A vadászat
megítélése…

HÍREK
2005. okt. 1–dec. 31.
Nagygyörgy
Sándor fotói

BUÉK 2006SZILVESZTERI ÁLHÍREK
Szilveszteri álhíreinkkel, a humoros fotókkal és rövidfilmekkel reméljük, hogy nem bántunk meg senkit, mert nem is ez a szándékunk. A vadászat fonkáságainak tartottunk görbe tükröt, hogy nevetni tudjunk azon, amin egyébként év közben talán bosszankondnánk. (folytatás)

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

NEM ÉHEZIK A VAD
A hóesések és a fagyok miatt a legtöbb vadásztársaság ilyen időben már szinte naponta eteti a területén lévő vadállományt. Erre azért van szükség, mert az állatok az őszi betakarítás után alig találnak élelmet maguknak a földeken. Az etetést már szeptember végén, október elején elkezdik a vadászok, hogy az állatok – mire beáll a kemény tél – megszokják az etetők helyét és bármikor odataláljanak. (folytatás)

WASS ALBERT-PARK VERŐCÉN
Wass Albert nevét viselő parkot avattak fel a közelmúltban Verőcén. A katolikus plébánia menti Palmanni kertben található park az erdélyi író Tóth Dávid által készített szobrát is őrzi ezentúl. Az 1925-ben emigrált író szobrát és a róla elnevezett parkot Beer Miklós és Tőkés László leplezte le és szentelte fel. Az ünnepélyen a kedvezőtlen időjárás ellenére több ezren vettek részt, köztük több nívós vendéggel és Wass Albert fiával, unokáival.
Talán ez a park is szerepet játszik majd abban, hogy A titokzatos őzbak írója hosszú évtizedek után végre megtalálja méltó helyét a magyar köztudatban és az irodalmi kánonban.

Kántor B. Péter, XII. 28.

VADÁSZKARÁCSONY 2005

VADDISZNÓK, RÓKÁK, LÖVÉSEK
Tizenkét osztrák vadász, a Nógrád megyei Cserhátalja Vadásztársaság körülbelül huszonöt tagja, akik fegyver nélküli hajtóként vesznek részt a mai vadászaton, legalább tucatnyi disznós kutya, többségük a legjobb foxivérből, meg a tudósító, hátizsákkal és fényképezőgéppel felszerelkezve. Előbbiekből áll az aznapi három hajtás résztvevőinek serege – kivéve persze a főszereplő vaddisznót és a mellékszereplő rókát, de hát nekik egészen más a dolguk... (folytatás)

Faragó Zoltán, XII. 23.

GÚTHI VADDISZNÓHAJTÁS
2005. december 9-én hat portugál vadász részére egynapos vaddisznóhajtást rendeztek Gúthon. Az időjárás nem igazán volt kedvező a vaddisznóhajtásra, ami az eredményen – a házigazdák legnagyobb örömére – nem látszott. A vadászat végeztével a tiszteletadás során 61 disznóban gyönyörködhettek a vadászok és vendéglátóik. A legnagyobb kan 26,4 cm-es átlagos agyarhosszal került a teríték elejére, a teríték megoszlása 51 kan, 8 koca és 2 süldő volt. A vendégek voltak már itt két éve, akkor két nap alatt 118 vaddisznót ejtettek el. (fotók)

Fekete Zoltán, XII. 19.

NIMRÓD IRODALMI PÁLYÁZAT 2005
December 15-én került sor a Nimród Irodalmi pályázatának hagyományos, éves díjkiosztó ünnepségére. A rendezvény az OMVV tanácstermében zajlott, ahol dr. Zoltán Attila főszerkesztő köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Pechtol Jánost a díjak átadására. A fődíjat Hegyvári János „Keresztül az Odrobinán” című pályaműve nyerte el. (folytatás)

Preisz Gyula, XII. 16.

HÁROMDIMENZIÓS VADÁSZAT
USA, Kanada és Zambia erdeiben vadászhatunk a PC-játékban. Különféle fegyverek mellett járművek és számtalan hasznos eszköz áll a játékosok rendelkezésére a programban, amely igyekszik élethűen bemutatni a vadászatot. Hat különböző tájon lehet vadászni, célba vehetünk például szarvast, bölényt, antilopot, grizzli medvét, oroszlánt vagy afrikai elefántot. Minden fajból van hím és nöstény. Választható időjárási körülmények között és bármely időpontban szabad vadászatra indulnunk, de gyakorolhatunk is minijátékok segítségével. Összesen 26 fegyvert vehetünk kézbe a légpuskától kezdve a nyílpuskán keresztül a komolyabb vadászpuskákig. Sőt négy különböző távcsővel is felszerelhetjük ezeket a távolabbi célpontok pontosabb eltalálása érdekében. --
LETÖLTÉS (308 Mb)

MAGAZIN A KÉSBARÁTOKNAK
Késműves címen új magazin került a piacra, a késgyűjtők, késbarátok nem kis örömére. Az igényesen kivitelezett szakmai lapban bő negyven oldalon szemezgethetnek a téma iránt érdeklődők hazai és külföldi mesterek alkotásai közt; választ kaphatnak kényes késes kérdésekre; bepillantást nyerhetnek a késkészítés kulisszatitkaiba; sőt még annak sem kell kést szorítania a torkához, aki a kés szépirodalmi vetületének ritkaságaiba akar elmerülni: „…szelíd kések” címen irodalmi része is van a magazinnak. (folytatás)

Kántor B. Péter, XII. 13.

