nem kísérleteznek tovább… A rálövés helyén csontok és hús, ezért gondoltam alacsony hátsó lábas találatra. Soha így még nem sikerült a lövés helyén látható és elmondott dolgokból biztosra vennem a találatot, de most igen. (folytatás)

utankeresok.hu, IV. 21.

 

A természetbe nem való a quad!
Ha valaki kirándulni készül a Kerekerdőre, ne áltassa magát, hogy a madárcsicsergés és a szellő hangja fogja kizökkenteni a stresszből. Sokkal inkább „élvezheti" olyan, sajnos nem ritka lények társaságát, akik kettő vagy akár négy keréken bizonygatják hatalmukat a természet és a pórnép felett. Az elmúlt hétvégén kerek félórán keresztül hallgattuk családommal a kerekerdei tisztáson, amint egy quados a patakon túl mindössze 200 méteren élvezi oda-vissza a természet nyújtotta hepehupás kalandokat. (folytatás)

uh.ro, IV. 21.

Aranyérmes őzbak
2015. április 16-án hajnalban, a KEFAG Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészetének kezelése alá tartozó kerekegyházi vadászterületen, Huszárik Béla fővadász kíséretében ejtette el vendégvadászunk a képen látható agancsú kapitális őzbakot. A trófea a mérlegelésnél 480 grammot nyomott, és a bírálaton 141,65 CIC ponttal aranyérmes minősítést nyert. Gratulálunk az elejtőnek! (folytatás)

kefag.hu, IV. 20.

 

Tiltakozás Gera Pál cikke ellen
A Népszabadság 2015. április 18-ai számában jelent meg Gera Pál „Mindenre lőnek” című írása. Ez több tévinformációt tartalmaz. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) ezúton is cáfolja, hogy módosulna a vadászható fajok listája (így ez az információ Gera Pál állításával szemben nem is jelenhetett meg „több vadászportálon”, és nem is tűnhetett el azokról), de nincs tervben faunaidegen állatfajok betelepítése sem. (folytatás)

omvk.hu, IV. 20.

Évadnyitó a Stüszi lőtéren
Szeles, kissé hűvös időben, mégis örömmel üdvözölték egymást a résztvevők a kemenesmagasi Stüszi lőtér évadnyitó kupáján. A több mint ötven jelentkező a Dunántúl szinte összes megyéjét képviselte. A tél elmúltával mindenki izgatottan várta, milyen eredménnyel kezdi az évadot az összetett sörétlövő versenyen. Baracskai Zoltán és Kámán György a házigazdák nevében üdvözölték a résztvevőket. (folytatás)

vaol.hu, IV. 20.

 

1600 kg trófea és agancs a raktérben
Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Komárom-Esztergom megyében közúti ellenőrzéskor egy szlovák gépkocsiban agancsokat illetve trófeákat találtak.
A pénzügyőrök egy szlovák járműszerelvényt állítottak meg, amelynek raktérben összesen több mint 1600 kg agancsot illetve trófeát találtak. (folytatás)

nav.gov.hu, IV. 19.

 

Kóbor kutyák törtek be egy gazdaságba
Kóbor kutyák téptek szét több mint harminc bárányt és anyajuhot Kisvejke határában, egy bekerített gazdaságban. Nem először történt itt ehhez hasonló eset. A kár most is több százezer forint, felelős nincs. A fiatal gazdálkodó gyakran érzi úgy, hogy szélmalomharcot vív. (folytatás)

teol.hu, IV. 19.

Vadászati kiállítás Szlovéniában
Minden második év április közepén egy hétvégére a Pomurski sejem Részvénytársaság kiállítótere a vadászat és a szabadidős foglalkozások szerelmeseinek kínál programot. A ma kezdődő 9. Vadászati kiállításról Jobbágy Klára telefonjelentését hallják. (folytatás)

rtvslo.si, IV. 18.

 

Halálra taposta az elefánt
Belehalt sérüléseibe Ian Gibson amerikai vadász, miután megtaposta egy elefánt. Gibson a zimbabwei Zambezi-völgyben vadászott ügyfelével, kifejezetten elefántcsontra mentek. Egy fiatal elefánt megtámadta őket, és a veterán vadász nem élte túl. Gibson társa figyelmeztette a vadászt, hogy a fiatal elefánt épp párzási időszakban van, ezért a szokásosnál is agresszívabb. (folytatás)

index.hu, IV. 18.

