A vadászat
megítélése…

HÍREK
2005. júl. 1–szept. 31.
Nagygyörgy
Sándor fotói

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI VADÁSZVETÉLKEDŐ
Idén Szombathelyen, a Hermann Ottó Szakközépiskolában rendezték meg a vadászképzéssel foglalkozó iskolák tanulóinak szakmai gyakorlati- és elméleti versenyét. A megnyitón megjelentek az érdekképviseleti és felettes szervek neves alakjai, amely a verseny színvonalát – ha csak a külsőségeket tekintjük is – emelte. A két napig tartó versengésen kilenc intézmény huszonhét diákja mérte össze tudását szaktanáraik kísérete mellett. (folytatás)

Fekete Zoltán, IX. 29.

KÖRNYEBÁNYAI „ÚTONÁLLÓ”
Komárom megyében jó, ha figyelnek az autósok, amikor Környebánya felé autóznak, mert a képen látható élményben részesülhetnek. Nem tudni, hogy a hét elején beköszöntött folyamatos esőzés, vagy tán kénye-kedve késztette ezt a termetes koca pajtást arra, hogy ismerkedjen a déli órákban a civilizáció remekműveivel, az autókkal. (fotók)

Szalai László, IX. 26.

ÜNNEPELTEK A GUTHI ERDÉSZEK
A Nyírerdő Rt. 2004-től rendezi meg a Nyírerdő Akadémiát, a szeptember 23-án megtartott a XIII. a sorban – mondta bevezetőjében Kaknics Lajos vezérigazgató. A pénteki esemény rendhagyó volt a korábbihoz képest, hiszen ezt megelőzően a szakmáról beszéltek az erdészek. Most két könyvet mutattak be az erdészethez, a vadászathoz közel álló szerzők. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, IX. 25.

ECSETTEL ÉS TOLLAL
Különös adomány, ha valaki úgy tudja vászonra vinni a természetben látott, érzett hangulatokat, pillanatokat, hogy az a nézőben kihúzzon egy belső fiókot, előhívva egy kedves emléket, egy feledhetetlen hangulatfoszlányt, amit átélt az erdőt-mezőt járva. Ehhez nem elég a helyes színválasztás, az emberek, vadak, növények precíz ábrázolása; kell hozzá valami plusz, amire a festeni nem tudó ember csak csodálkozó fejcsóválással reagálhat. Hogy mi lehet ez a többlet? Nehéz lenne választ találni. Az „iparos” festő és a festőművész közti különbség leginkább a „puskás ember” és az igaz vadász ellentéthez hasonlatos. Definiálni nehéz, de érezzük, hogy nagy a két fogalom közti különbség. (folytatás)

Kántor B. Péter, IX. 24.

II. NAGYBÖRZSÖNYI SZLOVÁK–MAGYAR VADÁSZNAP

Nagybörzsönyben második alkalommal rendezték meg a szlovák–magyar vadásznapot, mely első ízben tavaly szeptemberben szerepelhetett a vadászati rendezvények listáján. Más vadásznapoktól eltérően a nagybörzsönyi rendezvény nem csupán a magyar vadászati kultúra szolgálatát tűzte ki célul, hanem a szlovák–magyar kapcsolat megerősítését a vadászat terén. A rendezvényen mindkét ország vadászati vezetői képviseltették magukat, és szép számban jelentek meg a szlovák vadásztársadalom tagjai. (folytatás)

Preisz Gyula, IX. 21.

TRÓFEAKATALÓGUS
Megjelent a Válogatás Magyarország aranyérmes trófeáiból című katalógus, amely áttekintést nyújt Bács-Kiskun megye trófeáinak legjavából. A hivatalos bemutató 2005. szeptember 2-án volt a soltvadkerti vadászházban, melyet az OMVK Bács-Kiskun megyei területi szervezete rendezett. Nagyon sok munkába telt, mire össze tudták hozni a rengeteg szemet gyönyörködtető trófeát. A katalógus tartalmazza az elejtő nevét, a területet, ahol a vad esett és a trófeasúlyt. Ezúton is szeretnénk megköszöni mindazoknak, akik segítették a megjelenést. Reméljük, minél több vadásztársunknak lesz "trófeakatalógusba illő" zsákmánya a jövő évi katalógus megjelenéséig! (folytatás)

Meggyesi József, IX. 19.

ŐSSZEL BIKÁRA HAJTANAK
Kevesebb a külföldi vadász Tolnában, miközben egyre erősödik a magyar fizetővadászok köre. Mint a vadászkamaránál megtudtuk, a megyében 2220 vadász, 4 bérkilövő és 51 területes vadásztársaság van. Az idei szezonban Tolnában mintegy 500–600 gímszarvasbika, 1300 őzbak és 180–200 dámbika kerülhet terítékre. A társaságok szerint egyre kevesebb külföldi vadász érkezik, viszont egyre erősödik a magyar fizetővadászok köre. (folytatás)

Tolnai Népújság Online, IX. 18.

