Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


Koronglövészet elöltöltős puskával
Az idei 100 m-es országos Bajnokság nem csak azért volt különleges esemény, mert minden eddiginél többen vettek rajta részt, hanem azért is mert hosszú idő után először tartottunk ismét elötöltős koronglövészetet. Ugyan versenynek indult, de aztán egy jó hangulatű örömlövészetbe váltott a dolog, bár ezt igazából senki nem bánta. Együtt nevettünk, örültünk a hatalmas füstnek és a széteső – vagy éppen megszökő – korongoknak. (folytatás)

kapszli.hu, XII. 8.

Aki a hírlevélre
FELIRATKOZIK,
az megkapja a legkedvezőbb ajánlatokat!

Mr.Sale  

Sokan tanulnak Csongrádon
A honvédség, a rendőrség és a terrorelhárító központ fegyverjavítóit is a csongrádi Diana-iskola tanítja. A huszonöt éve alapított intézménybe erkölcsi bizonyítvánnyal lehet bekerülni. Jönnek az ország minden pontjáról – egyik képzésére a határon túlról is. A nyolcvanmilliós Németországban két iskola tanít fegyverműszerészeket, Ausztriában és Csehországban egy-egy ilyen intézmény működik, ahogyan Magyarországon is. Ez a csongrádi Diana Vadász-felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium, amely a szegedi pályaválasztási kiállításon hadifegyverekkel hívta fel a figyelmet a ritka szakmára. (folytatás)

delmagyar.hu, XII. 5.

KÁRPÁTALJA: A nyúlvadászati idény küszöbén
Ukrajna legtöbb vidékén a vadászidény a vízi szárnyasok vadászatával ugyan még augusztusban megkezdődött, ám Beregvidéken csak október elején vonulhattak ki a terepre vadászaink. Amikortól is engedélyezték számukra a fácánok elejtését. A szárnyas apróvad vadászata december utolsó vasárnapjáig tart, ám eközben – pontosan december első vasárnapján – kezdetét veszi a nyúlvadászati idény is. (folytatás)

origo.hu, XII. 5.

Megduplázódott a rókák száma Magyarországon
Az elmúlt majdnem három évtizedben több mint a duplájára emelkedett a vörös rókák száma Magyarországon. Ennek egyik fő oka a rókák rendkívüli alkalmazkodóképessége. (folytatás)

origo.hu, XII. 5.

A jövő fegyveresterei
A vasarhely24.hu oldalán jelent meg A szakképzésben is van jövő, a szakképzésé a jövő című cikk, mely a Szegeden rendezett pályaválasztási börzéről adott tudósítást... A Diana Szakképző Iskola szintén képviseltette magát az IH Rendezvényközpontban tartott kiállításon. A fiatalok főként fegyverműszerész, fegyvermester és vadászpuskaműves képzések iránt érdeklődtek. (folytatás)

dianaszki.hu, XII. 4.

Hivatásos vadászok emlékhelye
Ugod-Hubertlak – Alulról jövő kezdeményezés nyomán a megye két állami erdőgadasága, valamint a megyei vadászakamara összefogásának eredményeképp hozták létre a Bakonyban a hivatásos vadászok emlékhelyét. A hivatásos vadászok gondos gazdái a rájuk bízott nemzeti vagyonnak, a válozatos élőhelyek a vadállomány változatosságát eredményezik. (folytatás)

veol.hu, XII. 4.

Toyota Hilux-teszt
Újságírók, off-road szaktekintélyek, terepautó építők és mi vadászok vettük górcső alá a legendás Toyota Hilux pick up terepjáróit és azok teljesítményét. A tesztvezetést az előre kijelölt pályaszakaszon Papp László off-road tanácsadó-szakértő, a Toyota Motor Hungary terepautó építő teamjének vezetője kezdte. (folytatás)

omvk-somogy.hu, XII. 2.

Díjazták az év erdészét, vadászát
SZOMBATHELY | A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként átadta az év erdésze, valamint az év vadásza elismerő címet, két dolgozó pedig ezüst erdészcsillagot vehetett át. (folytatás)

vaol.hu, XII. 2.

Pesti Vadászati Klubdélután
Az első Klubdélután előadóinak köszönjük, hogy első telefonhívásra örömmel és azonnal vállaltak szerepet. Így Szabó Zoltán úr, aki a trófeabírálat kialakulásáról mesélt, az első szemrevételezéssel történő „bírálatoktól” az Országos Trófeabíráló Bizottság munkáján keresztül, a mai kor bírálati rendjéig. (folytatás)

omvkpest.hu, XII. 1.

I. Senior találkozó
Az OMVK Fejér megyei Területi Szervezetének elnöksége kiemelt küldetésnek tartotta, hogy a megye hetven év feletti vadászait meghívja egy találkozóra, amire eddig nem volt példa. Fürész Attila, a megyei szervezet elnöke Agárdon a Nádas Étterem konferencia termében november 28-án meghatottan köszöntötte a találkozón megjelent hetvenöt résztvevőt. (folytatás)

omvk-fejer.hu, XI. 29.

Vadkárelhárítás zártkertekben
SZEKSZÁRD | A zártkertekben felbukkanó vadak, és a mezőgazdaságban okozott károk enyhítése érdekében a Szekszárdi Aranyfürt Vadásztársaság – a Szekszárdi Rendőrkapitányság engedélyével – vaddisznó, őz, gímszarvas gyérítését nemcsak vadászterületen, hanem a város zártkerti területein is végzi. (folytatás)

teol.hu, XI. 27.

Az FM új stratégiai partnerei
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 26 stratégiai partnerségi megállapodást adott át többek között a kertészet, a vetőmag, a méhészet, a növényvédelem, az állatgyógyászat, a hús- és élelmiszeripar, az édességipar, a haltermelés, a vadászat, az erdészet, a gabona-feldolgozás, a takarmánygyártás, valamint a fiatal gazdák érdekképviseletének területén működő civil, illetve szakmaközi szervezet képviselői számára. (folytatás)

erdő-mezo.hu, XI. 27.

Ilosvay Ferencre, a nyírségi vadászíróra emlékeztek
ppen száz évvel ezelőtt, 1914-ben született Ilosvay Ferenc, a Nyírség kiemelkedő vadászírója. Egy elemzés szerint Ilosvay Ferenc írásai Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán és Fekete István műveire hasonlítanak leginkább. Jó vadászatot, Homok, Isten hozott, Tizenkét ösvény, „ ... ha Dunáról fúj a szél" címmel jelentek meg könyvei. Halála után adták ki Megfordul a szél című elbeszéléskötetét. (folytatás)

nyirerdo.hu, XI. 27.

Széttépte a túrázót a medve
Egy New Jerseyben túrázó fiatalt marcangolt szét egy medve. A százhatvan kilós állat a huszonkét éves áldozat telefonját is megrágta, de a rendőrség így is előhívta a fiú utolsó fényképeit. A megölt Darsh Patel legutolsó fotóján az állat már kevesebb, mint harminc méterre van a fotóstól. A fiatal négy barátjával indult sétára West Milfordban, ahol még soha nem regisztráltak hasonló medvetámadást. (folytatás)

origo.hu, XI. 27.

