Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


Hurkoló orvvadászokat fogtak
A gyanúsítottak egyike a pusztavacsi erdőben a gyanú szerint drótból készült hurkokat helyezett ki, melybe egy dámszarvas beleakadt és megfulladt. A férfi társával együtt megkezdte a vad feldolgozását, amikor a rendőrök tetten érték őket.
(folytatás)

police.hu, II. 23.

Aki a hírlevélre
FELIRATKOZIK,
az megkapja a legkedvezőbb ajánlatokat!

Mr.Sale  

 

Szorosabb együttműködés Ausztriával a vadászatban és a horgászatban
Vadászati és horgászati együttműködési lehetőségekről egyeztetett Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár osztrák tartományi vezetőkkel Európa egyik legnagyobb vadászati és halászati szakkiállításán, Salzburgban február 19-én
. Az államtitkár megbeszélést folytatott Dr. Josef Schwaigerrel, a mezőgazdaságért, erdő- és vízgazdálkodásért felelős salzburgi tartományi vezetővel, Manuel Hinterhoferrel, az Osztrák Halászati Szövetség ügyvezető igazgatójával, Gerhard Langmaierrel, a Regionális Halászati Szövetség vezetőjével és Dr. Jürgen Vockettel, a Bajor Vadász Szövetség elnökével. (folytatás)

kormany.hu, II. 20.

 

Rendőrkézen az orvvadász
Nagykorpád külterületén tetten értek egy férfit, aki az engedéllyel tartott vadászfegyverével engedély nélkül ejtett el egy vadat. A rendelkezésre álló adatok alapján 2015. február 17-én 17 óra 40 perckor Nagykorpád külterületén egy férfi lőfegyverével elejtett egy gímszarvas borjút. (folytatás)

nimrod.hu, II. 20.

Nagyvad konferencia a FeHoVán II.
A főtémák: a vadászterület mérete, az üzemterv időtartama, szankcionáló trófeabírálat, a vadkár. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) 2015. február 12-ikén már a harmadik vadászati témájú konferenciát rendezte, a bugyi és a siófoki után ezúttal A nagyvadgazdálkodás időszerű kérdései címmel a Fehova keretein belül. Győrffy Balázs elnök után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes emelkedett szólásra. (folytatás)

forestpress.hu, II. 19.

 

Vadászok védték meg a közvagyont
Vadászok érték tetten azokat a favágókat, akik egy komplett fasort vágtak ki az elmúlt napokban Nagybánhegyes határában. Az ügyben eddig nyolc embert gyanúsított meg a rendőrség, közülük négyet őrizetbe is vettek.
(folytatás)

ma.hu, II. 19.

VAJDASÁG: Etettünk!
Ki hitte volna, hogy az idén még fog esni a hó?! Pedig esik! Tömör, nagy pelyhekben. A kutyám a házából csak enni jár ki, nem úgy, mint a szomszédék arany retrivere, amelyik szinte fürdik a hóesésben. Könnyen teszi, hiszen hosszú szőrének köszönhetően ő most van igazán elemében. Norbi barátom Pestről boldogan újságolja, hogy letette a vadászvizsgát. Nemsokára jöhet velem vadászni. (folytatás)
hetnap.rs, II. 18.

 

Fényszórós rapsicokat fogtak az Egererdőnél
A múlt hét folyamán jogosulatlan vadászat elkövetőit sikerült felderíteni, akik az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének vadászterületén több vad elejtését is elismerték – közölte az állami erdőgazdaság. Az elkövetők az egyik „klasszikus” orvvadászati módszert alkalmazták: a Mátrát átszelő közutak mentén fényszóró segítségével leltek rá és puskáztak az ott felbukkanó vadra. A rendőrség eljárást indított az ügyben. (folytatás)

erdo-mezo.hu, II. 18.

 

Elkészült a vadászati törvény koncepciója
A Földművelésügyi Minisztériummal (FM) együttműködve az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) és a vadászkamara elkészítette a vadászati törvény koncepcióját. A jogszabálynak kezelnie kell az elszaporodott vadállomány és az ugrásszerűen megnövekedett vadkár kérdéseit. (folytatás)

origo.hu, II. 18.

Népszerűsítették a vadhúsfogyasztást
A vadhúst, mint fontos bioélelmiszert is népszerűsítették az idei 22. FeHoVa kiállításon. A kiállításon több Vas megyei cég, szervezet is megjelent. Egyelőre hazánkban a vadhúsfogyasztás minimális, pedig a törvényi feltételek már rendelkezésre állnak, hogy ez a bioélelmiszer a közétkeztetésbe is bekerüljön. (folytatás)

vaol.hu, II. 18.