HÖLGYEK PUSKÁVAL
A barcogási időszak végén esett ez az aranyérmes dámbika a SEFAG Rt. területén. A bika tizenkét éves, már visszarakott agancsú, a trófea súlya még így is 4,04 kg. Kasza Jánosné, Lujzika, a Diana Vadászhölgy Klub tagja születésnapján, reggeli cserkészeten ejtette el Blaser .300-as Weatherby Magnum puskájával a kiváló, szép erezetű, hibátlan agancsú bikát. A bika nagy verekedő lehetett, mert a feje csupa seb volt. (fotó)

Preisz Gyula, XII. 10.

A SZŐLŐVERŐ-VÖLGYI ÓRIÁS

Különleges zsákmányra tett szert december 3-án Salgótarján közelében egy spanyol vadász – tudtuk meg Lévárdi Györgytől, a balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Rt. Salgótarjáni Erdészetének vezetőjétől. A vendég a cég által néhány évvel ezelőtt a nógrádi megyeszékhely közelében alapított, szőlőverő-völgyi disznóskertben terítette le a különleges trófeával megáldott kant. Az egyik nagyagyar hossza 34,8, a másik pedig 27,4 centiméter! (fotók)

Faragó Zoltán, XII.8.

„A TERMÉSZET AZ IGAZI MŰVÉSZ…”
Beszélgetés Juhász Tamással

Rengeteg párhuzam található a vadászat és a természetfotózás között. Mindkettőnél központi szerepet játszik az ember és a természet kapcsolata, mindkét esetben élményt és kalandot keresünk az erdők, rétek vagy nádasok világában. Mind a fotózás mind a vadászat végső célja a zsákmány, legyen az a szó szoros vagy fényképre vitt értelmében. A nagysápi Juhász Tamás is a természetet fényképezőgéppel járó „vadász”, lírai hangulatú képein átsüt meghitt viszonya az ábrázolt témával, legyen az róka, őz, vagy éppen egy jól komponált tájkép. (folytatás)

Kántor B. Péter, XII. 7.

VADÁSZTÁRSASÁGI PILLANATKÉPEK
November 26-án meghívást kaptam egy barátomtól apróvadvadászatra a Szabolcs megyei Ófehértói Völgyfü Vadásztársasághoz. A vadásztársaság 3300 hektáron gazdálgodik, a területen apróvad, őz és vaddisznó található. A tagok többsége ötven év körüli, ezen a vadászaton köszöntötte a tagság 50. születésnapja alkalmából Dankó György sportvadászt. Ajándéka egy törkés volt, amelyet Tóth Pál késműves készített számára névre szólóan. Ezt az ajándékot 2005-ben még hárman vehették át: Barta Imre, V. Kiss Mihály és Kosztik János. A vadászat jól sikerült, és egy új vadász avatására is sor került, mivel Pataki Sándor sportvadász ezen a vadászaton ejtette zsákmányul első mezei nyulát. Nagyon sok vadászsikert kívánunk számára a jövőben!

Meggyesi József, XII. 6.

RAPSICVILÁG
A modern vadászat alapelve: a kényszer háttérbe szorult, a vágy önkorlátozó. Noha a magyar vadászat nagy történelmi múltra tekint vissza, és szabályozottan folyik ma is, nagyüzemi méreteket ölt az illegális vadölés. (folytatás)

greenfo.hu, XII. 5.

A NAPKELTÉBEN ISMÉT A VADÁSZBALESETEKRŐL
A napokban történt halálos vadászbalesettel foglalkozott immár másodszor a Napkelte ma reggeli műsora. A műsor vendége Bárándy Péter, Bodrogi Gyula, Csekő Sándor és Riskó Géza volt. Riskó Géza kifejtette, hogy a vadászat nem úri sport, manapság mindenféle társadalmi réteg megtalálható a vadászok között. Említést tett arról is, hogy család és a feleség nem haragszik az elhunyt Urbán Árpád bátyjára. (folytatás)

Preisz Gyula, XII. 4.

ELFELEDETT JOGAINK A SPITZBERGÁKON
A magyarok ingyen halászhatnak, vadászhatnak, vagy ha gondolják, kiköthetnek a Spitzbergákon, Norvégia közelében. Ehhez jogunk van. Egy 1920. évi február hó 9. napján kelt nemzetközi szerződéshez 1927-ben csatlakozott ugyanis hazánk, s ez feljogosítja az ország polgárait, hogy a Spitzbergákhoz tartozó közel ezer szigeten "a szigeteket hajózási, halászati és bányászati célból használják, ott hírközlési állomásokat és kereskedelmi vállalatokat hozzanak létre". (folytatás)

Kruzslicz Anita, XII. 2.