Tudományos diákkör Gödöllőn
A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán 2014. november 26-án rendezték meg a kari Tudományos Diákköri Konferenciát. A Vadvilág Megőrzési Intézet hallgatói két szekcióban (Vadgazdálkodás I. és II.) ismertették eredményeiket. (folytatás)

vmi.szie.hu, XI. 27.

ERDÉLY: Lépni kell a medveügyben!
A medvekérdés és a vadkárok témája is terítékre került a november 24-i, hétfői prefektusi kollégium ülésén. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzászólásában kiemelte, hogy az utóbbi időben egyre több a medvék garázdálkodása lakott területen. Ezek a történések az emberek biztonságát kérdőjelezik meg, amely mindenkinek alkotmányos, és az Európai Unió által garantált joga.
(folytatás)

erdely.ma, XI. 24.

Vadászok erősítették a barátságot
Városunk határában, immáron második alkalommal került megrendezésre november 15-én a Lehel Vadásztársaság és Jászberény Város Önkormányzatának közös szervezésében az ún. „Testvérvárosi Vadászat”. A tavalyi, nagy sikerrel megrendezett esemény már előre vetítette, hogy lesz folytatás. Ennek szellemében gyülekeztek a vadászatot, a természetet kedvelő meghívottak – ki puskával, ki anélkül – reggel 7 órakor a Lehel Vadásztársaság Imrédi úti vadászházánál. (folytatás)

berenycafe.hu, XI. 24.

Vadászkamarai Esték Ajkán
A Bakony Vadászkürt Egylet kürtösei nyitották meg hagyományos a Vadászkamarai Esték soron következő rendezvényét Ajkán. Először három Veszprém megyei vadásztársaság mutatkozott be, majd Farkasné Lipp Adrienn tartott előadást a „Nők szerepe a vadászarban” címmel. A záró előadást dr. Szemethy László, a Szent István Egyetem docense tartotta, majd Pap Gyula a vadászkamara megyei elnöke tartott tájékoztatót. (folytatás)

youtube.com, XI. 21.

ERDÉLY: Medve tartja rettegésben a gyergyótölgyesieket
Riadalmat okoz egy medve Gyergyótölgyesen. Az állat több gazdaságba és a községben lévő pszichiátriai kórház udvarára is behatolt, ahol elpusztított több nyulat és szárnyasokat. A medve nagy veszélyt jelent a tölgyesiekre, mert most korán sötétedik, és még az sem kizárt, hogy gyerekekre támad.
(folytatás)

maszol.ro, XI. 20.

Ülésezett az OMKV Jogi Bizottsága
AZ OMVK Jogi Bizottsága 2014. november 13-án ülést tartott, melynek napirendje a következő volt:
– 
A vad és gépjármű összeütközéséből eredő kártérítési ügyek a Ptk. rendelkezései ismeretében, továbbá a jogszabály módosításával kapcsolatos fejlemények.
– A vad és gépjármű összeütközésekkel, mint közlekedési balesetekkel kapcsolatos rendőrségi helyszíni eljárásokkal szemben elvárt követelmények, figyelemmel a 60/2010. (OT 34.) ORFK utasítás rendelkezéseire. (folytatás)

omvk.hu, XI. 20.

Csökken a vadon élő fácánállomány
Negyedével csökkent az elmúlt két évtizedben az apróvad egyedszáma. A vadgazdálkodók az 1970-es évek óta nagy mennyiségű – éves szinten több százezer – fácánt nevelnek mesterséges körülmények között, és engednek ki később a vadászterületekre. Ezek a madarak azonban gyakran nem rendelkeznek olyan ösztönökkel, mint a természetben nevelkedett társaik. (folytatás)

oee.hu, XI. 19.

Dámbikavadászat Tiszadobon
A jó minőségű dámállományáról ismert Tiszadobon a barcogás október 12-én kezdődött és október 28-án ért véget. Ez idő alatt külföldi – német, osztrák, finn, ausztrál – és hazai vadászvendégek húsz dámbikát hoztak terítékre a sikeres vadászatok alkalmával. (folytatás)

Taksár Ferenc, XI. 19.

 

VADÁSZHÍRADÓ: Dámtrófeaszemle a Gyulaj Zrt.-nél
Kürtszó köszöntötte a vendégeket a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Óbiródi vadászházai előtti tisztáson november 5-én. A gyönyörű őszi napsütésben az ókori görög teátrumokat idéző elrendezésben helyezték el a bemutatásra szánt trófeákat, a festői környezetben messze szálló kürtszólamok mintegy tisztelegtek a kivételesen jól zárult szezon előtt. (folytatás)

XI. 18.

Rendhagyó életrajz Fekete Istvánról
Sánta Gábor irodalomtörténész hosszú és precíz kutatómunka után megjelent kötetével, az eddigi legteljesebb Fekete István-életrajzzal. A könyv végigveszi az életút legfontosabb helyszíneit, bemutatja, hogyan lett a göllei kisfiúból uradalmi intéző, s az uradalmi intézőből az ország egyik legolvasottabb és legnépszerűbb írója. (folytatás)

Kántor B. Péter, XI. 18.

 

Visszatelepült az európai barnamedve
Európai barnamedve (Ursus arctros arctros) előfordulások Heves és Nógrád megyében az ezredfordulón, rövid történeti áttekintéssel - készítette: A-Faragó Zoltán, elhangzott a Salgótarjánban 2014. október 17-én megtartott medvekonferencián. (folytatás)

dhkm.hu, XI. 17.

A második vadkár konferencián jártunk
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2014. november 14-én Siófokon rendezte meg a II. Országos Vadgazdálkodási és Vadkár Konferenciát, amelynek témája a mezőgazdasági vadkár alakulása, okai és felmérésének módszerei voltak. A hallgatóság széles körben képviselte a szakmát. Részt vettek a hatóságok, állami erdészetek, vadásztársaságok, vadbiológusok, vadkárszakértők és sok mezőgazdasági termelő is. (folytatás)

erdo-mezo.hu, XI. 17.

 

Fácánvadászat közben érte lövés
Konyár külterületén 2014. november 16-án tíz óra körül egy férfit meglőttek. A rendőrök megállapították, hogy a területen éppen fácánvadászatot tartottak – amelyen a férfi is részt vett – amikor a baleset történt. A mentők kórházba vitték az 58 éves férfit, aki az elsődleges orvosi vizsgálatok szerint könnyű sérüléseket szenvedett. (folytatás)

police.hu, XI. 16.