Internetes fotói buktatták le az orvvadászt
A Pápai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársa az egyik internetes közösségi oldalon orrvadászatra utaló fotókat talált. A képeket feltöltő, Pápa környékén élő férfit 2015. április 13-án fogták el a nyomozók Pápán. A közösségi oldalon talált fotókon a 25 éves Sz. Tamás ebekkel elejtett vadon élő állatokkal volt látható. A fiatalember a kihallgatásakor elmondta, hogy több kotorék-vadászkutyája is van, amelyeket ő képzett ki és gyakoroltatja velük a vadászatot. (folytatás)

police.hu, IV. 16.

Nyomozás indult a békési vadelhullás miatt
Hivatalból indított nyomozást az Orosházi Járási Ügyészség a Békés megyei mérgezéses esetek miatt. A tájékoztatás szerint Orosháza mellett két vadásztársaság területén március 22-étől észleltek jelentős vadelhullást, a hatósági vizsgálatok alapján a szántókon rágcsálóirtó szereket szórtak ki. A toxikológiai vizsgálat egy külterületi használtra nem engedélyezett készítményt mutatott ki, amelyet felvéve a vad – zömében őzek és mezei nyulak – különös szenvedés közepette pusztulhattak el. (folytatás)

omvk.hu, IV. 16.

 

Féltik a szaporulatot az aranysakáltól
Izgulnak a bócsai vadászok, mert ezekben a hetekben fialnak a vaddisznó kocák, a dámszarvasok és az őzek is. A vadászok féltik a nádi farkasoktól a fiatal állatokat. Félnivalójuk azért van, mert a felügyeletük alatt lévő 7400 hektáron jócskán elszaporodott az aranysakál. Este hat után, mint a filmekben, az aranysakálfalkák szinte koncertet tartanak, s keresik a kis testű vadakat. (folytatás)

baon.hu, IV. 16.

§

Módosult a Vadászati törvény
Az Országgyűlés 2015. április 14-én nagy többséggel szavazta meg a Vadászati törvény módosítását. Ennek értelmében a körzeti vadgazdálkodási tervek 2016. február 29-ig meghosszabbodnak, a vadászati hatóság eltérő döntése hiányában nem lesz kötelező a 10 ezer hektárnál nagyobb és a különleges rendeltetésű vadászterületeken a felsőfokú végzettségű hivatásos vadász alkalmazása, és – ami talán a legfontosabb – a vad és gépjármű ütközések tekintetében visszaáll a jelenlegi Polgári Törvénykönyv hatályba lépése előtti rend, vagyis erre az esetre ismét a veszélyes üzemek találkozásának szabályait kell majd alkalmazni. (folytatás)

vmvk.hu, IV. 16.

A vadászattal ismerkedtek az iskolások
Az Előre Vadásztársaság épületébe látogattak szerda délután a Varga Tamás Általános Iskola alsó tagozatos diákjai, akiknek Szűcs Balázs hivatásos vadász tartott egy érdekes előadást. Preparált állatokat, őzagancsot és sörétes puskát is mutatott a gyerekeknek, akik kérdéseikkel folyamatosan bombázták az előadót. (folytatás)

promenad.hu, IV. 15.

A golyós fegyver belövése
Lőoktatóként dolgozva nagyon sok frissen vizsgázott vadásszal találkozom, jórészüket magam készítettem fel a vadászvizsga lövészeti részére. Nagyon sokszor kerül szóba fenti téma, ezért határoztam el, hogy tollat ragadok és leírom tapasztalataimat, összefoglalom, amit a témáról tudok. Interneten böngészve szinte minden vadászfórumon van fegyverekkel foglalkozó topik, sok hasznos, de sokszor nagyon sok fél vagy fals információval! Nem hinném, hogy sok olyan vadász lenne kishazánkban, akinek ne lenne legalább egy golyós fegyvere. (folytatás)

japevadasz.hu, IV. 15.

 

SZÉKELYFÖLD: Vajon segít 13 km villanypásztor?
Harmadik napja folyik a munka, Remetétől Baktáig már földbe került az összes cüvek, és hamarosan rácsatlakoztatjuk az áramra a villanypásztor első harmadát – tájékoztatott hétfőn Gábor László, a Gyergyószentmiklósi Vadgazdálkodási Egyesület elnöke. A vadásztársaság és a gazdák közös reménye, hogy sikerül békét kötni, a terményt megóvni a vadaktól. (folytatás)

szekelyhon.ro, IV. 14.

Megtartotta éves rendes küldöttközgyűlését az OMVK
Miként tavaly, úgy idén is a tatai Hotel Gottwald adott otthont az április 10-ei rendezvénynek, amelyen az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége számolt be a köztestület 2014. évi tevékenységéről és ismertette a 2015-ös terveket. A gyűlésen 271 küldöttből több mint 150 volt jelen, így az határozatképes volt. A tanácskozáson részt vett Bajdik Péter, Földművelésügyi Minisztérium (FM) Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának helyettes vezetője is. (folytatás)

omvk.hu, IV. 13.