 

Maderschpach Viktor-emléknap
Maderschpach Viktor születésének 140. évfordulója alkalmából koszorúztak szombaton a Budakeszi erdészet szoborparkjában. (folytatás)

facebook.com, II. 17.

A Diana Vadászhölgy Klub a FeHoVán
Véget ért a 22. FeHoVa Kiállítás. A VKE Diana Vadászhölgy Klub tagjai idén is kitettek magukért a 22. FeHoVa Kiállításon: négy napon át fáradhatatlanul működtették a korábbi években is nagyon sikeres gyermekfoglalkoztatót, amelyet szombaton és vasárnap profi arcfestő csapat tett még vonzóbbá a kicsik számára. (folytatás)

facebook.com, II. 16.

 

Látogatócsúcs a FeHoVán
A tavalyinál is többen, csaknem 54 ezren látogattak el a régió legnagyobb vadász- és horgászkiállítására, a csütörtöktől vasárnapig megrendezett FeHoVára, valamint a vele egy időben tartott Budapest Boat Show-ra és Karaván Szalonra – közölte a Hungexpo az MTI-vel. (folytatás)

hirado.hu, II. 16.

Vadgazdálkodási konferencia FeHoVán
Több mint 150 szakember vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által a nagyvadgazdálkodás időszerű kérdéseiről rendezett konferencián. Győrffy Balázs, a NAK elnöke a konferencia megnyitóján többek között arról beszélt, hogy a NAK-nak 12 ezer olyan tagja van, aki az erdő- és a vadgazdálkodásban érintett, ezért nem véletlen, hogy a NAK szervezeti keretein belül e témával külön kamarai osztály foglalkozik. (folytatás)

erdo-mezo.hu, II. 16.

 

Baleset történt egy somogyi vadászaton
Megbotlott egy vadász, majd meglőtte élettársát, aki súlyosan megsérült – írja a police.hu a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság informácója alapján 2015. február 16-án. Az egy nappal korábban történt ügyben a Siófoki Kórház tett bejelentést, ami szerint lőtt sérülésekkel vittek be egy asszonyt. (folytatás)

dhkm.hu, II. 16.

 

KIhasználatlan a hazai vadászati potenciál
Magyarország még jelentős kiaknázatlan vadászati potenciállal rendelkezik, a vadgazdálkodási ágazat helyzetét ugyanakkor számos intézkedés javította az elmúlt öt évben – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2015. február 12-én az MTI-vel. A szaktárca az MTI megkeresésére ismertette: a tavalyi – 2013/14-es – vadászati évben (a szezon mindig az adott év márciusától a következő év február utolsó napjáig tart) a vadgazdálkodási ágazati szereplők mintegy 19,76 milliárd forint árbevételt állítottak elő. (folytatás)

dhkm.hu, II. 16.

Veszélyes meglepetés
Klasszikus vérebmunkának nem nevezhető ennek a harcos kedvű kerti kannak a terítékre hozatala, de kiválóan példázza a véreb önfeláldozását. Terelésen sebzett gím tarvadat kerestünk, valahol hátul lett meglőve. Kétszáz méter vezetékmunka után erősebben kezdett vérezni, már minden figyelem a „célegyenesben lévőnek” gondolt szarvasra és az esetleges friss sebágyra irányult. Ekkor jött a meglepetés. (folytatás)

utankeresok.hu, II. 11.

A CIC Koordinációs Fórum 15. konferenciája Aradon
A Vadászati és Vadvilág Megőrzési (CIC) Koordinációs Fórum Közép- és Kelet-Európai Nemzetközi Tanácsa 15. éves ülését a tartotta 2015. január 8–9-én a romániai Aradon. Ez az éves találkozó a Román Vadász Szövetség (AJVPS) és a CIC Központ szoros együttműködésével valósult meg. Két témát választották a fórumra: a CIC négy stratégiai prioritásának végrehajtása és helyzete a régióban, és az aranysakál Nyugat-Európa felé való terjedésének kezelése és az ajánlott válasz erre. (folytatás)

forestpress.hu, II. 10.

 

Dúvadgyérítési program Somogyban
Az OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete az egész megyére kiterjedő dúvad gyérítési programot hirdet meg. A program időpontja: 2015. február 20. (péntek) 00.00 órától március 01. (vasárnap) 24.00 óráig. A program során elejthető minden jogszabályban engedélyezett „Egyéb apróvadfajok” besorolásba tartozó (79/2004. (V.4.) FVM rendelet 5. számú melléklete szerint) vadászható vadfaj, a jogszabályban engedélyezett módszerrel és eszközökkel, egyéni és társas vadászati móddal. (folytatás)
omvk-somogy.hu, II. 10.