I. Hatvani Vadászati Nyílt Nap
A mai napon kiköltözött a vadászati múzeum a Grassalkovich-kastély udvarára, agancsok, trófeák díszítették a szökőkút környékét. Az I. Hatvani Vadászati Nyílt Napon a résztvevők megismerkedhettek a vadászattal, valamint a vadgazdálkodással is. Horváth Richárd polgármester a megnyitón kiemelte a vadászati múzeum fontosságát, melynek létrehozásával Hatvan jelképét, a kastélyt töltötték meg tartalommal. (folytatás)

hatvanonline.hu, XI. 15.

 

VADÁSZHÍRADÓ: Vadászünnep Vásárosnaményben
Lovaskocsik hozták a díszvendégeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnamény főutcáján a Felső-Tisza Vidéki Vadgazdák által szervezett vadásznapra. Az esemény a megye hivatásos vadászainak versenyével kezdődött, miközben a nagyszínpadon nemzetközi trófeabírálat vette kezdetét, ahol gím- és dámagancson mutatták be a bírálat menetét a nagyközönségnek. (folytatás)

XI. 13.

A KEFAG Zrt. dámtrófeaszemléjén
A Szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola vadászkürtösei adták meg az alaphangot a 2014. november 12-ikén, a Vackorvár előterében megrendezett trófeaszemlének. A KEFAG Zrt. idei második mustráját tartották Hetényegyháza határában, a festői erdei iskolai objektumnál. Elsőként Sulyok Ferenc vezérigazgató lépett a mikrofonhoz. (folytatás)

forestpress.hu, XI. 13.

Vadászház a szabolcsi földvár tövében
A Gávavencsellői Nimród Vadásztársaság szabolcsi vadászháza még 1985-ben épült, de az idő vasfoga alaposan kikezdte. A társaság az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával egy Leader-pályázat keretében felújította a házat, mely a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének szakmai ajánlására megkapta a legmagasabb Nemzeti Tanúsító Védjegyet, a népnapraforgós minősítést. Az elismerés nem a véletlen műve: valóban gyönyörű az épület, kívül-belül megfelel a kor követelményeinek. (folytatás)

sokszinuvidek.hu, XI. 13.

 

VADÁSZHÍRADÓ: Az OMVK rendkívüli küldöttközgyűlése
2014. október 10-én tartotta Százhalombattán az Országos Magyar Vadászkamara rendkívüli küldöttközgyűlését, amelyre elsősorban azért került sor, hogy elnököt válasszanak a Vadvédelmi és Vadgazdálkodási, illetve a Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottság élére. (folytatás)

XI. 12.

Hivatásos vadászok II. országos szakmai konferenciája
A tanácskozás és az ott elhangzottak is annak a folyamatnak részei, melyet a vadászati érdekképviseletek évekkel ezelőtt tűztek ki célul, nevezetesen a magyar vadászat jó hírnevének visszaállítását. Több mint tíz év után az Országos Magyar Vadászkamara november 7-én Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban rendezett országos tanácskozást a vadgazdálkodási szakma gyakorlati szakemberei, a vadászterületeken szolgálatot teljesítő hivatásos vadászok számára. (folytatás)

omvk.hu, XI. 11.

 

Békés megyei dámkörkép
Békés megyében az idei vadászszezonban 1865 dámszarvast lehet elejteni, ez a teljes állomány csaknem fele – tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t. Valler Attila, a Vadászati és Halászati Osztály vezetője az MTI megkeresésére közölte: Békés megyében a tavaszi vadállomány-becslési jelentések alapján 3812 dámszarvas él. A teljes terítéket a vadászatra jogosultaknak jövő év március 15-ig kell lejelenteniük. A teríték több mint egyharmada várhatóan bérvadászatból keletkezik. (folytatás)

figyelo.hu, XI. 10.

Barnamedve pusztított el juhokat Nógrádban
Barnamedve pusztított el több juhot a Nógrád megyei Karancskeszihez tartozó Lászlóvölgyön. A vasárnap délben megtalált három juhtetem jól felismerhető sérülései alapján kijelenthető, hogy az észak felől terjeszkedő medve okozta a kárt – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának Vadászati és Halászati osztályvezetője az MTI-vel 2014. november 9-én. (folytatás)

dhkm.hu, XI. 9.

Sebzett gímborjú utánkeresése
Amikor elkezdtük Somával tanulni az utánkeresés cseppet sem könnyű mesterségét, majdhogynem elképzelhetetlennek látszottak az ehhez hasonló keresések. Aztán Soma szépen lassan megtanított mindenre, miközben persze ő is egyre rutinosabb lett. Elsősorban megtanított arra, hogy higgyem el, jól csinálja, amit csinál. (folytatás)

utankeresok.hu, XI. 9.

 

VAJDASÁG: Gondolatok a fácánvadászatok kapcsán
Nem a szemétben turkálásról – annak semmi köze a vadászathoz –, tehát nem a guberálás szó elsődleges jelentéséről van szó. Másodlagos jelentése arra a lassú cselekvéssorra vonatkozik, amellyel a függő kártyások szokták milliméterenként előbújtatni egyik lapot a másik mögül, kiélvezve a várakozás, a remény izgalmát. Ennek viszont sok kapcsolata van a vadászattal, mivel ma már úgynevezett válogató vadászatot folytatunk. Nemcsak a nagyvad, hanem az apróvad esetében is. (folytatás)

magyarszo.com, XI. 8.

 

DVD-előzetes: Kalandos év a Föld körül
Karácsonyra rendelhető lesz Németh Attila és Bakonyi Andrea DVD-sorozata hat ország kalandos élményeiről.
(folytatás)

Bakonyi Andrea , XI. 7.

Soha nem látott mennyiségű dámtrófea Gúthon
Ötödik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A Zöldház előtti bemutatón számos környékbeli vadásztársaság és szakmai szervezet képviseltette magát. Korábban egy szezonban soha nem esett ennyi dámbika Gúthon. A barcogás idején 117 vadat hoztak terítékre a vadászok. A legnagyobb dámtrófea 5,4 kilogramm súlyú (201,88 IP pontos), további nyolcnak a súlya haladta meg az öt kilogrammot, négy és öt kiló között pedig 46 volt. Az átlagsúly megközelíti a négy kilogrammot.
(folytatás)
nyirerdo.hu, XI. 7.

 

Nyolcvan farkas kilövésére adtak engedélyt Szlovákiában
Állatvédő szervezetek tiltakozása dacára az idén ismét adott ki engedélyeket farkasok kilövésére a szlovák földművelésügyi minisztérium. A Szlovák Vadászkamara (SPK) honlapján nyilvánosságra hozott kvótából kiderül, hogy a tárca az idei vadászidényre nyolcvan farkas kilövését engedélyezte – írja pozsonyi hírében 2014. november 7-én az MTI.
(folytatás)

dhkm.hu, XI. 7.

Dámbarcogás után Kelebián
Jelentős rendezvény színhelye volt a sátoraljaújhelyi Spartacus 2007 Vadásztársaság. Az év legnagyobb eseményét az őszi szarvasbika-vadászatot zárták egy impozáns trófeakiállítás megrendezésével. A hagyományoknak megfelelően értékelték az évet is, tisztelegve az elejtett vadak trófeái előtt.
(folytatás)

fataj.hu, XI. 7.

