Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


Bács-Kiskun Megyei Vadásznap
Szombaton a szokások szerint szeptember második hétvégéjén ismét megrendezték Bács-Kiskun megyében a megyei Szent-Hubertus Napot, azaz a megyei vadásznapot. Az eseményen az összes vadásztársaság képviseltette magát, a köszöntőkből kiderült, hogy egy igencsak húzó gazdasági ágazatról van szó, volt veretes mise is, majd az új vadászok is letették a vadászesküt. (folytatás)

bacsmegye.hu, IX. 14.

Aki a hírlevélre
FELIRATKOZIK,
az megkapja a legkedvezőbb ajánlatokat!

Mr.Sale  

Újabb csoda Zalában
Szeptember 11-én az esti órákban kapitális szarvasbika esett a Szép Zala Vadásztársaság bagodi területrészén. Elejtője Willi Jadro német vendégvadász, aki Tóth Lajos vadászmester kíséretében lőtte meg a páratlan tizenhatos, igazán különleges, agancsa mindkét szárán farkaságat viselő tizenhárom éves bikát. (folytatás)

nimrod.hu, IX. 14.

ERDÉLY: Emberre is támadnak a medvék
Erdővidéken, Bardóc környékén támadt a medve egy mezei munkát végző férfire. Az áldozatotot szeptember 9-én a mezőn, fényes nappal támadta meg a medve, amikor vízért ment a patakra. A harmincegy éves csíkszentmártoni férfi alkarját, combját és fejét karmolta és harapta meg a medve, többnapos kezelésre szorul – tájékoztatott a megyei sürgősségi kórház szóvivője.
(folytatás)

IX. 13.

 

Magyar–Szlovák Vadásznap (videó)
Augusztus 30-án, a szlovákiai Sikenicán (Peszektergenye) rendezték meg a már hagyományosnak mondható Magyar–Szlovák Vadásznapot. A két ország himnuszának elhangzása után felszólaló szlovák és magyar vadászati szakemberek egybehangzóan megállapították, hogy a két országnak közösek a céljaik a vadállomány megőrzése és fenntartása, a természeti értékek védeleme területén. (folytatás)

IX. 12.

Kapitális bikák Somogyból
A nagy esők előtti utolsó pillanatokban sikerült behozni a SEFAG Zrt. szántódi vadászterületéről a képen látható négy gímbikát.
A fajsúlyok jónak bizonyultak. Az állványon látható trófea tömege 13,34 kg és külön érdekessége, hogy hullajtott agancspárjai már négy évre visszamenőleg a terület birtokában voltak. A manapság sajnos már ritkaságszámba menő kollekciót ifj. Jakus László, az erdészet vadászati ágazatvezetője és mint a bikát elejtő vadász kísérője őrizte. (folytatás)

sefag.hu, IX. 12.

 

Évadnyitó Ludasszálláson
Megfújták a vadászkürtöt, ünnepélyes keretek között vette kezdetét a vadászidény térségünkben. Immár nyolcadik alkalommal gyűltek össze a ludasszállási kápolnánál a vadászok azért, hogy érseki áldásban részesüljenek. (folytatás)

kalocsatv.hu, IX. 11.

Kapitális bika Zalából
Szeptember 10-én hajnalban rendkívül erős bika esett a zalaegerszegi Nimród Vt babosdöbrétei területrészén. A páratlan tizennégyes agancsot viselő, tíz évnél idősebb agancsárt Szili Gábor ejtette el, kísérője Rabi Attila sportvadász volt, aki már korábban is eredményesen vezette a társasághoz érkező külföldi- és hazai vendégvadászokat. A lefőzés után az erős, érett, a zalai szarvas tipikus jegyeit magán viselő trófea 13,90 kilogrammot nyomott a mérlegeléskor. (folytatás)

nimrod.hu, IX. 10.

 

89 éves vadász
Árvai István megyénk legidősebb, még aktív vadásza 89 évesen hozott terítékre egy vaddisznót! Szeptember 3-án Árvai István vadkárelhárító vadászaton vett részt, amikor is este tíz óra előtt néhány perccel a háta mögött egy fújást hallott. Nem sokkal később a kukorica szélében megjelent egy vaddisznó. Tapasztalt erdész-vadász létére várt egy kis időt, hogy nem követik-e a vadat apró malacok, majd miután meggyőződött, hogy magányos és tisztán látta a disznót a hold fényében, pontos lövéssel sikerült azt terítékre hoznia. (folytatás)

borsodivadasz.hu, IX. 10.

Csongrád Megyei Vadásznap
DESZK | Nem akarnak az eddiginél több őzet lőni, tehát ne is emelje meg a keretszámot a kormányhivatal – ezt kérték nemrég a Csongrád megyei vadászok. Juhász Tünde kormánymegbízott számolt be erről a XIII. Csongrád Megyei Vadásznap megnyitóján, utalva arra: ebben a sportban és szakmában a szenvedélynél mindig fontosabbak a gazdálkodás szempontjai. Az ünnepséget a deszki falunappal együtt rendezte a vadászkamara és a szövetség, a Deszki Gazdák Vadásztársaság adott neki otthont. (folytatás)

delmagyar.hu, IX. 9.

Fejér Megyei Vadásznap
A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. 2014. szeptember 6-án rendezte meg a VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivált a soponyai Sárvíz-Völgye Erdészeti, Vadászati, és Ökoturisztikai Központjában, mely egyben a XXII. Fejér Megyei Vadásznap is helyszíne is volt. Az előzetesen kitűzött cél olyan közösségi összefogással rendezett nemzetközi találkozó lebonyolítása volt, amely összekovácsolja a természet, az ökoturizmus, a nívós vadászati kultúra, a vadhús- és borfogyasztás, a vadgasztronómia szerelmeseit. (folytatás)

oee.hu, IX. 9.

 

Minisztériumi célkeresztben a medvekérdés
Évek óta egyre nagyobb gondot jelent a medvék garázdáldkodása Romániában, gyakorlatilag egyetlen kormányzat sem tudta megoldani a kérdést, a felelős szervek kezéből pedig kicsúszott a szabályozás. Vadbiológiai szempontok, vadgazdálkodás, az uniós „méregzöldek” és a vadászok közötti folyamatos harc nehezíti a megoldást. (folytatás)

maszol.ro, IX. 8.

 

SZÉKELYFÖLD: Medvekárok Nyárádmagyaróson
Amint korábban két alkalommal is szóvá tettük, megyénk több településén kárt okoznak a vadállatok. Az Alsó-Nyárádmentén a vaddisznók, a Felső-Nyárádmentén a medve tesz kárt a veteményesekben, gyümölcsösökben és a szántóföldeken. A kárbevallásokat követően azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kárpótlási rendszer nem működik, ezért ezen változtatni kell
– http://www.e-nepujsag.ro/op/article/régiós-találkozó-vadkárokról

e-nepujsag.ro, IX. 8.

Békés Megyei Vadásznap
Mezőberény adott otthont az immáron huszonnegyedik Békés Megyei Vadásznapnak. A sok ezer érdeklődő előtt megtartott szombati rendezvényen változatos programok sorával várták a résztvevőket. Már a program megnyitója előtt is óriási tömeg volt jelen az eseménynek helyet adó mezőberényi ligetben. A bejárat előtt vadászkutya-bemutató fogadta az érkezőket, míg a helyszínen számos bográcsban rotyogtak a vadpörköltek. A Madarak házában Kun Edit festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás, illetve vadásztrófeákat is megtekinthettek a látogatók. (folytatás)

beol.hu, IX. 7.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vadásznap
Az Országos Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete, Vadásztársaságok Megyei Szövetsége, Nyírmihálydi Község Önkormányzata és a Nyírmihálydi Vadásztársaság szeptember 6-án rendezte meg a megyei vadásznapot. Reggel kilenc órára benépesült Nyírmihálydiban a Népek Kertje. A megyéből összesereglett vadásztársaságok többsége már a főzőversenyhez rakta a tűzet a bográcsok alá, amikor a vadászkürt jelére a színpad köré gyűltek a részvevők, vendégek és az érdeklődő közönség. (folytatás)

indexkelet.hu, IX. 7.