PARLAGISAS-MENTÉS VADÁSZOK SEGÍTSÉGÉVEL
Dél-Nógrád enyhén hullámzó tájain barangolva, ott, ahol a dombság cseres-tölgyes erdeit és meredélyekre felkapaszkodó bokros, hagyásfás legelőit széles szántóföldek, kukoricasűrűségek, napraforgórengetegek váltják fel, már igazi síkságon jár az ember. Itt-ott fehéreper, mindenfelé pedig akácfasorok szabdalják keresztül-kasul a vidéket, néhány mesterséges mederbe szorított patak folydogál álmosan a Zagyva felé, hóolvadáskor, nagyobb esők után árkok vezetik beléjük a vizet, medrükben nádasok, gazosok kínálnak rejtekhelyet az apróvadnak. (folytatás)

Faragó Zoltán, IX. 17.

Bács-Kiskun Megyei Szent Hubertus Vadász- és Horgásznap
2005. szeptember 10-én a Bács-Kiskun Megyei Szent Hubertus Vadász- és Horgásznapot gyönyörű környezetben – az egykoron „arany háromszögként” emlegetett (Kiskőrös-Soltvadkert-Kecel) térség ékkövének számító – Soltvadkerti-tó (Büdöstó) partján tartották meg. A Soltvadkerti Kossuth Vadásztársaság kitűnő szervezőmunkájának, valamint a sziporkázó napfényes időjárásnak, s nem utolsó sorban a népes Bács-Kiskun megyei vadásztársadalomnak (megközelítőleg 3300 vadászjeggyel rendelkező vadász van a megyében) köszönhetően többezres tömeg ünnepelt együtt. (folytatás)

Modok Imre, IX. 16.

MAROS-PARTI VADÁSZNAP
A szeptember 3-án megrendezett Csongrád Megyei Vadásznap több, mint kilencezer látogatót vonzott Makóra, a rendezvény helyszínéül szolgáló Maros folyó árnyas, ligetes partjára. A megjelent vendégeket és a díszvendégeket – többek között Kászoni Zoltán vadászírót és az erdélyi dr. Gotthárd Bélát – Makó város polgármestere, dr. Buzás Péter köszöntötte. Megnyitó beszédében visszaemlékezett huszonöt éves vadászmúltjára, és örömét fejezte ki a nagy számban megjelent közönség felé, akik közül sokan laikusként – nem vadász, vagy a vadászat iránt csak érdeklődőként – vettek részt az ünnepségen. (folytatás)

Preisz Gyula, IX. 13.

SZARVASNÁSZ GEMENCEN
Bögnek a bikák, tart a szarvasnász Gemencen, megkezdödött a bikák vadászata. Mivel jócskán nyolc méter alatt tetőzött a Duna, az ár nem zavarja a vadászatot. Pétervári Gábor, a Gemenc Rt. vadgazdálkodási osztályvezetöje elmondta: mintegy 250 trófeás gím kilövését tervezik a szezonban. Zömét, kétszáz egyedet október végéig elejtik a bérvadászok. A híres vadászbirodalomból az elmúlt évtizedek során számos világelsö trófea került ki. (Forrás: Petöfi népe)

Meggyesi József, IX. 12.

A CIGÁNDI NÉGYES
Egyik legkedveltebb őzes vadászterületem Sárospataktól harminc kilométerre található, Bodrogköz gyöngyszeme, Cigánd. 2004. július 1-én avatták várossá, Bodrogközt koncepciójában városhiányosnak nyilvánították, így indokolt volt olyan községet keresni, mely méltó a város címhez. A városi cím előrelépés lehet a település életében, igénybe vehetik az uniós és az egyéb támogatásokat.(folytatás)

Németh Attila, IX. 10.

ÜNNEP A GÍMSZARVASBIKA RAVATALÁNÁL
Megrendezték a 14. Nógrád megyei vadásznapot

Szeptember 3-án, szombaton Karancslapujtőn 14. alkalommal rendezték meg a Nógrád megyei vadásznap rendezvénysorozatát. A Karancs-hegység festői vonulata alatt fekvő község immár a 13. helyszín, mert az 1992 óta évente megtartott nógrádi vadászünnep kétszer is volt már Szurdokpüspökiben. Egyébként a szervező Nógrád Megyei Vadászkamara és a megyei vadászszövetség gondoskodik arról, hogy minden esztendőben más településen legyen az ünnep, s lehetőség szerint a megye minden része sorra kerüljön. Ennek megfelelően volt már Érsekvadkerten, Salgótarjánban, Szécsényben, Palotáson, Balassagyarmaton, Nógrádon, Béren, Szurdokpüspökiben, Hollókőn, Diósjenőn, Bátonyterenyén, Cereden, s tavaly másodszor is Szurdokpüspökiben. (folytatás)

Faragó Zoltán, IX. 9.

