Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


 

Tájékoztató a vadkárok megelőzéséről és bejelentéséről
A gazdálkodók kukorica vetés előtt 1-2 nappal telefonon jelzik, hogy melyik táblába hova vetnek kukoricát, azért, hogy a vadászok a vetés kezdetétől figyelemmel tudják kísérni. Ne keletkezzen benne túráskár, ezt a munkát 4-5 levélben lévő koráig (vetés után 1-3 hét) kell végezni, mert később már nem bántja a disznó, majd csak a csövek ha megjelennek a száron
. (folytatás)

IV. 17.

Aki a HÍRLEVÉLRE FELIRATKOZIK, kézhez kapja a legkedvezőbb, exkluzív ajánlatokat is!!!

Mr.Sale  

 

Elgázolt vadat próbált eltulajdonítani
Az intézkedő rendőrök a bejelentést követően egy személygépkocsiban találtak rá az elütött őzre: a 39 éves férfit a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság járőrei elfogták és előállították. A Nógrád megyei ügyeletre április 13-án este érkezett állampolgári bejelentés, ami szerint a 21-es számú főúton, a nagybátonyi elágazó közelében egy elütött őz fekszik az úttesten. A járőrök a helyszínre érve egy ott tartózkodó személygépkocsi vezetőjét ellenőrizték, aki tagadta, hogy vadat látott volna az úton. (folytatás)

dhkm.hu, IV. 15.

GATOR terepjárók tesztvezetése
Április második szombatján még az időjárás is maximálisan kedvezett azoknak a bátor érdeklődőknek, akik jelentkeztek a John Deere GATOR terepjárók tesztvezetésére, amelyet a KITE Zrt. mint hazai forgalmazó szervezett a nagytétényi ORFK lőtéren. A HAZAI VADÁSZ stábja az első pillanattól az utolsóig ott volt és forgatott a rendhagyó rendezvényen. (folytatás)

fhmag.hu, IV. 15.

 

Vadászokat oktattak rendőrök Nyírbátorban
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának és a Humánigazgatási Szolgálat Oktatási- és Kiképzési Alosztályának munkatársai hivatásos vadászoknak tartottak elméleti és szakmai képzést 2014. április 14-én Nyírbátorban. A rendőrök a kibővült rendészeti tevékenységük szakszerű végrehajtására és a kényszerítő eszközök alkalmazására készítik fel a hivatásos vadászokat, mezőőröket, halőröket. (folytatás)

police.hu, IV. 14.

Dámszarvasokat mentettek az erdészek
Április 9-én két madzag miatt összeakadt dámszarvast vettek észre a soproni erdészek ültetés közben, majd segíteni is tudtak rajtuk. „Az egyik bikát két hete engedtük el egy szalmakazaltól, ahol az agancsára került a madzag. Akkor nem tudtuk teljesen leszedni róla. Szerda délelőtt ültetés közben vettük észre újra egy fiatalosban egy másik dámmal.” (folytatás)

erdo-mezo.hu, IV. 13.

 

VAJDASÁG: Földet vásároltak, fásítottak a vadászok
A kishegyesi vadászegyesület tagjai az ősszel és tavasszal mintegy hatezer facsemetét ültettek el, és kutat fúrnak az itatók vízellátására. A vadászok az évek során földeket vásároltak, és fásítottak, etetőket helyeztek el. A határ több pontján szép kis erdőket alakítottak ki, ahol a vad háborítatlanul meghúzhatja magát. Az egyesületben azonban egy másik nagy gondnak, az itatók kérdésének a megoldásán is dolgoznak. (folytatás)

magyarszo.com, IV. 11.

Kazári orvvadászok rendőrkézen
A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya és a Salgótarjáni Rendőrkapitányság felderítő munkájának alapján a Terrorelhárítási Központ munkatársai fogtak el két kazári férfit: a gyanú szerint már 2010 óra engedély nélkül vadásznak a községhez tartozó Székvölgy-puszta környéki erdőben. (folytatás)

dhkm.hu, IV. 11.

 

Kutyával vadásztak nyúlra
A Szeghalmi Rendőrkapitányság rendőrei a Hunor Vadásztársaság vadőreivel 2014. április 10-én 18 óra körül ellenőrizték Szeghalom külterületén az ún. nagylaposi erdőrészt. Állampolgári bejelentés érkezett ugyanis arról, hogy a területen ismeretlenek kutyával engedély nélkül vadásznak. A vadőrök és a rendőrök két férfit láttak. Egyikük elmenekült, de a másik férfit elfogták, előállították és tanúként hallgatták ki a rendőrök. (folytatás)

police.hu, IV. 11.

Vadgazdálkodási fórum Somogy megyében
Nagy érdeklődést kiváltó megyei vadgazdálkodási fórumot szervezett a SMKH Földművelésügyi Igazgatósága, az OMVK Sm-i Területi Szervezete és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége „Somogy megye vadgazdálkodásának aktuális kérdései" címmel 2014. április 4-én a Somogy megyei Rendőr Főkapitányság aulájában, ahol több mint százharminc fő jelent meg a jogosultak képviseletében. (folytatás)

omvk-somogy.hu, IV. 9.

 

Zalai rapsicok nyomában
A belföldi és külföldi vadászok mellett egyre több az orvvadász is Zala megyében. A Szolgálnak és Szolgáltatnak magazin vendége volt két olyan rendőr, akik elkötelezetten „vadásznak" az orvvadászokra. Bemutatkozott Takács Szabolcs r. törzszászlós, ságodi körzeti megbízott. (folytatás)

zegtv.hu, IV. 8.

VAJDASÁG: Az őzbakidény elé
A legújabb szabályozás szerint küszöbön az őzbak tavaszi vadászata. Sok vadász azonban továbbra is azon az állásponton van, hogy az április 16-ai kezdés túl korai, hiszen nagyon sok bak még meg sem kezdte a barka hántását, hogy a téli szőr levedléséről ne is beszéljünk. Másrészt a vadgazdálkodással foglalkozók hangoztatják, a korai kezdés előnye abban rejlik, hogy ilyenkor a növényzet még aránylag gyér, alacsony, tehát átlátható; a bakok ilyenkor foglalják el territóriumukat, többet mozognak, tehát könnyebb megtalálni őket. Mindkét álláspontnak van alapja, hogy melyik felé hajlunk, az már nézőpont kérdése. (folytatás)

magyarszo.com, IV. 8.

 

Orvvadász hangtompítóval
A rendőrségre a Pusztavacsi Erdészet vezető vadásza tett bejelentést 2014. április 6-án 13 óra 30 perc körüli időben arról, hogy a pusztavacsi erdőben egy számára ismeretlen személygépkocsit vett észre, melyben ketten ültek és az egyik személynél egy puskát is látott. A helyszínre kiérkező örkényi járőrök intézkedés alá vonták a 40 éves férfit, aki a személygépkocsiban utasként tartózkodott és egy lőfegyvert vagy annak utánzatát tartotta magánál. (folytatás)

erdojarok.hu, IV. 8.

MEZŐSÉG: Európa legnagyobb bölényfarmja
Kolozsvártól mintegy 50 kilométerre, Cegén és Récekeresztúron alakították ki Európa legnagyobb bölényfarmját: összesen 300 bölény él a telepeken. A BT Bison Ranch az utóbbi két évben másfél millió eurót fektetett be, az idén további 1,5 millió eurót fordítana a többszáz hektáros farm fejlesztésére. A farmot hivatalosan pénteken nyitják meg. (folytatás)

szabadsag.ro, IV. 8.

Ezüstérmes Gredos kőszáli kecske
Hátizsákom, fegyverem a vállamon és kényelmes tempóban 2000 méterig felkapaszkodtunk. Útközben volt patakon, köveken való átkelés, mászás, bokrok között bújkálás, havon való csúszkálás. Mindenből egy kis kóstoló, csak az íze kedvéért. A szél miatt egy kerülőt is beiktattunk, a csapat ott volt ahol vártuk. Meg is találtam az öreg harcost egy fiatal kíséretében a csapattól kicsit lemaradva. 300 méterre volt, amikor az első lövést elengedtem. Én döntöttem így, ők felajánlották, hogy közelebb is mehetünk. (folytatás)

vadaszutak.hu, IV. 8.

 

SZÉKELYFÖLD: Medvetámadás a Szeltersz-völgyében
A Szeltersz-völgyi hétvégi házánál tartózkodott pénteken délután a férfi, amikor medve bújt elő egy barlangból. A férfinál fejsze volt, ütött is egyet az állatra, amely harapással „válaszolt” – a férfi karján ejtett sebet. Ezt követően a medve elszaladt, akárcsak a férfival tartó kutya, az áldozat pedig saját lábán tért haza, majd kért segítséget – derül ki a helybéliek beszámolójából. (folytatás)

szekelyhon.ro, IV. 7.

† Elhunyt Cseke Sándor
2014. április 6-án, életének 70. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Cseke Sándor, Aranytollas újságíró, a Magyar Vadászlap kiadó-főszerkesztője, a Vadászati Kulturális Egyesület alapítója, számos vadászati szak- és szépirodalmi kötet szerkesztője. 1991-ben többedmagával létrehozta a Vadászati Kulturális Egyesületet, amely az általa alapított Magyar Vadászlap kiadója lett. (folytatás)

muosz.hu, IV. 7.

 

A környezettudatos erdőjárásra oktatták a kisdiákokat
Közös kirándulást szerveztek a kisdiákoknak április 3-án a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. és a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai azzal a céllal, hogy minél több gyerek ismerje meg az erdők törékeny szépségét és a környezettudatos erdőjárás alapszabályait. (folytatás)

oee.hu, IV. 7.

Halasy Gyula Koronglövő Emlékverseny 2014
Idén a Sarlóspuszta Koronglőtér adott otthont a már évek óta nagy sikerrel megrendezett Halasy Gyula Koronglövő Emlékversenynek. A kétnapos rendezvény amellett, hogy a trap illetve skeet versenyszámokat is felölelte, évek óta jó hangulatban telik, így nem meglepő, hogy külföldről is rengeteg sportlövő érkezett. A tervek szerint Európa-bajnokságot és világbajnokságot is rendeznek a lőtéren az elkövetkező években. (folytatás)

gunmagazin.hu, IV. 7.

 

Hurkolók Hajdú-Biharban
ZSÁKA | Egy vadász szólt a rendőröknek, hogy egy állatok elejtésére szolgáló hurkolt talált az erdőben, amivel fogságba ejtettek egy őzet, az állat elpusztult. Miután a vadász felhívta a hatóságot és bejelentette a bűncselekményt, pár perccel később tájékoztatta a rendőröket, hogy két ismeretlen férfit lát az erdőben az állat közelében. A rendőrök a helyszínre mentek, ahol intézkedés alá vontak két helyi lakost, akiket bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt elfogtak és a rendőrkapitányságra előállítottak. (folytatás)

forestpress.hu, IV. 7.

Dobogós dámtrófea
Négy év után ismét nemzetközi trófeabírálatot tartottak hazánkban. 2014. március 29-én, a hatvani Széchényi Zsigmond Vadászati Múzeum megnyitóján négy dámbikát értékelt a zsűri, s világranglistás eredmény is született. A bírálat legérdekesebb tétele a 2013 novemberében Pincehelyen, külföldi bérvadász által terítékre hozott dámbika trófeájának értékelése volt, melyet a szervezők a világranglista első öt helyezettje közé vártak. A dámbika 6,05 kg-os lapátja végül 228,07 CIC pontot kapott a nemzetközi trófeabírálaton, mellyel a harmadik helyet szerezte meg a CIC Dám Világranglistáján. (folytatás)

omvk.hu, IV. 7.