 

Megkezdődött a vadászati főidény Somogyban
Megkezdődött a vadászati főidény az ország legnagyobb vadgazdálkodója, a SEFAG Erdészeti és Faipari (SEFAG) Zrt. nyolc somogyi vadászterületén – közölte Ihárosi Péter, a társaság turisztikai és közjóléti osztályvezető-helyettese az MTI-vel. Szeptemberben először a lábodi és a szántódi területeken, majd néhány nappal később a többi vadászterületen is elkezdődik a gímbikák bőgése. (folytatás)

dhkm.hu, IX. 7.

Idénykezdet a Bakonyban
Évről évre vadászok ezrei várják az ősz és a vadászidény kezdetét, amikor egy-egy napra-hétre a szürke hétköznapokból Nimród útjára léphetnek. A vadászterületeken azonban tavasszal, nyáron sem áll meg az élet. A háttérben erdő- és vadgazdálkodási szakemberek, turisztikai menedzserek egész serege dolgozik azon, hogy minden tökéletes legyen. A vadgazdálkodásban az élet soha nem áll meg, tavasztól tavaszig tart. (folytatás)

mno.hu, IX. 7.

 

A vadászat ürügyén
Szeptember havának elején, a szarvasbőgés kezdetekor átfutott rajtam a gondolat: miért is vadászunk és miért is vadászom én? Sokan és sokszor elmélkedtek már erről, hol magunknak csak a vadászoknak, hol a nem vadászó többségnek szánva. Magunkat meggyőzni nem kell, a nem vadászó polgártársaink egy részét pedig nem lehet meggyőzni arról, hogy a vadászat a természetes egyensúly fenntartásának egyik eleme. Szükséges, nem lehet felhagyni vele.
(folytatás)

zaol.hu, IX. 6.

SZÉKELYFÖLD: Makfalvi megbeszélés medvekárügyben
Megbeszélésre hívta össze csütörtökön a Natura 2000 gondnokságát, a Milvus állatvédőit, az erdészeti és vadgazdálkodási ellenőrző testületet, illetve a helyi vadásztársaság képviselőit, valamint a sajtót Makfalva polgármestere. A találkozó célja az volt, hogy beszámoljanak az utóbbi időszakban történt medvetámadásokról, megpróbálják közösen felhívni a felelős szervek figyelmét az egyre jobban fokozódó kártételekre, amiket a környéken követnek el a vészesen elszaporodott medvék – mondta el Márton Zoltán polgármester.
(folytatás)

szekelyhon.ro, IX. 4.

 

Még csak hangolnak a bikák
Veszprém megyei körkép – Szeptember a gímszarvasok nászának a hónapja, vadászok, vadgazdálkodók szent hónapja. Az igazi bőgésre azonban még várni kell. A megye vadgazdálkodói felkészültek a szarvasbőgésre, akik itt próbálják elejteni életük nagyvadját, sikerrel járhatnak. Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára elmondta, hogy intenzív bőgésről nem lehet beszélni, egyelőre még csak hangolnak a bikák.
(folytatás)

veol.hu, IX. 4.

 

ERDÉLY: Medve lett a kukoricacsősz
„Óva intek mindenkit attól, hogy a Szárhegy bejáratánál lévő kukoricatáblába bemenjen. Nagy valószínűséggel medvével találkozna” – mondja Gábor László, egy vadgazdálkodási civil szervezet elnöke. A megkérdezett szólt arról is, hogy több mint négyszeresére nőtt a medveállomány, félő, hogy a károk csökkentésére az emberek a mérgezéses megoldást választják.
(folytatás)

szekelyhon.ro, IX. 4.

Fácánt lőttek a fiatal orvvadászok Mezőkovácsházán
Orvvadászokkal szemben folytatott nyomozást a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság, vádemelést javasolnak a gyanúsítottakkal szemben. Két férfi autóval jelent meg Mezőkovácsházán, egy szarvasmarha telepnél január 5-én, akik fácánt akartak lőni a náluk lévő távcsővel felszerelt légpuskákkal. Egyikőjük a teleppel szemben lévő szántóföldön le is lőtt egy fácántyúkot, amelyet betettek egy szatyorba és el akarták vinni.
(folytatás)

beol.hu, IX. 4.

 

SZÉKELYFÖLD: Száznál több medve Kőröspatakon
A Kőröspatak közigazgatási területén levő erdőkben a becslések szerint száznál több medve él – vagyis az optimális létszám mintegy tízszerese. A vadak által okozott kár megtérítése évek óta késik, s jóformán semmi remény arra, hogy az elkövetkező időszakban változzék a helyzet – véli Kisgyörgy Sándor, a község polgármestere.
(folytatás)

3szek.ro, IX. 4.

Hallgass a kutyádra, megéri!
Esti vadkárelhárító vadászaton történt sebzés 30.06-os kaliberrel a „nektárt csepegtető” szőlővesszők között. A félkeresztben álló gím tarvad elszaladt a lövés után úgy 200 métert, majd eltűnt; itt találtak vért – de se előtte, se utána –, majd kis keresgélés után hallották a vadat elszaladni lefelé. Sikeresen megnehezítettük saját dolgunkat, ugyanis két hibát is elkövettem: nem a rálövés körülbelüli helyén kezdtem a munkát, és alapul vettem a hallottakat, mely szerint a vad lefelé szaladt a szőlősorok mentén. Szépítette a történetet az is, hogy a rálövés helyének jelölése két sorral távolabb került eredeti helyétől…
(folytatás)

utankeresok.hu, IX. 4.

 

Regionális vadásznap Bükkzsércen
Négy évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal Bükkzsérc község önkormányzata és a térség vadgazdálkodói szervezték meg az első favágóversenyt és vadásznapot. Büszkén mondhatjuk, hogy a rendezvény mára tradícióvá vált és országos hírnévre tett szert, hiszen a versenyzőkön kívül, igen nagy létszámú látogató is érkezett augusztus utolsó hétvégéjén Bükkzsércre, a IV. Stihl Regionális Favágóverseny válogatójára és Regionális Vadásznapra.
(folytatás)

borsodivadasz.hu, IX. 3.

Zalai Vadászati Évadnyitó
A Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete által szépen gondozott festői sohollári völgyben tartották – a hagyományoknak megfelelően – a zalai vadászok idei évadnyitó, egész napos összejövetelét. A híres, volt Széchenyi erdőbirtokon rekordszámú látogató ünnepelt, búcsúztatta a nyarat. A Hét Vezér emlékhelyen gyülekező látogatókat és vendégeket a Kanizsai Fúvósok és a Vadászkamara Kürtegyüttesének zenéje fogadta.
(folytatás)

forestpress.hu, IX. 2.

 

Szarvasbikát lőtt ki egy orvvadász Somogyban
Egy csaknem 600 ezer forintot érő szarvasbikát lőtt ki egy lakócsai férfi, akit a rendőrök akkor érték tetten, amikor a fiával hazafelé tartottak, vállukon szarvascombbal – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A sajtószolgálat közleménye szerint a darányi körzeti megbízottak hétfőn este Lakócsa külterületén, egy erdősávban érték tetten a vadorzót és a hús szállításában neki segítő fiát.
(folytatás)

dhkm.hu, IX. 2.

Átadták a Molnár Gábor kilátót
Újabb közjóléti beruházás fejeződött be a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nek köszönhetően a Bakonyban. „A jövő a kezünkben van” közjóléti beruházás sorozat keretén belül augusztus 30-án Nagyvázsony község közelében avatták fel ünnepélyes keretek között a pompás panorámát nyújtó kilátót. A VERGA Zrt. már hagyományosnak mondható módon színvonalas műsorral, vadászkürtösökkel, szavalattal és magyar népzenével fogadta a rendezvényen a meghívottakat és az érdeklődőket.
(folytatás)

forestpress.hu, IX. 1.