XV. Országos St. Hubertusz napok 2005 – Szt. Antal, Szlovákia
Az elmúlt hét szombat–vasárnap került megrendezésre a nagy hagyományokkal bíró Országos St. Hubertusz napok 15. évfolyama a Selmecmányához közeli St. Antalon. A minden év szeptember első hétvégéjén megrendezett Országos Vadásznapokra a visszajáró vendégeket megszokott látvány, a kastély környékén és a felvezető úton az alkalmi árusok példásan elrendezett sokasága fogadta. Erdészegyenruhába öltözött fiatal legények segítették a látogatókat eligazodni a hangos forgatagban. A reggeli ködöt felváltotta az igazi szeptemberi verőfényes idő, és a kellemes nyárutó kitartott az egész hétvégén. (folytatás)

Takács Frigyes
Szlovákia , IX. 8.

SZENT HUBERTUSZ NAPI KORONGLÖVÉSZET
2005. augusztus 27-én tartották Bugacon a Bács-Kiskun megyei vadásznap lőversenyét. Az időjárás kegyeibe fogadta a megjelent mintegy 50–60 fő versenyzőt s a szép számmal jelenlevő kísérőt. A 100 korongos versenyen skeet valamint gyorsított korongvadászat versenyszámokban mérték össze tudásukat a vállalkozó szellemű versenyzők. (folytatás)

Modok Imre, IX. 8.

SZABOLCSI ÉS BÉKÉSI VADÁSZNAP
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vadászai Baktalórántházán, a volt tűzoltó laktanya melletti foci pályán, és az azt övező árnyas fák alatt adtak egymásnak randevút, azaz ünnepeltek a megyei Vadászkamara hívó szavára. Dr. Móra István, a kamara elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd elismeréseket adtak át. Azt is elmondta a megye vadásztársaságai életképesek, és ebből kell kiindulni. (folytatás)

Zsoldos Barnabás – Demjén György, IX. 7.

ZALA MEGYEI VADÁSZOK ÜNNEPE
Mint már annyiszor, most is későn érkeztünk Bak-Sohollárba, a Zala Megyei vadászok évadnyitó ünnepségére. Alig van parkolási lehetőség, szemmel láthatóan telik meg a hosszú és a gondosan kicsinosított völgy. Már a hivatalos program kezdete előtt sokan vannak, folyamatos a mozgolódás, az ide-oda menés. Finom illatok terjengnek a levegőben, miközben a Hét vezér emlékhely előtt gyülekezünk. (folytatás)

Szabó Árpád, IX. 6.

ÖT ÉVI MUNKA ÉRTÉKELÉSE
Ötéves munkát értékelt a Komárom-Esztergom megyei vadásztársaságok és vadgazdálkodó szervezetek szövetsége, valamint annak biztosító egyesülete a tatai Magyary Zoltán Művelődési Központban. Dr. Birtalan Géza, a 14 egyesületet összefogó szövetség elnöke beszámolt az elmúlt fél évtized munkájáról. Pechtol János, az OMVV ügyvezető elnöke elmondta: a jövőképet meghatározza, hogy 2007-ben újra pályázni kell a vadászati jogért. (folytatás)

Kántor B. Péter, IX. 5.

HORTOBÁGYI VADÁSZNAP
Hamisítatlan magyaros hangulat és igazi vadászfesztivál fogadta azokat, akik ellátogattak a XIV. Országos Vadásznapra, Hortobágyra. A kilenclyukú híd, a híres-neves Csárda és az "Alföld tengersík vidéke" pazar háttérpanorámát adott a színpadnak, ahol a reggeli órákban Egyedné Kertész Ivett, a nap háziasszonya, Forgács Barna, a Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, majd dr. Székely László, az OMVV választmányának elnöke mondott köszöntő-üdvözlő megnyitót. "Ezt a tájat az Isten is külön teremtette"- idézte dr. Székely László Szabolcska Mihály költői gondolatát, majd rámutatott, hogy a Hortobágy által szimbolizált szabadság minden természetszerető embernek, így minden vadásznak motiváló és felemelő érzelme. A természeti környezet és az őt óvó, vele dolgozó emberek így hát méltón és ünnepélyes keretek között találhattak egymásra. (folytatás)

Kántor B. Péter, VIII. 30.