 

Trófeakiállítás a Zemplénben
Jelentős rendezvény színhelye volt a sátoraljaújhelyi Spartacus 2007 Vadásztársaság. Az év legnagyobb eseményét az őszi szarvasbika-vadászatot zárták egy impozáns trófeakiállítás megrendezésével. A hagyományoknak megfelelően értékelték az évet is, tisztelegve az elejtett vadak trófeái előtt.
(folytatás)

zemplentv.hu, XI. 4.

 

Itt vannak a barnamedvék!
Vadászok azt mondják, nemcsak átutazóban lehet a medve, hanem a nyomok alapján beköltözhetett az erdőbe és ott él. A mostani medvével együtt már legalább négy medve élhet a nógrádi erdőkben. Mindenki a háziállatait félti, az önkormányzatok pedig szórólapokon figyelmeztetnek, mert a medve nagyon veszélyes. A Mokka vendége Szemethy László, a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének egyetemi docense volt.
(folytatás)

youtube.com, XI. 2.

Szentélyük a vadászház
Jánd, Vásárosnamény – A minden igényt kielégítő vadászház és a vadásznap a térség fejlődését mutatja. Aki vadászik, itt a helye! – lehetett volna ez is a csütörtöki vadásznap és az azt megelőző jándi vadászházátadás mottója.
(folytatás)

szon.hu, XI. 1.

 

ERDÉLY: Két év börtönt kapott medvekilövésért
Jogerősen két év szabadságvesztésre és 40 ezer euró kifizetésére ítélt a bíróság egy Beszterce-Naszód megyei férfit, aki két évvel ezelőtt kilőtt egy medvét. A vád orvvadászat volt.
(folytatás)

maszol.ro, X. 31.

 

Helyre kell állítani a vadászat becsületét
Helyre kell állítani a vadászat becsületét, de ezt csak úgy lehet elérni, ha a társadalomnak is be tudjuk mutatni a vadászat kultúráját – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöki tisztségét is betöltő kereszténydemokrata politikus a Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetsége által rendezett vadásznapon elmondta: a vadászat megismertetésében nagyon fontos szerepet játszanak a szakmai események keretében szervezett interaktív vadászati bemutatók és kiállítások mellett a kormányzati kezdeményezések, például a vadhús közétkeztetésbe történő bevonásának minisztériumi támogatása is.
(folytatás)

omvv.hu, X. 31.

Dámrekord Válon
2014. október 5-én reggel igazán öreg, és hatalmas trófeájú lapátos dám került terítékre Válon. A Vadex Mezőföldi Zrt. vadászterületére a Hunor Vadaskert Zrt. szervezésében kapitális dámbika elejtésére érkezett a vendég. A barcogás még alig kezdődött meg, de már hallani lehetett egy-egy öreg bika rekedt hangját
. (folytatás)

erdomezo.hu, X. 30.

 

Jogi konferencia
2014. október 16-án került megrendezésre a Bakonyerdő Zrt. pápai központjában, a vadászható állat által okozott károkért fennálló felelősségi szabályok értelmezését hivatott konferencia. A konferenciát Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, a több mint hatvan meghívott, és résztvevő vendég jelenlétében.
(folytatás)

bakonyerdo.hu, X. 30.

Agancserdő a Bükkben
A Bükk hegység déli lankáin található Bekénypusztai Turisztikai Látogatóközpont és Ökoház adott otthont az ÉSZAKERDŐ Zrt. VI. Trófeamustrájának. Itt csaknem 120 agancsot szemlélhettek meg a látogatók. A társaság vadászterületeiről származó 92 trófeán túl, a környékbeli vadásztársaságok által elejtett bikák agancsait is bemutatták.
(folytatás)

eszakerdo.hu, X. 30.

 

Szigetközi Művészeti Alkotótábor
A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2014. október 9–14. között immáron hatodik alkalommal biztosított lehetőséget, nyugodt alkotó légkört tíz természet- és vadászfestő, illetve faragó művésznek a Szigetköz szívében, a Patkányosi vadászházban.
(folytatás)

oee.hu, X. 27.

Erdészeti és vadászati múzeumot avattak fel Csákberényben
Gróf Merán Fülöpről nevezte el új bemutatóhelyét a Vértesi Erdő Zrt. A mai csákberényi művelődési ház helyén – habár romjaiban, de egészen az 1950-es évekig állt az a kastély, amelynek szülötteit és lakóit a rendszerváltásig éppenúgy „kötelező” volt elfelejteni, mint ahogy erről a hajdanvolt kastélyról sem beszélhettek az emberek.
(folytatás)

oee.hu, X. 27.

 

ERDÉLY: Halálos vadászbaleset
A szamosfalvi katonai egységnél dolgozó Radu Fărcasut jó barátja lőtte le egy Bánffyunyad melletti erdőben, egy magán vadászterületen. A tettes a terület egyik vadőre. A nyomozók szerint a katonatiszt kúszva közelített a vadakhoz, és ez lett a veszte. „A tettes azt hitte, hogy egy vaddisznót lát a földön lapulni. Rálőtt, és szíven találta a katonatisztet. Ha társa állva közeledett volna a vadakhoz, akkor most még élne” – nyilatkozta egy nyomozó.
(folytatás)

maszol.ro, X. 27.

Maróti Béla kitüntetése
A közelmúltban Gödöllőn megrendezett vadásznapon rangos elismerést vehetett át Maróti Béla, a Veszprém Megyei Vadászkamara Kinológiai Bizottságának elnöke. A kitüntetettel az Alsóperén megtartott I. Verga Vadászünnepen beszélgettünk.
(folytatás)

veszpremtv.hu, X. 27.

 

Medveproblémák Ausztriában is
Az osztrák földműves előbb futva menekült, de elesett, és a medve megütötte a mancsával. Mivel az ütéstől úgyis elkábult, a férfi halottnak tettetve magát kiterült a földön, a medve pedig odébbállt. Halottnak tettetve magát könnyű sérüléssel megúszta egy barnamedve támadását egy osztrák földműves Salzburg tartományban, ahol eddig még nem láttak medvét
. (folytatás)

bumm.sk, X. 26.

 

Megtámadták a lesen ülő vadászt
Egy férfi nem tudott az indulatainak parancsolni, és vélt sérelme miatt kis híján megvert egy vadászt. Tettéért jogerősen elítélték, de egy évre próbára bocsátották. A mezőgazdasági őstermelő K. L. 2012 június közepén az esti órákban kint járt Városlőd határában, ahol észrevette, hogy a magaslesen két férfi tartózkodik. Sértegette, majd tettlegesen bántalmazni kezdte a vadászt.
(folytatás)

veol.hu, X. 26.