KELENDŐ A PACSIRTA OLASZORSZÁGBAN
Ezernyolcvan védett madár tetemére bukkantak a határőrök egy román autóbuszban a rédicsi határátkelőhelyen. A busz négy román sofőrrel és tizenhat utassal egy Bukarestből Spanyolországba menetrend szerint közlekedő autóbusz volt. A határőrök az utasok ellenőrzése során találtak rá két hűtőtáskában a nejlonzacskóba csomagolt, lefagyasztott tetemekre. (folytatás)

Meggyesi József, XII. 2.

A VADÁSZTRAGÉDIÁK UTÁN SZIGORÍTÁS VÁRHATÓ
Idén már öt halálos kimenetelű vadászbaleset történt, ezért a területet felügyelő Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a szabályok módosítását tervezi. Gráf József miniszter elsősorban a vadászok orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatát szigorítaná. Dr. Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara jogi képviselője szerint a baleseteket mindig emberi felelőtlenség okozza, amit semmilyen új rendelkezéssel nem lehet kiküszöbölni. (folytatás)

Preisz Gyula, XI. 30.

VADLUDAK AZ ÖREG-TÓ FELETT
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei csoportja idén ötödik alkalommal rendezte meg a Tatai Vadlúd-Sokadalom elnevezésű háromnapos programsorozatot. Aki járt már Tatán, minden bizonnyal érti, miért is nevezik a települést „Vizek városá”-nak, és bizonyosan feltűnt az idelátogatónak a történelem, az urbanizált környezet és a természet ritkán látható összefonódása, harmóniája. (folytatás)

Kántor B. Péter, XI. 28.

TIROLI ZERGEVADÁSZAT
Az osztrák Tirol hegységeinek szépségéről mind a régi korok, mind a mai idők vadászai szívesen emlékeznek meg. Érthető volt tehát az örömöm, amikor a Swarovski cég tiroli zergevadászatra hívott meg. Vadászházunk Inssbruckhoz közel volt, fenyveserdők övezte völgyben. Ragyogó, verőfényes őszi idő volt, messzire látszottak a környező hatalmas bércek. (folytatás)

Kasza János, XI. 27.

VADÁSZBALESETBEN MEGHALT URBÁN ÁRPÁD PARLAMENTI KÉPVISELŐ
Mellkason lőtték Urbán Árpád Nógrád megyei országgyűlési képviselőt vadászat közben szombaton. A szocialista politikust a balassagyarmati kórház intenzív osztályára szállították. A rendőrség szóvivője elmondta: a 63 éves Urbán Árpádot 73 éves bátyja lőtte meg. Közlése szerint a testvérek nem látták egymást, miközben hajtották a vadat. Amikor a vaddisznók kiszaladtak a földútra, az idősebb testvér oldalra fordulva lőtt, és öccsét találta el. A kórházban azt közölték, hogy a szocialista politikust azonnal az intenzív osztályra szállították, de életét már nem tudták megmenteni. (folytatás)

Preisz Gyula, XI. 27.

TATABÁNYAI TERÍTÉK
Három napon át hajtók kiáltásaitól és puskaszótól volt hangos a Vértes Erdő Rt. tatabányai erdészetének területe. A hajtó- illetve terelővadászat különleges hangulatát csak fokozta a Gerecse őszvégi-téleleji festői környezete. A vadászat záróakkordjaként került sor a teríték elkészítésére és az elejtett vadak iránti végtisztesség megadására. Összességében 35 vad, köztük 2 vadkan, süldők, kocák, muflonjerkék, szarvastehenek és rókák feküdtek az erdei ravatalon. (fotók)

Kántor B. Péter, XI. 26.

BBC VADVILÁG FOTÓPÁLYÁZAT
55 országból beküldött 17 ezer kép közül kellett 2005-ben kiválasztania a zsűrinek a legjobb fotókat, a díjazottak között volt Máté Bence Erdélyben készült rókaportréjával. A győztes az olasz Manuel Presti lett "Égi hajsza" című felvételével. (folytatás)

KAMARAI VÁLASZTÁSOK CSONGRÁD ÉS NÓGRÁD MEGYÉBEN
A tegnapi nap folyamán a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola adott otthont az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád Megyei Területi Szervezet vezetőségválasztásának. A titkári pozíciót kivéve az összes posztra új tisztségviselőt választottak. (csongrádi eredményeknógrádi eredmények)

Ifj. Baranyi László, Faragó Zoltán, XI. 25.

