Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


Vadriasztó sípok autósoknak
Az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság összefogott a balesetmentes közlekedés elősegítése érdekében. Közös akciójukkal arra hívják fel a járművezetők figyelmét, hogy vannak bizonyos eszközök, amelyek használatával nagyobb valószínűséggel megelőzhetők a vadbalesetek.
(folytatás)

alon.hu, X. 17.

Aki a hírlevélre
FELIRATKOZIK,
az megkapja a legkedvezőbb ajánlatokat!

Mr.Sale  

 

Medveveszély!
Nem a sportvadászok dolga a tyúkketrecek közt medvékre vadászni. Ezek már „mezei-házi kényszermedvék”, és ez nekik sem jó – érvel a tanácselnök, aki szerint a túlszaporulat tény, bár erről egyelőre nincs megbízható statisztika. A medveprobléma kezelésére állami beavatkozást tart szükségesnek Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Szerinte a megye medvepopulációja túlméretezett a természetes élőhelyekhez képest, az emberek életét veszélyeztetik a lakott területekre élelemért lejáró medvék.
(folytatás)
transindex.ro, X. 17.

In memoriam Máthé András
Sajnos a közelmúltban a Teremtő magához rendelte régi barátomat, Máthé Andrást, aki székelyföldi igaz magyar létére szinte magyarországi vadász is volt. Sok éves vadászbarátság kötött össze bennünket. Ő volt a mi hargitai „összekötőnk és szóvivőnk”. Nehéz lesz pótolni, feledni pedig sohasem tudjuk.
(folytatás)
Dorogi Géza, X. 16.

 

Jó szezont zártak Somogyban
Kiemelkedően jó vadászati szezont zárt a SEFAG Zrt.. A trófeák 70%-a ugyanis érmes minősítést kapott. Ráadásul a szántódi területen lőtték ki a megye második legnagyobb bikáját. Az erdészet területén elejtett legnagyobb gímbika közül a legnagyobb trófeája 13,3 kilogrammot nyom. Csupán 30 dekagrammal könnyebb, mint a Kaszón elejtett bikáé. Az elmúlt tíz év legjobb szezonját zárta a szántódi vadásztársaság. 38 gímbikát lőttek ki ennek harmada aranyérmes lett.
(folytatás)
kapos.hu, X. 16.

A nagy vadászra emlékeztek
Vadásztársaságunk, a Békési Kittenberger Kálmán VT életében több évtizedes hagyomány, hogy a névadó nagy vadász születésének évfordulóján ünnepi közgyűlést tartunk, ahol az ünnepi beszédet a társaság felkészült tagjai tartják. Koszorút helyezünk el Kittenberger Kálmán szobránál a vadászház előtt, majd ebéddel és baráti beszélgetéssel folytatjuk a napot.
(folytatás)
Marsi Ferenc, X. 16.

 

Több fácánt nevelnek, mint amennyit lőnek
PITVAROS | 6000 fácánt nevelnek föl és engednek szabadon most Pitvaroson. A négy évvel ezelőtti jég agyonverte az apróvadállomány zömét és lecsupaszított 16 hektár fiatal erdőt. A helyi vadásztársaság összefogással, önerőből pótolja a veszteséget.
(folytatás)
delmagyar.hu, X. 16.

Trófeamustra a KAEG Zrt.-nél
Az időjárás kegyeibe fogadta 2014. október 11-én a Jánossomorjai Erdészet Lóvári vadászházához érkező vendégeket és házigazdákat, ahol ötödik alkalommal rendezték meg a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. immáron hagyományosnak mondható trófeamustráját, amihez első alkalommal csatlakozott a Lajta-Hanság Zrt. és a Felső-szigetközi Vadászszövetség.
(folytatás)

forestpress.hu, X. 15.

 

ERDÉLY: Kilőtték az emberekre támadó medvét
A Szilos Vadásztársulat egyik tagja lőtte ki hétfőn azt a medvét, amely több mint egy hete két férfit sebzett meg az alcsíki határban. Mint Hadnagy Lehel, a vadásztársulat igazgatója elmondta, egy hétig minden este figyelték a Csíkszentgyörgy és Mindszent közötti területen a vadat, amíg sikerült a támadás szemtanúinak beszámolói alapján azonosítani.
(folytatás)

szekelyhon.ro, X. 14.