Országos Diana Bál
Fotógaléria az Országos Diana Bálról. (folytatás)
facebook.com, II. 10.

Nyomulnak a hódok Zalában
Néhány évvel ezelőtt még csak, mint szokatlan érdekességgel találkoztak a helyiek a hódrágás nyomaival Dél-Zalában a Mura folyó egyes szakaszain. Mára a helyzet alapvetően megváltozott, a termetes vízi rágcsálók egyre nagyobb területeket vesznek birtokba a határfolyó magyar és horvát oldalán egyaránt. (folytatás)
Rosta László , II. 9.

 

Elöltöltő fegyveres vadászat duplagolyós puskával Gyulajon
A megkezdett projekt részeként újabb nagyszerű amatőr videó készült egy január eleji, gyulaji elöltöltős vadászatot megörökítvén. A film készítője ismét Németh Balázs volt, aki egy előző, szintén gyulaji filméjével már díjat nyert egy amőtör filmeseket díjazó versenyen. (folytatás)

gyulajzrt.hu, II. 7.

Beszakadt a jég a terepjáró alatt
Időről időre bebizonyosodik, hogy terepjáróval nem érdemes jégre menni. Ezúttal egy víztározó jegére merészkedtek egy Audi Q7-essel a kínai Changchunban, egy téli horgászfesztivál megnyitóján, de a jég itt már túl vékony volt. A szemtanúk szerint végül senkinek nem történt baja, de az autó mintegy öt perc alatt megtelt vízzel, és elsüllyedt. Hárman hagyták el sietve, egy férfi, egy nő és egy gyerek, nekik az ijedtségen kívül más bajuk nem esett. (folytatás)
dhkm.hu, II. 6.

 

Fegyvert és lőszereket tartott pincéjében
Egy 58 éves mátraszelei férfit hallgattak ki gyanúsítottként a rendőrök - írja honlapján a www.police.hu: a Salgótarjáni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lőfegyverrel visszaélés bűntett és lőszerrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást Gy. Lajos ellen. (folytatás)
dhkm.hu, II. 6.

Csőszájfékek
Sokan használják, sokan idegenkednek tőle, de mindenképp egy hasznos kiegészítő lehet ha megfelelően használjuk.Néhány tévhitet oszlassunk el, a csőszájfék szerepe a fegyver visszarúgásának csökkentése és a fegyver lövés utáni célon maradása, nem hangtompító és nem lángrejtő. (folytatás)
longrangeshooting.hu, II. 5.

 

VAJDASÁG: A kétszer lőtt vaddisznó
A napokban Adán jártam, Attila barátom (aki egyébként József, de mindenki Attilának ismeri) cégében, és irigykedve néztem az irodája falán sorakozó trófeákat. Mindegyiknek megvan a maga története, melyet Attila csillogó szemmel mesél el — már amikor éppen nem rohan, és van rá ideje. (folytatás)
hetnap.rs, II. 4.

 

Téli vadetetés és vadászati helyzetkép Zala megyéből
Az enyhe tél miatt a nagyvad etetésére idén valószínűleg kevesebb takarmányra lesz szükség, az állomány várhatóan jó kondícióban vészeli át a telet Zala megyében, az időjárás viszont megnehezíti a társas vadászatokat, ezért csökkenhetnek a bevételek – mondta a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője 2015. február 4-én az MTI-nek. (folytatás)
dhkm.hu, II. 4.

Négy vaddisznó az egy esti terítéken
Remélem, hogy Karcsi barátomnak szerencséje lesz, ha már meghívtam – gondolta január első szombatján, délután három körül György Sándor, miközben a talpa alatt csikorgó hóban a beregsurányi határban a lesek egyike felé baktatott. Aztán jött a konda, mint a vonat…. (folytatás)

szabolcsonline.hu, II. 3.

Fácánvadászat Bélmegyeren
A 2014.év utolsó napján Bélmegyerre voltunk hivatalosak SCI fácánvadászatra. December 30-án este érkeztünk a vadászkastélyba, ahol szép számmal összegyűltek már a vadászbarátaink. Kellemes hangulatban, beszélgetéssel telt az este. Másnap a reggelikor kissé meglepődve tapasztaltuk a helyiek elmondása szerinti –14 fokos éjszakai hőmérsékletet, amely reggelig kitartott. Ennek ellenére nagy reményekkel vágtunk neki a vadászatnak. (folytatás)
safariclub.hu, II. 2.