Hatályon kívül helyezték az első fokú ítéletet a madárpusztítók perében
A Baranya Megyei Bíróság hatályon kívül helyezte az első fokon eljárt Mohácsi Városi Bíróság korábbi határozatát és új eljárásra kötelezte Keller András Lászlóné és nyolc társának perében, akiket minden idők egyik legnagyobb hazai természetkárosításával vádolnak. A vád szerint vadászatok szervezésével foglalkozó cégek magyar munkatársai és olasz vadászok 2001-ben mintegy 40 védett madárfaj 11 771 egyedének elpusztításában vettek részt és ezzel mintegy 300 millió forintos kárt okoztak. Az elsőfokú bíróság nyolc vádlottat szabadságvesztéssel sújtott, kettőt felmentett. (folytatás)

Preisz Gyula, XI. 23.

ORVVADÁSZOKAT FOGTAK A GYULAI RENDŐRÖK
A lövések zaja árulta el azokat az orvvadászokat, akiket sikerült a rendőröknek nyakon csípniük kedden Gyula határában. Kedden (2005. 11. 22.) a délutáni órákban érkezett bejelentés a gyulai rendőrökhöz, hogy Gyula határában, a Pejrét Vadásztársaság területéről lövések hangja hallatszik. A kapitányság körzeti megbízotti alosztályának tagjai ekkor a helyszín felé indultak, és megszervezték a lehetséges menekülő útvonalaknak számító, a területről kivezető dűlőutak lezárását is. (folytatás)

Szombati Andrea, sajtóreferens
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, XI. 23.

ITT HAGYJÁK A LŐTT FÁCÁNT A KÜLFÖLDI VADÁSZOK
Nem viszik magukkal a Magyarországon lőtt szárnyasvadat a külföldi vadászok, attól tartanak, hogy az itt nevelt fácánok és vadkacsák madárinfluenzával fertőzöttek. A madárinfluenza a magyar vadásztársaságoknak komoly veszteséget okoz. A külföldi, elsősorban olasz vadászok az utóbbi hetekben jöttek ugyan fácánvadászatra, de nem merték a zsákmányt hazavinni, az elejtett vad a vadásztársaság nyakán maradt. (folytatás)

Meggyesi József, XI. 21

RAGADOZÓMADÁR-VÉDELEM
A Magyar Madártani Egyesület Komárom-Esztergom megyei csoportjának néhány lelkes aktivistája ebben az évben átfogó megfigyelési és adatgyűjtési munkát végzett a régió ragadozómadár-állományára vonatkozólag. Elsősorban a Gerecse-hegység és annak peremterületei tartoztak a megfigyelés centrumába, de a megfigyelők az Északi-Vértest, az Által-ér völgyét, a Zsámbéki-medencét, valamint a Bársonyos és a Kisalföld megyei területrészeit is érintették munkájuk során. (folytatás)

Kántor B. Péter, XI. 20.

TRÓFEAVADÁSZAT, PÉNZ, VADVÉDELEM
A trófeavadászok közvetve segítséget nyújtanak Zimbabwe veszélyeztetett vadvilágának megóvásához. A szafárikon részt vevő külföldiek – főleg az Egyesült Államokból – állatonként 12 000–15 000 dollár közötti összeget fizetnek, hogy legálisan ejthessenek el afrikai elefántot, oroszlánt és egyéb nagyvadat. (folytatás)

Elizabeth Quill, XI. 19.

GÉMESI PREPARÁTORMŰHELY
Minden vadászat egyedülálló és különleges. S hogy ne csak az emlék maradjon meg, fantasztikus élethűen és gyönyörűen preparált trófeával is megőrizhető az élmény. Gémesi Tamás több mint tizenöt éve foglalkozik preparálással, az évek során számtalan gyönyörű és különleges munka került már ki a kezei alól. (folytatás)

Kruzslicz Anita, XI. 18.

CSAPOT-PAPOT, PUSKÁT

  • Egy hetényegyházi vadász, a helyi vadásztársaság tagja vasárnap este Szarkáson egy orvvadászt hallott. Társaival sikerült megriasztaniuk a rabsicot, aki lóhalálában, fegyverét hátrahagyva elmenekült a helyszínről. Az ott maradt .22-es kaliberű hangtompítós távcsöves puskát a rendőrök lefoglalták és keresik a gazdáját.
  • Három zalai illetőségű személy vadászott jogosulatlanul Zala és Vas megye határán szerdán a délelőtti órákban. Az illegális vadászatot a hivatásos vadász fedezte fel és jelentette a rendőrségnek. Mindhármójuk ellen szabálysértési eljárást kezdeményeznek. (Petőfi Népe – Meggyesi József, XI. 17.)
  • Orvvadászok ellen indult eljárás Baranyában

VADMADÁRBÓL VADÁSZMADÁR
Gyönyörű állatok. Titokzatosság és misztikum veszi körül őket. Több ezer éve segítik a vadászokat, és mégis, még ma is különlegességnek számít, ha valaki egy vadászmadárral a kezén jelenik meg valahol. Győrffy Villám András, a Magyar Solymász Egyesület alelnöke, már több mint negyven éve foglalkozik solymászattal, ami, ahogy mondja, nem divat, hanem eszelősség. (folytatás)

Kruzslicz Anita, XI. 17.