 

Lépések
Csend lépkedett az erdőn. Halkan, puhán, szemérmesen. A Tél már elindult, a Tavasz pedig még csak lassan ébredezett, ám amikor álmosan rápillantott a naptárra, az már márciust mutatott. És ha már ő megébredt, nem hagyta aludni a virágokat, a rügyeket, a réteket, mezőket és a milliónyi, kedvesen daloló énekesmadarat. Ami igaz, az igaz, egyet-kettőt fordult még ugyan az Idő hatalmas vánkosán, de már nem volt maradása, és mire teljesen kitakarította a hosszúra nyúlt álmot a szeméből, és nagyot nyújtózkodva felült a Tél ácsolta ócska ágyon, már áprilisra fordult a kalendárium. (folytatás)

mno.hu, IV. 6.

 

Kezdődik a rókák veszettség elleni immunizálása
A veszettség az egyik legrégebben ismert, embert és állatokat egyaránt megbetegítő, a tünetek jelentkezése esetén halálos kimenetelű fertőző betegség. A világon még napjainkban is évente 30–40 ezer ember hal meg ebben a betegségben. Hazánkban a 70-es, 80-as évek óta az úgynevezett „erdei veszettség” okoz nagy problémát. Ennek legfőbb terjesztője a róka. (folytatás)

zalalovo.hu, IV. 5.

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei
Magyar Vadászati Múzeum avatása

Nemzetközi viszonylatban is egyedülállóvá vált a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, amely egy év alatt teljesen megújult. Nem csak az otthonául szolgáló Grassalkovich-kastély pompázik újra a régi fényében: az intézmény látogatóbarát múzeum és egyben kikapcsolódást nyújtó élményközpont is, amely tudományos igényeket is szolgál, miközben szórakoztatva tanít. (folytatás)

IV. 4.

 

Megmaradt a takarmány fele
A tavalyi árvíz megtizedelte a szigetközi vadállományt, ám az elmúlt szokatlanul enyhe tél kedvezően hatott az állatokra. Kevesebb takarmány kellett a téli etetéshez, a vaddisznóknak pedig több tartaléka maradt tavaszra. Míg a tavaly nyári nagy árvíz megtizedelte, addig az idei szokatlanul enyhe tél kedvezően hatott a szigetközi vadállományra. A vadászok így bizakodva tekintenek az idei vadgazdálkodási idény elé. (folytatás)

kisalfold.hu, IV. 3.

 

Lest épített az orvvadász
Hivatásos vadászok értesítették a rendőrséget, hogy Tiszafüred külterületén, a hullámtéri erdőben valaki illegálisan, vadászterületen, vadászatra való jogosultság nélkül vadászlest épített. A rendőrök 2014. február 10-én a helyszínen olyan nyomokat találtak, melyek igazolták az orvvadászat tényét. A lesen elrejtve megtaláltak egy őrizetlenül és felügyelet nélkül hagyott távcsöves vadászfegyvert is, amelyet lefoglaltak. A rendőrök a beszerzett adatok és információk alapján még aznap azonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfit. (folytatás)

objektivhir.hu, IV. 3.

Az 1860 Henry puska
A fegyver koncepciója igen régi keletű technikai újításon alapult. A kakas megfeszítéséhez, a lőszer töltényűrbe juttatásához és reteszeléshez használt csuklós-karos zárszerkezet feltalálása a Winchester cég története előtti időkre vezethető vissza, mélyen az elöltöltő-fegyverek időszakára. Hasonlóan öreg találmány volt a cső alatt elhelyezett tár (előágytár, csőtár), valamint a liftet mozgató alsókaros szerkezet. (folytatás)

kapszli.hu, IV. 3.

 

VAJDASÁG: A tavasz küszöbén
Úgy tűnik a mögöttünk lévő tél kegyes volt hozzánk, komoly hóesés és kemény fagyok nélkül múlt el. A sokévi átlagnál enyhébb tél kedvezett a vadon élő állatoknak, így jó egészségi állapotban, kellő erőnlétben lépnek a párzási és utódnevelési időszakba. Ez a megállapítás elsősorban az apróvadra vonatkoztatható, ami azt is jelentheti, hogy a néhány évvel ezelőtti állománynak a negyedére csökkent mezeinyúl-populáció a természettől komoly esélyt kapot az újjáéledésre. (folytatás)

magyarszo.com, IV. 2.

Zalában is pozitív a mérleg
Csökkenő bevétellel, de a lényeg, hogy pozitív mérleggel zárult a zalai vadgazdálkodók számára a 2013–2014-es vadászati év. A bevételeket és kiadások
at összevetve mintegy 58 millió forint plusszal zárt Zala megye. Az előző vadászati szezonban ez az összeg 126 millió forint volt. (folytatás)

zaol.hu, IV. 2.

 

PARTIUM: Fogy a farkas, pedig nem is lövik!
Ami a Szatmár megyei populációt illeti, a tavaly hat medvét, 30 farkast, 212 vadmacskát regisztráltak. Ezek a számok visszaesést mutatnak a 2012 tavaszán regisztrált számokhoz képest, amikor is 7 medvét, 39 farkast és 239 vadmacskát számláltak össze a szakemberek. Ezek a ragadozók az erdővel borított hegy- illetve dombvidékeken élnek és szigorúan védettek. Ezt bizonyítja, hogy az idei vadászidényben (ami március 31-ig tartott) mindössze egy farkas és egy vadmacska kilövésére kaptak engedélyt a vadászok. Mindez ráadásul nem is történt meg. (folytatás)

szatmar.ro, IV. 2.

 

VAJDASÁG: Így lett vadászkutyám
Örömmel látom, hogy megérkezett a tavasz minden színével, illatával. Rügyeznek a fák, zöldell a határ, madárcsicsergésre ébredek minden reggel. A kutyám is érzi a kikeletet, ásatásokba kezdett a kert némely szegletében. Eddig csak a macska itatótálját ásta el, no meg az én papucsomat szokta, amikor kint felejtem, de az ejnye-bejnyén kívül más büntetést nemigen kap. Pedig nem így kezdte ám az életét nálunk... (folytatás)

hetnap.rs, IV. 2.

Szarvasbőgő csapatverseny
Március utolsó vasárnapján, az ausztriai Klagenfurtban, a „Weidwerk & Fischweid” című vadászkiállítás keretében immáron negyedik alkalommal rendeztek nemzetközi szarvasbőgő csapatversenyt, amelyen hazánkat a Kasper Áron, Kasper Máté, Rácz Dominik összetételű együttes képviselte. A három versenyszámból álló viadalon a magyar alakulat végül – igen szoros küzdelemben – a második helyet szerezte meg. (folytatás)

vadaszatikultura.hu III. 31.

Horgászok és vadászok találkozója
VÁRPALOTA | Az Országos Horgász-Vadász Naphoz kapcsolódóan szervezett szombaton találkozót és versenyt a térség horgászainak és vadászainak a Bakony-Balaton Horgász Szövetség. A cél a horgászat és vadászat népszerűsítése mellett az volt, hogy a környékbeli egyesületek tagjai jó hangulatban, kötetlenül töltsenek el együtt egy napot. (folytatás)

veol.hu III. 29.

Vérebvezető tanfolyam és elővizsgák Tornyópusztán
2014. március 15-én, második alkalommal gyűltek össze vérebek és vezetőik, valamint a téma iránt érdeklődők a Magyar Véreb Egylet Komárom-Esztergom megyei továbbképző rendezvényén. Az egylet az elmúlt évben körzetfelelősi rendszert alakított ki, így gondoskodva a regionálisan zajló továbbképzések, a munkavizsgák és a tenyésztés felügyeletéről, irányításáról. (folytatás)

verteserdo.hu III. 27.

A vadegészségügy aktuális kérdései
A vadhús „megújuló természeti erőforrás" és egészséges élelmiszer is, jó minőségű vadhús viszont csak tudatos, szakmailag megalapozott vadgazdálkodásból származhat – jelentette ki dr. Kardeván Endre államtitkár, országos főállatorvos 2014 március 25-én a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán megtartott szakmai konferencián. (folytatás)

III. 26.

 

Hogyan válasszunk vadkamerát?
A vadkamera modern korunk olyan találmánya, amely lehetővé teszi, hogy az állatok viselkedéséről felvételeket készítsünk természetes élőhelyükön anélkül, hogy jelenlétünkkel megzavarnánk őket. Fákon és egyéb természetes objektumokon elhelyezhetjük, hogy önműködően felvételeket készítsenek a kiszemelt terepről beállított időközönként, vagy mozgás érzékelése esetén. A személyes megfigyeléssel szemben számos előnye van. Szagával nem riasztja el az állatokat, nem alszik el és éjjel-nappal folyamatosan a területet figyeli. (folytatás)

simaboru.hu, III. 24.

Az SCI közgyűlése és gálavacsorája
A Safari Club International Közép-magyarországi Egyesülete 2014. március 22-én Velencén, a csodálatos környezetben épült Wellness Hotelban tartotta hivatásos trófeabíráló tanfolyamát, éves közgyűlését és gálavacsoráját. A délelőtti mérőtanfolyamon Norbert Ulmann az SCI európai igazgatója Boross Zoltánnal és dr. Kőhalmi Zsolttal tartotta meg a képzést az érdeklődőknek, akik mindnyájan sikeres vizsgát tettek. (folytatás)

safariclub.hu, III. 24.

 

Vadászbál Gyulaházán
Rangos társadalmi esemény színhelye volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyulaháza. A Kisvárdai Rákóczi Vadásztársaság Évzáró Vadászbált rendezett itt abból a célból, hogy erősítse társadalmi kapcsolatait a megyében. A rendezvény egyben alkalmat teremtett a leghíresebb szabolcsi pálinkák kóstolására is, hisz a szabolcsi pálinka lovagrend itt mutatta be a házi versenyén díjazott pálinkáit. Az eseményen részt vett a Bükki Pálinka Lovagrend Nagymestere is. (folytatás)

zemplentv.hu, III. 23.

A fekete orrszarvúk megmentéséért
A CIC elnöke, Bernard Lozé gratulált a Dallas Safari Clubnak Las Vegasban, hogy egymillió dollárt sikerült összegyűjteniük a veszélyeztett vadvilág megmentésére. Az összeg egy része egy aukcióból származik, ahol egy nagyon öreg namíbiai fekete orrszarvú kilövésének joga 350 ezer dollárért kelt el. Az így összegyűjtött pénz teljes egészében a Namíbiában élő mintegy 1800 fekete orrszarvú védelmére illetve szaporítására kerül felhasználásra. Az állomány évente öt százalékkal növekszik a jelentős orvvadászat ellenére is. (folytatás)

CIC, III. 23.

 

Tacskó maraton II. rész
A másik történetet se úsztuk meg kevesebb futással. Az este sebzett süldőt még a másnap hajnali félhomályban elkezdtük keresni. Velünk volt Endre barátom és Ari, a hannoveri vérebe is. Egyrészt hadd gyakoroljanak, másrészt erősítsük egymást, ha szükség van rá. A rálövésnél, egy kis szórón, mindjárt volt bőven vér, meg apró csontdarabok. A disznó a lövésre orra bukott, aztán szinte azonnal felpattanva elvágtatott, ezért benne volt a pakliban, hogy valamilyen fejet ért lövéssel van dolgunk. (folytatás)

utankeresok.hu, III. 23.