 

VADÁSZHÍRADÓ

  • Ünnepi apróvadvadászat Törtelen;
  • Kaukázusitur-vadászat Oroszországban;
  • Megjelent a NIMRÓD VADÁSZÚJSÁG februári száma (folytatás)
II. 2.

SCI klubvadászat Bugyin
Szőke Sándor, Nimród érdeméremmel kitüntetett tagtársunkhoz évek óta visszajárunk nyúlvadászatra, nem véletlenül. December 20-án – a naptárhoz képest szokatlan időjárásban – verőfényes napsütésben, de erős szélben érkeztek a vadászok a Tessedik Sámuel Vadásztársasághoz Bugyira. A második.hajtás végére, ebédidőre 218 mezei nyúl került elejtésre. Kürtszó mellett, egy csodálatos közös élménnyel gazdagodva állhattunk büszkén a nem mindennapi teríték mellett. (folytatás)

safariclub.hu, II. 2.

Szigorúbb fellépés az illegális agancsgyűjtők ellen
Szigorúbban lép fel a Gemenc Zrt. februártól az illegális agancsgyűjtőkkel szemben, akik a gazdasági károkozás mellett a vadállományt is zavarják az ártéri erdőben – mondta a cég szekszárdi erdészetének vezetője 2015. január 31-én az MTI-nek. Az erdőgazdaság a kijelölt turistautak kivételével korlátozza a belépést a gemenci erdőbe, a gazdaság dolgozói rendőrök segítségével igyekeznek tetten érni az engedély nélkül gyűjtőket – tette hozzá Kovács Gábor. (folytatás)

dhkm.hu, I. 31.

Hurokkal fogtak őzet a kesznyéteni erdőben
Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki a kesznyéteni erdőben hurkokkal ejtett csapdába őzeket – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője 2015. január 30-án az MTI-vel. Dobi Tamás tájékoztatása szerint lakossági bejelentés alapján fogták el a tiszaújvárosi rendőrkapitányság munkatársai a férfit. A nyomozás adatai szerint az 51 éves V. Ernő az elmúlt napokban az általa korábban kihelyezett hurokkal fogott el több őzet. (folytatás)

dhkm.hu, I. 30.

Nyúltelepítés a Szigetközben
Az Alsó-Szigetközi Földtulajdonosok Vadászati Közösségének vezetősége és tagjai nevében tisztelettel köszönjük a Safari Club International Central Hungarian Chapter vezetőségének és tagjainak nagylelkű felajánlását, anyagi hozzájárulását a nyúl-vérfrissítési projekt megvalósításában. (folytatás)

safariclub.hu, I. 29.

VAJDASÁG: Létrás bajok
Józsi barátom vadőr Magyarország egyik legnagyobb erdészetében. Józsi egy kicsit olyan volt, mint a székelyek: ritkán szólt, de akkor a szavának súlya volt. Sokat vadásztunk együtt, és sok közös élményben volt részünk az elmúlt években. Sosem láttam idegesnek, kapkodósnak. Ezért ért meglepetésként, amikor legutóbbi találkozásunkkor magából kikelve hadarta, hogy elege van. Igen, elege van ebből az egész macska-egér játékból, de legfőképpen a létrából van elege! (folytatás)

hetnap.rs, I. 28.

Uniós éjjellátó-szankciók
Elérték az EU szankciók az éjjellátó ipart is. Az éjjellátó eszközök szállításában már tavaly óta tapasztalható fennakadások után mára konkrét, népszerű típusok legális elérhetősége szűnt meg teljesen. Sergei Ganchenko, az SPF DIPOL Ltd. sales directora arról tájékoztatta uniós partnereit, hogy bizonyos termékek további szállítására nincs mód az EU-szankciók fennállásáig. (folytatás)

vadasztavcso.blog.hu, I. 28.

Végső búcsú Kászoni Zoltántól

Január 14-én, életének 87. évében Budapesten elhunyt Kászoni Zoltán halbiológus, halászipari szakmérnök, szakíró, Barót város díszpolgára. Kászoni Zoltánt január 29-én 11 órakor Budapesten, a Szent Gellért-templomban helyezték örök nyugalomra. Kászoni Zoltán 1928-ban született Baróton. Középiskolai tanulmányait a kolozsvári római katolikus főgimnáziumban végezte, Moszkvában, a Halászati és Halipari Egyetemen szerzett halbiológusi képesítést. Létrehozta a román halászflottát, mellyel bejárta az egész világot, a Román Országos Vadász- és Horgász Szövetség főtitkára volt, államtitkári tisztséget is betöltött. Magyarországi látogatók ezreit kalauzolta szeretett szülőföldjére, Erdélybe, élő lexikonként ismertetve ennek minden csodáját. (folytatás)