Trófeaszemle az Egererdő Zrt.-nél
Az EGERERDŐ Zrt. idén harmadik alkalommal tartotta meg trófeaszemléjét Gyöngyössolymoson, a Nagyhalmaj tisztáson október 10-én. Az elmúlt évek legeredményesebb gímszarvas bőgési időszakának tekinthető az idei.
A rendezvényt vadászkürtösök nyitották meg, majd Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője köszöntötte a megjelenteket. Tőle dr. Jung László vezérigazgató vette át a szót, végül ifj. Nagy Károly vadászati előadó ismertette a gímszarvasbőgés eredményeit. (folytatás)

erdo-mezo.hu, X. 14.

 

Zemplénben is megjelent a farkas
Állandósulni látszik a farkas jelenléte az Északerdő Zrt. kezelésében lévő zempléni állami erdőkben. A vállalat munkatársai az elmúlt időszakban többször észlelték, hogy farkas él a belső-zempléni területeken. Telkibánya, Gönc és Háromhuta térségében néhány alkalommal látták is a nagyragadozót, ráadásul többször találták meg frissen hátrahagyott lábnyomait, valamint egy-egy zsákmányának maradványait.
(folytatás)

dhkm.hu, X. 14.

Rendkívüli trófeájú dámbika
A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a gyulaji vadászterületen 2014. október 13-án, hétfő délután egy kiemelkedő, ranglistaesélyes dámbika került terítékre. A bika öreg, minimum tíz éves. Mérése és bírálata még folyamatban van, a tény eredményekről a későbbiekben részletes tájékoztatást kapunk, amely a Nimród Vadászújságban fog megjelenni. (folytatás)

nimrod.hu, X. 14.

 

Zala megyei mérleg
Zala megyében a szarvasbőgés idején 616 gímszarvasbikát bíráltak el a hatósági trófeabírálaton. A kilőtt gímszarvasok csaknem 60%-a érmes helyezést ért el, hét példány trófeasúlya pedig meghaladta a 12 kilogrammot – tájékoztatta a megyei kormányhivatal osztályvezetője 2014. október 14-én az MTI-t. Lázár Attila elmondta: a legnagyobb, 13,56 kilogramm trófeasúlyú aranyérmes (239,73 pont) gímszarvasbikát magyar bérvadász ejtette el Babosdöbréte határában, a Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság területén. (folytatás)

dhkm.hu, X. 14.

 

ERDÉLY: Vészhelyzet van medveügyben
Levélben kéri Hargita megye prefektusától a sürgősségi esetek bizottságának összehívását Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az utóbbi években megszaporodott medvetámadások és medvék által okozott károk ügyében. Erről tartott sajtótájékoztatót hétfőn reggel a csíkszeredai megyeházán, a prefektusi hivatal folyosóján.
(folytatás)

maszol.ro, X. 13.

Ezüstérmes kan Fejér megyéből
Nem mindennapi vadászélménnyel ajándékozott meg Diana szeptember 14-én hajnali fél kettőkor. A Kálozi Földtulajdonosok Közössége területén az Ezüst-tanya területrészen vadkárelhárítás közben vétette el a lépést a képeken látható, nem mindennapi agyarakat viselő kan (első elejtett kanom).
(folytatás)

Farkas Viktor, X. 13.

 

Adakoztak a vadászok
Már otthon lábadozik, de dolgozni továbbra sem tud Szabó Ferenc vadőr, akit augusztusban egy lövés után kiszakadó fémdarab fejen talált Bélmegyeren. A balesetet követően a vadásztársak gyűjtést indítottak a fejsérülést szenvedett vadőr, felesége és három gyermekük részére. A felhíváshoz sokan csatlakoztak.
(folytatás)

borsonline.hu, X. 13.

 

Íjjal lőtt medvét a vadászhölgy
Fekete medvét csalt be vadsíró síppal közvetlen közelre az íjas vadászhölgy. A videó bemutatja a vadászat legizgalmasabb pillanatait.
(folytatás)

Vadászok Baráti Közössége, X. 13.