MÁR JÓL VAN A MEGLŐTT RÉTISAS
Múlt héten meglőttek egy rétisast a Kunhegyes határában lévő halastónál. A sörétes fegyverrel eltalált madarat a Fővárosi Állatkertbe szállították, ahol megműtötték. A sörétek olyan területen érték a madarat, ahol 2005. augusztus 15-től egy FVM-rendelet értelmében tilos az ólomsörét használata. A madár bal szárnya végén több, lövés által okozott sérülést találtak, és a szárnyában kitapinthatóak voltak a sörétszemek. A madár szárnyából négy sörétszemet távolítottak el és rögzítették a törött csontokat. A madár mostanra már jól van

Preisz Gyula, XI. 16..

KAMARAI VÁLASZTÁSOK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN
2005. november 11-én rendezték meg a kecskeméti Erdei Ferenc művelődési központban a megyei vadászkamarai küldöttgyűlést. A megválasztott új tisztségviselőknek eredményes munkát kívánunk. (folytatás)

Meggyesi József, XI. 15.

SZARVASTRAGÉDIA
Egy régi szeptemberi napon igen ritka látványnak voltak tanúi a munkába menő komlói bányászok. Az egyik erdei réten két agancsuknál szétválaszthatatlanul összekadt szarvasbikát találtak. Az egyik már elpusztult, és a másik igen legyengült állapotban volt. Mi lett a trófeákkal, és valójában mi is történhetett azon a tragikus szeptemberi napon? Megpróbáltam "rekonstruálni" az eseményeket. (folytatás)

Pásztó Csaba, XI. 14.

HAGYOMÁNYTEREMTŐ VADÁSZAT
Makó környékén Szt. Hubertusz napját a helyi szokás szerint vadászattal ünnepelték. Ez a vadászat azonban több volt a szokásosnál, mert valami egyébbel is párosult. Kopjafaállítással, amelyet a Földeáki Dózsa Vadásztársaság 1945-óta elhunyt tagjainak emlékére készíttettek, és terítékosztással a hozzátartozók részére. (folytatás)

Preisz Gyula, XI. 13.

LELŐTTE, OTTHAGYTA
A Nógrád megyei Rétsági Rendőrkapitányság nagyobb kárt okozó rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, aki a Börzsöny lábánál fekvő Szendehely külterületén jogosulatlanul vadászott és elejtett egy gímszarvas bikát. Az elkövető a vadat trófeájával együtt a helyszínen hagyta. Az így okozott kár rongálásnak minősül, a vad értéke 500 ezer forint. Érdekesség az ügyben, hogy a lőtt vadat október 19-én találták, de a kapitányságra a feljelentés csak november 7-én érkezett meg. (folytatás)

Faragó Zoltán, XI. 12.

REGIONÁLIS ÉRTEKEZLETEK NÓGRÁDBAN
Az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezete és a Nógrád Megyei Vadász Szövetség ez évben is megszervezte a regionális értekezleteit Salgótarjánban, Pásztón, Rétságon és Balassagyarmaton is. A megbeszéléseken megjelentek a vadászatra jogosultak vezetői és hivatásos vadászai is. (folytatás)

Faragó Zoltán, XI. 11.

SIKERES JÁVORVADÁSZAT

Hídvégi Béla az elmúlt hetekben ismét a világ egzotikus tájainak vadonjaiban barangolt, Az általa elejtett jávorbika agancsának terpesztése 65 inch.
"Ezévi termésem" -- nyilatkozta az elejtő. (fotók)

Preisz Gyula, XI. 9.

VADÁSZ, DIÁK KÉT JÓ BARÁT
– Négy éve ápol kiváló kapcsolatokat a Lucfalvai Általános Iskola és a Mátra MgTsz Vadásztársaság – tudtuk meg Klagyivik Attilánétól, az intézmény igazgatójától, egyben a vadásztársaság tagjától. – Az együttműködés részeként a diákok rendszeresen segítenek a különféle aktuális munkák elvégzésében. (folytatás)

Faragó Zoltán, XI. 8.

OMVV ELNÖKSÉGI HATÁROZAT
November 5-én, szombaton, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöksége ülést tartott, amelyen napirendi pontként szerepelt Csekő Sándor, a Vadászlap főszerkesztőjének javaslata, amely szerint a Nimród és a Vadászlap "egyesüljön". Az indítványt az OMVV elnöksége egyöntetű szavazással elutasította, a részletes határozat a decemberi Nimródban lesz olvasható.

Dr. Zoltán Attila
főszerkesztő, XI. 7.
MUFLONSORS, KÉRDÉSEKKEL
Közeledünk az állomány ideális korosztály-összetételének eléréséhez, vagy nincs már öreg muflonkos? – fogalmazódott meg a kérdés a II. Heves megyei muflonkonferencián, de válasz nem született... Azt azonban megtudhatták a jelenlévők, hogy a farkasok jelenléte hasznos, akárcsak azt, hogy a közhiedelemmel ellentétben Korzika legfeljebb állomásként a muflon származási helye... (folytatás)

Faragó Zoltán, XI. 6.

