Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
Hírszerkesztő:
Bátai György


Vadászkutya-kiállítás Kaposváron
Rekordszámú, 312 kutya indult az országos vadászkutya-kiállításon, amelyet tizenhatodik alkalommal rendeztek meg Kaposváron. Ennek láttán a szervezők bizakodnak a jövőben, mert megfordulni látszik az elmúlt évek fogyatkozó trendje. Sok magyar fajtát neveztek: magyar vizslát, erdélyi kopót, magyar agarat. (folytatás)

sonline.hu, IV. 11.

Aki a hírlevélre
FELIRATKOZIK,
az megkapja a legkedvezőbb ajánlatokat!

Mr.Sale  

Elöltöltő fegyveres vadászok, terítékek 2014–2015
A terítékfotók a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztálya által kiadott engedély alapján tartott kutatási célú vadászatok keretében készültek az Ipoly Erdő Zrt. vadászterületének engedélyben meghatározott természetvédelmi oltalom alá nem eső területén. (folytatás)

kapszli.hu, IV. 10.

Együttműködés az erdőkért
Konkrét feladatokról szóló intézkedési tervet írt alá a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Kormányhivatal, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, a Vadászkamara valamint a Verga Zrt., a Bakonyerdő Zrt. és a Budapesti Erdőgazdasági Zrt. képviselője. (folytatás)

Veszprém TV, IV. 9.

Visszautasítjuk Kiss László parlamenti képviselő nyilatkozatát
A két országos vadászati érdekképviseleti szervezet, az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet tagsága nevében a leghatározottabban visszautasítja Kiss László országgyűlési képviselő nyilatkozatát. Ez a hozzáértés teljes hiányán alapuló elvtelen támadás a politikus megdöbbentő tájékozatlanságát árulja el, amely egyben sérti a csaknem 63 000 vadász méltóságát, becsületét és elkötelezettségét. Írásában a vaddal, mint nemzeti kinccsel történő tervszerű és szakszerű – a mai civilizációs körülmények között szükségszerű – gazdálkodást is vitatja. (folytatás)

omvk.hu, IV. 9.

89 zsák szemetet gyűjtöttek
A programban 24 fő SEFAG-dolgozó valamint a Barcsi Dráva Völgye Középiskola 24 diákja vett részt. A szorgos kezek 89 zsák szemetet, használt autógumit, törött használati eszközöket, lakásberendezési tárgyakat, járműroncsdarabokat gyűjtöttek össze. (folytatás)

omvk-somogy.hu, IV. 9.

Felelős növényvédelemmel előzhető meg a vadmérgezés
Tárgyalóasztalhoz ültek április 7-én Békés megyében az vadászkamara, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az érintett hatóságok képviselői, hogy egyeztessenek a mezei pocok elleni védekezésről. A tanácskozás apropóját a tragikus orosházi őzelhullás adta: a Dózsa Vt. területén az utóbbi bő két hétben több mint 80 elpusztult őzet szedtek össze, a vadállományban okozott hatalmas kár oka a szakszerűtlen rágcsálóirtás. (folytatás)

omvv.hu, IV. 8.

 

Vadászbaleset: megegyezésre törekszenek
A tavaly novemberben Konyáron vadászbalesetet okozó férfi és a sértett is azt kérte, utalják az ügyet közvetítői eljárásra. A Berettyóújfalui Járási Ügyészség elfogadta a kérelmet, és az eljárást felfüggesztette – áll a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség tájékoztatójában. (folytatás)

IV. 8.

Érdemben javulhat a hivatásos vadászok helyzete
Ez derült ki a hivatásos vadászok erkölcsi és szakmai helyzetének javítására vonatkozó programterv kidolgozásával megbízott – 2014 júliusában Sasréten, az Országos Hivatásos Vadász versenyen létrehozott – bizottság április 2-ai tanácskozásán elhangzottakból. Az öttagú bizottság tagja többek között dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke és Fodermayer Vilmos hivatásos vadász alelnök is. Az OMVK központjában szó esett arról is, hogy igen biztatóak a készülő – minden bizonnyal ősszel elfogadásra kerülő – új vadászati törvény hivatásos vadászokat érintő rendelkezései. (folytatás)

Földvári Attila, IV. 7.