I. 29.

VAJDASÁG: Csőre töltve
Egyházaskér, a szerb–román határ mentén fekvő kis település sikeresen működő civil szervezetei közül az egyik az Őzbak Vadásztársaság. Háromezer hektáros vadászterületükön, amelyből 5,5–6 hektár az erdő, főként fácán, nyúl, őz, fürj és vaddisznó található. A 80-as években gazdag fogolyállomány élt itt, manapság azonban már csak elvétve lehet látni belőlük. A vaddisznó és a sakál jelenléte viszont nagy gondot okoz. (folytatás)

hetnap.rs, I. 28.

Bosznia-Hercegovinában jártak a vadászhölgyek
Nedeljko Glamocak úr, Bosznia-Hercegovina Vadászszövetségének elnöke kicsit későn érkező meghívására indultunk Kotor Varos UZLOMAC vadászterületére együtt tölteni egy kellemes hétvégét, segítséget nyújtani egy női vadászhölgy klub megalapításában. Irigylésre méltó, ahogy az ügy mellé álltak a vadászati szervezetek, a turisztikai intézmények. Képviseltette magát Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Ausztria, Bulgária, Magyarország. (folytatás)

facebook.com, I. 27.

 

Vádemelés a rapsickodó vadász ellen
NAGYKANIZSA | Rapsickodó vadász ellen emeltek vádat a napokban a negyvenes éveiben járó férfi két szarvasborjút lőtt, de csak az egyiket adta le a vadásztársaságnál. A történtek alapján a Kanizsai Járási Főügyészség lopás miatt emelt vádat. (folytatás)

zaol.hu, I. 27.

Együttműködés a rendőrséggel
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete és a Veszprém Megyei Vadászszövetség közösen évértékelő értekezletet tartott a főkapitányságon 2015. január 26-án. (folytatás)

zaol.hu, I. 27.

Fekete István történetei
Minden álomból lehet valóság, s a múlt valóságai lassan elmerülnek az idő és a messzeség álomszerű ködében.” 115 éve született Fekete István József Attila-díjas író, a Tüskevár, a Vuk, A koppányi aga testamentuma című regények szerzője. (folytatás)

cultura.hu, I. 25.

 

Enyhe télben is etetni kell
Habár az enyhe teleket (mint a tavalyi vagy eddig a mostani is) könnyebben, jobb fizikai állapotban vészeli át a vadállományunk, ugyanúgy rászorulnak a vadászok gondoskodására, az etetésre, mintha kemény mínuszok lennének, hiszen nem találnak elég táplálékot – mondta el érdeklődésünkre Papp Zoltán, a vadászkamara megyei titkára. (folytatás)

haon.hu, I. 22.

Hibázás nélkül
A hibázás legtöbbször egyet jelent a vadász vagy lövész gyakorlatlanságával. Az ilyen tapasztalatnak nem lehet más következménye, mint kimenni ismét a lőtérre, és ellenőrizni magunkat, képességeinket és a fegyvert. Az első kovás puskával Gyulajon elejtett dámborjú-vadászat sikerein és hibáin felbuzdulva rákövetkező héten első utam a lőtérre vezetett. Visszamentem az alapokhoz. (folytatás)

kapszli.hu, I. 22.

Rókák járnak a győrújfalui udvarokba
„Nemrégiben az udvarunkon láttam meg a rókát. Kimentem, de átfutott a szomszédba" – mondta Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester. A helyiek hetek óta küszködnek a bekóborgó állattal. Volt, aki a lakópark közepén található vízgyűjtőnél látta meg, s fotózta le. Az önkormányzat kérésére az illetékes vadásztársaság nemrégiben rókacsapdát rakott ki. (folytatás)

kisalfold.hu, I. 21.

Tengerdi Győző távozik a Verga Zrt. éléről
A VERGA Zrt. vezérigazgatójaként a társaságnál minden szakterület vezetőjével év eleji elszámoltatást végeztem. Ennek során felmerült a gyanú, hogy egyes pénzügyi kérdésekkel probléma van.Haladéktalanul belső vizsgálatot rendeltem el, melynek eredményeként az illetékes hatóságnál késedelem nélkül feljelentést tettem. (folytatás)

nimrod.hu, I. 21.