VADÁSZKUTYÁK A TATAI CACIB-ON
20 országból mintegy 4000 kutyát vezettek fel a Nemzetközi CACIB kiállításon, amelynek idén Tata adott otthont. A színes kutyakavalkádból természetesen nem hiányozhattak a vadászkutyák sem. Terrierek, tacskók, kopók, szetterek és vizslák várták izgatottan gazdijukkal a megmérettetést. (folytatás)

Kántor B. Péter, XI. 4.

ORVVADÁSZOKAT FÜLELTEK LE A VADÁSZOK
A Zalalövői Rendőrőrs járőrei a területileg illetékes vadásztársaság jelzése alapján október 29-én éjjel felkutattak és elfogtak egy ozmánbüki és egy vaspöri férfit, akik a gyanú szerint orvvadászaton voltak. Este 8 óra tájban jelezték a vadászok az őrsre, hogy Ozmánbük és Hagyárosbörönd között az erdőben ismeretlenek lámpáztak, majd egy személygépkocsival (aminek a rendszámát is leolvasták) távoztak a helyszínről. (folytatás)

Preisz Gyula, XI. 1.

Küldöttválasztás az OMVK Zala Megyei osztályülésén
2005. október 28-án (pénteken) délelőtt 9 órakor két külön helyszínen kezdődött el Zalaegerszegen az Országos Magyar Vadászkamara Zala megyei Területi Szervezetének osztályülése. A sportvadászok osztályülésé az FVM Zala megyei Hivatalának tanácstermében rendezték, amíg a hivatásos vadászok ülésének helyszíne a Kamarák Házában, a Széchenyi teremben volt. (folytatás)

Szabó Árpád, X. 29.

„SZÍVEMMEL HALLOM A TERMÉSZET HIMNUSZÁT…”
25 éve halt meg Molnár Gábor író

1980. október 29-én, 25 évvel ezelőtt hunyt el a magyar vadászirodalom klasszikus szerzője, Molnár Gábor. Az író 1908. december 2-án született Budapesten. Gyermekkorának nagy részét nagyszüleinél töltötte, Ajkacsingervölgyben. 1927-ben Pápán mezőgazdasági képesítést szerzett, és pár évig ebben a szakmában is dolgozott. 1930-ban csatlakozott a Nemzeti Múzeum brazíliai expedíciójához, ahol társai hazatérte után egyedül is folytatta a gyűjtőmunkát. (folytatás)

Kántor B. Péter, X. 28.

VADTOXIKOLÓGIAI KUTATÁSOK
Október 13–15. között Galyatetőn, a négycsillagos Hotel Galyában vettek részt továbbképzésen a toxikológusok (TOX 2005), többek között a Fácánkerten működő Ökotoxikológiai Laboratórium munkatársai. Érkeztek kutatók az EU-tagországokból is, Belgiumból, Németországból illetve Angliából. A továbbképzésen jelen volt a felsőoktatás, a Szent István Egyetem Állattani és Ökológiai Tanszékéről, a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karáról illetve a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjából érkeztek szakemberek. (folytatás)

Szilágyi Péter, X. 26.

Lezárult a nyomozás az ispánki vadászbaleset ügyében
Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűntettével gyanúsítják azt a vadászt, aki június 24-én éjszaka, a Vas megyei Ispánk melletti erdőben fegyverével kioltotta egy fiatal nő életét – közölte sajtótájékoztatón a megye rendőrfőkapitánya. „A vadászati törvény kimondja, hogy vadra lőni csak akkor szabad, ha a vadász minden kétséget kizáróan megállapította, hogy vadra lő" – hangoztatta a sajtótájékoztatón Orbán Péter.
(folytatás)

Preisz Gyula, X. 25.

VIZSLAVERSENY KUNHEGYESEN
Október 23-án Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tiszagyendai Kunsági Dózsa Vt. kunhegyesi területén tartották meg a drótszőrű magyar vizslák számára kiírt 2005. évi Szent-Hubertus versenyt. A Közép-Tiszavidéki Mezőgazdasági Rt. székházának udvarán a reggeli eligazításon 13 kutya és vezetője hallgatta Herbály Imrének, a Kunsági Dózsa Vt. elnökének üdvözlő szavait. A versenyszabályzat szerint húszperces futam alatt kellett a kutyának a kihelyezett két fácánt megtalálni, a kitaposott s fölröppenő madarat a vadásznak meglőni, majd ezek után a kutyának a meglőtt madarat megkeresni és a vezetőnek szabályosan átadni. (folytatás)

Modok Imre, X. 24.

CSODASZARVAS NÓGRÁDBÓL

Várhatóan aranyérmes, 12,2 kg súlyú trófeát viselő gímszarvasbika került terítékre pár napja a Nagylóchoz tartozó Apácapuszta közelében, az Őrhegy Vadásztársaság területén. Képünkön a vadat terítékre hozó Annus Kornél a Cserhát-hegység területén ritkaságszámba menő, rendkívüli méretű agancspárral. (fotó)

Faragó Zoltán, X. 22.