 

Egységes törvény a természetvédelem és a vadgazdálkodás szabályozására
Várhatóan jövőre egységes jogszabályba foglalják a természetvédelemről és a vadgazdálkodásról szóló törvényt, az új jogszabály 2016-ban léphet életbe – mondta el a zalai vadászati évadnyitón szombaton a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára. A Vadászok életfájánál, a Hét Vezér Emlékhelyen Bitay Márton mellett Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara zalai szervezete, illetve a Zala Megyei Vadászszövetség nevében koszorúzott, illetve emlékezett meg az elmúlt évben elhunyt vadászokról.
(folytatás)

dhkm.hu, VIII. 31.

Vas Megyei Vadásznap
SÁRVÁR | A Nádasdy-vár udvarán a szombaton megrendezett vadásznapon huszonhárom ifjú vadász tett fogadalmat, tizennégy pedig kitüntetést vehettek át. A szervezők nevében Gagyi István, a kamara és a szövetség megyei szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ágh Péter országgyűlési képviselő beszédében kihangsúlyozta, hogy a vadásznap jó alkalom arra is, hogy megköszönjük a hivatásos vadászok munkáját.
(folytatás)

vaol.hu, VIII. 31.

 

Hajdú-Bihar Megyei Vadásznap
Vadászkürtös térzenével és a Magyarországon vadászható állatfajok elejtett példányainak bemutató terítékével kezdődött meg szombaton Hajdúnánáson a megyei vadásznap. Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára elmondta, hogy a vadászati ágazat évente 22–23 milliárd forintot termel. A vadgazdálkodás javításához véleménye szerint hozzájárulhat majd a vadászati törvény jövő évre tervezett módosítása.
(folytatás)

velemenyezd.hu, VIII. 30.

 

Újra lehet szafarizni Zambiában
Majdnem két év után újra engedélyezik a vadászszafarikat Zambiában, de továbbra sem lehet elejteni macskaféle ragadozókat, így oroszlánokat vagy leopárdokat - közölte szerdán az idegenforgalmi minisztérium. A tilalom miatt az ország sok bevételtől esett el, s a természetvédelmi hatóságoknak súlyos anyagi gondjaik vannak - indokolta a vadászati tilalom részleges feloldását a tárca.
(folytatás)

inforadio.hu, VIII. 28.

A Kittenberger Kálmán Sajtódíj pályázat eredményei
Az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet által kiírt Kittenberger Kálmán sajtópályázat beérkezett pályaműveinek zsűrizése 2014. augusztus 18-án megtörtént. Ebben az évben nyolc fő huszonöt pályaművet küldött be. A bírálóbizottság jó színvonalúnak, és a kiírás céljának majdnem minden esetben megfelelőnek találta a pályaműveket.
A pályázatok díjazása nem műfajonként, hanem összevontan történt, tehát nem az előző években megszokott három kategóriában hirdettünk nyertest, hanem a legjobb alkotásokat díjaztuk. (folytatás)

omvk.hu, VIII. 28.

 

VAJDASÁG: Fürjvadászat Szenttamáson
Szenttamás testvérvárosának, Jánoshalmának a vadászai augusztus 15-18-ig a helyi Vadászegyesület vendégei voltak. A három nap alatt az 1946-ban alakult Jánoshalmi Vadásztársaság tagjai a vendéglátókkal fürjvadászaton vettek részt. A két egyesület 2010-ben vette fel egymással a kapcsolatot, azóta pedig jó és szoros együttműködés alakult ki közöttük.
(folytatás)

szenttamas.rs, VIII. 27.

Családi lövésznap az Északerdőnél
Negyedik alkalommal rendezett családi lövésznapot az Északerdő Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezete.
A résztvevők sörétes fegyverrel, amerikai bolygó trapp és korongvadász kategóriában mérhették össze tudásukat, az erdőgazdaság koplalói lőterén. A délelőtti gyakorláson mintegy ötvenen vettek részt, a versenyeken pedig harmincan voltak, a többi között három hölgy is. (folytatás)

forestpress.hu, VIII. 27.

 

Medvegondok Észak-Olaszországban
Barna medve okoz problémákat az észak-olaszországi Lombardia tartományban, négy szamarat pusztított el a medve. Az állat Lombardia és Svájc között vándorol, s már többször is kárt okozott a környék gazdálkodóinak állatállományában. A sajtójelentések szerint a gazdák körében egyre nagyobb az aggodalom a barna medve miatt. Úgy tűnik, hogy túlságosan is jól sikerült a barna medvék újbóli meghonosítása Észak-Olaszországban: az érintett régió környező tartományaiba, sőt külföldre telepítené a szaporodó állatok egy részét.
(folytatás)

mno.hu, VIII. 27.

II. Nemzetközi Vadászhölgy Konferencia
2014. augusztus 22-én négy autóval, tíz fővel indultunk el az ország különböző részeiről Szerbiába, Becejre, a Damski Lovacki Klub II. Nemzetközi Vadászhölgy Konferenciájára, találkozójára. Ismerős az útvonal, ismerős a cél, hiszen már nem először vagyunk vendégek Sanjáéknál. Néhányan állandó vendégként, de szerencsére mindig akad új tag is a csapatban.
(folytatás)

facebook.com, VIII. 26.

Ilyen lesz az új Niva
Kiszivárgott néhány fotó az új generációs Chevrolet Nivát megelőlegező koncepcióautóról. A Moszkvai Autószalonon, holnap debütáló autó 4316 mm hosszú, 26 centivel hosszabb, mint a jelenlegi matuzsálem. Dízelmotor továbbra sem lesz kapható a Nivához, mert drága lett volna a fejlesztés. Az eddig használt, 1,7 literes benzinmotor helyébe azonban egy modernebb 1,8-as benzines erőforrás lép, amely 136 lóerőre képes, és egy ötfokozatú GM kézi váltón keresztül állandóan hajtja mind a négy kereket.
(folytatás)

vezess.hu, VIII. 26.

 

Kezdődik a vadászati főszezon
A Pécs környéki erdőkben sok helyen már bőgnek a szarvasbikák, vadászati idényük csak jövő hétfőn kezdődik. Jóllehet a főszezon megyei szinten több százmilliós bevételt jelent a vadgazdálkodóknak, mégis örülhet az a társaság, amely kevéssel több, mint nullszaldósra tudja kihozni gazdálkodását.
(folytatás)

pecsinapilap.hu, VIII. 26.

Komárom-Esztergom Megyei Vadásznap
Az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom megyei szervezete által rendezett esemény alkalmával lehetőség nyílt arra, hogy a természetet szeretők, a vadászok találkozzanak, és jól érezzék magukat. A rendezvény hivatalos megnyitóján köszöntőt mondott Lukáts Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom megyei elnöke, valamint dr. Kancz Csaba kormánymegbízott is.
(folytatás)

kormanyhivatal.hu, VIII. 25.

 

Hibázott a Remington, magától elsülhet a vadászpuska
A honlapján közzétett bejelentés szerint jelentős volumenű nemzetközi termék-visszahívási akciót indított az amerikai Remington lőfegyvergyártó vállalat. Az akció a Magyarországon forgalomba hozott Remington vadászfegyvereket is érintheti.
A közlemény szerint a 2006. május 1. és 2014. április 9. között gyártott, nem recézett felületű elsütőbillentyűvel szerelt Model 700 és Model Seven forgó-tolózáras ismétlő vadász- és sportpuskák esetében túl sok ragasztóanyagot használtak gyártáskor, melynek túlfolyása előidézhet olyan helyzetet, melyben a puska magától elsülhet, a ravasz meghúzása nélkül is. (folytatás)

index.hu, VIII. 22.

Erdészeket és vadászati szakembereket tüntettek ki augusztus 20-án
Augusztus 20-án ismét több kitüntetést adott át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A listában bőven találunk erdészeti és vadászati szakembereket is.
(folytatás)

erdo-mezo.hu, VIII. 22.

 

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum nyílik
2014. október 25-én, 10 órakor a Vértesi Erdő Zrt. ünnepélyesen megnyitja a Csákberényben megépült Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot – tette közzé az információt az állami erdőgazdaság Facebook oldalán. A Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. közösségi oldala szerint a múzeumot Kocsis Mihály vezérigazgató és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adja át.
(folytatás)

hirado.hu, VIII. 19.