Erdőgazdaságok és a rendőrség bakonyvidéki együttműködése
Erdőségeink békéje és természeti kincseink megóvása érdekében évek óta sikeresen működnek együtt a bakonyvidéki erdőgazdaságok a rendőrséggel. Az elmúlt évi közös járőrszolgálatok és ellenőrzések, valamint a rendőrség bűnügyi tevékenységének eredményeiről számoltak be az együttműködésben résztvevő szervek vezetői 2015. január 16-án Veszprémben. (folytatás)

Somody Zuszsa, I. 17.

FELVIDÉK: Vadászbál Kisgyarmaton
Képgaléria a 22. Kisgyarmati Vadászbálról. (folytatás)

facebook.com, I. 17.

Vadkolbászt készített a rapsic
A férfi a gyanú szerint Hevesaranyos külterületén folytatott engedély nélkül vadászati tevékenységet. A házkutatáskor a nyomozók találtak egy hangtompítóval felszerelt távcsöves vadászpuskát, amelyre engedéllyel nem rendelkezett a 37 éves férfi. A rendőrök lefoglaltak továbbá – feltehetőleg – értékesítésre előkészített vadhúst tartalmazó csomagokat, valamint vadhúsból készült kolbászokat. (folytatás)

agroinform.hu, I. 16.

Szolnok megyei mérleg
Az előző évinél több őzbakot lőttek, kimagasló trófea-minőség mellett 2014-ben Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a megyei fővadász 2015. január 16-án az MTI-vel. Kasuba András elmondta: a kedvező időjárásnak és a táplálékbőségnek köszönhetően tavaly az elmúlt évek legjobb agancsfelrakását tapasztalták az egyébként is az ország élmezőnyébe tartozó megyei őzbakállománynál. (folytatás)

dhkm.hu, I. 16.

ERDÉLY: Hajtóra támadt a medve
Január 18-án egy csapat vadászni indult Kissolymoson. A hajtók közt volt a 25 éves erdőszentgyörgyi Isa Florin, aki nem vette észre, hogy az egyik bokor mögött egy medve lapul. Miután elhagyta a bokrot és visszafordult, akkor vette észre a vadállatot: a medve már két lábon állt, majd leütötte a férfit. A vadászcsapat látván a támadást, puskákkal elriasztotta a medvét, így az nem tudott ismét lecsapni Florinra. (folytatás)

mihir.ro, I. 14.

Előtérbe kerül az ökogazdálkodás
A mezőgazdasági területek ökológiai állapotának mérésére a mezei nyúl állományának természetes változását alapul véve dolgoz ki modellt a VadVilág Megőrzési Intézet, a mérési módszer támpontul szolgálhat majd az EU megújított közös agrárpolitikája által előírt zöldítési program teljesítésének igazolására is – mondta az intézet vadbiológusa az MTI-nek. (folytatás)

erdo-mezo.hu, I. 15.

Sertéspestis-veszély Ukrajnában
Ukrajnában sertéspestissel fertőzött vaddisznót lőttek a vadászok, ezért Szatmár megyében is fel kell készülni egy esetleges sertéspestis-járványra, tájékoztatott a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. Az eset a román országhatártól pár száz kilométerre levő erdőben történt. (folytatás)

frissujsag.ro, I. 15.

Elütött vad utánkeresése
Magyarországon még nem igazán bevett gyakorlat – néhány kivételtől eltekintve – hogy az elgázolt, de elmenekült vadat is ugyanúgy megkeressük, mintha vadászaton szerezte volna sebét. Az elgázolt vad ugyan úgy szenved, a húsa ugyan úgy kárba vész, fontos lenne tehát, hogy más országokhoz hasonlóan – mint pl. Svédországban – mi is nagyobb gondot fordítsunk erre. Jól képzett utánkereső kutya és vezető van hozzá elég. (folytatás)

utankeresok.hu, I. 15.

VAJDASÁG: Erdei történet
Érdekes világban élünk mi itt, Vajdaságban. Sok nemzetiség, sok kultúra vesz körül bennünket. Ez jó ideig nem is tűnt fel nekem, mivel itt születtem, ebben a sokszínűségben nőttem fel. Vadászat közben fel sem merült, hogy ki milyen nemzetiségű. A közös cél vezérelt mindnyájunkat, a vadászat élményének megélése. (folytatás)

hetnap.rs, I. 14.