DIANÁK KIÁLLÍTÁSA A BUDAI VÁRBAN
A Magyar Kultúra Alapítvány Budavári Termében (I. ker. Szentháromság tér 6.) október 18-án Pintér István FVM-főosztályvezető nyitotta meg a Hazai és külföldi vadászatok női szemmel című kiállítást. Meleg szavakkal méltatta a két éve alapított, jelenleg 260 tagot számláló Diana Vadászhölgy Klub széleskörű tevékenységét. Bámulatra méltó trófeákat állítottak ki és saját művészi alkotásaikat mutatták be: festményeket, ékszereket, fotókat. A kiállítás 2005. október 23-ig tekinthető meg, mindennap 10 és 18 óra között. (fotók)

Dr. Köller Joachim, X. 21.

Természetvédelmi Látogatóközpont épül Kőszegen
Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az országban egyedülálló koncepcióval egy 540 négyzetméter alapterületű Természetvédelmi Látogatóközpontot kíván létesíteni Kőszegen. A projekt megvalósítása érdekében a szervezet pályázati forráshoz folyamodott és az Európai Unió Strukturális Alap Regionális Fejlesztés Operatív Program „Turisztikai vonzerők fejlesztése” c. intézkedése keretében 243 millió Ft támogatásban részesült. (folytatás)

Gángó Csaba, X. 18.

MADÁRINFLUENZA
Sokan vannak a vadászaink közül, akik nagyon szívesen vadásznak vízivadra, sőt néhányukról az is elmondható, hogy megszállottjai a vízivad vadászatának. Ahol éppen csak annyi víz van, hogy „landolni és felszállni” tudnak a madarak, biztosan találni fogunk récéket vagy ludakat. Pusztaszeren a Fülöp-tavon, amely jó esetben is csak térdig érő vízzel bír, éppúgy éjszakáznak vadludak, mint ahogy szívesen keresik fel Békés megye sok védett és fokozottan védett tavát – hogy az ország más részeit ne is említsük. Mégis, ha az ember jó libás helyre gondol, egyből Biharugra jut az eszébe Békés megyéből… (folytatás)

Szilágyi Péter, X. 17.

LUKÁTS PÉTER MARADT AZ ELNÖK
Október 14-én Tatabányán tartották az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom megyei küldöttgyűlését. A szervezet újra Lukáts Péternek szavazott bizalmat az elnöki pozícióra, a két alelnök Ányos Vince és Ruppert József lett. A küldöttgyűlés dr. Faragó Istvánt, Menoni Imrét és dr. Szabó Rékát választotta meg bizottsági elnöknek.

Kántor B. Péter, X. 17.

A FŐVADÁSZ POLGÁRMESTER
Embert próbáló feladat egyszerre több felelősségteljes pozíciót betölteni, súlyos döntéseket meghozni, és emellé elegendő szabadidőt is becsúsztatni, hogy jusson idő hobbira, családra és egyéni munkára. Törzsök Gyula a jelek szerint mindezt remekül megoldja. A Kisalföldi Erdőgazdaság fővadásza szabadidejében szerkesztett egy közismert német vadászati szakszótárt, a fővadászi pozíció mellett egy fegyverkereskedelmi kft. ügyvezetője, és nem mellékesen Gönyű község polgármestere. Szavaiból kitűnik, hogy a vadállományért lelkesen tenni kívánó, szenvedélyes vadgazda. (folytatás)

Kántor B. Péter, X. 16.

Fekete István
vadászaton

FEKETE ISTVÁN EMLÉKÉT ÁPOLJÁK
A ma is nagy népszerűségnek örvendő Fekete István munkássága még 35 évvel az író halála után is vet fel kérdéseket, az életmű precízebb megismerése új és új perspektívákat ad az értelmezésre, elemzésre. Az 1987-ben alakult, ajkai Fekete István Irodalmi Társaság célul tűzte ki az író szellemiségének ápolását, továbbvitelét; illetve az irodalomtörténeti kutatások, az életmű-értelmezések és Fekete kiadatlan műveinek a nagyközönség elé tárását. A társaság jelentette meg Aranymálinkó címmel Fekete István összegyűjtött verseit, kiadta az író naplóját, levelezését, ajkai képeskönyvét, feleségének memoárjait, valamint egy tanulmánykötetet, melyben helyet kapott többek között dr. Sáry Gyula: Fekete István, a vadász című munkája is.
Jelképes összegű éves tagdíj befizetése után bárki tagja lehet a társaságnak, aki magáénak érzi az író művei által sugalmazott humánumot és természetszeretetet, valamint szeretne első kézből hozzájutni az új és ritka kötetetekhez.
A társaságról bővebb információ a www.zsellerek.hu oldalon olvasható, a jelentkezés postai úton bonyolítható le a 8400 Ajka, Pf. 101-es postacímen.

Kántor B. Péter, X. 13.