 

Tovább gyilkol az orvvadász az apátfalvi határban
Hiába ajánlott fel a magyarcsanádi vadásztársaság elnöke, Tóth József 100 ezres nyomravezetői díjat annak, aki információval szolgál a múlt héten egy vemhes őzet kegyetlenül, hurokkal lemészárló orvvadászról, a tettes nem lett meg. Sőt: a napokban újabb két megfojtott őzre és több mint félszáz hurokra bukkantak a vadászok. (folytatás)

delmagyar.hu, III. 21.

Amerikai Dianák
A National Geographic egy nemrég publikált cikkében foglalkozott azokkal a motivációkkal, amelyek az amerikai hölgyek növekvő számát vizsgálja a vadászatban. A statisztikák szerint az amerikai nők egyre több időt töltenek vadászattal. Ámbár a nyilvántartott kb. 13,7 millió amerikai vadász döntő többsége férfi, az aktív vadászatban résztvevő nők száma emelkedőben van. (folytatás)

National Geographic, III. 21.

 

Ökoturisztikai központot adtak át Nagysallérban
Ökoturisztikai központot adtak át a Somogy megyei Nagysallérban: a csaknem 300 millió forintos beruházást a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. (SEFAG Zrt.) saját forrásból valósította meg. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a létesítmény avatóünnepségén a turizmus jelentőségéről szólva kiemelte: megerősíti a családokat, erősíti a hazához, az anyaföldhöz való kötődést. „A turizmus az ország belakása” – fogalmazott a politikus, hangsúlyozva: „hiszen akkor tudok igazán patrióta lenni, ha ismerem a hazámnak a történelmét, ismerem a hazámnak a kultúráját, ismerem a hazámnak a természeti adottságait”. (folytatás)

dhkm.hu, III. 21.

A VERGA Zrt. idei fejlesztései
Számot adott A jövő a kezünkben van programjának 2013-ban megkezdett beruházásairól a VERGA Zrt szerda délután a veszprémi városházán, egyúttal bemutatták a 2014-re tervezett fejlesztéseiket is. A Veszprémi Erdőgazdaság sajtóeseményén elsőként a rendezvényt befogadó önkormányzat polgármestere, Porga Gyula szólalt fel, aki többek közt azért méltatta a VERGA programját, mert az nem koncentráltan, egy helyre összpontosítva valósult meg, hanem a cég működési területének egészét igyekeztek kiszolgálni. (folytatás)

vehir.hu, III. 20.

 

Nemzetközi erdeiszalonka-gyűrűzési konferencia
Fluck Dénes, az Országos Szalonka Klub elnökének köszöntőjével kezdődött Gödöllön, a SZIE Vadvilág-megőrzési Intézetében a lelkes szalonkavadászok konferenciája. Az elnök úr először Szemethy Lászlót kérte meg előadásának megtartására, amely a hazai szalonka monitoring elmúlt öt évét tekintette át és bebizonyította, hogy Magyarországon továbbra is folytatható lesz a tavaszi szalonkavadászat. (folytatás)

III. 19.

Állami elismerés Nagy Istvánnak
2014. március 15-én Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést adott át Nagy István, az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest Megyei Területi Szervezetének titkára részére. (folytatás)

omvk.hu, III. 19.

 

SZÉKELYFÖLD: Vadászbál Bodokon
Harmadik idényét zárta a Bodoki Vadász Egyesület február 28-án, amit az elmúlt évekhez hasonlóan most is bállal ünnepeltek meg a tagok. Fodor István, a község polgármestere köszöntő beszédében eddigi eredményeikről, valamint a vadászetikáról vallott nézeteit osztotta meg a jelenlévőkkel, akik egy perc néma csenddel adóztak néhai kollégájuk, Veres István emlékének. Ifj. Székely János vadőrrel, az egyesület igazgatójával a vadállományról és a vadgazdálkodásról beszélgettünk. (folytatás)

hirmondo.ro, III. 18.

 

Március
Erdőszéli, domboldali diófám tuskóján üldögéltem, távcsővel a kezemben, fotóstáskával a lábamnál. A fa kiszáradt sajnos, ki kellett vágnom, de hagytam belőle egy térdig érő csonkot: régebben az alsó ágain üldögéltem sokat, vadat és madarat figyelve, mostanra maradt e célra – a vágási felület. Nem olyan romantikus, a termés is nagyon hiányzik, de azt a tényt sem lehet elvitatni, hogy így kényelmesebb… (folytatás)

dhkm.hu, III. 18.

Megalakult a Magyar Tacskókopó Klub
Egy újabb vadászkutya klub alakult meg 2014. március 8-án Aliréten, a Sefag Zrt patinás vadászházában. Ezzel hazánkban egy kevésbé ismert, mindenes vadászkutyafajta, az Alpesi Tacskókopó került hozzáértő vadászemberek gondozásába. Célul tűzték ki a fajta magyarországi megismertetése mellet azt is, hogy tenyésztik, gondozzák, vizsgáztatják és megőrzik a fajta eredetét. (folytatás)

utankeresok.hu, III. 18.

 

Hajtás aranysakálokra
Az aranysakál – népies nevén nádi farkas, toportyán – évtizedeken át hiányzott a hazai ragadozók listájáról. Jó néhány évvel ezelőtt azonban dél felől újra megjelent, és ma már szinte az egész országban riadalmat kelt a vadászok körében gyors szaporodásával és károkozásával. A földesi és a berettyóújfalui vadászok a hétvégén aranysakál utáni hajtóvadászatot rendeztek. (folytatás)

hirado.hu, III. 18.

 

SZÉKELYFÖLD: Vigyázat, medve a láthatáron!
Anyamedve hozott világra két bocsot, Homoródfürdő közelében, nagyon közel a lakott területekhez. A vadászok a veszélyre való tekintettel lezárták a területet (VIDEÓ). (folytatás)

szekelyhon.ro, III. 17.

Szegedi László és Valaczkai Erzsébet kitüntetése
A köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Szegedi Lászlónak, a Veszprém TV igazgató-főszerkesztőjének több évtizedes újságírói munkássága, valamint a természeti környezetet hitelesen bemutató szerkesztő-rendezői munkája elismeréseként. 2014. március 15-én Áder János köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át Valaczkai Erzsébet festőművésznek, a VKE Diana Vadászhölgy Klub alapító tagjának. (folytatás)

vadaszatikultura.hu, III. 17.

 

ERDÉLY: Farkas tartja rettegésben a nyárádgálfalviakat
A vadászok segítségét kérte egy nyárádgálfalvi gazda, mert a juhait rendszeresen megdézsmálja egy farkas. A vadállat legutóbb négy bárányt marcangolt szét. A farkas támadásairól a karámnál felszerelt térfigyelő kamera segítségével videofelvétel is készült – számolt be a PRO TV. (folytatás)

maszol.ro, III. 15.

 

Erdőben kutyával, felelősséggel
Az alábbi linken Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírcsokra olvasható: a Pilisi Parkerdő által szervezett kerekasztal-beszélgetésről, amelyen a kutyás szervezetek, a Parkerdő munkatársai és szakmai szervezetek képviselői vettek részt. A közösen megvitatott és végiggondolt javaslatokat egy kiadványban foglaltuk össze, amelyet csatoltunk a hírcsokor mellé. (folytatás)

nimrod.hu, III. 14.

Vadászat objektívvel
Március 22-ig tekinthető meg Ócsán Berényi Csaba, Fekete Orsolya és Mráz Edina természetfotósok kiállítása „Vadászat objektívvel” címmel az Egressy Galériában. Mráz Edinával az Erdő-Mező Online beszélgetett a természetfotózásról, a hazai vadállomány szépségéről, a táj, a vidék csodálatáról. (folytatás)

erdo-mezo.hu, III. 13.

 

230 kilós vaddisznót lőtt egy amerikai vadász
„Nem hittem volna, hogy egy ekkora teremtmény szaladgál fel-alá az erdőben” – mondta Jett Webb, aki Bertie megyében, egy helyi vadászklub területén pillantotta meg a hatalmas vadkant. Több vadász évek óta próbálta már becserkészni a termetes állatot, amióta fel-felbukkant a vadcsapásokat figyelő kamerák képein. Mike Mansell, a White Oak Ranch Vadász Klub elnöke azt mondta, nagyon ritka egy ekkora példány. A szerencsés Webb szerint, egy évre elegendő húst lőtt a családjának. (folytatás)

hir24.hu, III. 13.

Tacskó maraton I. rész
Ha mesélnem kellene olyan utánkeresésekről, amelyek valamilyen oknál fogva nyomot hagytak bennem, akkor ezek bizonyára köztük lennének. Soma tacskómmal átélt kalandjaink közül ez a kettő mintha a két véglet lenne. Szolgáljanak hát okul arra, hogy milyen kevésen múlik egy-egy keresés eredménye, hogyan szúrhatjuk el kutyánk kiváló munkáját vagy épp fejezhetjük be azt méltó módon. (folytatás)

utankeresok.hu, III. 12.

 

Trófeákat lopott a vadászházból
Betört egy hedrehelyi vadászházba és onnan dámszarvas valamint őzbak trófeákat lopott el egy tolvaj az elmúlt hetekben. A nyomozás egy 19 éves ladi fiatalemberre terelte a rendőrök gyanúját. A nála megtartott házkutatás során előkerültek az ellopott trófeák. (folytatás)

somogytv.hu, III. 12.

ERDÉLY: Agancsászok járják az erdőt
Elkezdték hullatni agancsaikat a szarvasok, a szerencsésebb gyűjtők már beszerezhetik az idei első példányokat. Bár törvény szerint, amint a vad is, úgy annak trófeája is a vadásztársaságok tulajdona, a gyakorlatban nem érvényesülnek ezek a szabályok: ki mit talált, viheti haza. Hargita megyében a becsült példányok száma összesen 3807 szarvas, melyekből 1678 bika. (folytatás)

maszol.ro, III. 11.

A zempléni erdész idei első szalonkája
Tóth Ferenc, a zempléni erdész március 10-én lőtte első erdei szalonkáját az idei évben a jelenleg is folyó monitoring-program idején. A madár az Északerdő Zrt. egyik monitoring pontján esett Baskó és Sima községek között a Tanyakert nevű részen. “Szinte minden alkalommal kint vagyok. Szombaton csak megfigyelés van, egyéb napokon vadászat is. Az elejtett madarakat mérjük és dokumentáljuk a kutatáshoz” – magyarázta az erdész. (folytatás)

erdo-mezo.hu, III. 10.

 

Új erdei iskola
VÁRPALOTA | Modern, bentlakásos rendszerű erdei iskola épületet avattak a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. „A jövő a kezünkben van” közjóléti programsorozatának legutóbbi állomásaként. A Zöld Tanoda elnevezésű erdei iskola jelentős szerepet tölt majd be a gyermekek környezeti nevelésében, a környezettudatos, természetközeli gondolkodásuk kialakításában. A helyszínen erről írt alá együttműködési megállapodást Tengerdi Győző, az erdőgazdaság vezérigazgatója és Szauer István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Veszprémi Tankerületének igazgatója. (folytatás)

fhmag.hu, III. 10.

Hurok végzett a vemhes őzzel
APÁTFALVA | Kegyetlen kínhalált halt egy kicsinyét váró őz a napokban Apátfalva határában: egy orvvadász által kihelyezett dróthurok fojtotta meg. A magyarcsanádi vadászok felháborodtak, 100 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel. A pénz annak jár, aki információkkal szolgál arról, ki helyezett ki hurkokat a társaság vadászterületén. (folytatás)

delmagyar.hu, III. 8.