Nem vadászok dobálták szét a zsigereket
A zsigerek elhelyezésénél mindig figyelmet fordítunk arra, hogy az ne legyen zavaró, látható, az útról észrevehető. Jelen esetben a zsigerek elhelyezése az úttól cirka 50 m távolságra történt. A zsigereket az éjszaka alatt – valószínűleg rókák – széthúzták, és így történhetett meg, hogy azok egy része az útról láthatóvá vált, illetve a hóolvadás utáni vízzel feltelt mederbe került – azokat természetesen nem a vadászok dobálták szét –, mint ahogy azt olvashattuk. (folytatás)
forestpress.hu, I. 12.

Vadászat egy nemes ügyért
Lassan hagyománnyá válik, hogy december 27-én jótékonysági vadászatot szerveznek a Fejér Megyei Vadászkamara és a Nádor Vadásztársaság vezetői. A 2013-as siker láttán 2014-ben ismét összejöttek az ország segítő szándékú vadászai. A mostani mérleg: 900 ezer forint, amelyből egy intenzív ágyat vásárolhat a korábban is támogatott intézmény, a székesfehérvári Szent György-kórház gyermekosztálya. (folytatás)

mno.hu, I. 11.

Vadászbaleset
VESZPRÉM | Lábon lőtte magát egy vadász vasárnap délelőtt a 73-as útnál lévő Noszlopy-erdőben. A férfit lábfejsérüléssel szállították kórházba a mentők – tudtuk meg Novák Judittól, a megyei mentőszolgálat mentésvezetőjétől. (folytatás)

veol.hu, I. 11.

Unimog-történelem
Traktor, terepjáró, hobbiautó, mindenhova eljutó expedíciós kocsi, bármit-elvisz, bármit-megjavít megoldógép – nem ismer lehetetlent. Teszten a legrégebbi magyarországi Unimog. Universalmotorgerät – rövidítve UniMoG. Az első változatot 1948-ban egy frankfurti mezőgazdasági kiállításon mutatták be, s azonnal 150 megrendelést vettek fel a 11 230 márkás járműre. (folytatás)

totalcar.hu, I. 11.

Fácántolvajokat fogott a vadász
Nagykamaráson lopás miatt volt szükség rendőri intézkedésre. Vadász ért tetten két lopással gyanúsítható férfit Nagykamaráson. A 29 éves B. János és a 39 éves K. István 2015. január 9-én este fél tizenegy körül megrongálták egy fácánnevelő telep kerítését és a területről eltulajdonítottak egy fácántyúkot. (folytatás)

hir6.hu, I. 10.

Szakértő válaszok laikus kérdésekre
SZÉKESFEHÉRVÁR | Kis japán kakassal csalja csapdába a dúvadakat a helyi vadásztársaság. Állatkínzás vagy sem ez a módszer? Egy olvasó jelezte az állatvédőrségnek, hogy tegyenek ez ellen valamit, de nem történt semmi. Nem is történhetett, mert az ilyen típusú csapda működtetése teljesen szabályos. (folytatás)

feol.hu, I. 9.

Elöltöltős vadászokat avattak
Az év eleje az elöltöltő fegyveres vadászat jegyében indult. A gyulaji kutatási program keretében két régi vadász/sportlövész társunk vált elöltöltő fegyveres vadásszá. Megérkezésünkkor erős havazás fogadott, s az azt követő csikorgó hideg nehézzé tette a cserkelést: a fagyott faleveleken lépkedve nem volt könnyű a vadat nyílt irányzékos lőtávolba belopni. (folytatás)

kapszli.hu, I. 8.

Aranysakálok garázdálkodnak
Ásotthalom – Az ásotthalmi tanyavilágban, az erdőben elszaporodott aranysakálok a vadállomány mellett a háziállatokat is veszélyeztetik – mondják a környékbeli vadászok. Ha a populáció elér egy bizonyos létszámot, a vad kevés lesz nekik. A vadállományban is kárt okoz, de a háziállatokra is veszélyes. Ha nem tudjuk megállítani a szaporodását, komoly gondokat okozhat. (folytatás)

delmagyar.hu, I. 8.

A vadászok segítsége jelenti az életbenmaradást
A kemény fagyok beálltával hetente háromszor etetik a vadakat a somogyi erdőkben. A plusz élelem növeli az ellenálló képességüket, ráadásul ilyenkor születnek a malacok is. Egész évben 1500–2000 tonna takarmányt etetnek az állatokkal, ennek a mennyiségnek a kétharmadát a téli időszakban adják nekik. (folytatás)

kapos.hu, I. 7.