Vadászat elöltöltős fegyverrel
Engedjétek meg, hogy egy olyan esemény krónikáját mutassam be nektek, amely megérdemli minden történelmi fegyvereket és hagyományos vadászati módokat kedvelő ember figyelmét. Ebben a felgyorsult világban minden egyre könnyebbé válik a vadászatban. Persze vannak, akik más utat választanak, vannak akik számára az „esélyt adni a vadnak” mondás nem üres frázis.
(folytatás)

kapszli.hu, X. 25.

 

A Veszprém TV vadászműsoraiból
III. Festetics Trófeaszemle – I. Verga Vadászünnep.
(folytatás)

Somody Zsuzsanna, X. 24.

Trófeaszemle Vas megyében
Ez valószínleg annak köszönhető, hogy az agancsnövesztés időszakában nem volt kemény tél. A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején indult. Az eddigi eredményeket értékelhették a vadásztársaságok a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által szervezett II. Vas Megyei Gímszarvas Trófeaszemlén. Az agancsmustrán bemutatták a megyei rekordot is, amely országosan eddig a második helyen áll.
(folytatás)

tvszombathely.hu, X. 22.

 

Medvekonferencia Nógrádban
Bebizonyosodott az ez évi adatok alapján, hogy Nógrád északi részén, illetve a Heves megyével szomszédos területeken megtelepedett az európai barnamedve (Ursus arctos arctos). A faj jelenléte előbb-utóbb konfliktusok kialakulásához vezethet – hangzott el egy konferencián, amelyet a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága szervezett pénteken Salgótarjánban.
(folytatás)

dhkm.hu, X. 22.

Lengyelországban is embert ölt a medve
Medve végezhetett egy hatvanéves férfival, akinek holttestét egy lengyel erdőben találták meg. A szombaton eltűnt férfi holttestére hétfőn akadtak rá a dél-lengyelországi Olszanica falu melletti erdőben. Az eltűnt 70 éves férfi után kutató hegyi mentőket és a velük tartó falusiakat is megtámadta egy hatalmas barna medve. Valószínűsíthető, hogy ez az állat ölte meg a férfit, akit végül holtan találtak meg az erdőben.
(folytatás)

maszol.ro, X. 21.

 

Rókaimmunizálás Heves megyében
Heves megye déli részén veszettség ellen immunizálják a rókákat, ezért az M3 autópályától délre a kutyákat sem szabad elengedni. Legutóbb 2013 őszén jelent meg a veszettség több megyében, ezért is van szükség a vakcinázásra. Heves megye déli részén nem szabad legeltetni, és a kutyákat sem lehet szabadon engedni október 23-ig, mert elrendelték a vadon élő húsevők – főként a rókák veszettség elleni vakcinázását.
(folytatás)

vadaszpuskamuves.hu, X. 21.

 

SZÉKELYFÖLD: Özönlenek a medvék
Lapunk hasábjain az elmúlt időszakban több alkalommal foglalkoztunk a garázdálkodó vadállatokkal, a tetemes vadkárokkal, sajnos medvetámadásról is kénytelenek voltunk hírt adni. Kis Attila, a Katrosa Vadászegyesület elnöke felajánlotta: győződjünk meg mi is, milyen sok a medve, így társaságában három éjszaka figyeltük az állomány mozgását.
(folytatás)

sepsi-top.info, X. 20.

Délnyugat-cserháti Trófeaszemle
A Piroska Vadászkürt Együttes fanfárja nyitotta meg az immár hagyományos trófeaszemlét a Naszály-hegy északi oldalán. Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. szóvivője kérte mikrofonhoz a rendezvény házigazdáját, ifjabb Dobó Istvánt, a társaság Váci Erdészetének vezetőjét. Ő és kollégája, Horváth Barnabás, a Nyugat-cserháti Erdészet vezetője szervezik évek óta ezt a szemlét, amely évről évre képet ad a területen esett gímbikák állapotáról.
(folytatás)

forestpress.hu, X. 20.

 

Válasz egy laikusnak
Nem tisztem ugyan, de kénytelen vagyok némi észrevételemmel tiltakozni az ellen, hogy cseréljem le a puskámat fényképezőgépre. A cikk írója abból a meggondolásbál javasolja ezt nekem, és „hobbivadász” társaimnak, mert félti a Természetvédelmi Világnap alkalmából a gerinces fajokat, amelyek száma – többek között a mértéktelen vadászat folytán – negyven év alatt a felére zsugorodott.
(folytatás)

haon.hu, X. 18.

 

VAJDASÁG: Fácánvásárlás vagy élettérjavítás?
Minden vadász, aki a szakma és a terület jövőjét a szívén viseli, minden idény elején – ha olyan helyzetben van, hogy befolyásolhatja a vadászatok menetét – felteszi önmagának a kérdést, mennyit is vehetnek ki az állományból, hogy jusson is, maradjon is. Az egyesületek többsége ugyanis rendszeresen a nyár folyamán mesterségesen tenyésztett fácánt vásárol, és a természetes szaporulat pótlása végett kibocsát a területre. Ezáltal kellő mennyiségű és minőségű madarat biztosít a tagoknak és bérkilövő vadászoknak.
(folytatás)

magyarszo.com, X. 17.

Vadriasztó sípok autósoknak
Az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság összefogott a balesetmentes közlekedés elősegítése érdekében. Közös akciójukkal arra hívják fel a járművezetők figyelmét, hogy vannak bizonyos eszközök, amelyek használatával nagyobb valószínűséggel megelőzhetők a vadbalesetek.
(folytatás)

alon.hu, X. 17.

ERDÉLY: Uniós szinten kell rendezni a medvekérdést
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kéri a sürgősségi esetek bizottságának összehívását az utóbbi években megszaporodott medvetámadások és medvék által okozott károk ügyében. Kérését egyben a fent említett bizottság alelnökeként is fogalmazta. Elmondta, méltányolja Korodi Attila környezetvédelmi miniszter intézkedését a kilövési engedélyek számának vonatkozásában, ugyanakkor tudatosítani kell, hogy emberéletekről van szó, és a lakossági bejelentések száma csak töredéke a valós esetek számának, mert az emberek már be sem jelentik azokat, mivel nem látják értelmét, egyrészt a gyakoriság miatt, másrészt a körülményes eljárás, a késlekedő megtérítés, az illetékes brassói hivatal kekeckedései miatt.
(folytatás)

youtube.com, X. 17.

 

Medveveszély!
Nem a sportvadászok dolga a tyúkketrecek közt medvékre vadászni. Ezek már „mezei-házi kényszermedvék”, és ez nekik sem jó – érvel a tanácselnök, aki szerint a túlszaporulat tény, bár erről egyelőre nincs megbízható statisztika. A medveprobléma kezelésére állami beavatkozást tart szükségesnek Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Szerinte a megye medvepopulációja túlméretezett a természetes élőhelyekhez képest, az emberek életét veszélyeztetik a lakott területekre élelemért lejáró medvék.
(folytatás)
transindex.ro, X. 17.