SZANY HETEDSZER ÜNNEPELT
Az idén immár hetedik alkalommal Szany nagyközség volt a Győr-Moson-Sopron megyei vadásznap házigazdája, amelyet új helyszínen, a futballpályán és környékén tartottak. A főzőcsapatok, kiállítók, árusok érkezése után a Téti fúvósok zenéje fogadta a vendégeket. A Hubertusz-mise a festői környezetben lévő Szent Anna-kápolnánál zajlott. A vadászok és a zászlók bevonulása után Tóth Imre plébános celebrálta a misét, melyben a plébános a Szent István-i ünnepről és a magyarság összetartozásáról beszélt. A misét követően Tóth Károly, Szany nagyközség polgármestere megnyitotta a vadásznapot. Üdvözlőbeszédet mondott dr. Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium közigazgatási államtitkára. Az új kenyér ünnepén a földből élőkhöz szólt, mint mondta: tisztelet a betakarítóknak! (folytatás)

Nagy Krisztián, VIII. 23.

ORSZÁGOS TERMÉSZETFILM-FESZTIVÁL
Véget ért az első országos természetfilm-fesztivál, amelyet a Csongrád megyei Pusztaszeren rendeztek meg az öt éve elhunyt kiváló ornitológus, természetvédő és tanár, Csizmazia György emlékére. A fesztiválra hatvan mű érkezett, amelyek többsége a Magyar Televízió és a Duna Tv műhelyeiben készült, de magán produkciós cégek és határon túli alkotók is indultak a megmérettetésen. A fődíjat Méry Zsuzsa „A pocsolya” című alkotása nyerte. (folytatás)

Preisz Gyula, VIII. 22.

KAMARAI KÉRDÉSEK KOMÁROM-ESZTERGOMBAN
A Komárom-Esztergom megyei vadásznap kapcsán a megyei sajtó is többet foglakozott a vadászattal és a régió neves vadászaival. Az alábbi két interjúban megszólalt Lukáts Péter, a Komárom-Esztergom megyei vadászkamara elnöke, majd Kovács János, az alelnök.

Interjú Lukáts Péterrel:
Volt idő, amikor az ilyen ünnepeket közösen szervezték a vadásztársaságok szövetségével. Nem lehetne újra kezet szorítani? (folytatás)

Kántor B. Péter, VIII. 21.

„LENES EURÓPA LEGJOBB FOGOLYTELEPE”
Becsapós lehet, ha felüti az ember a térképet és Lenest keresi, mert csak egy Leneskert nevű települést talál, ami valójában Bajától délre van. Holott Lenes Dusnok község határában fekszik és csak az avatottak tudják, hogy innen indul a rétek, ligetek pittyegő „szürke eminenciásának” megmentése. Lenes, a Gemenc Erdő Rt. Bajai Erdészetének területén található. Itt rendezett az erdészet bemutatót augusztus elején, ahol közelebbről meg lehetett tekinteni a fogolytenyészetet és kiemelkedő szaktekintélyek számoltak be a kutatási eredményekről. (folytatás)

Szilágyi Péter, VIII. 18.

BORSODI VADÁSZÜNNEP
Diána, a vadászok istenasszonya, kegyeibe fogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadászokat, akik augusztus 13-án – vadászszerencse, hogy nem péntek volt – szombaton, az egy éve város Cigánd gyönyörű főterén, a hatalmas fák árnyékában rendezték meg vadászünnepüket. De nemcsak a vadászok ünnepeltek, hanem a helybéliek is, ők államalapításunkra valamint városi rangjuk egyéves évrfordulójára emlékeztek. Ezért is volt vendég és szónok dr. Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, illetve Pintér István, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Halászati és Vadászati Főosztályának vezetője. Természetesen a megye vadászatáért felelős vezetői is jelen voltak, többek között dr. Székely László, az OMVV valamint a B.A.Z. Megyei Vadászkamara elnöke. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, VIII. 16.

VADÁSZNAP A GERECSE LÁBÁNÁL
Idén is festői környezetben, a Tarjáni Nemzetiségi Ifjúsági Tábor területén találkozhattak Komárom-Esztergom megye vadászai. A megyei vadásznap színes programjait Lukáts Péter megnyitó beszéde vezette fel. Az OMVK megyei elnöke szólt a hagyományteremtés fontosságáról, a Kamara elmúlt időszakban végzett munkájáról, kiemelte a vadászjelöltek oktatásának jelentőségét, a vadászkutya vizsgáztatás nívójának emelését, illetve beszámolt a regionális és országos aktualitásokról. (folytatás)

Kántor B. Péter, VIII.15.