Teszt: Dacia Duster
Olcsóbb, mint a konkurencia, a technikája nem lehet rossz, hiszen már ismert, és bevált szerkezeti elemekből épül fel. De akkor hol spórolták el a milliókat? Angol nyelvterületen van egy mondás, ami suta fordításban úgy hangzik, hogy sírj egyszer és örülj utána évekig, vagyis nagyot nyelve egyszer fizesd ki a drága dolgot, aztán élvezd. Ha pedig olcsót veszünk, akkor egyszer örülünk: amikor kifizetjük. (folytatás)

totalcar.hu, III. 5.

 

Védett madarak megmérgezésével gyanúsítanak két vadőrt
Természetkárosítással gyanúsít a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két vadőrt, akik a rendőrök szerint megmérgeztek két védett madarat – erről a nyomozóhatóság és a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői számoltak be szerdai sajtótájékoztatójukon – írja 2014. március 5-én az MTI. (folytatás)

dhkm.hu, III. 5.

 

VAJDASÁG: Böjt vagy kövércsütörtök?
Farsang után midig a böjt jön. Észak-Bácskában – ami a vadállományt illeti – egészen 2011-ig farsangoltunk. Ezért most a böjt ideje következik. Ha pedig a böjtöt hosszú időn keresztül nem tartjuk be, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a nagy farsangolás után a böjt kényszerűvé válik, és sokkal tovább tart. Mert üres spájzból nem lehet elővenni a kolbászt. (folytatás)

magyarszo.com, III. 3.

A Nissan és az elefánt
Videó – Az okos enged... (folytatás)

kocsi.ro, III. 3.

 

Megalakult a B.A.Z. megyei Vadgazdálkodási Tanács
2014. február 27-én tartotta alakuló ülését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Vadgazdálkodási Tanács. Az országos tanácshoz hasonlóan a szakmai grémium feladata, hogy a vadászattal-vadgazdálkodással kapcsolatos koncepciókat, terveket, azok megvalósulási lehetőségeit vizsgálja, stratégiai jellegű döntéseket készítsen elő és vitasson meg. (folytatás)

borsodivadasz.hu, III. 3.

Erdőgazdaságok együttműködése a rendőrséggel
Erdőségeink békéje és természeti értékeink megóvása érdekében évek óta sikeresen működik együtt a Verga Zrt. és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. A közös bűnmegelőző munka kiterjesztéseként most a Bakonyerdő Zrt. és az Uzsai Erdészeti Igazgatóság is csatlakozott az együttműködéshez. (folytatás)

nimrod.hu, III. 3.

 

SZÉKELYFÖLD: Jótékonysági vadászbál
Ismét sikeres volt a Baróton második alkalommal megszervezett vadászbál. A kistérség közel kétszáz vadásza tartotta fontosnak az együttlétet, a mulatozás hajnalig tartott. Az esemény jó célt is szolgált: az árverésekből és a tombolából származó, megközelítőleg négyezer lej nyereséget – akárcsak tavaly – a halmozottan sérült gyermekek foglalkoztatását vállaló Laura Háznak ajánlották fel. (folytatás)

3szek.ro, III. 3.

 

Bál a vadászfeleségek tiszteletére
ZALAEGERSZEG | Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a megyei vadászbált az Arany Bárány télikertjében. A telt házas rendezvényre Zala megyén kívülről is érkeztek vendégek. A szervezők az estét a vadászfeleségeknek ajánlották, mert évezredek óta óvják a családi tűzhely melegét, türelemmel és alázattal segítve a vadászt a mindennapi munkában és a vadászat során. (folytatás)

zaol.hu, III. 3.

A kaszói győztes véreb
UGOD | A Bakonyerdő Zrt. kerületvezető vadászát, Horváth Norbertet, s kiváló kutyáját – Tölösi Erdőjáró Álmost, „Marcit” – egyaránt díjazták hazánk legrangosabb vérebes eseményén, a jubileumi Kaszó Kupa Országos Véreb Fővizsgán. A mai napig 136 eredeményes munkán, köztük 56 eredményes hajtáson vannak túl a verseny győztesei. (folytatás)

veol.hu, III. 3.

 

Vaddisznót lőtt, két év próbaidőt kapott
Apróvadas vadászaton nem lőhetett volna vaddisznót, ezért meghamisította a vadászati napló- és teríték nyilvántartást. Mivel a gyanúsított a társas vadászaton a vonatkozó szabályok szerint nem lőhetett volna vaddisznót, ezért jegyezte be hamisan a vadászati naplóba azt, hogy korábban lőtte a vadat. (folytatás)

beol.hu, II. 28.

Ellopott fegyvereket keres a rendőrség
2013. október 20-án id. K. M. vadász hajdúdorogi házába betörtek, majd onnan egy Mauser M98 7×64-es kaliberű, 021943 gyártási számú golyós vadászlőfegyvert tíz darab lőszerrel, rajta MEOPTA 8×40-es távcsővel, valamint egy Steyr-Mannlicher 8×68-as kaliberű, 3033935 gyártási számú golyós vadászlőfegyvert húsz darab lőszerrel, rajta Schmidt • Bender 10×50-es variábilis távcsővel eltulajdonítottak. (folytatás)

police.hu, II. 27.

 

Őzbakra mennek a külföldi vadászok Csongrád megyében
SZEGED | Nyereséges lett a magyar vadgazdaság, egyre több külföldi vadász tölt napokat a hazai vadleseken, és élénkül a belföldi turizmus is. Csongrád megyében az elejtett vadak nagyobb részét külföldiek terítik le. (folytatás)

delmagyar.hu, II. 27.

A legjobb szimatú ebet keresték Kaszón
Kiváló szimat, gyorsaság és ügyesség – ezek egy jó véreb ismérvei. Idén rekordszámú nevezés érkezett az országos véreb fővizsgára Kaszóba. A jubileumi eseményen a hazai tenyésztők is megmérették vadászkutyáikat, a fővizsgát teljesítők beléphettek a tenyészthető vérebek táborába. (folytatás)

somogytv.hu, II. 27.

 

Vadászirodalmi kiállítás
A szarvasok már nagyon várják a tavaszt, hiszen a téli hideg alaposan legyengíti a vadon élő állatokat. Az illegális agancsgyűjtők azonban csak erre az időszakra várnak, és csatárláncban járva zavarják fel az állatokat, amelyek gyakran a végkimerülésig menekülnek előlük. Eközben elhullajtják, letörik fejdíszüket, amit a tolvajok a feketepiacon próbálnak eladni. A haszon reményében a drasztikus, állatkínzással felérő eszközöktől sem riadnak vissza. (folytatás)

Veszprém TV, II. 26.

 

VAJDASÁG: A szánkó és a vadász
Sokak életére nagy hatással van az, amiről a televízióban értesülnek. Manapság már annyi információt kapunk, hogy nem könnyű eligazodni közöttük. A többség készpénznek veszi azt, amit a tévé közvetít. Látunk okos dolgokat, de sokszor bolondságokat is. Az egyik ismerősöm mesélte ezt a történetet. (folytatás)

hetnap.rs, II. 26.

 

Illegális agancsgyűjtők okoznak károkat az erdőkben
A szarvasok már nagyon várják a tavaszt, hiszen a téli hideg alaposan legyengíti a vadon élő állatokat. Az illegális agancsgyűjtők azonban csak erre az időszakra várnak, és csatárláncban járva zavarják fel az állatokat, amelyek gyakran a végkimerülésig menekülnek előlük. Eközben elhullajtják, letörik fejdíszüket, amit a tolvajok a feketepiacon próbálnak eladni. A haszon reményében a drasztikus, állatkínzással felérő eszközöktől sem riadnak vissza. (folytatás)

erdo-mezo.hu, II. 26.

Szarvasbőgősikerek Salzburgban
Ausztria negyedik legnagyobb városában, az Alpok kapujának is nevezett Salzburgban rendezték meg az immár 16. alkalommal kiírt Szarvasbőgő Európa-bajnokságot, amelyen a Vadászati Kulturális Egyesület által menedzselt magyar csapat – eleddig egyedülálló módon – két dobogós helyet is szerzett! (folytatás)

fhmag.hu, II. 25.

 

Az én akácfám
Mégis mi bűne lett hirtelen az akácnak? Valami kórokozó köztesgazdája lett? Nem, csak egyszerűen nem őshonos. No, de ugyanígy nem őshonos a krumpli a krumplibogárral együtt! Akkor inkább irtsuk ki a krumplibogarat. Annak lenne igazán gazdasági haszna! Vagy hagyjunk fel a paradicsom, meg a paprika, kukorica, meg még ki tudja még hányféle haszonnövény termesztésével, mert azok sem őshonosak? (folytatás)

Csincsa Tibor, II. 25.

Vadászok bora
Február 24-én a Ceglédi Aquarell Hotelben került megrendezésre Ujházi György és az ARTEM egyesület szervezésében a Vadászok bora borverseny, amelyen ceglédi és környéki borászok italai versenyeztek három kategóriában. (folytatás)

baon.hu, II. 24.

 

VAJDASÁG: A „nagy” vadász
Nemrég összefutottam egy régi ismerősömmel. Megörültünk egymásnak, leültünk beszélgetni, és felelevenítettük a régi szép időket. Ő is dolgozott a vadászházban, ezért, érthető módon, mindenkiről kikérdezett. Ki van még ott, ki ment nyugdíjba...? Beszéltem neki a múltkori elakadásomról, az etetésekről meg, természetesen, a mostani vadászatokról. (folytatás)

hetnap.rs, II. 24.

Vaddisznók célkeresztben
Nem minden vadásztársaságnál lehet hajtásban vaddisznót lőni. Éppen ezért a vadászok kihasználják azokat a lehetőségeket, amire meghívják őket. Három egymás utáni hétvégén vaddisznóhajtást szervezett a Csongrád Nagyréti Vadásztársaság, amelyre tiszaalpári vadászokat is meghívták. A három alkalommal összesen tizenkét vaddisznót és hat rókát lőttek. (folytatás)

baon.hu, II. 24.

 

Tudományos őzgazdálkodás
Április 15-én megkezdődik az őzbakvadászat idénye. A vadászatra jogosultak ilyenkor mind abban reménykednek, hogy megfelelő kereslet mutatkozik majd a fizető vendégek részéről, és magas áron el lehet adni a terítékre hozandó bakokat. A bevétel emelkedésének feltétele a jó felrakás, azaz hogy a fajsúlyos agancsok a mérleg nyelvét alaposan kibillentsék. Az eredményes vadásztatásnak pedig kötelező kelléke az elegendő számú „öreg dalia”. (folytatás)

fhmag.hu, II. 21.

Terepjáró a jég alatt
Lássuk, hogyan kell befagyott tóból kiszedni terepjárót. A néhai balatoni hummereseknek is becsületére vált volna, ha ilyen egyszerű és hatékony módon szedték volna ki autóikat a jég alól. A Bajkál-tóba merült Honda CR-V-t nyers orosz stílusban, rönkre csavart acéldróttal csalják ki a szárazra. (folytatás)

kocsi.ro, II. 21.

Nagy sikerrel zárult a 21. FeHoVa
Mintegy 150 trófeában, puskamúvesek és késművesek remekeiben gyönyörködhettek a Kápát-medence vadászainak nagy seregszemléjén. A legszebb egzotikus trófeáért, a legszebb kárpát-medencei trófeáért, a legszebb vadászpuskáért és a legszebb késért járó díjat négy vadászati szervezet vezetőjéből álló szakmai zsűri itélte oda, s mindegyik kategóriában közönségdíj átadására is sor került. A díjakat Szabó Ferenc főosztályvezető-helyettes (VM) adta át. (folytatás)

nimrod.hu, II. 21.