 

Vadászkutya-kiállítás Kaposváron
Rekordszámú, 312 kutya indult az országos vadászkutya-kiállításon, amelyet tizenhatodik alkalommal rendeztek meg Kaposváron. Ennek láttán a szervezők bizakodnak a jövőben, mert megfordulni látszik az elmúlt évek fogyatkozó trendje. Sok magyar fajtát neveztek: magyar vizslát, erdélyi kopót, magyar agarat. (folytatás)

sonline.hu, IV. 11.

Erdészek, hivatásos vadászok lövészversenye a Vértesben
A Földművelésügyi Minisztérium továbbra is támogatja az erdész-vadász lőtérfejlesztési célkitűzéseket – mondta Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár a Vértes Kupa vadász-lövész verseny megnyitóján április 10-én, a Gyarmatpusztai lőtéren. A Vértesi Erdő Zrt. idén első alkalommal rendezte meg a Vértes Kupa versenyt, amely a Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnoksága Versenysorozat 2015-ös évadnyitó rendezvénye. (folytatás)

oee.hu, IV. 10.

 

Elöltöltő fegyveres vadászok, terítékek 2014–2015
A terítékfotók a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztálya által kiadott engedély alapján tartott kutatási célú vadászatok keretében készültek az Ipoly Erdő Zrt. vadászterületének engedélyben meghatározott természetvédelmi oltalom alá nem eső területén. (folytatás)

kapszli.hu, IV. 10.

Együttműködés az erdőkért
Konkrét feladatokról szóló intézkedési tervet írt alá a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Kormányhivatal, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, a Vadászkamara valamint a Verga Zrt., a Bakonyerdő Zrt. és a Budapesti Erdőgazdasági Zrt. képviselője. (folytatás)

Veszprém TV, IV. 9.

Visszautasítjuk Kiss László parlamenti képviselő nyilatkozatát
A két országos vadászati érdekképviseleti szervezet, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet tagsága nevében a leghatározottabban visszautasítja Kiss László országgyűlési képviselő nyilatkozatát. Ez a hozzáértés teljes hiányán alapuló elvtelen támadás a politikus megdöbbentő tájékozatlanságát árulja el, amely egyben sérti a csaknem 63 000 vadász méltóságát, becsületét és elkötelezettségét. Írásában a vaddal, mint nemzeti kinccsel történő tervszerű és szakszerű – a mai civilizációs körülmények között szükségszerű – gazdálkodást is vitatja. (folytatás)

omvk.hu, IV. 9.

89 zsák szemetet gyűjtöttek
A programban 24 fő SEFAG-dolgozó valamint a Barcsi Dráva Völgye Középiskola 24 diákja vett részt. A szorgos kezek 89 zsák szemetet, használt autógumit, törött használati eszközöket, lakásberendezési tárgyakat, járműroncsdarabokat gyűjtöttek össze. (folytatás)

omvk-somogy.hu, IV. 9.

Felelős növényvédelemmel előzhető meg a vadmérgezés
Tárgyalóasztalhoz ültek április 7-én Békés megyében az vadászkamara, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az érintett hatóságok képviselői, hogy egyeztessenek a mezei pocok elleni védekezésről. A tanácskozás apropóját a tragikus orosházi őzelhullás adta: a Dózsa Vt. területén az utóbbi bő két hétben több mint 80 elpusztult őzet szedtek össze, a vadállományban okozott hatalmas kár oka a szakszerűtlen rágcsálóirtás. (folytatás)

omvv.hu, IV. 8.

 

Vadászbaleset: megegyezésre törekszenek
A tavaly novemberben Konyáron vadászbalesetet okozó férfi és a sértett is azt kérte, utalják az ügyet közvetítői eljárásra. A Berettyóújfalui Járási Ügyészség elfogadta a kérelmet, és az eljárást felfüggesztette – áll a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség tájékoztatójában. (folytatás)

IV. 8.

Érdemben javulhat a hivatásos vadászok helyzete
Ez derült ki a hivatásos vadászok erkölcsi és szakmai helyzetének javítására vonatkozó programterv kidolgozásával megbízott – 2014 júliusában Sasréten, az Országos Hivatásos Vadász versenyen létrehozott – bizottság április 2-ai tanácskozásán elhangzottakból. Az öttagú bizottság tagja többek között dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke és Fodermayer Vilmos hivatásos vadász alelnök is. Az OMVK központjában szó esett arról is, hogy igen biztatóak a készülő – minden bizonnyal ősszel elfogadásra kerülő – új vadászati törvény hivatásos vadászokat érintő rendelkezései. (folytatás)

Földvári Attila, IV. 7.