HIVATÁSOS VADÁSZOK ORSZÁGOS VERSENYE
Gyenesdiánson a festői környezetben fekvő Keszthelyi Erdész Lövészklub lőtere augusztus 12-én is jó idővel, kellemes környezetben fogadta a Hivatásos Vadászok Országos Versenyére érkező versenyzőket és a meghívott vendégeket. Az előző délutáni lövészet izgalmai mára szinte alig látszanak, sokan inkább az elméleti feladatoktól tartanak, mondván, a gyakorlat jobban megy, ott nem kell annyit beszélni. Persze senki nem gondolta ezt komolyan, de az egészséges vizsgaláz mindig jól jön. Az ünnepélyes megnyitón részt vevő vadászati közéleti személyiségek nagy száma is azt mutatta, hogy ennek a versenynek igenis megvan a rangja. A hivatásos vadászok legjobbjai reprezentálták itt tudásukat, a szakmai legjobbjai bíráskodtak, s a segítők, a technikai személyzet is magas színvonalon, odaadóan teljesítette feladatát. (folytatás)

Szabó Árpád, VIII. 13.
www.vadasztoplap.hu

MEGNYÍLT AZ S&K FEGYVERMŰHELY
Ádám Jenő köszöntőjével vette kezdetét hivatalosan Serény András puskaműves új budapest fegyverműhelyének megnyitója. A népszerű vadászíró üdvözölte a Nimród vadászújság részéről dr. Zoltán Attila főszerkesztőt és stábját, a Vadászlaptól Siklósi Kálmánt, illetve a húszegynénány főnyi egybegyűltet. „A kis emberek nagy tettekre képesek. Barátunk addig serénykedett, amíg összehozta ezt a fegyverműhelyt” – mondta kedves iróniával. Hozzátette, nem könnyű dolog egy ilyen műhely létrehozása, sok kitartást és munkát igényel. Végül gratulált az új és színvonalas műhelyhez, valamint megígérte a vadászok nevében, hogy szorgalmasan fognak ide járni. (folytatás)

Preisz Gyula, VIII. 11.

STUDINKA LÁSZLÓ-EMLÉKHELY AVATÁSA
A Mosonszentmiklósi Önkormányzat, és a Rábca-Menti Vadásztársaság 2005. augusztus 7-én tartotta Dr. Studinka László (1918–1981), „a Hanság szerelmese” emlékhelyének felavatását, a mosonszentmiklósi Kastély parkban, a Studinka család egykori lakhelyének tőszomszédságában.
Az avatóbeszédet Markó László, a Rábca-Menti Vadásztársaság elnöke nyitotta meg, majd Varga László polgármester folytatta a megemlékezést, melyben köszöntötték és egyben felhívták a jelenlévőket, hogy emlékezzenek, tisztelegjenek a vadászíró, az ornitológus, a vadászat és a vadgazdálkodás elméletének és gyakorlatának elhivatott művelője, a környezet és a természet összhangjának megteremtéséért küzdő ember az életműve előtt. (folytatás)

Nagy Krisztián, VIII. 9.

PÁRATLAN TIZENKETTES BAK
2005. augusztus 2-án hajnalban „páratlan” vadászszerencsével lepte meg Diana Istenasszony Gerhard Berger osztrák bérvadászt. A Gyulaj Rt. Pincehelyi Erdészetének Németkéri vadászterületén – Puskás Mihály kerületvezető hivatásos vadász áldásos kísérői tevékenységének is köszönhetően –, a képen látható páratlan tizenkettes őzbakkal ajándékozta meg őt. Berger úr a bérvadászatot vásárló Somos Kft. vendégeként tartózkodott a területen. (folytatás)

Prof. Dr. Solymosi József, VIII. 7.

DIÁKOK ISMERKEDTEK A VADÁSZATTAL
Salgótarjántól délre, a Nagykeresztúr községhez tartozó Krakópusztán, a Mátra Mgtsz Vadásztársaság festői környezetben fekvő vadászházában idén immár ötödször rendezték meg azt a gyermektábort, amelyiknek egyik fő célja, hogy az általános iskolás diákok reális képet kapjanak a vadászatról. Klagyivik Attiláné, a lucfalvai általános iskola igazgatója, a tábor vezetője, egyben a vendéglátó Mátra Mgtsz Vadásztársaság tagja kérdésünkre elmondta, hogy idén 37 gyerek vesz részt a táborozáson. (folytatás)

Faragó Zoltán, VIII. 6.

TERÍTÉKEN AZ ELSŐ GÍMBIKA…
2005. augusztus 3-án a hajnali órákban a tanú állítása szerint lövés dördült el a Vas megyei Olaszfai Vadásztársaság területén a Bükkfej-dülőben. A délelőtti órákban a Hegyhát Vadásztársaság alkalmazottai a vadetetőket ellenőrizték és eközben észrevettek egy traktort, amihez odamentek és látták, hogy a rajta lévő ládában egy gímszarvasbika van, kaptuk az információt Maxim László r. alezredestől a Vasvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől.
A nyomozás érdekeire való hivatkozással csak annyival egészítette ki a közleményt, hogy miután a terület tulajdonosai szembesültek a ténnyel, értesítették a rendőrséget, azok kiérkezéséig visszatartották a szarvasbikát elszállítani kívánó személyt. A rendelkezésre álló információk szerint a vadat a társaság egyik vadásztagja lőtte ki, arra hivatkozva, hogy a vad sántított, ezért ejtette el. A rendőrség az ügy vizsgálatát szakértő bevonásával folytatja. (Helyreigazítás VIII. 9. – Szabó Árpád tudósítónktól)