 

SZÉKELYFÖLD: Medve garázdálkodik Kommandón és Gelencén
Immár nemcsak az erdőben gombászóknak, málna- és szederszedőknek kell tartaniuk a medvétől Kommandón, a falu utcáit is látogatja a hívatlan vendég. Az elmúlt napokban több hétvégi házba is betört. Egyik-másik helyen „csak” a kamrát ürítette ki, máshol komoly kárt hagyott maga után. A medve a falu minden részén felbukkant, dúlt a Kovászna felőli kijárat közelében, ugyanígy a Csángók részen is. Azt egyelőre nem tudni, egy vagy több medvéről van-e szó.
(folytatás)

erdely.ma, VIII. 20.

Hubertus mise az Őrségben
Augusztus 16-án volt az Őrségi Vadásznap Őriszentpéteren, amelyet az Őrségi, a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaságok és a Vadása Vadgazdálkodási Egyesület rendezett meg. 1/2 9-kor kezdődött a Nemzetközi Vadpörkölt főzőverseny, 1/2 11-kor a vadászhimnusszal vette kezdetét a megnyitó ünnepség.
(folytatás)

martinus.hu, VIII. 19.

 

8800-ra becsülik a hazai sakálállományt
Az aranysakál a kilencvenes évek elején bukkant fel újra Magyarországon, az állományt mára már 8800 körülire becsülik, és bár az állatok elsősorban pockokra vadásznak, károkat okoznak a vadállományban is.
(folytatás)

hirado.hu, VIII. 19.

Világbajnok a magyar korongvadász csapat!
Augusztus 14–17. között rendezték meg a dél-afrikai Hyppo Creekben a FITASC XI. Gyorsított Korongvadász Világbajnokságot. A tegnap véget ért vetélkedésben a Szerdahelyi–Jéri–Besility összeállítású magyar csapat 571 találattal világbajnok lett a csapatversenyben. Egyéniben is remekül helytálltak a magyar versenyzők. Az Open kategóriában a 2005-ös világbajnok, tavaly tizedik Szerdahelyi András idén holtversenyben a negyedik lett fantasztikus, 194 találattal. Eredménye mindössze két koronggal kevesebb a 196 korongot eltaláló győztes, dél-afrikai Timothy Hubnerénél.
(folytatás)

Preisz Gyula, VIII. 18.

 

Együtt a barna medvével?
A hírekből úgy tűnik, az északi országrészben egyre gyakrabban találkozhatunk barna medvékkel. A nagyragadozók visszatérése hazánk területére nem új keletű: a hiúz és a farkas már megtalálta itt életterét, és könnyen lehet, hogy egyszer a medve is tartósan megtelepszik a hegyvidéken. Az együttélésnek azonban szabályai vannak. Hogy melyek ezek? Szakértők segítségével igyekeztünk feltárni.
(folytatás)

mno.hu, VIII. 18.

Vadászkürt egyesület alakult
Kutasi László bócsai vadász, kezdeményezése megalakult Bács-Kiskun megye első vadászkürt együttese, Kiskunsági Vadászkürt Egyesület néven. A társaságnak szerte a megyéből vannak tagjai. Kutasi László vadászvizsgáját három éve szerezte meg, azóta került szorosabb kapcsolatba e hangszerrel. Gmoser István kiskőrösi zenetanár közreműködésével tanulják a dallamokat. Idén májusban részt vett az egyesület az I. Meghívásos Vadászkürt Versenyen Szegeden, ahol 163 ponttal, „B” kategóriás minősítést szereztek.
(folytatás)

regionaplo.hu, VIII. 17.

Interjú Tarjányi Lili vadászhölggyel
Tarjányi Lili álma, hogy egyszer nőként hivatásos vadász lehessen. Vadgazdálkodást és erdészetet tanul, vadászik, járja az erdőt, és Bács-Kiskun megyében a Diana Vadászhölgy Klub legfiatalabb helyi szervezetét is vezeti. De hogyan viszonyulnak hozzá a férfi vadásztársak? Mit gondolnak azok, akik csak kívülről szemlélik a szakmát? Mit szeretne elérni a többi hölggyel vállvetve? Az Erdő-Mező beszélgetése a fiatal vadászhölggyel, Tarjányi Lilivel.
(folytatás)

mno.hu, VIII. 15.

 

FELVIDÉK: Kilőtték a veszélyes eperjesi medvét
Véget ért a napokig tartó medvedráma a kelet-szlovákiai Eperjes-Presov városban. Csütörtök reggel a helyi vadászegylet tagja három lövéssel leterítette a hatalmas ragadozót. Mint arról korábban beszámoltunk a medve a város egyik lakott, külvárosi kerületében bukkant fel, többen látták a forgalmas utakon kóborolni, majd a városi sportcsarnok közelében lévő bokrok közé menekülni.
(folytatás)

vilagszam.hu, VIII. 14.

88 éves hazánk legidősebb vadászhölgye
Puskaporfüst vonzásában – Nem nagy dolgokat kell várni az élettől, hanem észrevenni és felszedegetni az apró mazsolákat – vallja Detki Jánosné. Magyarország legidősebb vadásznője 88 éves, derűs és aktív. Szereti az életet, „csupán” ennyi a titka. Joci néni naptárja tele van programmal. Előző nap például nála aludtak a barátnői, születésnapot ünnepeltek. Az Erzsébet téren felültek a 65 méter magas óriáskerékre, utána elballagtak a Budai Várba vacsorázni, majd otthon pezsgővel koccintottak.
(folytatás)

szabadfold.hu, VIII. 14.

 

Lest és szórót is készített az íjas orvvadász
Az eljárás adatai szerint saját készítésű íjával engedély nélkül ejtett el egy őzet az 55 éves ábrahámhegyi férfi, aki ellen orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás 2014 júliuásban a Tapolcai Rendőrkapitányságon.
(folytatás)

veol.hu, VIII. 14.

ERDÉLY: Medve támadt egy juhászra
Helikopterrel kellett kórházba szállítani tegnap délelőtt azt az 54 éves juhászt, akit keddre virradóra támadt meg a medve a retyezáti Zănoaga-tó (2010 m) közelében. Az áldozat egy juhásztársa segítségével jutott el a tó feletti menedékházig, ahol a szolgálatos hegyimentőknek sikerült stabilizálniuk az állapotát. A férfi súlyos fej- és lábsérülést szenvedett, és nyílt sebein jelentős mennyiségű vért vesztett.
(folytatás)

nyugatijelen.hu, VIII. 11.

A természet szeretetére nevelnek
Háromnapos erdész-vadász tábort szervezett több mint hatvan gyermek számára az Északerdő Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezete. A táborlakó gyermekeket szerda délután Ugron Ákos is meglátogatta a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskolában. A helyettes államtitkár kiemelte, minél erősebbé kell tenni a gyermekekben a természet, az erdők iránti szeretetet – ebben pedig nagyon sokat segíthet egy-egy ilyen gyermektábor.
(folytatás)

minap.hu, VIII. 13.

Afrikai nagyvadakat is preparálnak Pásztón
Vadászként ejtett már el 18,5 centis agyarú vadkant is, ám a preparátorok idei Európa-bajnokságán ettől is értékesebb trófea jutott neki: mester kategóriában ezüstérmet szerzett, s munkatársai csapatban szereztek helyezéseket. A pásztói Adorján Krisztián családi házuk alagsorában kezdett vaddisznók, rókák, őzek preparálásába, egy éve azonban már egy ipari üzemben hét munkatársával „öltözteti” a hazai és az afrikai nagyvadakat.
(folytatás)

faceportal.hu, VIII. 13.

Kapitális vadkant ejtett el a fiatal vadászhölgy
Kukoricaérés ideje alatt a vadászok legfőbb feladata a táblák megvédése a vadaktól. Ebben az időszakban keletkeznek a legnagyobb károk, így fokozott figyelmet kell fordítani a vadkárelhárításra. Már másfél éve teszi ezt Bekő Dóra is, a Lovászi Olajbányász VT tagjaként. Édesapjával a múlt héten napközben többször körbejárták a táblákat.
(folytatás)

zaol.hu, VIII. 12.