 

Pozitív gazdasági eredménnyel zárult a vadászati év Zala megyében
Gazdasági értelemben pozitív évet zárt a zalai vadászati ágazat, ám a vadászatok eredménye a tervezettnél mégis gyengébb lett. Február végén zárult a 2014–2015-ös vadászati év. Zala megyében mintegy 314 ezer hektár vadgazdálkodásra alkalmas területen 52 vadgazdálkodásra jogosult szervezet működik. Az eredményekről érdeklődtünk Lázár Attilánál, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya vadászati és halászati főfelügyelőjénél. (folytatás)

oee.hu, IV. 7.

Kerítésbontás Zalában
Haragos böjti szél fogadta március 28-án reggel a hottói faluvégen gyülekező vadászokat. A zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság elszánt csapata nagy fába vágta fejszéjét: a vadászterület Boroserdő nevű erdőrészében egy öthektáros, nyolcéves tölgytelepítést körülvevő vadvédelmi kerítés eltávolítását tűzte ki célul. Az erdő gazdája és kezelője, a Zalaerdő Zrt. kezdeményezte a feleslegessé vált kerítés elbontását, melyet a vadásztársaság két okból is támogatott. (folytatás)

Rosta László, IV. 7.

 

ERDÉLY: Medvebocsot kergettek az utcán
Medvebocs futkorászott vasárnap este Nagyszeben utcáin. A készenléti felügyelőség (ISU) alkalmazottainak hétfő reggel sikerült elfogniuk az állatot.
Az ISU szóvivője, Bianca Sabău elmondta, vasárnap este több nagyszebeni is hívta a 112-es sürgősségi számot azzal a panasszal, hogy egy medvebocsot látott az utcájában. (folytatás)

maszol.ro, IV. 6.

Karöltve a természetvédelem és a vadászat
Az Ütköző délben című műsorban járta körül a témát április 3-án Obesovszky Péter dr. Horváth Mártonnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Természetvédelmi osztályának fajvédelmi csoportvezetőjével és Földvári Attilával, az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársával. A beszélgetésből ismét kiderült: a természetvédelem és a vadászat között nem feszül ellentét, sőt a közhiedelmekkel ellentétben a vadászati érdekképviseletek évek óta eredményesen működnek együtt az MMÉ-vel. (folytatás)

omvk.hu, IV. 3.

Emlékszoba dr. Sterbetz István tiszteletére
A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpontjában április 2-án felavattuk azt az emlékszobát, amely dr. Sterbetz István életét és munkásságát mutatja be. A 2012-ben elhunyt jeles szakembert méltán nevezhetjük a dél-alföldi természetvédelem atyjának. A kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai készítették a Nyugat-magyarországi Egyetem, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete és számos hazai szakember közreműködésével
. (folytatás)

kmnp.hu, IV. 2.

 

Az utánkereső ruha
Sokáig csak ábrándoztunk arról, hogy egyszer igazán tartós, a célnak megfelelő és egységes ruhában bújhassuk majd a sűrűt a sebzett vad nyomán, mígnem aztán az egyesületünk munkája megtérülni látszott. Nem volt hiába a számtalan vadásznapon és egyéb rendezvényen való részvétel, a bemutatók sora, a vadászokkal és kívülállókkal való jó kapcsolat ápolása, na meg az a rengeteg idő, amit az erdőben töltöttünk. Miközben a vadat, trófeát és húst mentettük, megbecsülést is szereztünk
. (folytatás)

utankeresok.hu, IV. 2.

Nő a medvék száma a Pireneusokban
Egyre több a medve a spanyol és a francia Pireneusokban: tavaly összesen harmincegyet figyeltek meg, azaz hattal többet, mint 2013-ban – közölte a Ferus francia szervezet a Vadászat és Vadvilág Nemzeti Hivatala (ONCFS) által elvégzett medveszámlálás adataira hivatkozva. A szervezet szerint jelenleg legalább 29 medve él a pireneusi hegyekben, kettő ugyanis 2014-ben elpusztult. (folytatás)

hirado.hu, IV. 1.

 

VAJDASÁG: Tavasz az erdőben
Aki szereti az erdőt, annak az minden évszakban szép. Nekem valamiért mégis a tavaszi erdő a kedvencem. Éled a természet, rügyet bontanak a fák, kidugják fejüket a réti virágok, s tavasszal az erdő lakói is elővezetik a kicsinyeiket. Akinek van kellő türelme, az kilesheti azokat a pillanatokat, amelyeket a városban élő emberek nemigen láthatnak. (folytatás)

hetnap.rs, IV. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2014. I–III.
IV–VI.VII–IX.X–XII.
2015. I–III.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net