Madárinfluenza – tizenegyezer madarat ellenőriznek Magyarországon
A magyar állategészségügyi hatóságok kilencezer házi tartásban lévő és kétezer vadmadarat ellenőriznek, hogy megállapítsák, nem hordozzák-e a madárinfluenza vírusát – közölte a főállatorvos. Tizenegyezer madár vizsgálata az Európai Unió szakértői szerint statisztikailag elegendő ahhoz, hogy biztonsággal meg lehessen állapítani, van-e Magyarországon megbetegedés – mondta el Süth Miklós.
Leszögezte, hogy jelenleg Magyarországon nincs madárinfluenza, de mivel Romániában vannak megbetegedett és elhullott állatok, ezért „nagyobb lehet a valószínűsége”, hogy a madárinfluenza átterjed Magyarországra. A főállatorvos közlése szerint emiatt elsősorban a keleti megyékben kell szigorítani az ellenőrzéseket. Az állattartó köteles értesíteni az orvost, ha a baromfinak megváltozik a viselkedése, egészségi állapota. A madárinfluenza jellemző tünetei, hogy a madár gubbaszt, bágyadt, étvágytalan, s a megbetegedés után igen rövid idő múlva elpusztul. Az is jellemző a járványra, hogy rövid idő alatt nagy számú baromfi hullik el.

Preisz Gyula, X. 13.

HALÁLOS VADÁSZBALESET
Halálos kimenetelű vadászbaleset történt ma reggel a Nógrád megyei Bátonyterenyén, Fenyvespuszta mellet. A rendőrségi vizsgálat – helyszíni szemle, adatgyűjtés – megkezdődött. A rendelkezésre álló információk alapján vendégvadászok voltak kint a Kereszteslaposi részen. Nyolc óra körül indultak vissza a lesekről, amikor egyikük, egy harminchét éves férfi, a közeli bokros területeről csörgést hallott. Mivel vaddisznót vélt felfedezni, golyós vadászfegyverével egy lövést adott le. A lövés a fején találta el egyik vadásztársát, egy ötvennyolc éves férfit, aki a helyszínen az életét vesztette.
Az ügyben szakértők bevonásával, foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt, eljárás indult.

Kaszás Ottó r. alezredes
sajtószóvivő, X. 12

SZARVASBŐGÉS KÍSÉRTE UTOLSÓ ÚTJÁRA
Lőrincz István vadászbarátunk, ha nem is ötvenöt éven át, de jó néhány évtizede azzal tréfálkozott velünk, hogy addig nem mehetünk a szarvasbikák hangját hallgatni, amíg őt fel nem köszöntöttük. 1950. szeptember elsején született, a vadászok tudják, ez a nap az erdők királyának megszólalása, illetve a legizgalmasabb vadászatok kezdete. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, X. 7.

Erdész- és vadászképzés oktatóinak továbbképzése
Az FVM Központi Szakképzési Intézetének (KSZI) szervezésében tartották meg 2005. október 3–4-én az erdész- és vadászképzés oktatóinak a továbbképzését. A rendezvénynek a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola adott otthont, ahová az ország minden tájáról, kilenc oktatási intézményből érkeztek a résztvevők. A kétnapos rendezvényt az intézmény igazgatója, Halápi Nándor nyitotta meg, majd a KSZI részéről Czibula György ismertette a programot. (folytatás)

Fekete Zoltán, X. 6.

SOMOGYBAN EZERNÉGYSZÁZ BIKÁRA SZÁMÍTANAK
Sokan az utolsó pillanatban, szinte a szarvasbőgés kezdetekor mondták le a vadászatot, s ilyenkor már lehetetlen volt helyettük vendéget találni. A vadászatra jogosultaknak pedig létkérdés, hogy a tervezett bevételt elérjék.
– Szeptember második felében az előre bejelentkezett külföldi vadászoknak mintegy húsz százaléka mondta le a vadászatot – állította Simon Pál, Somogy megyei vadászati főfelügyelő. – Ezt sajnos minden jogi és anyagi következmény nélkül megtehetik, mert a magyar vadászati gyakorlatban nem kérnek előleget. (folytatás)

Preisz Gyula, X. 4.

ERDÉLY: Háromszéki vadásznapok
A lassan sablonszerűvé váló falunapok helyett egy egészen újfajta kezdeményezéssel rukkolt elő Málnás község tevékeny polgármestere, Kasléder József: a hétvégén, szombaton és vasárnap székelyföldi vadásznapnak ad helyet az egykor szebb napokat megélt Málnásfürdő. (folytatás)

szekelyhirmondo.ro, X. 4.

XLVII. GEORGIKON NAPOK, KESZTHELY
Negyvenhetedik alkalommal rendezték meg Keszthelyen a Georgikon Napokat a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán. A konferenciát dr. Gáborjányi Richárd tudományos dékánhelyettes, a Növényvédelmi Intézet igazgatója nyitotta meg. Az ülés résztvevőit köszöntötte Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára. (folytatás)

Szilágyi Péter, X. 1.

HÍREK 2004HÍREK 2005 I–III.HÍREK 2005 IV–VI.HÍREK 2005 VII–IX.

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-354-0622; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net