 

Javult a meglőtt vadőr állapota
Javult a koponyaműtéten átesett vadőr állapota, aki már kommunikál környezetével – mondta a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház megbízott főigazgatója kedden. Kövesdi József tájékoztatása szerint a férfi már nem szorul intenzív osztályos ellátásra, ezért délután a gyulai megyei kórházból mentőhelikopterrel átszállították a területileg illetékes békéscsabai városi kórházba.
(folytatás)

metropol.hu, VIII. 12.

FELVIDÉK: Késsel védekezett a medve ellen
Csaknem tragikus véget ért annak a közép-szlovákiai családapának és két gyermekének a erdei sétája. Gombázás közben feldühödött anyamedve támadt rájuk.. Szerencsére az apának sikerült megőrizni lélekjelenlétét, s megmenteni gyermekei életét. A Besztercebányai járásban fekvő Hrochoť (Horhát) községben egy állatorvos két gyermekével, három éves fiával és 12 éves leányával gombázott éppen, amikor hirtelen feldühödött anyamedve rontott rájuk.
(folytatás)

vilagszam.hu, VIII. 11.

Kitüntetés: A Bakony Vadásza
A Bakony Vadásza kitüntetéssel ismerték el Tóth Tamás munkáját, aki ötven éve járja az erdőt, mezőt. Munkásságára büszke a vadásztársadalom.
A díjat 2012-ben alapította a Veszprém Megyei Vadászkamara. A kitüntetés rangját azzal is őrzik, hogy évente csak néhányat adnak át. Az elismerést a Jakab Napok kapcsán vehette át Pap Gyula kamarai elnöktől és Baracskay Lajos titkártól. (folytatás)

erdo-mezo.hu, VIII. 9.

 

Nyakát szegte a kerítésen a bika
Szomorú látványt nyújt ennek a fiatal bikának a teteme, amely nem tudta átugrani a kétméteres kerítést, és nyakát szegte rajta…. (folytatás)

Kiss Zoltán, VIII. 8.

 

Sakálszezon a médiában
Az aranysakál témában megjelent írásokat, illetve az azokkal kapcsolatos kommenteket a vadgazdálkodás és vadászat szakmai szervezetei sem hagyhatják szó nélkül. Önmagában örvendetes, hogy a média ökológiai aktualitásokkal is foglalkozik a maga eszközeivel, az újságírás laikus naivságával, de a közvélemény félretájékoztatása nem szerencsés.
(folytatás)

omvk.hu, VIII. 7.

ERDÉLY: Két medvetámadás egy hét alatt
Egy hét alatt két medvetámadás történt a Kászonokban: csütörtökön egy 15 éves lány szenvedett súlyos sérüléseket, múlt pénteken pedig egy 19 éves fiút támadott meg a medve. A vadállatok gombászás közben rontottak a fiatalokra. – Családjával gombászott csütörtök délelőtt az a kászoni lány, akire a Kászonfeltíztől néhány kilométerre lévő Gyertyános elnevezésű erdős területen támadt rá a medve. A helyszínen tartózkodó egyik személy beszámolója szerint a medve „lenyomta a leánykát, aki sikoltozni kezdett, amire az állat felállt és elszaladt”.
(folytatás)

szekelyhon.ro, VIII. 7.

 

Szakember az aranysakálról
A közelmúltban egyre több rémhír kapott lábra az aranysakálról, eszerint kétszázötven birkát téptek már szét, Belső-Somogyban a gyerekek már nem mernek kimenni miattuk az utcára, sőt egyesek szerint egyenesen aranysakál apokalipszis közeleg. Vajon valóban egy vérengző dúvadról van szó? Hogy minél többet megtudhassunk erről a rejtőzködő ragadozóról, tudományos kutatás indult, melyet Kemenszky Péter fog össze a megyében.
(folytatás)

erdomezo.hu, VIII. 7.

Az első őzbakunk
Délelőtti telefonbeszélgetésünk során említette egyik barátom, hogy a szomszéd vadászterületen bakot sebeztek. Esetleg lenne-e kedvem megnézni? Sajnos nincs vér, és a lövés huszonhét órája dördült el. Telefonos segítséget kértem a csapat egyik tapasztaltabb tagjától. Azt a választ kaptam, hogy nézzem meg a rálövés helyét, de akár még a nagy melegben is vigyem magammal Vitézt. Ő könnyebben talál jeleket
. (folytatás)

utankeresok.hu, VIII. 4.

 

Magyar korongvadász sikerek
Július 26–27-én rendezték meg Schrickben a Franz Schütz korongvadász emlékversenyt, amely Ausztria egyik legpatinásabb megmérettetése. A remek színvonalú versenyen több magyar siker is született a népes hazai illetve külföldi lövőkkel kiegészült viadalon. Szerdahelyi András megismételte tavalyi győzelmét, kimagasló eredménnyel mindenkit maga mögé utasított az olykor igen nehéz pályán. Igaly Diana megnyerte a női kategóriát, továbbá Magyar Csaba vezetésével a magyar csapat is első lett.
(folytatás)

hunsporting.hu, VIII. 4.

Lecsófőző Fesztivál Tiszalökön
Korhelyhalászlé, sült keszeg és sült kárász, vaddisznópörkölt – ez röviden a Balsán megrendezett VIII. Tiszaparti Hal és Vad Fesztivál. A fesztiválon elhangzott, hogy a magyarok halfogyasztása az európai átlag alatt van. A szakember elmondta, hogy milyen halakat és hogyan fogyasszunk. A Szabadtűzi Lovagrend is képviseltette magát, népszerűsítve a vadászkonyhát.
(folytatás)

kolcseytv.hu, VIII. 4.

 

Veszélyes őzek
A szokásosnál is figyelmesebben kell vezetniük az autósoknak Somogyban. Most van ugyanis az őzek üzekedési időszaka, ezért a nap bármely szakában kiugorhatnak az autó elé.
A megyei vadászok szövetsége szerint érdemes figyelni a vadveszélyjelző táblákat is, ahol ugyanis ezt látjuk ott több vad fordul elő. (folytatás)

hunsporting.hu, VIII. 4.

 

Utánkereső fegyver rendelésre
Valóban a puska teszi? Szerintem igen! Igen, de ne az embert, hanem a dolgát tegye. Az, hogy melyik típust választjuk, ismétlőt netán duplagolyóst, esetleg vaddisznóra egy sörétest gyöngygolyóval, leginkább egyéni ízlés kérdése. A lényeg, hogy megbízható és pontos legyen. Ez különösen fontos az utánkeresés során.
(folytatás)

utankeresok.hu, VIII. 1.

Megmentettek Kiskutason egy szarvasbikát
A faluban nemrég lejátszódott vadmentési akció is bizonyítja, hogy nem csak lelövik, hanem – ha úgy adódik –, mentik is a vadat. A történetben az a szép, hogy a vadászok és a helyi lakosság is együttműködött egy szép szarvasbika megmentésében.
(folytatás)

zaol.hu, VII. 31.

 

Védeni kell a termést a vadkártól
A Semjéni Önkormányzat felhívja a figyelmet arra, hogy A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 78. és 79. §-a értelmében a termőföldek védelme a vadkárral szemben nem csupán a vadászatra jogosultak hanem a gazdálkodók kötelessége is. A vadászok rendszeresen járőröznek és igyekeznek megvédeni mezőgazdasági kultúrát. Ugyanakkor a törvény értelmében elvárható a gazdálkodóktól is, hogy mindent megtegyenek a vadkár megelőzése érdekében.
(folytatás)

bodrogkoz.com, VII. 30.

Öt földrész trófeái Nyárádon
Öt földrész közel 400 trófeája tekinthető meg a nyárádi vadászati kiállításon. A gyűjteményt a Kozma család bocsátotta a település rendelkezésére. Az embernek el kell jutnia arra a szintre, hogy egy ilyen gyűjtemény már nem csak a saját szórakozásunkra, hanem a köz javára is szolgál – nyilatkozta Kozma Sándor.
(folytatás)

veol.hu, VII. 30.