Ifjúsági szarvasbőgő tábor
Az OMVK B.-A.-Z megyei Területi Szervezete 2014. szeptember 26–28-ig ismét megszervezte idei szarvasbőgő hétvégéjét Telkibányán, a Zempléni Hegység szívében. A táborhely és környéke igazi vadász-, és ezen belül gímszarvas-paradicsom, amelytől jobbat egy ilyen rendezvény nem kívánhat magának. Mindezek mellett felbecsülhetetlen az a támogatás, amit az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nek és a Kéked és Környéke FtVt-nek köszönhetünk.
(folytatás)
borsodivadasz.hu, X. 16.

In memoriam Máthé András
Sajnos a közelmúltban a Teremtő magához rendelte régi barátomat, Máthé Andrást, aki székelyföldi igaz magyar létére szinte magyarországi vadász is volt. Sok éves vadászbarátság kötött össze bennünket. Ő volt a mi hargitai „összekötőnk és szóvivőnk”. Nehéz lesz pótolni, feledni pedig sohasem tudjuk.
(folytatás)
Dorogi Géza, X. 16.

 

Jó szezont zártak Somogyban
Kiemelkedően jó vadászati szezont zárt a SEFAG Zrt.. A trófeák 70%-a ugyanis érmes minősítést kapott. Ráadásul a szántódi területen lőtték ki a megye második legnagyobb bikáját. Az erdészet területén elejtett legnagyobb gímbika közül a legnagyobb trófeája 13,3 kilogrammot nyom. Csupán 30 dekagrammal könnyebb, mint a Kaszón elejtett bikáé. Az elmúlt tíz év legjobb szezonját zárta a szántódi vadásztársaság. 38 gímbikát lőttek ki ennek harmada aranyérmes lett.
(folytatás)
kapos.hu, X. 16.

A nagy vadászra emlékeztek
Vadásztársaságunk, a Békési Kittenberger Kálmán VT életében több évtizedes hagyomány, hogy a névadó nagy vadász születésének évfordulóján ünnepi közgyűlést tartunk, ahol az ünnepi beszédet a társaság felkészült tagjai tartják. Koszorút helyezünk el Kittenberger Kálmán szobránál a vadászház előtt, majd ebéddel és baráti beszélgetéssel folytatjuk a napot.
(folytatás)
Marsi Ferenc, X. 16.

 

Több fácánt nevelnek, mint amennyit lőnek
PITVAROS | 6000 fácánt nevelnek föl és engednek szabadon most Pitvaroson. A négy évvel ezelőtti jég agyonverte az apróvadállomány zömét és lecsupaszított 16 hektár fiatal erdőt. A helyi vadásztársaság összefogással, önerőből pótolja a veszteséget.
(folytatás)
delmagyar.hu, X. 16.

 

Dámbarcogás a Bakonyban (VIDEÓ)

youtube.com, X. 15.

Trófeamustra a KAEG Zrt.-nél
Az időjárás kegyeibe fogadta 2014. október 11-én a Jánossomorjai Erdészet Lóvári vadászházához érkező vendégeket és házigazdákat, ahol ötödik alkalommal rendezték meg a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. immáron hagyományosnak mondható trófeamustráját, amihez első alkalommal csatlakozott a Lajta-Hanság Zrt. és a Felső-szigetközi Vadászszövetség.
(folytatás)

forestpress.hu, X. 15.

 

ERDÉLY: Kilőtték az emberekre támadó medvét
A Szilos Vadásztársulat egyik tagja lőtte ki hétfőn azt a medvét, amely több mint egy hete két férfit sebzett meg az alcsíki határban. Mint Hadnagy Lehel, a vadásztársulat igazgatója elmondta, egy hétig minden este figyelték a Csíkszentgyörgy és Mindszent közötti területen a vadat, amíg sikerült a támadás szemtanúinak beszámolói alapján azonosítani.
(folytatás)

szekelyhon.ro, X. 14.

Trófeaszemle az Egererdő Zrt.-nél
Az EGERERDŐ Zrt. idén harmadik alkalommal tartotta meg trófeaszemléjét Gyöngyössolymoson, a Nagyhalmaj tisztáson október 10-én. Az elmúlt évek legeredményesebb gímszarvas bőgési időszakának tekinthető az idei.
A rendezvényt vadászkürtösök nyitották meg, majd Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője köszöntötte a megjelenteket. Tőle dr. Jung László vezérigazgató vette át a szót, végül ifj. Nagy Károly vadászati előadó ismertette a gímszarvasbőgés eredményeit. (folytatás)

erdo-mezo.hu, X. 14.

 

ERDÉLY: Vadásztalálkozó Árkoson
A Sepsiszentgyörgy melletti Árkoson, a Szentkereszty-kastély tövében és az Európai Tanulmányi Központ kertjében zajlott a IV. Székelyföldi Vadásztalálkozó. Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Vadon Egyesület szervezte meg.
(folytatás)

youtube.com, X. 14.

 

Zemplénben is megjelent a farkas
Állandósulni látszik a farkas jelenléte az Északerdő Zrt. kezelésében lévő zempléni állami erdőkben. A vállalat munkatársai az elmúlt időszakban többször észlelték, hogy farkas él a belső-zempléni területeken. Telkibánya, Gönc és Háromhuta térségében néhány alkalommal látták is a nagyragadozót, ráadásul többször találták meg frissen hátrahagyott lábnyomait, valamint egy-egy zsákmányának maradványait.
(folytatás)

dhkm.hu, X. 14.

Rendkívüli trófeájú dámbika
A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a gyulaji vadászterületen 2014. október 13-án, hétfő délután egy kiemelkedő, ranglistaesélyes dámbika került terítékre. A bika öreg, minimum tíz éves. Mérése és bírálata még folyamatban van, a tény eredményekről a későbbiekben részletes tájékoztatást kapunk, amely a Nimród Vadászújságban fog megjelenni. (folytatás)

nimrod.hu, X. 14.

 

Zala megyei mérleg
Zala megyében a szarvasbőgés idején 616 gímszarvasbikát bíráltak el a hatósági trófeabírálaton. A kilőtt gímszarvasok csaknem 60%-a érmes helyezést ért el, hét példány trófeasúlya pedig meghaladta a 12 kilogrammot – tájékoztatta a megyei kormányhivatal osztályvezetője 2014. október 14-én az MTI-t. Lázár Attila elmondta: a legnagyobb, 13,56 kilogramm trófeasúlyú aranyérmes (239,73 pont) gímszarvasbikát magyar bérvadász ejtette el Babosdöbréte határában, a Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság területén. (folytatás)

dhkm.hu, X. 14.

 

ERDÉLY: Vészhelyzet van medveügyben
Levélben kéri Hargita megye prefektusától a sürgősségi esetek bizottságának összehívását Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az utóbbi években megszaporodott medvetámadások és medvék által okozott károk ügyében. Erről tartott sajtótájékoztatót hétfőn reggel a csíkszeredai megyeházán, a prefektusi hivatal folyosóján.
(folytatás)

maszol.ro, X. 13.