Szalai Ferenc r. őrgy.
sajtóreferens

NEM HOZOTT SZERENCSÉT A MALAC
Július 30-án, szombaton este pórul járt egy vadász a Nógrád megyei Mátranovákon: a rendőrök igazoltattak az általa vezetett, hatósági jelzés nélküli személygépkocsi miatt. Az ellenőrzés gyorsan kiderítette, hogy a sofőr vadászni volt, ezért ellenőrizték a nála lévő fegyvert is. A rend őrei, ha már már munkához láttak, átvizsgálták a gyanús járművet is. Ennek során a csomagtartóban találtak egy elejtett vadmalacot, ami nem volt jelzéssel ellátva és a lőjegyzékben sem szerepelt. A férfiúnak így nem hozott szerencsét a malac, merthogy nem csak az eltulajdonított vad, hanem a jelzés nélküli jármű miatt is indul ellene eljárás...

Faragó Zoltán, VIII. 4.

VADHÚSVIZSGÁLÓK KÉPZÉSE
Bács-Kiskun megyében is megkezdődött a 7/2005. (II. 4.) FVM rendelettel módosított 9/2002. (I. 23.) FVM rendelet 13. számú melléklete által előírt „képesített vadhúsvizsgálók” képzése. Az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete által szervezett képzésen július 28–29-én Kecskeméten fejleszthették, illetve augusztus 4–5-én Baján fejleszthetik ismereteiket a megye leendő vadhúsvizsgálói. Az első előadási napon mintegy 80 megjelent hallgató – főként hivatásos vadászok, valamint a vadásztársaságok megfelelő képesítéssel rendelkező tagjai – várták feszült figyelemmel Miklós Károlynak, a kamara megyei titkárának üdvözlő szavait, s az azt követő előadást. Az előadások alatt a hallgatóságnak lehetősége volt kérdések feltételére, s az előadók igyekeztek azokra kielégítő, a gyakorlati teendőket megkönnyítő válaszokat adni. A résztvevők soraiban érződött bizonytalanság az új húsvizsgálati rendszer bevezetésével kapcsolatban, azonban az előadások előrehaladtával tisztultak, s mindinkább körvonalazódni látszottak az elkövetkezendő időszak feladatai. Az előadások kiterjedtek a rendszer jogszabályi környezetére, a húsvizsgálók jövőbeni feladatainak határaira, teendőire s a húsvizsgálat felelősségére.

Modok Imre, VIII. 2.

VESZPRÉM MEGYEI VADÁSZNAPOK
Délelőtt pontban 10 órakor kezdődött el a Hubertusz mise, amely a sümegi Püspöki palota kertjében megrendezésre kerülő Veszprém Megyei Vadásznapok nyitó programja volt. A misét Nagy Gábor plébános celebrálta. Közvetlen részesei voltak a misének a korhű ruhákba öltözött, nagyon dekoratív és csodálatosan játszó Francia kürtösök, és az ugyancsak magas színvonalon játszó Séd-parti vadászkürtös együttes Veszprémből. (folytatás)

Szabó Árpád, VIII. 1.
www.vadasztoplap.hu

SEFAG RT. – ALKOTÓTÁBOR
A Somogyi Erdészeti és Faipari Rt. Vörösalma Vadászházába invitálta egy hétre a vadászat, természet festőit. Az alkotók közül többen már második alkalommal kaptak meghívást a nyári festőtáborba. A néhány nap alatt a festésen kívül bebarangolták a környéket, vadlesen vettek részt, képzőművészeti szakmai előadást hallgattak meg. Az alkotótábor résztvevői: Dedinszy Márta, Frank Tamás, dr. Ignácz Magdolna, Iván István, Jagicza Beáta, dr. Kun Edit, Marics Attila, Szamosközi Antal, Szücs Tibor és Vincze Angéla. Az elkészült majd 40 alkotást házi kiállítás keretében tekintette meg Barkóczi István vezérigazgató és Buzgó József vadászati osztályvezető. A képek egy része a SEFAG Rt. Vörösalma Vadászházát fogja díszíteni. (folytatás)

Dr. Ignácz Magdolna, VII. 29.