Trófeaszemle Szentpéterföldén
A hagyományoknak megfelelően tizenharmadik alkalommal mutatta be a Zalaerdő Zrt. az idén szeptemberben terítékre került a gímszarvas trófeákat a szentpéterföldei Könyökös réten. A gyönyörű, műemlék jellegű vadászház előtti tó partján igazi szép őszi napsütés fogadta a vendégeket. A természet kárpótolta az idén a látogatókat, mert tavaly rossz, esős idő volt a rendezvényen.
(folytatás)

forestpress.hu, X. 12.

 

SZÉKELYFÖLD: Medvét fogott hurokkal
Csapdába került egy Zabola környékén garázdálkodó medve. Kedden, míg a vadászok Kovászna közeléből űzték a vadakat, egy zabolai gazda által vetett hurokba szorult a gyümölcsre éhes mackó. A meglepődött gazda az alpolgármestert értesítette először a „zsákmányról”, Demes Botond riasztotta a hatóságokat.
(folytatás)

3szek.ro, X. 10.

Páratlan 28-as
Kivételes szépségű és ágszámú agancsot hordozó szarvasbika esett augusztus vége felé (külön engedéllyel) a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének sarvalyi vadászterületén. A már tehenek mellett álló páratlan 28-as bikát belföldi vendégvadász ejtette el, hajnali cserkelés során. A trófea súlya 13,53 kg, 241,45 IP-vel a Bakonyerdő Zrt. eddigi legerősebb szarvasbikája.
(folytatás)

nimrod.hu, X. 10.

Olajbányász trófeamustra
Október 4-én a délelőtti órákban tartotta meg hagyományos trófeaszemléjét a nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság barlahidai vadászházának parkjában. A rendezvényen a társaság tagjain túl megjelentek a bőgés során bikát elejtő külföldi vadászvendégek, a partner vadászatszervező irodák képviselői, valamint a szomszédos vadásztársaságok vezetői is.
(folytatás)

Rosta László, X. 9.

 

VADÁSZHÍRADÓ: Internetes trófeaszemle
Nagyon sok kiváló vagy egyszerűen csak érdekes gímszarvastrófeát láthattunk az elmúlt hónap során a különböző vadászati honlapokon, ezekből készítettünk egy rövid összeállítást mintegy visszatekintésként az elmúlt bőgési szezonra.
(folytatás)

X. 8.

Emlékműavatás és trófeaszemle Ajkán
Kegyeletes eseményre gyülekeztek az ajkai Fekete István Vadásztársaság tagjai, a meghívott vendégek és érdeklődők 2014. október 4-én délelőtt a társaság tósokberéndi vadászházánál
. Az Intéző Bizottság kezdeményezésére a vadászközösség korábban úgy határozott, hogy emlékmű állításával adózik elhunyt vadásztársai emlékének, melynek avatását a hagyományos őszi trófeaszemlével köti össze. (folytatás)

nimrod.hu, X. 7.

 

ERDÉLY: Elzavarták a medvéket
Tegnap a Katrosa Vadászegyesület tagjai, közösen az önkormányzat néhány alkalmazottjával és a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakembereivel nagyszabású medvehajtást tartottak a fürdővároshoz közeli erdőkben. Kedden reggel kilenc órakor húsz vadász indult puskákkal és kutyákkal medvét űzni. A művelet három helyszínen zajlott, délben egy bocsos anyamedvével, majd később egy másik, jól megtermett példánnyal találkoztak. Egyik állatot sem bántották, mindössze levegőbe leadott lövésekkel riasztották minél távolabb őket.
(folytatás)

hirmondo.ro, X. 8.

 

A Bakonyerdő Zrt. trófeaszemléje
A Bakonyerdő Zrt. vadászterületen korán, augusztus végén, szeptember elején kezdődött meg a szarvasbőgés.
A Balatonfüredi Erdészetnél már szeptember elején közösen örülhettek a vendégvadászok és az erdészet szakemberei a terítékre került bikáknak. A genetikai sajátosságok mellett az idei év időjárása is kedvezett az agancsnövekedésnek. (folytatás)

youtube.com, X. 7.