Ezüstérmes kan Fejér megyéből
Nem mindennapi vadászélménnyel ajándékozott meg Diana szeptember 14-én hajnali fél kettőkor. A Kálozi Földtulajdonosok Közössége területén az Ezüst-tanya területrészen vadkárelhárítás közben vétette el a lépést a képeken látható, nem mindennapi agyarakat viselő kan (első elejtett kanom).
(folytatás)

Farkas Viktor, X. 13.

 

Adakoztak a vadászok
Már otthon lábadozik, de dolgozni továbbra sem tud Szabó Ferenc vadőr, akit augusztusban egy lövés után kiszakadó fémdarab fejen talált Bélmegyeren. A balesetet követően a vadásztársak gyűjtést indítottak a fejsérülést szenvedett vadőr, felesége és három gyermekük részére. A felhíváshoz sokan csatlakoztak.
(folytatás)

borsonline.hu, X. 13.

 

Íjjal lőtt medvét a vadászhölgy
Fekete medvét csalt be vadsíró síppal közvetlen közelre az íjas vadászhölgy. A videó bemutatja a vadászat legizgalmasabb pillanatait.
(folytatás)

Vadászok Baráti Közössége, X. 13.

Trófeaszemle Szentpéterföldén
A hagyományoknak megfelelően tizenharmadik alkalommal mutatta be a Zalaerdő Zrt. az idén szeptemberben terítékre került a gímszarvas trófeákat a szentpéterföldei Könyökös réten. A gyönyörű, műemlék jellegű vadászház előtti tó partján igazi szép őszi napsütés fogadta a vendégeket. A természet kárpótolta az idén a látogatókat, mert tavaly rossz, esős idő volt a rendezvényen.
(folytatás)

forestpress.hu, X. 12.

 

SZÉKELYFÖLD: Medvét fogott hurokkal
Csapdába került egy Zabola környékén garázdálkodó medve. Kedden, míg a vadászok Kovászna közeléből űzték a vadakat, egy zabolai gazda által vetett hurokba szorult a gyümölcsre éhes mackó. A meglepődött gazda az alpolgármestert értesítette először a „zsákmányról”, Demes Botond riasztotta a hatóságokat.
(folytatás)

3szek.ro, X. 10.

Páratlan 28-as
Kivételes szépségű és ágszámú agancsot hordozó szarvasbika esett augusztus vége felé (külön engedéllyel) a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének sarvalyi vadászterületén. A már tehenek mellett álló páratlan 28-as bikát belföldi vendégvadász ejtette el, hajnali cserkelés során. A trófea súlya 13,53 kg, 241,45 IP-vel a Bakonyerdő Zrt. eddigi legerősebb szarvasbikája.
(folytatás)

nimrod.hu, X. 10.

Olajbányász trófeamustra
Október 4-én a délelőtti órákban tartotta meg hagyományos trófeaszemléjét a nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság barlahidai vadászházának parkjában. A rendezvényen a társaság tagjain túl megjelentek a bőgés során bikát elejtő külföldi vadászvendégek, a partner vadászatszervező irodák képviselői, valamint a szomszédos vadásztársaságok vezetői is.
(folytatás)

Rosta László, X. 9.

 

VADÁSZHÍRADÓ: Internetes trófeaszemle
Nagyon sok kiváló vagy egyszerűen csak érdekes gímszarvastrófeát láthattunk az elmúlt hónap során a különböző vadászati honlapokon, ezekből készítettünk egy rövid összeállítást mintegy visszatekintésként az elmúlt bőgési szezonra.
(folytatás)

X. 8.

Emlékműavatás és trófeaszemle Ajkán
Kegyeletes eseményre gyülekeztek az ajkai Fekete István Vadásztársaság tagjai, a meghívott vendégek és érdeklődők 2014. október 4-én délelőtt a társaság tósokberéndi vadászházánál
. Az Intéző Bizottság kezdeményezésére a vadászközösség korábban úgy határozott, hogy emlékmű állításával adózik elhunyt vadásztársai emlékének, melynek avatását a hagyományos őszi trófeaszemlével köti össze. (folytatás)

nimrod.hu, X. 7.

 

ERDÉLY: Elzavarták a medvéket
Tegnap a Katrosa Vadászegyesület tagjai, közösen az önkormányzat néhány alkalmazottjával és a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakembereivel nagyszabású medvehajtást tartottak a fürdővároshoz közeli erdőkben. Kedden reggel kilenc órakor húsz vadász indult puskákkal és kutyákkal medvét űzni. A művelet három helyszínen zajlott, délben egy bocsos anyamedvével, majd később egy másik, jól megtermett példánnyal találkoztak. Egyik állatot sem bántották, mindössze levegőbe leadott lövésekkel riasztották minél távolabb őket.
(folytatás)

hirmondo.ro, X. 8.

 

A Bakonyerdő Zrt. trófeaszemléje
A Bakonyerdő Zrt. vadászterületen korán, augusztus végén, szeptember elején kezdődött meg a szarvasbőgés.
A Balatonfüredi Erdészetnél már szeptember elején közösen örülhettek a vendégvadászok és az erdészet szakemberei a terítékre került bikáknak. A genetikai sajátosságok mellett az idei év időjárása is kedvezett az agancsnövekedésnek. (folytatás)

youtube.com, X. 7.

VII. Gerjementi Vadásznap
A Gerje-patak mentén vadászó vadásztársaságok már 7 éve működnek együtt és tartják meg minden évben vadásznapjukat, 2013-tól már mint Gerjementi Vadásztársaságok és Vadászok Egyesülete néven. A hét alapító tag után most már a bővítésen gondolkodnak, mivel több vadásztársaság is jelezte csatlakozási szándékát.
(folytatás)

cegledipanorama.hu, X. 7.

 

SZÉKELYFÖLD: Székelyföldi vadásztalálkozó
Negyedik alkalommal találkoztak a székelyföldi vadászok. A vándorrendezvényt idén Árkoson, a Szentkereszty kastély kertjében tartották több mint ezer vadász részvételével. Trófeakiállítás, szarvasbőgőverseny, divatbemutató és az elengedhetetlen főzőverseny várta az érdeklődőket. A megnyitóünnepségen több kitüntetést is átadtak, Sárkány Árpád, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás megálmodója a Magyar Természeti Vadászati Örökségért Érdemkeresztet vehette át.
(folytatás)

erdelytv.ro, X. 7.

V. Vadász–Rendőr Találkozó
A jól bevált recepten nem szabad változtatni. Legalábbis az alapok tekintetében. A köret lehet más, lehet újabb, attól a végeredmény még ugyanaz marad. Idén ünnepelte ötödik születésnapját az Ózdi Rendőrkapitányság és az illetékességi területén gazdálkodó vadászatra jogosultak által életre hívott vadász-rendőr találkozó.
(folytatás)

borsodivadasz.hu, X. 7.