 

Német vendégvadászok élménybeszámolója
Szarvasra vadászott egy öttagú vadászcsapat Dél-Magyarországon, a Mecsek-hegység peremén. Felejthetetlen élményt jelentett számukra a szinte áthatolhatatlan sűrűségű erdőkön át vezető cserkelés. Két nívós német vadászati magazin, a Pirsch és az Unsere Jagd négy oldalas cikket közölt a Sasréten zajló vadászatokról. (folytatás)

mecsekerdo.hu, II. 20.

Fontos cél az orvvadászat és a falopás megelőzése
Lovasrendőrök is segítik a Mátészalkai Rendőrkapitányság munkáját: a cél a külterületi jogsértések, főleg az orvvadászat és a falopások megelőzésében. Hetente több alkalommal is szervez közös ellenőrzéseket a Mátészalkai Rendőrkapitányság a polgárőrséggel, az erdészet munkatársaival, valamint a helyi föld- és erdőtulajdonosokkal, hogy megelőzzék a falopásokat, orvvadászatot és más külterületi jogsértéseket. (folytatás)

dhkm.hu, II. 20.

 

Elöltöltősök a FeHoVán
A FeHoVa kétségtelenül a legnagyobb hazai fegyveres, lövész, vadász, horgász seregszemle. Kritizálhatjuk, dicsérhetjük, de mind eközben be kell látni, hogy szélesebb közönséget megmozgató rendezvény hazánkban nem létezik. Évek óta mi is szerepet vállalunk a kiállításon, egyrészt kereskedőként, kiállítóként, másrészt pedig a hazai történelmi lövész-vadász élet képviselőjeként. (folytatás)

kapszli.hu, II. 19.

Vadászbál Karcagon
Pénteken este a Déryné Kulturális Központban tartotta jótékony célú vadászbálját a karcagi Nagykun Vadásztársaság. A bál nettó bevételét a vadállomány számára takarmány vásárlására fordítják. A megjelent vadászokat Hubai Imre Csaba elnök, dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár köszöntötte. (folytatás)

karcagtv.hu, II. 19.

Somogy Megyei Vadászbál
A farsangi és a báli időszak közepén, február 15-én tartotta hagyományos megyei vadászbálját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vadászkamara és az Észak-magyarországi Vadászszövetség. Helyszínül a miskolci volt Leánykollégium különterme szolgált, amelynek előtermét a vendégek nagy meglepetésére egy közel száz trófeából és preparátumokból álló vadászati kiállítás is színesítette. (folytatás)

omvk-somogy.hu, II. 19.

 

Vad-Háló
Megváltozhat a csúcsragadózói státusz hazánkban. Az aranysakál délről történő terjedése már Szabolcs megyét is elérte. • Közepes évet zárt a Nimród 96 Vadásztársaság a 2013-as vadászidényben. Továbbra is az őzállomány adja a gazdasági stabilitást Ibrányban • Az ütemtervnek megfelelően telepítettek a nyíregyházi Bujtosi horgásztóba az elmúlt szezonban, illetve kapitális halakat is sikerült megszákolni 2013-ban. (folytatás)

kolcseytv.hu, II. 18.

Vadászbál trófeakiállítással
A farsangi és a báli időszak közepén, február 15-én tartotta hagyományos megyei vadászbálját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vadászkamara és az Észak-magyarországi Vadászszövetség. Helyszínül a miskolci volt Leánykollégium különterme szolgált, amelynek előtermét a vendégek nagy meglepetésére egy közel száz trófeából és preparátumokból álló vadászati kiállítás is színesítette. (folytatás)

borsodivadasz.hu, II. 18.

 

BÁNSÁG: Családi vadászbaleset
Szerencsétlen kimenetelű fácánvadászaton vett részt egy vadásztársaság február 16-án a kricsói erdőben. Egy 29 éves fiatalember lőtt sebekkel kórházba került, miután saját édesapja sörétes puskával fejen találta. (folytatás)

nyugatijelen.com, II. 17.

Látogatócsúcs a FeHoVán
A négynapos ebben az évben több mint 240 kiállító mutatkozott be, és nagy sikere volt a kísérő programoknak is. Közönségsikert aratott az egzotikus országok, a Kárpát-medence és benne Magyarország különleges trófeáinak gyűjteménye, a szarvasbőgőverseny, valamint a solymász- és vadászkutya-bemutatók. Idén először volt ifjúsági vadászkürtverseny, másodszor választottak Miss FeHoVát, a III. FeHoVa-MEOE nemzetközi kutyakiállításon (CAC, CACIB) közel négyezer bírálat után választottak győzteseket. (folytatás)

hirado.hu, II. 17.

A FeHoVa porondján az új vadászati múzeum
Az egyik legnívósabb nemzetközi, szakmai kiállításon a FeHoVán az érdeklődők interaktív játékokat próbálhattak ki a március végén megnyíló, hatvani vadászati múzeum standjánál. Így betekintést nyertek abba, hogyan segíti majd az intézmény játékosan és szórakoztatóan az ismeretszerzést. A párkereső és a puzzle mellett főleg fiatalok és családok álltak meg. (folytatás)

hatvanonline.hu, II. 17.

 

Bíróság elé állították az orvvadászokat
SÁTORALJAÚJHELY | A helyi vadásztársaság képviselőjének bejelentése alapján 2014. január 30-án a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el orvvadászat bűntett elkövetésének gyanúja miatt, mert ismeretlenek Bodroghalom külterületén két dróthurkot helyeztek ki azzal a céllal, hogy illegálisan őzeket ejtsenek el. (folytatás)

boon.hu, II. 17.

KÁRPÁTALJA: Vadászbál a Kiskakasban
Vadászbált tartott a Szürtei Vadásztársaság. A szezont lezáró mulatság nem ismeretlen a szürtei Nimródok életében. Az ideinek az ad sajátos hangulatot, hogy a Valentin-naphoz kapcsolták. Az ok egyszerű: ezzel kívánták részben kárpótolni a szebbik nem képviselőit a „harcmezőn” töltött vasárnapokért. (folytatás)

Kárpáti Igaz Szó, II. 17.

 

Világító agancsú szarvasok
A sötétben világító permettel fújják be a rénszarvasok agancsait Finnországban, hogy megelőzzék az állatok és az autósok véletlen találkozásából eredő baleseteket. A szemfülesek egyelőre csak az ország északi részén találkozhatnak fénylő agancsú jószágokkal. (folytatás)

kocsi.ro, II. 17.

Bács-Kiskun Megyei Vadászbál
KECSKEMÉT | A vadászhimnusszal kezdődött meg szombat (február 15-én) este a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség, és a Városföldi Vadásztársaság megyei vadászbálja. A hatodik alkalommal megtartott megyei vadászbál ezúttal is – immár hagyományosan – rendkívül jól sikerült a Három Gúnár vendégházban. (folytatás)

kecskemeti-hirhatar.hu, II. 16.

 

Ételt és tűzifát osztott a VERGA Zrt.
A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vasárnap a családsegítő szolgálattal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal ételt és tűzifát osztott ki a rászorulóknak. A társaság negyedik éve igyekszik könnyebbé tenni a bakonyi vidék több száz nehéz sorsú családja számára a téli fűtési időszakot. (folytatás)

vaol.hu, II. 16.

Vas Megyei Vadászbál
BÜKFÜRDŐ | 464-en mulattak szombaton a megyei vadászbálon, ahol Szűcs Judith volt a sztárvendég és a gyöngyösfalui Horváth Tímea lett a bál szépe. Az érkezőket a Vas megyei vadászkürtösök fogadták a bejárat előtt, odabent pedig a hölgyvendégeknek kedveskedtek egy-egy cserép virággal. (folytatás)

vaol.hu, II. 16.

 

A halálba hajszolják a szarvasokat
A szarvas napközben pihenne, de helyette kutyákkal, csatárláncban kergetik át az erdőn. Sok állat az úttestre vagy jeges vizekbe menekül az emberek elől. A vadászok szerint az agancsgyűjtők évente sok millió forintos kárt okoznak a vadállományban. (folytatás)

origo.hu, II. 15.

Vadászbált tartott a Bodrog VT
Sátoraljaújhely legrégebbi vadászközössége a Bodrog Vadásztársaság. Közel 70 éve gazdálkodnak döntően a Bodrog árterületén. A társaság az elmúlt esztendőben is jól gazdálkodott a rájuk bízott vadállománnyal, többek között erről is beszámoltak a hétvégén szervezett vadászbáljukon. Dudás László elnök itt jelentette be, hogy 15 év után idén már nem indul a vezetői tisztségválasztáson. (folytatás)

zemplentv.hu, II. 15.

 

Fejen lőtte magát, de megúszta
Nem sokon múlt, hogy a 41 éves kanadai vadász vérbe fagyva, és egyedül haljon meg pár kilométerre otthonától, az új-skóciai Rocklandnél. Phillip Williams ugyanis megcsúszott a jeges talajon, amikor felállt, hogy megnézze a felette elrepülő kacsát, sörétes vadászpuskája pedig elsült, amikor a fegyver a földre zuhant. „Aztán minden elsötétült”. (folytatás)

hir24.hu, II. 15.

Új összefogás az agrárszakképzésben
Szakképzési együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hét szervezettel csütörtökön Budapesten, a 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállításon. A keretmegállapodás rögzíti a vizsgabizottsági névjegyzékbe való bekerülés követelményeit, az egyeztetés formáját a különböző vizsgaszintekről, a vizsgakövetelmények és a szakértői támogatás módszerét. (folytatás)

hrportal.hu, II. 14.

 

VAJDASÁG: Ha a nyúlnak is lenne puskája…
Magukat „semleges civileknek” vallóktól, vadászatot és vadászokat egyaránt megvetőktől számtalanszor hallottuk, hogy a vadászatot csakis akkor tudnák elfogadni, ha a nyúlnak is lenne puskája. De nincs! A vadászoknak azonban van három olyan szent alapelve, amelyek gyakorlatilag kiegyenlítik a vadász és a zsákmány esélyeit. (folytatás)

magyarszo.com, II. 13.

Megnyílt a 21. FeHoVa
Újra nyereségessé vált az elmúlt években a magyar vadgazdálkodás, az ágazat tavalyi eredménye már mintegy 1,5 milliárd forint körüli volt – mondta Fazekas Sándor a 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás hivatalos megnyitóját követően csütörtökön a Hungexpo budapesti vásárközpontjában. (folytatás)

oee.hu, II. 13.

XI. Országos Diana Bál
A VKE Diana Vadászhölgy Klub immáron 11. alkalommal rendezte meg az Országos Diana Bált, melynek 2014. február 1-én a mórahalmi Colosseum Hotel****SUPERIOR adott otthont. A bált a Vadászhimnusz hangjai nyitották, amelyet Szeredy Krisztina énekművész adott elő, majd Bán Beatrix, a klub elnöke köszöntötte a részt vevő vendégeket. (folytatás)

Bán Beatrix, II. 11.

 

KÁRPÁTALJA: Egy vadásztársaság életéből
A több mint háromezer lelket számláló, Borzsa-menti ugocsai községben, Salánkon 58 tag alkotja az ifj. Sipos Béla elnöklete alatt működő helybeli vadásztársaságot, amely három csapatra tagolódik. Háromezer hektár erdő és ugyanennyi mezei terület tartozik hozzájuk. (folytatás)

karpatinfo.net, II. 11.