SZÉKELYFÖLD: Gyarapodó medvepopuláció
A várakozásoknak megfelelően visszavonultak télire, és a mostani időszakban adnak életet kicsinyeiknek a térségben élő barnamedvék. Mint kiderült, a Nagy-Küküllő térségének medvepopulációja gyarapodóban van, az egyedek száma körülbelül háromszorosa az optimálisnak. A Nagy-Küküllő Vadász–Horgász Sportegyesület területén, körülbelül 110 ezer hektáron 300 és 350 közé tehető a barnamedvék száma. (folytatás)

szekelyhon.ro, I. 6.

Gazda a rengetegben, avagy a vadkár útvesztője
A Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Országos Egyesülete az elmúlt időszakban számos konferencián, rendezvényen tartott előadásokat a vadkár témakörében. A szakmai ismeretek és kutatások mellett megpróbáltunk útmutatót is adni a résztvevők kezébe, mellyel könnyebben eligazodnak a vadkár körüli eljárásokban. A gyakorlati tapasztalataink szerint sok félreértés, tévhit és félremagyarázott előírás övezi ezt az utat. Most megpróbáljuk összeszedni a leggyakoribb problémákat és azok valós magyarázatát. (folytatás)

ostermelo.hu, I. 6.

VAJDASÁG: A tökös gazda esete
Nagyot dobbant a szívem, amikor reggel az ablakon kinézve azt láttam, hogy sűrű pelyhekben hull a hó. A szomszédban lakó kisebb gyerekek már kacarászva gurították a hólabdát, készült a hóember. Böbe kutyám a kerítésnél vidáman ugatva buzdította őket, így ő sem marad ki a tél ebbéli örömeiből. (folytatás)

hetnap.rs, I. 6.

Egy kiváló fácánvadászat
Ma Abádszalókon, Soltész Pista alelnökünk vendégeként egy kiváló fácánvadászaton vettünk részt. Ferenczy Karcsi és Bunta Levente képviselte az Erdélyi tagozatunkat, a díszvendég pedig Károlyi Béla, a román, majd az amerikai olimpiai bajnok tornász válogatott legendás edzője volt. (folytatás)

facebook.com, I. 5.

FELVIDÉK: Halálos vadászbaleset
Szerencsétlenül ért véget az a szlovákiai vadászat, amelyben egy nyugdíjas férfi véletlenül agyonlőtte magát. Szombaton vadászatra indult egy 72 éves ipolykiskeszi (Malé Kosihy, Érsekújvári járás) férfi. A rendőrség szerint az idős férfi beült az autójába, majd lábai közé szorított két puskát, amelyek közül az egyik elsült és halálos fejsérülést okozott neki. (folytatás)

vilagszam.hu, I. 4.

A farkasról másképp
Kíméletlen vadászok – akik életet adnak. Azt eddig is tudták a kutatók, hogy a farkasok jelenléte jótékony hatással van az ökoszisztémákra, de hogy mekkora mértékben, azt senki sem gondolta azelőtt. Nemcsak a többi állatfajra, de a fák növekedésére, sőt a folyók vízhozamára is pozitívan hat, ha a ragadozók falkái ismét megtelepednek egy területen. Jelenlétüknek köszönhetően csökken a növényevő fajok populációja. Megváltozik az egyedek viselkedése is: bizonyos helyeket elkerülnek és máshol legelnek, így a fák, bokrok, nüvények ismét elfoglalják a korábban túllegelt részeket. (folytatás)

transindex.ro, I. 4.

Javultak a vadgazdálkodás feltételei Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Bár az enyhe, csapadékos ősz miatt az élőnyúl-befogás gondot okoz Jász-Nagykun-Szolnok megyében az itt működő vadászatra jogosult szervezeteknek, azok mégis pénzügyileg közepes vagy jó évet zárnak 2014-ben – közölte a megyei fővadász az MTI-vel. Kasuba András elmondta: a megye 68 vadászatra jogosultja közül azok a szervezetek, amelyek bevételük egy részét élő mezei nyúl befogásából és értékesítéséből szerzik, várhatóan nem tudják teljesíteni idei terveiket. (folytatás)

erdo-mezo.hu, I. 2.

Kiss. B. Zoltán vadász, muzeológus
Azt mondják róla: nagy szíve van. Ám gyakorlatias is, hiszen az ország keleti régiójában egy vadászati múzeumot hozott létre. A világ valamennyi földrészéről életnagyságban láthatók itt a jellegzetes állatok és ezt nem csak magának alkotta, hanem megmutatja az érdeklődőknek, iskolásoknak, akik egy-egy biológia, vagy természet ismereti órán idejönnek tanulni. Kiss B. Zoltán egyébként vállalkozó, több száz embert foglalkoztat a térségben. (folytatás)

mediaklikk.hu, I. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2014. I–III.
IV–VI.VII–IX.X–XII.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net