 

VADÁSZHÍRADÓ: VII. Gödöllői Vadásznap
Hetedik alkalommal rendezték meg Gödöllőn, a Grassalkovich-kastélyban a hagyományos vadászati módok napját. A rendezvényen megjelent dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, beszédet mondott Ambrózy Árpád, a Magyar Vadászíjász Egyesület elnöke, és felavatták vitéz Nemeskéri-Kiss Géza emléktábláját.
(folytatás)

X. 6.

 

Kilőhetők a problémás medvék
Első alkalommal hagyott jóvá extra, a vadászati idényen kívül is felhasználható medvekilövési keretet a környezetvédelmi minisztérium, a problémás esetek megoldására. Hargita megyében idén negyven százalékkal több a medvék által okozott kár, mint tavaly. Közben portálunkhoz is egyre gyakrabban érkeznek jelentések a különböző „medvés találkozásokról”, legutóbb egy idős székelyudvarhelyi férfi mesélte el félelmetes történetét.
(folytatás)

szekelyhon.ro, X. 6.

Gímtrófeabemutató családoknak és gyermekeknek is
A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a tavalyi mellett, az idei tapasztalata is azt mutatja, hogy bizony lehet. Főleg igaz ez, ha egy vadászünnepet - mint amilyen az idei, bőgésben elejtett gímbikák trófeaszemléje volt – egy másik ünnep, egy új játszótér felavatása előzi meg! A helyszín mindkét egymásba olvadó esemény esetében a Tamásiban található Miklósvári Parkerdő volt. A teljes egészében újra épített parkerdei játszótér megnyitója már önmagában is számtalan családot és apróságot a helyszínre vonzott.
(folytatás)

forestpress.hu, X. 6.

 

Hová indult hangtompítós puskával?
A hetvenéves K. Ferencet október 3-án délután igazoltatták a rendőrök Tokodaltárón, és a csomagtartóból egy engedély nélkül tartott, távcsővel és hangtompítóval ellátott vadászpuskát, egy 9,5 centiméteres pengéjű kést és egy machetét találtak. Ezután a kesztölci otthonában is körülnéztek, ahol még három engedély nélküli fegyver és 268 darab töltény is előkerült.
(folytatás)

index.hu, X. 5.

Séta az erdőben dámbarcogással
Az Erdők Hete kapcsán számos programmal készültek a Zalaerdő Zrt. erdészetei. A legkisebbek bepillantást nyerhettek az erdész, vadász szakmába, a bánokszentgyörgyi erdészet pedig dámbarcogásra várta a gyerekeket. A tapasztalatok szerint még a falun élő gyerekeknek is tudnak újat mondani. (folytatás)

zaol.hu, X. 3.

 

Rekord jó szezon Somogyban
A kamara szerint az elmúlt évtized legjobb vadászati idényét zárta Somogy. Nemrég újabb kapitális gímbikát ejtettek el, ezúttal Kaszó környékén.
Az elmúlt tíz évben nem fordult elő az, hogy egy hónap alatt 12 kg feletti trófeából hat került terítékre. Az idei csapadékos évben azonban nagyon sok táplálékot találtak a vadak, ez kedvezett az agancsok növekedésének. (folytatás)

kapos.hu, X. 3.

Interjú dr. Jámbor Lászlóval, az OMVK elnökével
Dr. Jámbor Lászlóval a hivatásos vadászok országos versenyén találkoztunk. Azt kérdeztük, hogy melyek voltak azok a fontos témák, amelyekkel kiemelten foglalkozott a kamara vezetése.
(folytatás)

fhmag.hu, X. 2.

 

Vádemelés
Vádat emelt az ügyészség egy apaji vadászaton, 2012 őszén történt vadászbaleset kapcsán foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A vádlott egy rókát akart lelőni, az állat helyett azonban kollégáját találta el, róka helyett homlokon lőtte az apaji vadászt.
(folytatás)

hir24.hu, X. 2.

Erdőgazdaságok lövészversenye
A 2014-es erdőgazdaságok közötti lövészverseny-sorozat záró fordulóját a Mecsekerdő Zrt. rendezte meg augusztus 28-án, Dabason. Nemcsak az európai szintű pálya, hanem a kellemes nyári időjárás is kedvezett az izgalmasnak ígérkező versenynek. Az országból tíz állami erdőgazdaság képviseltette magát az eseményen, ahol egyénileg és csapatként is értékelték a versenyzők teljesítményét.
(folytatás)

forestpress.hu, X. 2.

 

Késsel a medve ellen
A fekete medve azután támadt egy vadászó társaságra, hogy megpróbálták elejteni, de az állatot eltaláló nyílvessző nem ölte meg, és elmenekült. A vadászok a sebesült medve után eredtek, hogy megszabadítsák szenvedésétől, és a vérnyomokat követve sikerült is megtalálniuk a földön fekvő medvét. Azt hitték, hogy kimúlt, az állat azonban ekkor váratlanul rátámadt az egyik vadászra.
(folytatás)

ameriport.hu, X. 1.

Országos Ifjúsági Vadászvetélkedő
A hétvégén Szombathely-Oladon zsinórban hetedszer nyerte meg az országos ifjúsági vadászvetélkedőt a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola csapata. És még egy különlegesség: őket erősítette a mezőny egyetlen hölgytagja, Békési Evelin. A huszonegy diák egyénileg versenyzett, és csak a végén összesítették az intézmények eredményét. A hét iskola háromnapos küzdelméről az egyéniben is harmadik Rigó Mihály mesélte, hogy tizenhét feladatot teljesítettek. Előbb egy tesztsorral birkóztak meg, majd sokféle felismerős feladat következett.
(folytatás)

delmagyar.hu, X. 1.

I. VERGA vadászünnep
Az idei évben hagyományteremtő szándékkal megrendezett I. VERGA Vadászünnepen az alsóperei Bakony Zöld Szíve Központban egész nap családoknak szóló – a természethez, kultúrához és hagyományainkhoz kapcsolódó – programok váltották egymást: a vadászkutyák, a solymász bemutatói mellett különleges élményt nyújtott a népdalkör, a néptáncosok műsora, a vadászkürt show, valamint a nyilvános trófeabírálat. Az első, a természet védelme érdekében nyilatkozatot aláíró, ezer embernek ingyenesen kiosztott ízletes vadpörköltnek is óriási sikere volt.
(folytatás)

nimrod.hu, X. 1.

 

Erdők-mezők védelmezői
Információcsere, közös járőrözés és kölcsönös képzések adják a többoldalú együttműködés alapjait Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A természeti környezet, a hal- és vadállomány, a földeken megtermelt értékek megóvása, valamint a jogsértő cselekmények elleni hatékony fellépés érdekében folytat eredményes együttműködést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a Kormányhivatal, a Polgárőrség, valamint erdészek, vadgazdák és vadászok megyei szervezeteivel.
(folytatás)

police.hu, X. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2014. I–III.
IV–VI.VII–IX.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net