 

Súlyos büntetés vadkár esetén
Rosszul szabályozott kárbecslői rendszer, életszerűtlen törvények nehezítik a vadászatra jogosultak életét, akik éves szinten több millió forintot is veszíthetnek emiatt. Kellemetlen helyzetbe kerültek a vadászkamarák és a vadgazdálkodók. Az új Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint ugyanis példátlanul súlyos büntetést szabhatnak ki vadkár esetén.
(folytatás)

tudositok.hu, VII. 28.

ERDÉLY: Juhokat ölt a medve
Néhány idei korábban Maros megyében megtörtént eset után a napokban ismét állatokra támadt egy medve Nyárádmentén. Szerda este támadt rá egy nagy méretű medve a karámba rekesztett juhokra Jobbágyfalva határában, és a kutyák jelenléte ellenére két állatot el is rabolt – tudtuk meg a kárvallott gazdától, Szász Lóránttól. A megölt és megcsonkított állatok maradványaira a bojtárok találtak rá.
(folytatás)

szekelyhon.ro, VII. 28.

 

Borászok, vadászok közös ünnepe
SÜMEG | Az érett bor és a vadászat ünnepét tartották Sümegen, megadták a módját a X. Jakab-napoknak. Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy kevés olyan megye van, ahol a vadásztársadalom ilyen aktívan kiveszi a részét a közéletből. Pápa, Várpalota és Sümeg vadászbázisoknak tekinthetők, ezekben a helységekben minden évben tartanak vadásznapot.
(folytatás)

veol.hu, VII. 28.

 

Sakálok Kelet-Szlovákiában
Felső-Zemplén erdeiben új lakók bukkantak fel. Az erdészek és vadászok több régióban láttak ugyanis aranysakálokat – az állatok valószínűleg Magyarországról és Ukrajnából érkeztek Szlovákiába. Az állatok veszélyt jelentenek a földön fészkelő madarakra, a kisebb emlősökre, és akár veszélyeztetett fajokat is fenyegethetnek.
(folytatás)

bumm.sk, VII. 28.

Hivatásos vadászok országos szakmai versenye
Július 24–25. között a Mecsekerdő Zrt. Sasréti Vadászházának környezetében, az erdőgazdaság társszervezésében került megrendezésre a döntő. Az első napon a körcsönyei lőtéren korongvadászat és állócélra, illetőleg futó vaddisznóalakra történő golyós lövészet szerepelt a programban, míg másnap elméleti és gyakorlati feladatokat kellett teljesíteni. A házigazdák nevében elsőként Keszi László vezérigazgató köszöntötte a felsorakozott versenyzőket, valamint a segítőket és az érdeklődő szakembereket.
(folytatás)

fhmag.hu, VII. 28.

 

Vadásztábor Baskón
A Kőrös-hegyi Fogadó és a Baskói Tábor 2014. július 13–19. között vadásztábort szervezett Baskón, a Dél-Zemplén szívében megbúvó, alig kétszáz lelket számláló, csendes zsákfaluban. A Kőrös-hegyi Fogadó részeként 2013-tól működő tábor tökéletes helyszíne a természethez kapcsolódó programok megvalósításának.
(folytatás)

borsodivadasz.hu, VII. 28.

 

VIII. Tiszaparti Hal és Vad Fesztivál
Korhelyhalászlé, sült keszeg és sült kárász, vaddisznópörkölt – ez röviden a Balsán megrendezett VIII. Tiszaparti Hal és Vad Fesztivál. A fesztiválon elhangzott, hogy a magyarok halfogyasztása az európai átlag alatt van. A szakember elmondta, hogy milyen halakat és hogyan fogyasszunk. A Szabadtűzi Lovagrend is képviseltette magát, népszerűsítve a vadászkonyhát.
(folytatás)

kolcseytv.hu, VII. 26.

 

A csőbe szorult disznó
Vadászcimborám hívott, hogy hátra csúszott egy lövéssel a zabon, egy nagyobbacska süldő lehet a sérelmezett. Esti lövés volt, visított is a disznó, el is vágódott, vér is van bőven az elején. Reggel rá is néztek kutyával, de még ifjonc az Eb és ezért csak nézzek utána. Meg is indultunk fiammal Gabóval, kutyájával Cirkával és természetesen Ronyval.
(folytatás)

utankeresok.hu, VII. 24.

SZÉKELYFÖLD: Emberre támadt a medve Ivóban
A székelyudvarhelyi kórházban kezelik azt az ivói férfit, akire múlt héten támadt rá egy bocsos medve. Noha a medvetámadásról az érintett intézmények szinte mindegyikénél tudnak, az eset részletei egyelőre nem ismertek. A törvénykezésben ilyen eset nem is létezik.
(folytatás)

szekelyhon.ro, VII. 23.

 

Orvvadászokat fogtak a zalai rendőrök
Még az elmúlt hét szombatján (július 12-én) délután történt, hogy egy szerencsi házaspár tartott Miskolc irányából a város felé a harminchetes Több mint száz kiló húst, trófeákat és fegyvereket találtak a gyanúsítottak lakásán: a 37 éves H. Zoltán újudvari és a 36 éves V. Dávid János nagybakónaki lakosnál. Mindketten már hosszabb ideje engedély nélkül tartott vadászfegyvereikkel a környékbeli erdőkben, vadászterületeken jogosultság nélkül vadásztak, az elejtett vad húsát értékesítették.
(folytatás)

diohejkiado.hu, VII. 22.

Őz ugrott a Nissan elé
Még az elmúlt hét szombatján (július 12-én) délután történt, hogy egy szerencsi házaspár tartott Miskolc irányából a város felé a harminchetes számú főúton. Az autójukban a hátsó ülésen két gyermek utazott szabályosan bekötve üléseikbe. Már majdnem elérték a bekecsi elágazást, amikor az úttest menetirány szerinti baloldalán elterülő kukoricásból egy őzbak ugrott eléjük.
(folytatás)

szerencsitv.hu, VII. 22.

 

Hivatásos vadászok lövészversenye
Sörétes és golyós lőfegyverrel mérték össze tudásukat és ügyességüket a múlt héten, a Tókaji Lőtéren a magyar állami erdőgazdaságok csapatai. Az országos versenysorozat somogyi állomásán a sportág Európa-bajnokát, Varga Andrást is a kamera elé kértük. A négy számból álló tusán korongra és céltáblára is lőttek az indulók. A szervezők szerint a lőgyakorlatok tapasztalata jól jön a vadászatok alkalmával is. Az országos sorozat végén a legjobbakat általában nagyvadas vadászattal jutalmazzák a szervezők.
(folytatás)

oee.hu, VII. 21.

Diákok a Vadászati Múzeumban
Kostelekről érkeztek diákok a hatvani Vadászati Múzeumba, ahol elsőként a virtuális vaddisznóhajtást próbálták ki. A látogatás azért is különleges élmény volt a tanulóknak, mert még sohasem voltak múzeumban. Szabó Zsolt államtitkár segített a Moldvai Csángó Egyesületnek abban, hogy el tudják hozni a Vadászati Múzeumba a gyermekeket.
(folytatás)

hatvantv.hu, VII. 21.

 

Vadveszély az utakon
Most zajlik az őzek üzekedési időszaka, így napközben is gyakrabban találkozhatunk velük az utakon. A legveszélyesebb időszak a kora délutáni óráktól másnap a késő reggeli órákig tart, a közutakon ebben az időszakban szinte bármikor megjelenhet átugró, „szerelmes” őz. Ezért a közlekedőknek ajánlott fokozottan figyelni ebben az időszakban.
(folytatás)

borsodivadasz.hu, VII. 21.

 

Vérebes nap a Zemplénben
Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatósága volt a házigazdája a Magyar Véreb Egylet zempléni vérebes napjának. A rendezvényt azzal a céllal bonyolították le július második szombatján, hogy népszerűsítsék a vérebes kultúrát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Egyebek mellett azt is szerették volna elérni, hogy tudjanak egymásról azok, akik vérebekkel foglalkoznak a térségben.
(folytatás)

oee.hu, VII. 18.