71 rókát lőttek ki
Összesen 82 dúvadat (71 rókát, 9 borzot, 1 nyest és 1 aranysakált) helyeztek terítékre a megyei vadászok a Vitnyéd közeli Göbös-majorban. A kilőtt állatoknak vadászkürttel és fáklyalánggal adták meg a végtisztességet. Az OMVK Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének vadgazdálkodási bizottsága január végén tárgyalt arról, hogy megoldást találjanak az utóbbi időben gyakran lakott területekre kóborolt rókák ügyében. (folytatás)

kisalfold.hu, II. 11.

 

Próbáljuk meg!
A közelmúltban kialakult és eléggé elharapódzott vadász – állatvédő ellentét hatása bennünket is elért. „A vadász öl” nevet viselő közösségi oldal többek között kiszemelte Bódi Péter egyik terítékfotóját, amin valójában egy másik vadász által megsebzett, de az ő vérebével megkeresett vaddal szerepelt. Ezt persze nem tudták, a vérebvezetésről sem voltak ismereteik. Igyekeztek őt pellengérre állítani, de Péter a tőle megszokott higgadtsággal, úriemberként kezelte az ellentábor támadását, és kiderült, hogy még értelmes párbeszédet is ki lehet alakítani néhányukkal. (folytatás)

utankeresok.hu, II. 10.

 

Farsangi vadászbál
Tizenhetedik alkalommal rendezték meg Taktaharkányban a Farsangi Vadászbál szombat este, amelyet dr. Mengyi Roland, országgyűlési képviselőjelölt nyitott meg. Ullik Béla, a vadásztársaság elnöke hangsúlyozta, a ma éjszaka a „mulatság és bálozás ideje”, majd köszöntötte a megjelenteket, ismertette az est programját. (folytatás)

royalmagazin.hu, II. 9.

Dámbikát hurkolt az orvvadász
Lopás, állatkínzás és orvvadászat miatt indított eljárást egy csokonyavisontai férfi ellen a Barcsi Rendőrkapitányság február 1-jén. A megalapozott gyanú szerint 2014. januárjában, pontosabban meg nem határozható időben V. Vendel a saját telkén több helyen hurkot helyezett ki azzal a céllal, hogy vadat fogjon. (folytatás)

dhkm.hu, II. 6.

 

Jagd & Hund
Európa vadászai, horgászai és a természetbarátok számára 2014. február 4–9. között áll nyitva a kontinens legnagyobb vadászati és halászati seregszemléje Dortmundban. Az 53 000 m2 területű, tavaly 75 000 látogatót vonzó kiállításra nemcsak Németországból, hanem a szomszédos országokból is érkeznek érdeklődők, többek között Belgiumból, Hollandiából, Dániából, Luxemburgból, Svéd- és Csehországból. Az idei vásáron 36 ország 748 kiállítója vesz részt. (folytatás)

turizmus.com, II. 4.

Szezonvégi terelővadászat
A törvény szerint ha a szeptembertől mostanáig tartó szezon utolsó napja péntekre esik, az azt követő hétvégén még szabad vadászni. A hatóság nem csak az idény időpontját határozza meg, hanem azt is, hogy mennyi vadat kell kilőni a vadásztársaságoknak. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a nagyvad kilövési terv teljesítése érdekében szombaton társas terelővadászatot tartott. (folytatás)

youtube.com, II. 4.

 

Albániában betiltották a vadászatot
Mindenféle állat vadászatát betiltották két évre Albániában, hogy megvédjék a teljes kipusztulástól az ország vészesen gyérülő vadászható állatfajait. A moratóriumot Lefter Koka környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, mert a zabolátlan vadászat következményeként bő egy évtized alatt felére apadt az egyes vadon élő állatfajok állománya. (folytatás)

mno.hu, II. 3.

Bálozó vadászok
SÜMEG | A rendezvényt ezúttal is közismert személyiségek tisztelték meg. Így a vadászokkal együtt szórakozott Lasztovica Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. Pechtol János, az OMVV ügyvezető elnöke, az OMVK főtitkára nagyon sok Veszrpém megyei rendezvényen jelen van. Közöttük dr. Kun Edit, országosan ismert vadászfestő foglalt helyet, aki – reméljük – egyszer a kiváló báli hangulatot is vászonra álmodja. (folytatás)

veol.hu, II. 1.

 

Vadgazdálkodási szakemberek találkoztak
A kárpát-medencei régió vadgazdálkodási szakemberei találkoztak szombaton Magyarországon, Kaszópusztán. A kárpát-medencei régió vadgazdálkodási szakemberei találkoztak Magyarországon, Kaszópusztán szombaton, hogy megismerkedjenek egymással, és kialakítsák a jövőbeni együttműködést szolgáló kapcsolatokat – mondta Bognár Lajos. (folytatás)

kormany.hu, II. 1.

Egy érdekes selejt bika
A képen látható gímbikát 2014. január 14-én a Karádi Kossuth VT területén ejtette el Ács Tamás sportvadász, Gartai Tamás hivatásos vadász kíséretében. A nem mindennapi trófea súlya 7,56 kg, korát 12évre becsülték, a főágak teljes hiánya miatt a további bírálat nem volt lehetséges. Zsigerelésekor sem serülés sem szervi elváltozást nem találtunk. (folytatás)

omvk-somogy.hu, I. 31.

 

Vadászbál Sárospatakon
Sikeres vadászati szezon, sokoldalú társadalmi szerepvállalás jellemezte a Zempléni Hubertus Vadásztársaságot – hangzott el a társaság által rendezett vadászbálon. Ez az esemény egyre nagyobb jelentőségű, amelyet a résztvevők száma is igazol. Idén több mint százkilencvenen vettek részt rajta. (folytatás)

zemplentv.hu, I. 31.

A Santa Fe a legbiztonságosabb terepjáró
Az új generációs Hyundai Santa Fe bizonyult a legbiztonságosabbnak az Euro NCAP által 2012 során tesztelt valamennyi nagyméretű terepjáró közül – megelőzve a Mercedes-Benz M-osztályt és az új Range Rovert. (folytatás)

kocsi.ro, I. 31.

 

Folyamatos a vadetetés a KEFAG Zrt.-nél
Folyamatosan etetik az erdei vadállományt a KEFAG Zrt. vadászterületein. Az utóbbi napok időjárása miatt nem csak gyakrabban, hanem többet is adnak az állatoknak. Az etetés azért fontos, mert a hideg időben legyengülhet az erdő vadállománya, fogékonyabbá válik a betegségekre, ráadásul a fiatal hajtásokat is letarolhatják, ami komoly károkat okozhat. (folytatás)

kecskemetitv.hu, I. 30.

Vadásznászfrász
Néhány évvel ezelőtt a madridi vadászati kiállításon izgalmas élményben volt részem. Érdekes volt az is, hogy egy olyan országban, mint Spanyolország, mennyire más hangulata van egy ilyen rendezvénynek, mint Szerbiában vagy akár a szomszédos Magyarországon. (folytatás)

hetnap.rs, I. 29.

 

Már 10 éveseknek is fegyvert adnának Idahóban
Míg máshol szigorítják a fegyverhez jutás lehetőségeit, Idaho állam vadgazdálkodási szakembereit ez nem érinti. A vadászat népszerűsítéséért csökkentenék a minimális korhatárt. A törvényváltoztatás értelmében már 10 éves gyerekek is vadászhatnának lőfegyverrel nagyvadakra. Mindehhez a kiskorúnak sikeres vadászvizsgát kell tennie, és szülői felügyeletet kell mellé biztosítani. A javaslat ezzel tenné a vadászatot vonzóbb családi tevékenységgé, és mozdítaná ki a családokat a laptopok és tabletek elől. (folytatás)

kitekinto.hu, I. 28.

Medve támadt a fiatalemberre éjszaka
Keddre virradóra medve támadt egy emberre Romániában a Dâmbovita megyei Padina menedékház közelében. A fiatalember a menedékházban töltötte az estét, majd úgy döntött, saját, kisebb menedékében tér nyugovóra, ami a főépülettől mintegy 200 méterre van. Csakhogy menet közben egy medve szegődött mögé és rátámadt. A fiatalember elemlámpával próbált védekezni, szerencséjére a menedékház egyik kutyája a segítségére sietett, és elterelte az állat figyelmét az emberről. (folytatás)

maszol.ro, I. 28.

 

Kutyás vadorzókat ítéltek el
A Marcali Járási Ügyészség korábban vádat emelt öt elkövetővel szemben, akik Somogyszentpál külterületén több alkalommal, falkavadászat módszerével vadásztak. A kutyáikat vaddisznókra uszították, majd a támadástól legyengült állatokat leszúrták, feldarabolták és húsukat ellopták. (folytatás)

kaposvariujsag.hu, I. 28.

Fél évszázad puskával a kézben
MAKÓ | Rangos állami kitüntetéssel ismerték el nemrégiben az egykori makói vadászmester, Ornyik Imre eddigi fél évszázados tevékenységét. Azt mondja, a vadászat páratlanul szép időtöltés – amíg mozdulni tud, ki fog járni a területre. Ornyik Imre apai ősei között voltak vadászok, ő maga azonban nem családi indíttatásból lett azzá: határőrként szolgált, és gyakran biztosított vadászokat a nyomsáv közelében. (folytatás)

delmagyar.hu, I. 27.

1900. január 25-én született Fekete István író
A múlt század elején született Fekete István író, vadász, halász, egy letűnt, régi világ hírmondója. Halhatatlan személyisége ma is jelen van az évszakok folytonos fordulásában, a tél puha hótakarójában, a lombjukat vesztett fák ágainak száraz zörgésében, a csendes, öreg falvak kéményéből áradó hajnali füst erejében, a lesen ülő, fázó vadász méla gondolatában, a settenkedő, éhes róka halk elővigyázatosságában, az éjféli mise misztériumában. (folytatás)

fhmag.hu, I. 26.

 

Fekete Istvánra emlékeztek
A Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészete is részt vett a borsfai Fekete István Általános Iskola programsorozatában, melyet az iskola névadójának emlékére szerveztek. Az oktatási intézmény 2001-ben vette fel Fekete István nevét. Azóta minden évben megemlékeznek a születésnapján, január 25-én az íróról. (folytatás)

zalaerdo.hu, I. 26.

Sok takarmányt spóroltak meg az idei télen
KISÚJSZÁLLÁS | Az enyhe télnek köszönhetően a vadetetőkbe kivitt takarmány jó részét megtakarították eddig a kisújszállási Petőfi Vadásztársaságnál. Posztós Zsolt elnök huszonhat éve vadászik, de nem emlékszik hasonlóan enyhe télre, ami a trófeák méretét is negatívan befolyásolta. Én 1983 óta vagyok résztvevője a vadásztársaságnak, azóta nem emlékszem, hogy valaha ilyen enyhe tél lett volna. (folytatás)

erdomezo.hu, I. 26.

 

Légpuskával vadászott fácánra
A Bács-Kiskun megyei Pálmonostorán a rendőrök orvvadászt találtak egy közúti ellenőrzés során. Pénteken délután négykor ellenőriztek egy autót, aminek a csomagtartójában két lelőtt fácánt, a hátsó ülésén pedig egy távcsöves légpuskát találtak. (folytatás)

erdojarok.hu, I. 25.

 

Miért vadászom?
Sokszor és sokan kérdezik tőlem. Ki haragos indulatoktól felkorbácsolva, ki gyermekkori, távoli emlékekből merítve, és van, aki pusztán csak emberi kíváncsiságától vezérelve: miért vadászom? A választ megfogalmazni egyszerű, már-már kézenfekvő, ám mégis roppant nehéz. Röviden mondhatnám azt is: azért, mert vadászni jó! (folytatás)

fhmag.hu, I. 24.