VII. Gerjementi Vadásznap
A Gerje-patak mentén vadászó vadásztársaságok már 7 éve működnek együtt és tartják meg minden évben vadásznapjukat, 2013-tól már mint Gerjementi Vadásztársaságok és Vadászok Egyesülete néven. A hét alapító tag után most már a bővítésen gondolkodnak, mivel több vadásztársaság is jelezte csatlakozási szándékát.
(folytatás)

cegledipanorama.hu, X. 7.

 

SZÉKELYFÖLD: Székelyföldi vadásztalálkozó
Negyedik alkalommal találkoztak a székelyföldi vadászok. A vándorrendezvényt idén Árkoson, a Szentkereszty kastély kertjében tartották több mint ezer vadász részvételével. Trófeakiállítás, szarvasbőgőverseny, divatbemutató és az elengedhetetlen főzőverseny várta az érdeklődőket. A megnyitóünnepségen több kitüntetést is átadtak, Sárkány Árpád, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás megálmodója a Magyar Természeti Vadászati Örökségért Érdemkeresztet vehette át.
(folytatás)

erdelytv.ro, X. 7.

V. Vadász–Rendőr Találkozó
A jól bevált recepten nem szabad változtatni. Legalábbis az alapok tekintetében. A köret lehet más, lehet újabb, attól a végeredmény még ugyanaz marad. Idén ünnepelte ötödik születésnapját az Ózdi Rendőrkapitányság és az illetékességi területén gazdálkodó vadászatra jogosultak által életre hívott vadász-rendőr találkozó.
(folytatás)

borsodivadasz.hu, X. 7.

 

VADÁSZHÍRADÓ: VII. Gödöllői Vadásznap
Hetedik alkalommal rendezték meg Gödöllőn, a Grassalkovich-kastélyban a hagyományos vadászati módok napját. A rendezvényen megjelent dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, beszédet mondott Ambrózy Árpád, a Magyar Vadászíjász Egyesület elnöke, és felavatták vitéz Nemeskéri-Kiss Géza emléktábláját.
(folytatás)

X. 6.

 

Kilőhetők a problémás medvék
Első alkalommal hagyott jóvá extra, a vadászati idényen kívül is felhasználható medvekilövési keretet a környezetvédelmi minisztérium, a problémás esetek megoldására. Hargita megyében idén negyven százalékkal több a medvék által okozott kár, mint tavaly. Közben portálunkhoz is egyre gyakrabban érkeznek jelentések a különböző „medvés találkozásokról”, legutóbb egy idős székelyudvarhelyi férfi mesélte el félelmetes történetét.
(folytatás)

szekelyhon.ro, X. 6.

Gímtrófeabemutató családoknak és gyermekeknek is
A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a tavalyi mellett, az idei tapasztalata is azt mutatja, hogy bizony lehet. Főleg igaz ez, ha egy vadászünnepet - mint amilyen az idei, bőgésben elejtett gímbikák trófeaszemléje volt – egy másik ünnep, egy új játszótér felavatása előzi meg! A helyszín mindkét egymásba olvadó esemény esetében a Tamásiban található Miklósvári Parkerdő volt. A teljes egészében újra épített parkerdei játszótér megnyitója már önmagában is számtalan családot és apróságot a helyszínre vonzott.
(folytatás)

forestpress.hu, X. 6.

 

Hová indult hangtompítós puskával?
A hetvenéves K. Ferencet október 3-án délután igazoltatták a rendőrök Tokodaltárón, és a csomagtartóból egy engedély nélkül tartott, távcsővel és hangtompítóval ellátott vadászpuskát, egy 9,5 centiméteres pengéjű kést és egy machetét találtak. Ezután a kesztölci otthonában is körülnéztek, ahol még három engedély nélküli fegyver és 268 darab töltény is előkerült.
(folytatás)

index.hu, X. 5.

Séta az erdőben dámbarcogással
Az Erdők Hete kapcsán számos programmal készültek a Zalaerdő Zrt. erdészetei. A legkisebbek bepillantást nyerhettek az erdész, vadász szakmába, a bánokszentgyörgyi erdészet pedig dámbarcogásra várta a gyerekeket. A tapasztalatok szerint még a falun élő gyerekeknek is tudnak újat mondani. (folytatás)

zaol.hu, X. 3.