A vadbalesetekről
Sajnos a nyár is bővelkedik a vadbalesetek előfordulásában, és évről-évre egyre több feladatot ad a rendőrségnek, a vadásztársaságoknak és a biztosítóknak is. Az autósoknak érdemes tisztában lenniük, milyen teendőik, lehetőségeik vannak, ha vadbalesetet szenvednek.
(folytatás)

veol.hu, VII. 18.

 

Hogyan vadásztak őseink?
A hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum „Hogyan vadásztak őseink?" címmel szervezett programot a gyerekeknek. Az ifjú látogatók többek között megismerkedhettek az élvefogó csapdákkal, a vadászható vadfajokkal, a solymászattal, az ősember táplálékszerző szokásaival.
(folytatás)

hatvantv.hu, VII. 17.

ERDÉLY: Háziállatokat tépett szét a medve
Rekord mennyiségű háziállatot pusztítottak el medvecsaládok a székelyföldi Marosfőn és környékén. A vadállatok folyamatos portyázásai miatt az emberek rettegésben élnek, hiszen eddig több mint 500 baromfit, juhot, nyulat és kutyát öltek meg a medvék. A helyi vadásztársaság kilövési engedélyt kért, ám a szakhatóság elutasította a kérést és inkább a medvék befogását, és elszállítását szorgalmazza.
(folytatás)

hatvantv.hu, VII. 16.

 

Átadták a Fekete István kilátót a Bakonyban
Átadták Veszprém megyében a húsz méter magas Fekete István kilátót és a nyolc állomásból álló tanösvényt. A fejlesztésre, amely „A jövő kezünkben van” beruházási program keretében készült a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. (Verga) 37,5 millió forintot fordított. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a kilátó névadóját, Fekete Istvánt méltatta, kiemelve szenvedélyes természetszeretetét.
(folytatás)

oee.hu, VII. 16.

 

Ezért jönnek hozzánk a medvék
Elképzelhető, hogy Szlovákiában annyira megerősödött az ottani medvepopuláció, hogy kevés számára az eddigi területe, ezért már nem csak áttévednek Magyarországra, céljuk feltehetően a területfoglalás – véli Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese. Az elmúlt húsz évben összesen hat esetben volt bizonyított, hogy valóban medvét láttak Magyarország területén.
(folytatás)

oee.hu, VII. 14.

ERDÉLY: Félezer juh teteme hever a Kis-Retyezátban
Hétvégén lezárták a Kis-Retyezát legforgalmasabb turistaösvényét, miután kiderült, hogy a Plésa-patak és a Buta menedékház közötti térségben mintegy ötszáz juh teteme hever.
Az állatok a Drăgşanu és a Plésa környékén lévő esztenákhoz tartoztak, s a juhászok beszámolója szerint részben medvetámadásnak, részben villámcsapásnak estek áldozatul. (folytatás)

nyugatijelen.com, VII. 14.

 

Tisztelet a vadnak
Zádor Oszkár, a hajdani legendás vadász szellemiségét szeretné megőrizni és tovább vinni egykori társa, Balázs József és baráti köre. A hatvani férfi szerint a népszerű Oszkár bácsi alázata a vad iránt a maiak számára is példaként szolgálhat. Lenyűgöző ember volt. Idős korában is megtartotta, eleganciáját, választékosságát, udvariasságát. Soha nem beszélt emelt hangon. Egész életét alázat, tisztesség, egyenesség és becsületesség jellemezte.
(folytatás)

heol.hu, VII. 14.

Sikeresen rajtolt a hatvani múzeum
Nagy siker: két hónap alatt 12 ezer látogató. Az ország minden tájáról érkeznek a látogatók, amióta megnyitott a hatvani vadászati múzeum. Az intézmény vezetője szerint várakozáson felüli a siker: két hónap alatt több mint tizenkétezren tekintették meg a Kárpát-medence vadászati és halászati kultúráját bemutató tárlatot.
(folytatás)

mno.hu, VII. 13.

 

Magyar sikerek a korongvadász VB-n
Jéri Tamás második lett a junior kategóriában, Szerdahelyi András szétlövés után negyedik helyezést ért el összesítettben.
Minden magyar résztvevőnek (Hegyes Zoltán veteran, Beslity Ákos senior, Csőke Zoltán senior, Juhász Lenke női) gratulálunk az eredményes szerepléshez! Továbbá gratulálunk Olasz Gergőnek, aki bírókén vett rész a nemzetközi megmérettetésen. (folytatás)

hunsporting.hu, VII. 13.

Palóc- és vadásznap Parádon
Mudriczki József, Parád polgármestere állófogadáson, majd a délelőtti hivatalos megnyitón köszöntötte a 23. alkalommal megrendezett megyei vadásznap vendégeit. A 28. alkalommal megrendezett palócnap, illetve a 23. vadásznap két külön rendezvény, de egy szervezés - hangsúlyozta Parád és Bodony polgármestere ünnepi köszöntőjében, aki azt is kiemelte, hogy hazánkban magas szintű a vadászturizmus. A Heves megyébe vadászni érkezők mindig jó szájízzel távoznak. (folytatás)

heol.hu, VII. 12.

Megújult a B.-A.-Z. megyei Diana Vadászhölgy Klub
Dr. Jablonkai Ilona, aki 2013 szeptembere óta vezette a megyei Dianákat, gyermekének születése miatt már nem tudta tovább koordinálni a vadászhölgyek munkáját, így a hónap elején új vezető kijelölésére került sor. Ezen az ülésen a jelenlévők egyhangúlag Baló Attilánét találták erre a posztra a legalkalmasabbnak, így őt bízták meg az ügyek továbbvitelével.
(folytatás)

borsodivadasz.hu, VII. 11.

 

Interjú a győztes Vas megyei hivatásos vadásszal
2003-ban a környék legnagyobb bikáját lövette meg egy osztrák vendégvadásszal, 2014-ben pedig Vas megyében a hivatásos vadász versenyen az első helyen végzett. Szalai Csaba a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél dolgozik, munkájában a természet szeretete inspirálja.
Országszerte zajlanak a megyei versenyek a hivatásos vadászok között. Korábban már beszámoltunk arról, hogy Vas megyében Szalai Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársa végzett az első helyen. A szakemberrel az Erdő-Mező Online beszélgetett. (folytatás)

erdo-mezo.hu, VII. 11.

ERDÉLY: Emberre támadt a medve
A Kolozs megyei Reketó község közelében egy 60 éves nőt támadott meg a medve. A nő gombát szedett menyével és egy falubelivel, amikor ráugrott az állat. A medve csak akkor engedte el a nőt, amikor a helyszínen levők ütlegelni kezdték a vadállatot. A súlyosan sérült nőt a kolozsvári sürgősségi kórházba szállították, már túl van az életveszélyen.
Petru Prigoană, a község polgármestere szerint a szerdai eset az első idén, tavaly ugyanez a medve egy másik személyre is rátámadt. (folytatás)

uh.ro, VII. 10.

 

Újra látták a medvét, keresik a nyomát
Hogy ez ugyanaz a medve, amelyről nemrégiben mi is írtunk, még nem lehet tudni. Ez a hír kedd este a népszerű közösségi oldalra került ki, ahol ezt írták: „Öten is állítják, hogy felismerték az állatot és feltehetően a környéken van az erdőben.” A Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatotának munkatársai kint vannak az említett területen, de a medve nyomait még nem találták meg, ami az éjszakai eső miatt is lehet.
(folytatás)

heol.hu, VII. 9.

Vadpörköltfőző-verseny Nyárádon
Az illatok, miként az ízek is, leírhatatlanok voltak. Legyen annyi elég, hogy a sörrel készült szarvaspörkölt szinte elolvadt a számban, a muflont azonban idén sem mertem bevállalni. A harmadik nemzetközi vadpörköltfőző-versenyt rendezték meg szombaton a településen. Nem véletlenül írok nemzetközit, hiszen a rendezvényre idén holland és vajdasági vadászok, baráti társaságok is ellátogattak.
(folytatás)

veol.hu, VII. 7.