Utánkeresések 2013-ban
Magunk mögött tudhatjuk a 2013-as évet, sok minden történt ismét. Sok szép eredményes utánkeresés, hosszú, fárasztó, de sikertelen munkák, számtalan sérülés a kutyáink körében, rengeteg új ismeretség és barátság. Ezekből készítettem egy rövid kis összegzést. (folytatás)

utankeresok.hu, I. 24.

 

PARTIUM: Koszorúzás Széchenyi Zsigmond szülőházánál
Nagyvárad – A Partium Alapítvány és a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének rendezésében csütörtök délután Széchenyi Zsigmond íróra, vadászra emlékeztek, születési évfordulója alkalmából. Koszorúztak az RMDSZ Bihar megyei szervezetének, a várad-réti RMDSZ-körzetnek a képviselői is. (folytatás)

erdon.ro, I. 23.

Békés megyei helyzetkép
Az idei tél kedvez a vadnak, nem viseli meg az állatokat, ennek ellenére a vadászok azt tapasztalják, hogy valamelyest csökkent az állomány, legalábbis a fácánt illetően. Zuberecz Tibor megyei fővadász a Békés megyei eredményeket értékelte. Az idei tél igazán a szárnyai alá vette erdeink élőlényeit, eddig még nem volt hóborítottság, viszont a nyári szárazság, az aszály nem kedvezett a vadnak. (folytatás)

hir6.hu, I. 23.

 

Baranya sakálparadicsom
Tovább nőtt a megyében az aranysakálok száma, becslések szerint ma mintegy kétezer példány él Baranyában – ez a magyarországi állomány közel egyharmada. Alig több mint egy évtizede igazi különlegességnek számított, ha feltűnt az aranysakál egy-egy példánya a megyében, mára azonban már Baranya lett az egykor veszélyeztetett faj délről északra tartó folyamatos terjeszkedésének egyik centruma. (folytatás)

bama.hu, I. 23.

 

Jó kondícióban van vad
Miközben a vadállománynak kedvezett az eddigi enyhe tél, a vadgazdálkodók esetében felemás a helyzet, kevesebbe került a vad etetése, mint egy hidegebb-havasabb időszakban, de a melegebb idő miatt kevesebb vadat ejtettek el, ami csökkenti a társaságok bevételeit. (folytatás)

hvg.hu, I. 23.

Megyei vadászmúzeumot szeretnének Borsodban
Az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezete kezdeményezésére találkoztak a megyénkben működő kamarák vezetői a kazincbarcikai Ambrózia Étteremben. Az elmúlt négy évben 29 vadásznapot rendeztek megyénkben. A 31 éve alakult Miskolci Vadászklub tevékenységét is segíti a kamara. A terveikről szólva megemlítette Kriston Nándor, hogy szeretnének egy megyei vadászmúzeumot létrehozni Miskolcon, hogy az értékes trófeák ne bicskanyélként végezzék. (folytatás)

boon.hu, I. 22.

 

Egyeztetés a rendőrséggel
Az erdőterületek biztonságát szolgáló projekt kidolgozása érdekében tartottak megbeszélést a múlt héten a Veszprém megyei erdészetek, az egyéb érintett hatóságok képviselői, valamint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői. (folytatás)

vadaszativedegylet.hu, I. 22.

Természetszeretet kell a vadászathoz
Ahogy az igazán sportszerű vadászok mondani szokták, a természet szeretete sokkal fontosabb számukra, mint maga a vad elejtése. Ez utóbbi már csak hab a tortán. Fokozottan igaz ez Bolyhos Lászlóra. Az újszilvási vállalkozó évtizedek óta vadászik, s bizony gyakorta előfordul vele, hogy olyannyira belefeledkezik környezete csodálatába, hogy lemarad a kedvező pillanatról. Ám a falakon függő, párját ritkító trófeák sora bizonyítja, hogy azért az évek során jó néhányszor mellészegődött a vadászszerencse. (folytatás)

szoljon.hu, I. 22.

 

Vadászok adománya a kórháznak
800 ezer forinttal támogatták a Fejér megyei vadászok a Szent György kórház gyermekosztályát. Az adománynak köszönhetően az intézmény két infúziópumpát tudott vásárolni, a fennmaradó összeget pedig szeretnék kipótolni, hogy egy új ultrahangkészüléket vásárolhassanak. (folytatás)

tudositok.hu, I. 22.

A nagyvadállomány csökkentése indul Szolnok megyében is
A Vdékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett nagyvadapasztási program útmutatása alapján, az elkövetkezendő három és fél évben a tizenöt évvel ezelőtti nagyvadlétszámok visszaállítása hárul fő feladatként a megyei vadgazdálkodókra a vadászati hatóság koordinációja révén. (folytatás)

kormanyhivatal.hu, I. 21.

 

VAJDASÁG: Mérgezik a gazdák az egereket
Az idei enyhe és száraz tél kedvezett a rágcsálók szaporodásának, így sokfelé már megkezdték az egerek mérgezését. Mindez nem lenne gond, ha a máskülönben is jelentősen megcsappant vadállományt nem veszélyeztetné a még előttünk levő „hagyományos” tavaszi mérgezési hullám. (folytatás)

magyarszo.com, I. 21.

Hidvégi Béla legújabb könyve
Ahogy azt a külhoni vadászat szerelmesei és Hidvégi Béla világvadász tisztelői már megszokhatták, a nemzetközi szinten legismertebb magyar vadász ezúttal is valami újdonsággal készül a februári FeHoVa kiállításra. Ott fogja ugyanis bemutatni legújabb könyvét, amely a „Hegyen innen, hegyen túl” címet viseli. Prihoda Judit festőművész által illusztrált kötet nem csupán a vadászoknak, hanem minden természetszerető olvasónak tartogat érdekességeket. (folytatás)

fhmag.hu, I. 20.

 

Felfüggesztett börtönt kapott az orvvadász
RÖSZKE | Vadászterületen, vadászatra való jogosultság nélkül, tilalmi idő alatt elkövetett orvvadászat és lopás vádjával állította bíróság elé a Szegedi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban azt a röszkei férfit, aki tavaly december 17-én a falu külterületén a tanyájához tartozó földterületen lelőtt egy három éves őzbakot. (folytatás)

delmagyar.hu, I. 20.

Homolya Károly a bőgési technikákról
Ebben a rövid filmben Homolya Károly a hangképzésbe, a hangutánzó eszközök használatába, a mély hangok elérésének technikájába vezeti be Nézőinket. A következő rövid filmekben pedig bemutatja majd szarvasbőgő tudását. (folytatás)

youtube.com, I. 20.

 

Vadász találta meg a pizsamás kisfiút
Vasárnap este tíz óra körül egy vadász egy 10 év körüli mezítlábas, pizsamás kisfiúra figyelt fel Bázakerettyén, a Majori úton. A férfi a rendőröknek azt mondta, hogy a gyermek zavartan viselkedett, elfutott előle. (folytatás)

index.hu, I. 20.

 

Elégedett dán vadász Gyulajon
Már régóta szerettem volna egy jó dámbikát lőni. Rövid kutatás, utánajárás után választásom Magyarországra esett. Háromnapos vadászatot vettem meg, október 15-i elutazással. Egy állami területre, a Gyulaji erdőgazdasághoz mentünk 2012-ben és 2013-ban is jártam már a négy nagy vadászterületük közül az egyiken őzbakra vadászni, így tudtam, hogy mire számíthatok. Egy nagyszerűen megszervezett és lebonyolított vadászatra!. (folytatás)

gyulajzrt.hu, I. 20.

Interjú Hidvégi Bélával
Aki ötévesen, a nála nagyobb hóban nem kíséri szívvel-lélekkel édesapját vadászatra, abból soha életében nem lesz igazi nimród. A vadászszenvedély ugyanis együtt születik az emberrel, s egészen élete végéig tart – vallja Hidvégi Béla. Az évtizedek során számtalan rangos elismerést kiérdemlő, világszerte ismert és elismert hegyi vadász tapasztalatból beszél. Vadászni csak úgy szabad, ha az ember bármi áron – akár az életveszélyt is vállalva – megküzd a trófeáért. (folytatás)

zaol.hu, I. 18.

Társas vadászat a Zemplénben
Két alkalommal szervezett társas vadászatot az állami tulajdonú Északerdő Zrt. Hegyközi Igazgatósága. Több mint 50 vendégvadász vett részt a két eseményen. Ezeken igen gazdag volt a teríték, közel száz nagyvadat ejtettek, bizonyítva a pálházaiak eredményes vadgazdálkodását. Ezek a vadászatok jelentős árbevételt is jelentenek az állami cégnek. (folytatás)

zemplentv.hu, I. 18.

Vadásznapok Kecskeméten
Szabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály főosztályvezető-helyettese nyitotta meg pénteken (január 17-én) a rendezvénysorozatot, melyen „Vadvilág a képzőművészetben” címmel tárlat is látható. Boros Andrea, Ambrus Lajos és Szarvas Pongrác képzőművészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítások január 17-től 26-ig, naponta 9–18 óráig látogathatók. (folytatás)

kecskemeti-hirhatar.hu, I. 18.

KÁRPÁTALJA: Véget ért a vadászszezon
Az enyhe időjárás miatt a vad sem szenved hiányt. A város környéki vadetetőket mégis rendszeresen töltik. Az enyhe tél eddig kedvező a vadásztársaságok számára, ám nehéz megjósolni mit hoz a jövő. Egy a tavalyihoz hasonló hideg, nedves tavasz például még jelentős károkat okozhat. (folytatás)

Kárpáti Igaz Szó, I. 17.

 

Az apróvad helyzete Heves megyében
Apróvad-gazdálkodás, avagy lenni vagy nem lenni? Magánvélemény a vadásztársaságok működéséről. – Nem célom mások megítélése. Cikkemet a Heves megyében kialakult vadgazdálkodás, illetve ennek hiánya hívta életre. 2013. december 17-én a Heves megyei Kamara gyűlést hívott össze. Témája az apróvad (fácán, vadnyúl) állományának helyzete megyénkben. (folytatás)

hevesi-vadasz.hu, I. 17.

Két utánkeresés egy napon
A Diósjenői kerületben egy vendég vaddisznó kocát sebzett, meg kell keresni. Reggel össze is pakoltam és elindultam Basával. Mikor átértem a hegyeken, ahol nincsen térerő, a mobilom jelezte, hogy hívásom volt. Az erdészetvezető keresett. Amikor visszahívtam elmondta, hogy a tegnapi terelésen valószínűleg lett egy sebzett szarvas, meg kellene majd nézni. Természetesen elvállaltam, de mondtam, hogy Diósjenő az első, hiszen ők szóltak hamarabb. (folytatás)

utankeresok.hu, I. 17.

Töltve az etetők
Az enyhe időjárás miatt a vad sem szenved hiányt. A város környéki vadetetőket mégis rendszeresen töltik. Az enyhe tél eddig kedvező a vadásztársaságok számára, ám nehéz megjósolni mit hoz a jövő. Egy a tavalyihoz hasonló hideg, nedves tavasz például még jelentős károkat okozhat. (folytatás)

szolnoktv.hu, I. 17.