 

Rekord jó szezon Somogyban
A kamara szerint az elmúlt évtized legjobb vadászati idényét zárta Somogy. Nemrég újabb kapitális gímbikát ejtettek el, ezúttal Kaszó környékén.
Az elmúlt tíz évben nem fordult elő az, hogy egy hónap alatt 12 kg feletti trófeából hat került terítékre. Az idei csapadékos évben azonban nagyon sok táplálékot találtak a vadak, ez kedvezett az agancsok növekedésének. (folytatás)

kapos.hu, X. 3.

Interjú dr. Jámbor Lászlóval, az OMVK elnökével
Dr. Jámbor Lászlóval a hivatásos vadászok országos versenyén találkoztunk. Azt kérdeztük, hogy melyek voltak azok a fontos témák, amelyekkel kiemelten foglalkozott a kamara vezetése.
(folytatás)

fhmag.hu, X. 2.

 

Vádemelés
Vádat emelt az ügyészség egy apaji vadászaton, 2012 őszén történt vadászbaleset kapcsán foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A vádlott egy rókát akart lelőni, az állat helyett azonban kollégáját találta el, róka helyett homlokon lőtte az apaji vadászt.
(folytatás)

hir24.hu, X. 2.

Erdőgazdaságok lövészversenye
A 2014-es erdőgazdaságok közötti lövészverseny-sorozat záró fordulóját a Mecsekerdő Zrt. rendezte meg augusztus 28-án, Dabason. Nemcsak az európai szintű pálya, hanem a kellemes nyári időjárás is kedvezett az izgalmasnak ígérkező versenynek. Az országból tíz állami erdőgazdaság képviseltette magát az eseményen, ahol egyénileg és csapatként is értékelték a versenyzők teljesítményét.
(folytatás)

forestpress.hu, X. 2.

 

Késsel a medve ellen
A fekete medve azután támadt egy vadászó társaságra, hogy megpróbálták elejteni, de az állatot eltaláló nyílvessző nem ölte meg, és elmenekült. A vadászok a sebesült medve után eredtek, hogy megszabadítsák szenvedésétől, és a vérnyomokat követve sikerült is megtalálniuk a földön fekvő medvét. Azt hitték, hogy kimúlt, az állat azonban ekkor váratlanul rátámadt az egyik vadászra.
(folytatás)

ameriport.hu, X. 1.

Országos Ifjúsági Vadászvetélkedő
A hétvégén Szombathely-Oladon zsinórban hetedszer nyerte meg az országos ifjúsági vadászvetélkedőt a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola csapata. És még egy különlegesség: őket erősítette a mezőny egyetlen hölgytagja, Békési Evelin. A huszonegy diák egyénileg versenyzett, és csak a végén összesítették az intézmények eredményét. A hét iskola háromnapos küzdelméről az egyéniben is harmadik Rigó Mihály mesélte, hogy tizenhét feladatot teljesítettek. Előbb egy tesztsorral birkóztak meg, majd sokféle felismerős feladat következett.
(folytatás)

delmagyar.hu, X. 1.

I. VERGA vadászünnep
Az idei évben hagyományteremtő szándékkal megrendezett I. VERGA Vadászünnepen az alsóperei Bakony Zöld Szíve Központban egész nap családoknak szóló – a természethez, kultúrához és hagyományainkhoz kapcsolódó – programok váltották egymást: a vadászkutyák, a solymász bemutatói mellett különleges élményt nyújtott a népdalkör, a néptáncosok műsora, a vadászkürt show, valamint a nyilvános trófeabírálat. Az első, a természet védelme érdekében nyilatkozatot aláíró, ezer embernek ingyenesen kiosztott ízletes vadpörköltnek is óriási sikere volt.
(folytatás)

nimrod.hu, X. 1.

 

Erdők-mezők védelmezői
Információcsere, közös járőrözés és kölcsönös képzések adják a többoldalú együttműködés alapjait Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A természeti környezet, a hal- és vadállomány, a földeken megtermelt értékek megóvása, valamint a jogsértő cselekmények elleni hatékony fellépés érdekében folytat eredményes együttműködést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a Kormányhivatal, a Polgárőrség, valamint erdészek, vadgazdák és vadászok megyei szervezeteivel.
(folytatás)

police.hu, X. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2014. I–III.
IV–VI.VII–IX.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net