 

Visszás vadkárkezelés
A bíróság elé került vitákban sokszor szinte lehetetlen igazságot tenni. Rosszul szabályozott kárbecslői rendszer, életszerűtlen törvények nehezítik a vadászatra jogosultak életét, akik éves szinten több millió forintot is veszíthetnek emiatt. Az Országos Magyar Vadászkamara és a Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Országos Egyesülete is változást sürget.
(folytatás)

mno.hu, VII. 6.

 

7. FITASC Kombinált Lövészeti EB Finnország
Magyar egyéni és csapatsikerek születtek! Varga András egyéni összett Európa-bajnok lett, Jéri Tamás a Kombi EB junior összetettben 2. helyezést ért el. Továbbá Varga András sörét egyéni 2., a magyar csapat (Varga András, Jéri Tamás, Dobos József, Györök Lajos, Rózsás György, Schreiner Károly) sörét 3. helyezett lett.
(folytatás)

hunsporting.hu, VII. 6.

Solymásztalálkozó
KESZTHELY | A Vadászati Múzeum parkjában a Magyar Solymász Egyesület a Szellemi Kulturális Örökség csoportokkal közösen tartotta kétnapos programjának nyitányát. Stílszerűen Emese álmának megidézésével és vadászkürtösök játékával kezdődött a rendezvény, aminek keretében a vendégek bepillantást kaphattak a magyarságtudat szerves részét képező és több ezer éves múltra visszatekintő hagyományaiba, az életformát jelentő ragadozómadaras vadászatba.
(folytatás)

zaol.hu, VII. 6.

 

Medve, farkas, hiúz
Rendszeresen lehet farkassal találkozni az északi-középhegységbéli Jósvafő környékén, aki többször jár a közeli erdőkben, előbb-utóbb látni fogja a ragadozót – mondta egy megkérdezett helybéli fiatal férfi. Ő maga egyszer lámpa nélkül ment a sűrűben, amikor hallotta, hogy jön valami oldalról. A férfi megállt, és várta, hogy elmenjenek az állatok, amelyeket, mivel teljes volt a sötétség, először nem látott, csak a mozgásuk keltette zajt hallotta.
(folytatás)

hunhir.hu, VII. 4.

300 fácánt nevelnek
SZÉKKUTAS | Összesen 300 fácánt nevelnek négy tanyán Székkutason – a madarak a jövőben a helyi vadásztársaság törzsállományát gyarapítják. A társaság több mint 12 ezer hektárt bérel, a külföldiek is szívesen lőnek méretes őzbakra a székkutasi határban. Kisfácánok szaladgálnak a székkutasi Soós Tibor vadászmester tanyáján. A fürge madarakat alig lehetett becserkészni egy fénykép erejéig, de ez is a lényeg, hiszen ősztől a helyi Petőfi Vadásztársaság törzsállományát gyarapítják.
(folytatás)

delmagyar.hu, VII. 4.

 

Vadászból puskaműves
A vadászfegyverek javítása, készítése olykor nehéz, és kifejezetten felelősségteljes munka. Kovács László fegyverműves szerint nem is érthet hozzá igazán más, csak az, aki maga is rendszeresen vadászik. A műhelyben extrém szituációkkal is találkoznak: olykor egy száz éves puskát kell megjavítani, máskor a vörös iszap pusztítása után kell újjávarázsolni egy fegyvert.
(folytatás)

jovonk.info, VII. 3.

 

SZÉKELYFÖLD: Vadászok is voltak a falunapon
Állatkiállítás, helyi termékek vására, lovas sportok, vadászati, illetve népművészet kiállítás, néptáncelőadások színesítették az idei Újfalvi Falunapok programját. A rendezvényen a helyi értékeket igyekezett kiemelni és vendégeinek is bemutatni a szervező önkormányzat. A vadászok tevékenységéről is ízelítőt kaptak a kiállításon részt vevők; megtudhatták, hogy a vadak felkutatása, kilövése mellett azok gondozása, etetése, selejtezése is a feladataik közé tartozik.
(folytatás)

szekelyhon.ro, VII. 3.

Nagy siker volt a II. Országos Gyermek Vadásznap
2004. június 28-án Szécsényben rendezték meg a II. Országos Gyermek Vadásznap elnevezésű rendezvényt az OMVK Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szervezetének összefogásában. A csodálatos kastélyparkban hat csapat mérhette össze tudását „vadászati” ismeretekből.
(folytatás)

erdo-mezo.hu, VII. 3.

 

A fácánnevelés legősibb módszere a Karácsony VT-nél
A fácánvadászat igen kedvelt időtöltése a vadászoknak, ám igazi, vadonon élő fácánok bizony megfogyatkoztak. Éppen ezért számos vadásztársaság tenyésztéssel gondoskodik az utánpótlásról. A vadásztársaság tagjai úgy döntöttek, idén megpróbálják tenyésztéssel pótolni a nyolc-kilencszázas természetes állományt.
(folytatás)

duol.hu, VII. 2.

TERMÉSZETLES
Márok Tamás televíziós műsorában láthatunk egzotikus vadállatokat, hatalmas őzagancsokat és szélsebesen száguldó agarakat.
(folytatás)

vtvszeged.hu, VII. 2.

 

Jászjákóhalmai a megye legjobb hivatásos vadásza
Idén a szolnoki Milléren rendezték meg Jász-Nagykun-Szolnok megye Legjobb Hivatásos Vadásza Versenyt a megyei vadászkamara szervezésében – közölte Kasuba András megyei fővadász. 11 versenyszámban mérették meg magukat (vadászati teszt; vadászati kultúra; kürthangok; ragadozómadár-felismerés; gímszarvas-, dámszarvas-, muflon- és őztrófea-bírálat; védett és vadászható madárfajok tojásainak felismerése; ragadozókoponya-ismeret; növényfaj-meghatározás – fa, cserje, lágyszárú és termesztett növény –; lőszerkaliber-ismeret; agyagalamb-lövészet; golyós céllövészet).
(folytatás)

szoljon.hu, VII. 2.

Biztonság a lősportokban
A vadászat, mint a szakmai munkánk része, és sokak kedvenc időtöltése, a szépsége ellenére is már ősidők óta a veszélyes foglalatosságok közé tartozik. Kifejezetten igaz ez korunkban, hiszen a lőfegyverrel, lőszerrel való bánásmód miatt valóban sok veszélyt rejt magában a vadászat és a lősportok mindegyike. Szinte nincs olyan vadászati szezon, amelyben egy-egy sajnálatos és tragikus vadászbaleset révén a média kereszttüzébe és a bulvársajtó laikus és sokszor rosszindulatú hírei közé ne kerülne a vadászat. Mindez legtöbbször méltatlanul és egyoldalúan bemutatva történik.
(folytatás)

forestpress.hu, VII. 2.

 

BÁNSÁG: Vadászfesztivál
A vadászerdei Diana lőtéren ötödik alkalommal szervezték meg vasárnap az V. Vadászfesztivált. Az eseményen a temesvári és Temes megyei vadászegyesületek több száz képviselője mellett magyarországi és szerbiai vadászok is részt vettek. A főzés mellett a vadászok sportlövő és kutyaidomító versenyeken is összemérték tudásukat, de díjazták a legszebb trófeát és a legszebb standot is. A díjazottakat a Csongrád megyei Vadászkamara kürtösei köszöntötték.
(folytatás)

nyugatijelen.com, VII. 2.

 

Hivatásos vadászok versenyeztek Káldon
Kétévente rendezi meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a szakmai megmérettetést, ezúttal a Káld-Hidegkúti vadászházánál tartották. Július végén az országos vadászersenyen vesz részt a megyei megmérettetés győztese.
Az országos verseny tematikájához igazodó elméleti és gyakorlati feladatokat állítottak össze a szervezők, amelyek között szerepelt növény- és lőszerfelismerés, a vadászkutyákhoz kapcsolódó kérdések, valamint a védett madarak azonosítása is. (folytatás)

tvszombathely.hu, VII. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2014. I–III.
IV–VI.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net