 

Pozitív gazdasági eredménnyel zárult a vadászati év Zala megyében
Gazdasági értelemben pozitív évet zárt a zalai vadászati ágazat, ám a vadászatok eredménye a tervezettnél mégis gyengébb lett. Február végén zárult a 2014–2015-ös vadászati év. Zala megyében mintegy 314 ezer hektár vadgazdálkodásra alkalmas területen 52 vadgazdálkodásra jogosult szervezet működik. Az eredményekről érdeklődtünk Lázár Attilánál, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya vadászati és halászati főfelügyelőjénél. (folytatás)

oee.hu, IV. 7.

Kerítésbontás Zalában
Haragos böjti szél fogadta március 28-án reggel a hottói faluvégen gyülekező vadászokat. A zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság elszánt csapata nagy fába vágta fejszéjét: a vadászterület Boroserdő nevű erdőrészében egy öthektáros, nyolcéves tölgytelepítést körülvevő vadvédelmi kerítés eltávolítását tűzte ki célul. Az erdő gazdája és kezelője, a Zalaerdő Zrt. kezdeményezte a feleslegessé vált kerítés elbontását, melyet a vadásztársaság két okból is támogatott. (folytatás)

Rosta László, IV. 7.

 

ERDÉLY: Medvebocsot kergettek az utcán
Medvebocs futkorászott vasárnap este Nagyszeben utcáin. A készenléti felügyelőség (ISU) alkalmazottainak hétfő reggel sikerült elfogniuk az állatot.
Az ISU szóvivője, Bianca Sabău elmondta, vasárnap este több nagyszebeni is hívta a 112-es sürgősségi számot azzal a panasszal, hogy egy medvebocsot látott az utcájában. (folytatás)

maszol.ro, IV. 6.

Karöltve a természetvédelem és a vadászat
Az Ütköző délben című műsorban járta körül a témát április 3-án Obesovszky Péter dr. Horváth Mártonnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Természetvédelmi osztályának fajvédelmi csoportvezetőjével és Földvári Attilával, az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársával. A beszélgetésből ismét kiderült: a természetvédelem és a vadászat között nem feszül ellentét, sőt a közhiedelmekkel ellentétben a vadászati érdekképviseletek évek óta eredményesen működnek együtt az MMÉ-vel. (folytatás)

omvk.hu, IV. 3.

Emlékszoba dr. Sterbetz István tiszteletére
A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpontjában április 2-án felavattuk azt az emlékszobát, amely dr. Sterbetz István életét és munkásságát mutatja be. A 2012-ben elhunyt jeles szakembert méltán nevezhetjük a dél-alföldi természetvédelem atyjának. A kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai készítették a Nyugat-magyarországi Egyetem, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete és számos hazai szakember közreműködésével
. (folytatás)

kmnp.hu, IV. 2.

 

Az utánkereső ruha
Sokáig csak ábrándoztunk arról, hogy egyszer igazán tartós, a célnak megfelelő és egységes ruhában bújhassuk majd a sűrűt a sebzett vad nyomán, mígnem aztán az egyesületünk munkája megtérülni látszott. Nem volt hiába a számtalan vadásznapon és egyéb rendezvényen való részvétel, a bemutatók sora, a vadászokkal és kívülállókkal való jó kapcsolat ápolása, na meg az a rengeteg idő, amit az erdőben töltöttünk. Miközben a vadat, trófeát és húst mentettük, megbecsülést is szereztünk
. (folytatás)

utankeresok.hu, IV. 2.

Nő a medvék száma a Pireneusokban
Egyre több a medve a spanyol és a francia Pireneusokban: tavaly összesen harmincegyet figyeltek meg, azaz hattal többet, mint 2013-ban – közölte a Ferus francia szervezet a Vadászat és Vadvilág Nemzeti Hivatala (ONCFS) által elvégzett medveszámlálás adataira hivatkozva. A szervezet szerint jelenleg legalább 29 medve él a pireneusi hegyekben, kettő ugyanis 2014-ben elpusztult. (folytatás)

hirado.hu, IV. 1.

 

VAJDASÁG: Tavasz az erdőben
Aki szereti az erdőt, annak az minden évszakban szép. Nekem valamiért mégis a tavaszi erdő a kedvencem. Éled a természet, rügyet bontanak a fák, kidugják fejüket a réti virágok, s tavasszal az erdő lakói is elővezetik a kicsinyeiket. Akinek van kellő türelme, az kilesheti azokat a pillanatokat, amelyeket a városban élő emberek nemigen láthatnak. (folytatás)

hetnap.rs, IV. 1.

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2012. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2013. I–III. IV–VI.VII–IX.X–XII.
2014. I–III.
IV–VI.VII–IX.X–XII.
2015. I–III.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Tel.: 30-343-4558; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net