BEMUTATKOZIK SZAMOSKÖZI ANTAL
Szamosközi Antal neve egyre ismertebb a vadászok körében. Gyönyörű grafikái és festményei láttán az ember szinte egy mozgalmas vadászaton vagy egy erdőben érzi magát még a legkisebb kiállító teremben is. Az alkotóval szentesi lakásában beszélgettünk.
– Ha jól tudom, Ön nem régóta fest. Hogyan sikerült mégis ilyen messzire jutnia?
– Grafikákat már sok éve készítek, de festeni csak három évvel ezelőtt kezdtem el. Rövid idő alatt annyira az életem részévé vált, hogy most már csak ezzel foglalkozom. (folytatás)

Kruzslicz Anita, VII. 27.

BÉKÉS SÁNDOR: AZ IGAZ VADÁSZ
„Fontosnak tartom a vadászatot és féltem. Ez az indoka és egyben a magyarázata, hogy újra meg újra szót kérek… Ez a kis kötet olyan szövegeket tartalmaz, melyek előadások, vitacikkek és egyéb publikációk formájában már elhangzottak, napvilágot láttak. A maguk idejében és helyén konkrét célt, feladatot igyekeztek szolgálni ezek az előadások és írások. Csokorba gyűjtésüket és együttes közreadásukat hitem és reményeim szerint, két dolog indokolja. Az egyik: a felvetett gondok, problémák és nyugtalanító jelenségek változatlanul aktuálisak. Mint ahogy értékeink is azok. És a másik: így, együtt, kötetbe rendezve talán hozzásegíthetnek ahhoz, hogy a nem vadászó többség is érzékelje és némiképpen méltassa is vívódásaink komolyságát és folyamatosságát. Mert a vadgazdálkodás, a vadászat, a vadászati kultúra és etika ügyei nem csupán a vadászokra tartoznak.” (Békés Sándor)

105 ÉVE SZÜLETETT HEMINGWAY
1899. július 21-én született Oak Parkban. Jómódú polgárcsaládból származott, apja orvos volt, aki fiát korán ránevelte a halászat, vadászat, a sportok iránti szeretetre. Röviddel az érettségi előtt megszökött hazulról, 17 éves korában a Kansas City Star riportere lett, 1918-ban egészségügyi önkéntesként Franciaországba, majd az olasz frontra került, ahol súlyosan megsebesült. Felépülése után a torontói Star munkatársaként helyszíni tudósításokat küldött a közel-keleti forrongásokról, a görög forradalomról. 1925-ben első feleségével Párizsban telepedett le. 1927-től Floridában élt egy kis szigeten, kijárt a tengerre halászni. Ennyi kaland azonban nem elégítette ki; sokat utazott, Arizona dzsungeleiben és Afrika őserdőiben nagyvadra vadászott. (folytatás)

Preisz Gyula, VII. 21.

Schomburgk szarvasa

EGY KIHALT SZARVASFAJ EMLÉKÉRE
Schomburgk szarvasa Thaiföldön élt. A faj úgy halt ki, hogy egyetlen nyugati természettudós sem látta az állatot természetes környezetében. Egyetlen kitömött példányt és néhány agancsos trófeát őriznek a világban. Utolsó élő példányát (amit ma kipreparálva a Kihalt Állatok Csarnokában őriznek a párizsi Természettudományi Múzeumban) 1867-ben mutatták be a közönségnek a Növények Kertjében, öt évvel a felfedezése után. A felfedezés és kihalás között eltelt hetven évben közel kétszáz bőrt adtak el, de ezt a szarvast kevésbé bőréért, inkább fejlődésben lévő agancsának pihés hártyájáért vadászták, amelynek a kínaiak gyógyító hatást tulajdonítottak. A szarvasok gyakran ellátogattak a mocsarakba, szigetről szigetre jártak, eközben szigonyozták csónakokból. A mocsarak lecsapolása és a földek művelésbe vonása élőhelyeik elvesztését eredményezte.

Preisz Gyula, VII. 18.

VADKÁRELHÁRÍTÁS, MÁSKÉPP
Egy felháborodott turista arról tájékoztatta a Komárom-Esztergom megyei sajtót, hogy üres sörös dobozok garmadájára lelt egy magasles alatt, ami elgondolkodóvá tette a vadászok józan ítélőképességét tekintve. Persze nem késett sokat a válasz sem az illetékesek részéről, melyben megnyugtatták a kérdező felet, hogy nem kell megijednie, a sörös dobozok a vadkárelhárítás részei. A válasz szerint ezeket a dobozokat spárgára fűzik egymástól olyan távolságban, hogy összeütődve csilingelő hangot adjanak, ami a termést dézsmáló vad elijesztését célozza. (folytatás)

Kántor B. Péter, VII. 17.

TERÍTÉKEN
Az elmúlt hetekben kevés időm jutott a vadászatra, július 8-án azonban végre kiszabadultam a hőn áhított területre a szabadba. Meg is lett az eredménye. A Bakonyszombathelyi Sólyom VT területén vendégeskedtem barátom jóvoltából. A hántai oldalban sikerült elejtenem este fél tízkor a képen látható vadkant, amelynek súlya 98 kg zsigerelve. Korát 6–7 évre saccolták a vadásztársak, 20,5 cm lett a nagyagyar hosszúsága, a kisagyarak is kiemelkedően vastagok. A terület adottságait tekintve büszke lehetek a zsákmányomra. A bírálat majd eldönti, érmet érdemel vagy sem.