 

Az OMVK álláspontja a kutyakilövésekkel kapcsolatban
Évente több ezer – a felelőtlen állattartás miatt a vadon élő állatokra valós veszélyt jelentő – kutya és macska indokolt lelövése mellett sajnálatosan akadnak olyan esetek, amelyeknél kiderül, hogy az eb mégsem gazdátlan. Az indokolatlanul és felelőtlenségből elkövetett esetek megelőzésére és a problémák kezelésére tárgyalást folytatunk az Országos Állatvédőrség Alapítvány vezetőivel, a VM, a NÉBIH és más állatvédő szervezetekkel. (folytatás)

omvk.hu, I. 17.

Svájci vadászok jártak Somogyban
A Zselicbe érkezik a legtöbb külföldi vadász az országban. Somogy erdeiben ugyanis rendkívül sok vad él. Az állomány felét, mintegy 18 ezer példányt, ezekben a hónapokban lövik ki. Tizenkét svájci vadász utazott ide csak azért, hogy itt vadászhasson. Nézze meg videónkat is a helyszínről. (folytatás)

kapos.hu, I. 17.

 

Emberevő tigrisre vadásznak Indiában
Hét emberrel végzett az elmúlt két hétben egy természetes élőhelyéről elkóborolt és zsákmányra vadászó tigris Észak-Indiában: az érintett területeken élő több ezer falulakó otthonaiba zárkózva várja, hogy a vadászok végezzenek az állattal – közölték a helyi hatóságok. (folytatás)

inforadio.hu, I. 16.

Szarvassal ütközött a Suzuki
Szarvassal ütközött egy hegyfalui nő Zsédeny és Rábapaty között csütörtök reggel. Az ütközést követően egy eddig ismeretlen rendszámú, fehér színű gépkocsi hátulról belerohant a Suzukiba, majd a sofőr segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. (folytatás)

vaol.hu, I. 16.

Keszthelyen járt a fősolymász
A 4000 éves múltra visszatekintő solymászat ma is élő és a maga tökéletességében szinte változatlan formában működő vadászati forma. A ragadozó madarak tartása, idomítása, vagy akár tenyésztése nagy elhivatottságot kíván. Lóki György fősolymász az ország számos pontján mutatja be ezt a hivatást. Keszthelyen, a Világjáró Klub vendége a sok érdekesség mellett testközelből ismerkedhettek meg egy ragadozó madárral is. (folytatás)

tvkeszthely.hu, I. 15.

 

Fogyóban az oroszlánok élőhelye
Összesen 250 felnőtt oroszlán van már csak egész Nyugat-Afrikában. A populáció megmaradását elsősorban élőhelyének fogyatkozása veszélyezteteti: az oroszlánok vadászterületét egyre nagyobb arányban sajátítja ki és használja termőföldként az ember, amely ráadásul a ragadozó táplálékául szolgáló vadakat is elorozza az állat elől. A földművesek gyakran meg is ölik az oroszlánokat, mert féltik tőlük jószágaikat. (folytatás)

ma.hu, I. 14.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye a lelőtt kutya ügyében
A Pilisi Parkerdő Zrt. a Frank-hegyen történt 2014. január 7-i esettel kapcsolatban a kutya gazdáitól megkapott, vért ábrázoló fénykép alapján ismételt vizsgálatot folytatott, amelynek eredményeként a vadásszal kötött vadászati szerződést a jogkövetkezményekre való tekintet nélkül azonnali hatállyal felmondta. (folytatás)

parkerdo.hu, I. 14.

Sebzett bika utánkeresése
Micsoda szerencsétlen nap ez a mai. Hetek óta nem történt semmi és most itt van ez a bika. Ma reggel sebezték, szinte oda látok az iroda ablakából. Ott ni, ott nem is messze a hegyoldalon. Szükség lenne ránk, de főként Somára, mert nyoma veszett. A lövésre előre bukott, de aztán felugrott és elfutott, nem tudták a nyomát követni. Most kaptam a telefonhívást pár perce, hogy menjünk, segítsünk, ha tudunk, másként elveszik a beteg vad. (folytatás)

utankeresok.hu, I. 12.

Vadászok, de egyben képzőművészek is
Kőhalmy Tamás, Iván István, Kovács Tibor alkotásaiból látható tárlat a Herman Ottó Szakképző Iskolában. Többek között grafikai munkák, festmények örökítik meg a természet egy-egy pillanatát, benne rókákkal, vaddisznókkal, szarvasokkal, különböző madarakkal. A 20 képből álló kiállítás február közepéig látható az iskolában. (folytatás)

hermanszombathely.hu, I. 11.

Mindent letarolnak a hódok
Ketyeg az ökológiai bomba a hazai vízfolyások mentén. Méghozzá egy olyan, amelyet ismét az ember élesített be a természet egyensúlyának megbontásával. Ezúttal azonban természetvédelmi célzattal történt a beavatkozás. (folytatás)

kaeg.hu, I. 11.

Fehér sakál esett Lakócsán
Különleges vad került a helyi vadásztársaság egyik tagjának puskája elé. A fehér bundájú, albínó aranysakál egy mezőn portyázott, amikor a lesben ülve Varsányi Erik észrevette. A ragadozó Somogy megyében túlszaporodott, és ezért veszélyezteti a vadállományt, így egész évben vadászható. Ráadásul a nem mindennapi színű bundája miatt igazi különlegességnek számít a trófeája. (folytatás)

blikk.hu, I. 10.

 

Etetik már az erdők lakóit
A vadászható állatok számára kedvező az eddigi enyhe tél, még a növényzet nem fagyott el, így táplálék is akad a természetben. Szenek Zoltántól, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati-Halászati Osztályának vezetőjétől megtudtuk, a vadászatra jogosultak egyelőre megelőző jelleggel kezdték meg a vadak etetését. (folytatás)

baon.hu, I. 9.

Folyamatosan gazdagodik a Vadászati Múzeum
A folyamatosan bővülő állandó kiállítások és a színvonalas időszaki tárlatok mellett a szakmai programok révén közkedvelt látogatóhely lett a Vadászati Múzeum. A kiállítóhelyre rendszeresen érkeznek az alapító, Hidvégi Béla által terítékre hozott ritkaságok. A vezetés számára fontos, hogy a Festeticsek és Keszthely nevéhez méltó tartalommal töltsék meg a 2008-ban alapított múzeumot. (folytatás)

tvkeszthely.hu, I. 8.

Kritikus állapotban van az apróvad Somogyban
Somogyban – ahogy az ország legtöbb vadászterületén – kritikus állapotban van az apróvadállomány. A mezei nyúl létszáma drasztikusan lecsökkent, egy év alatt mindössze 250 darabot hoztak terítékre a somogyi vadászok. Hasonlóan alakul a fácánállomány is. Szakemberek szerint, ha továbbra is hanyagul gazdálkodnak a vadászatra jogosultak az apróvaddal, unokáink csak fényképről ismerhetik majd a fácánt. (folytatás)

somogytv.hu, I. 8.

 

VAJDASÁG: Nó csekáre, pucáre!
Értetlenkedve nézik, ugye, hogy ez meg mit jelent?! Agyamra ment netán a vadászat, vagy talán eszperantóul próbálok írni? Nem, kedves olvasók, csak szó szerint idéztem azt az úriembert, aki nemrég kísérőként járt nálunk (…ne várakozzál, hanem lőjél!). (folytatás)

hetnap.rs, I. 8.

Vadveszély az autópályán
Több helyen lyukas, benőtte a gaz, és a szarvasok könnyedén átugorják – panaszkodnak az M7-es sztráda melletti kerítésre a vadászok Letenye környékén. (folytatás)

rtlklub.hu, I. 8.

 

Az ideális .45/70
Sok éve használom .45/70 Government űrméretű fegyvereimet mind sportlövészetre, mind vadászatra, immáron saját töltésű lőszerekkel. Bár a modern gyártású .45/70-eseket már füstnélküli lőporokra tervezték, én mégis szeretem füstös lőporral tölteni e lőszereket, hiszen nincs annál szebb, mikor a lövést fehér füstfelhő követi. (folytatás)

kapszli.hu, I. 7.

TRÓFEA TV
Vadkár létezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de nem elviselhetetlen mértékben. A vadászok együttműködnek a gazdákkal, emellet a károk enyhítésére rendszeresen szerveznek vadkárelhárító vadászatokat. • Nagy ködben folyt apróvadvadászat Nyírkarádban. Fácánból kevés esett, mezei nyúlból viszont mindenkinek megvolt a kompetenciája. (folytatás)

kolcseytv.hu, I. 7.

 

Vadgazdálkodás: közösen a természetvédőkkel
A hazai vadgazdálkodás terén eddig bekövetkezett változások azért is fontosak, mert a civil lakosság ennek tükrében ítéli meg a vadászatot és magukat a vadászokat is – véli Szabó Ferenc. A Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti, halászati és vadászati főosztályának főosztályvezető-helyettese a múlt év végén megalakult Országos Vadgazdálkodási Tanáccsal kapcsolatban kiemelte: létrehozása azt példázza, hogy az ágazat kellőképpen a helyére került, és az elkövetkezendő időszakban komoly feladatokat kell majd megoldani. (folytatás)

mno.hu, I. 5.

Vadorzók pusztítottak: őz- és nyúlbőröket találtak a csatornában
Társas vadászatot tartott szombaton az Alpári Tisza Vadász Társaság. Az egyik hajtás alkalmával vették észre, hogy az egy volt csatornában őz- és nyúlbőrök hevernek. Alaposabban megvizsgálták a lenyúzott állatok bőrét és megállapították, hogy öt őz és öt nyúl esett a vadorzók áldozatául. (folytatás)

baon.hu, I. 5.

 

FELVIDÉK: Farkasvér
Ennek a kiruccanásunknak kellemetlen utóhatása lett. Katica tudatja velem, hogy barátom a kórházi ágyat nyomja. Nagyon bántott a dolog, mert a tüdőgyulladásához én is biztosítottam a megfelelő feltételeket. Bánkódtam, bár visszacsinálhatnék mindent. De a kilőtt puskagolyót sem lehet visszatessékelni a csőbe, az ember akarata is elenyésző a Természet íratlan szabályaival szemben. (folytatás)

forestpress.hu, I. 3.

Vas megyei helyzetkép
A február végén záródó vadászati évben összesen 6500 tonna takarmányt szánnak a vadászatra jogosult szervezetek Vas megyében a vadak etetésére. A jó idő miatt szénát egyáltalán nem kell most az erdőkbe vinni. A tavalyi vadászati évben Vas megyében az 54 vadászatra jogosult szervezet közel 20 ezer szarvast, őzet és vaddisznót ejtett el. (folytatás)

tvszombathely.hu, I. 3.

 

Vadászati emlékhely Karapancsán
Sorozatunk utolsó állomása a Frigyes főherceg kastélyaként is emlegetett karapancsai kiskastély. Az épület felújítását 2003-ban kezdték meg, 2005-től pedig vadászattörténeti emlékhelyül szolgál. A kiállításon erdészet- és helytörténettel, a nagyvadvadászati kultúrával, valamint annak történelmi hagyományaival ismerkedhetünk meg. (folytatás)

mno.hu, I. 1.

 

A vadászok is jótékonykodtak Karácsonykor
Karácsony előtt ételt osztottak a vadászok is. Tavaly óta hagyománnyá vált, hogy Csongrád megye puskaforgatói ebben az időszakban egy tál meleg vadétellel vendégelik meg a rászorultakat. A kezdeményezés szerencsére nem egyedülálló egyedülálló. (folytatás)

vtvszeged.hu, I. 1.

 

Dr. Semjén Zsolt újévi köszöntője
Fogadják Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének a magyar vadászokhoz szóló újévi köszöntőjét. (folytatás)

nimrod.hu, I. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net