Szalai László, VII. 17.

SZÚ VAGY MOTORFŰRÉSZ TAROLJA LE AZ ERDŐT?
12 600 hektáron csaknem négymillió köbméter fenyőt pusztított el Szlovákiában múlt télen az orkán. A tátrai terület háromnegyed része állami tulajdon, amelynek hetven százalékát idén értékesítenék: a zöldszervezetek azonban tiltakoznak emiatt. A kármentesítő munkálatokra és a fák megvásárlására versenypályázatot hirdetett januárban a Tátrai Nemzeti Park Erdőgazdasága: erre magyarországi cégek jelentkezését is várták. Információink szerint akadtak is érdeklődők, ám a katasztrófa sújtotta területről végül alig érkezett az országba feldolgozandó faanyag: a legtöbbet Csehországba szállították. (folytatás)

Kántor B. Péter, VII. 12.

HALÁLOS VADÁSZBALESET BORSODBAN
Halálos vadászbaleset történt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Martonyi külterületén szombat este – közölte a rendőrség. Egy 67 éves miskolci vadász az eddigi ismeretek szerint véletlenül saját magát lőtte hasba – mondta Kompoltiné Jakab Ilona a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: a kiérkezett orvos már nem tudta megmenteni a férfi életét, a vadász a helyszínen belehalt sérüléseibe. Miután idegenkezűség nem merült fel, a rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a vadászbaleset körülményeit. Dr. Székely István, az OMVK jogi képviselője a Hiradónak elmondta: ez a baleset is – csakúgy mint a hosszúhetényi, illetve az ispánki – az emberi gondatlanságra, felelőtlenségre, illetve a fegyverhasználati és -kezelési szabályok egyértelmű megsértésére vezethető vissza. Idén ez a harmadik halálos kimenetelű vadászbaleset, minden évben kettő és öt között mozog a halálos vadászbalesetek száma.
Szerencsétlenül járt idős vadásztársunk hozzátartozóinak, barátainak részvétünket fejezzük ki.

Preisz Gyula, VII. 11.

DR. NAGY ENDRE EMLÉKNAP
A borús idő, amely a balatonedericsi Afrika Múzeumba a dr. Nagy Endre Emléknapra érkezőket fogadja, nem túl biztató. A mélyre ereszkedő sűrű párafelhők éppen most nyelik le a távolban álló méltóságteljes badacsonyi gránitóriásokat. A lengedező szél ellopja tőlünk a lopakodva előbújó napsugár melegét, majd hirtelen ötlettől vezérelve mégiscsak meggondolja magát, s lágyan ránk teríti fénylő abroszát. (folytatás)

Szabó Árpád, VII. 10.
www.vadasztoplap.hu

GÖDI VADÁSZFESZTIVÁL
Szabó Zoltán, Pest megyei vadászati felügyelő megnyitó beszédével vette kezdetét a Vadászok, erdészek és természetszeretők ide fesztiválja Gödön, a Nemeskéri-Kiss kúriában. Beszédében elmondta, hogy örömmel állhatunk itt, a szakmánkat ünnepelhetjük, amit hobbiként, hivatásként, de mindenképpen odaadó lelkesedéssel végzünk és köszönetét fejezte ki a rendezőnek, aki újból és újból megrendezi ezt az eseményt. – A vadászat ősi és elementáris tevékenység, s bár ebben a korban néha regresszióban van, de a mi kötelességünk és feladatunk, hogy a nem vadászó közönségnek demonstráljuk azt, hogy milyen szépségeket és mélységeket rejt a vadászat – hangsúlyozta a vadászati felügyelő. (folytatás)

Preisz Gyula, VII. 9.

VADÁSZJUNIÁLIS
Idén tizedik alkalommal rendezte meg a Zalaegerszegi Nimród VT a hagyományosnak mondható rendezvényét a Vadászjuniálist. (folytatás)

Kruzslicz Anita, VII. 5..

ZALAEGERSZEGI NIMRÓD VT
A Nimród Vadásztársaság elődje 1967-ben alakult, akkor még Zalaegerszegi Ruhagyár VT néven. Jelenlegi nevét 1975 óta viseli. A társaság több, mint 7500 ha területen gazdálkodik a megyeszékhelytől dél és délnyugati irányban, 18 település határában, földrajzilag a Göcsej területén. (folytatás)

Kruzslicz Anita, VII. 5..

HÍREK 2004 HÍREK 2005 I–III.HÍREK 2005 IV–VI.

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-354-0622; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net