110 éve született Széchenyi Zsigmond

HÍREK
2008. ápr.–máj.–jún.
Hírszerkesztők:
Bátai György,
Kántor B. Péter


Fenntartható vadászat
Bár a legelterjedtebb nézőpont szerint a veszélyeztetett állatfajok védelmének legjobb módja, ha szigorú törvényekkel tiltjuk a vadászatukat, valójában az engedélyezett, ám korlátok közé szorított vadászat sokkal hatékonyabb.
(folytatás)

Ablak Afrikára
Kisbágyon | Fehér barkójú cerkófmajom, zebra, kudu, csíkos és fekete gnúfélék, varacskos disznó, impala, kövi antilop, szavannai közönséges pávián, jávorantilop, kafferbivaly, zsiráffej a hosszú nyakon – trófeák a varázslatos földrészről, Afrikából.
(folytatás)

nport.hu, VI. 30.

Vadbalesetek – Veszélyes utak
Szombathely – A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatósága a vadbalesetek megelőzésével kapcsolatos koordinációs értekezletet tartott. Főleg a nyári üzekedési időszakban és a szeptember elején kezdődő szarvasbőgés idején jelent komoly veszélyt az utakon átkelő vad az autósok számára.
(folytatás)

vasnepe.hu, VI. 30.

Baranyai Vadásznapok
Vadászkürtösöktől zengett a Zengő, két napra zöld ruhás nimródok lepték el a várat, mert a Pécsváradi vár és annak környéke adott otthont a 2008-as baranyai vadásznapoknak. A Pécsváradi Többcélú Kistérségi Társulás támogatása mellett, tizenkilenc község összefogásával került megrendezésre a több helyszínen zajló rendezvény. (folytatás)

Bátai György, VI. 30.

Vaddisznó támadt az asszonyra
Vaddisznó támadott meg egy nőt a kárpátaljai Nagyszőlősön, amikor a szőlőskertjéből akarta elkergetni. A nő egy közeli, kisebb fán keresett menedéket az állat elől.
(folytatás)

hirextra.hu, VI. 30.

Pintér István és Benedek Fülöp a hazai vadászat helyzetéről
Az NYME által rendezett Erdész-közgazdász Találkozón felszólalt Pintér István, az FVM osztályvezetője. Elmondta, hogy jövőre „alapos változtatások várhatóak a vadászati törvényben, megszűnhet a tavaszi szalonkahúzás idején a vadászat”. A találkozón megjelent Benedek Fülöp is, az FVM korábbi szakállamtitkára, az OMVV elnöke.
(folytatás)

forestpress.hu, VI. 30.

KIhalhat a hópárduc
Nagy nehezen túlélték a három évtizede tartó háborúskodást, de a közeljövőben kihalhatnak az Afganisztánban élő hópárducok. A nagymacskákra főleg bundájuk miatt vadásznak, a felvevőpiacot pedig az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák és segélymunkások jelentik.
(folytatás)

inforadio.hu, VI. 29.

KutyaGPS vadászoknak
A Garmin már 2007 januárjában bemutatta a kutyák követésére kifejlesztett DC 20-at és az Astro 220-as vevőegységet. Ezek segítségével a gazdik nyomonkövethették kutyájukat. A megoldást később továbbfejlesztették, és a gyártó most bemutatta a DC 30-at.
(folytatás)

origo.hu, VI. 28.

A fegyvertartás két részre osztja az amerikaikat
A fegyvertartási jogról hozott legfelsőbb bírósági döntés mozgósítja az Egyesült Államokban a fegyvertartást pártoló és az azt ellenző csoportokat egyaránt – írta az amerikai sajtó.
(folytatás)

stop.hu, VI. 27.

Már ötszáz hód él Magyarországon
Kerekasztal-megbeszélést tartottak a szakemberek a Mártélyi Tájvédelmi Körzetbe 2006-ban telepített hódok sorsának alakulásáról. Az egyik család ugyanis a telepítés helyszínétől kicsit távolabb talált otthonra, ez a térség azonban már nem tartozik a természetvédelmi területhez.
(folytatás)

nationalgeographic.hu, VI. 27.

Fegyvereket is loptak Bágyogszovátról
Bágyogszovát – Vadászfegyvereket, lőszereket loptak el nemrégiben egy családi házból. Az ismeretlen tettesek kihasználták, hogy a tulajdonosok éjszaka nem voltak odahaza, és feldúlták otthonukat.
(folytatás)

kisalfold.hu, VI. 26.

PUMA MARCANGOLTA SZÉT
Puma okozta egy Pinos Altos-i (Új-Mexikó) férfi halálát. Az állat megölte az 55 éves Robert Nawojskit, evett a holttestéből, a testrészeket eltemette.
(folytatás)
TÚSZTEJTŐ MEDVE
Egy barna medve húsz napon át túszként tartotta fogva egy szálló lakóit, mert a hotel szemetes konténeréből kosztolt a Fiume fölötti Risnjak nemzeti parkban, semmivel nem tudták elriasztani
. (folytatás)

zoom.hu, VI. 26.

Egy kicsi bogár, egy kicsi rügy!
Barátot látott! Tartja a régi magyar közmondás. Aki tudja mit jelent, az igazi vadász. Aki nem, az alábbiakban megismerheti, a fiatalon elhunyt barátunk vadászfilozófiáját. Akinek a puska, talán csak a szükséges „rosszat” jelentette, hogy minél többet töltsön a természetben.
(folytatás)

Molnár Attila, VI. 25.

A szalonkaidény értékelése Vas és Baranya megyében
2008-ban a Vasi Szalonka Klub 13 szalonka adatát gyűjtötte össze, illetve juttatta el az NYME-nek. Ezen kívül Vas megyéből 1 sneffet egészben adtunk le, valamint a klub nevéhez fűződik 11 baranyai szalonka adatainak beküldése is. Így összesen 25 szalonkával járultunk hozzá az idei kutatási eredményekhez. (folytatás)

Faller László , VI. 24.

A hazai vadaskertek helyzete és lehetőségei
Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében szakmai tanácskozást tartottak az OMVK valamint az OMVV Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága közös szervezésében. A tanácskozást Pechtol János levezető elnök nyitotta meg. (folytatás)

Preisz Gyula, VI. 23.

Helikopterbaleset: vadkár felmérésére indultak Csányi gépével
Vadászati szakemberek is ültek a Csányi Sándor OTP-vezértől bérbevett helikopteren, mely vasárnap délután zuhant le a Somogy megyei Nagybajom külterületén – értesült a HavariaPress.
(folytatás)

stop.hu, VI. 23.

Sikeres volt a pécsváradi vadászjuniális
Pécsvárad | Vadászjuniálist szervezett a zengőalji városba, illetve környékére péntekre és szombatra a hazai vadászkamara területi szervezete.
(folytatás)

bama.hu, VI. 22.

Országos vadászkutya-kiállítás
A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Kaposvári Szervezete a Somogy Megyei Vadászkamara közreműködésével – 2008 június 22-én Kaposváron, immár harmadik alkalommal – Országos Vadászkutya-kiállítást rendezett.
(folytatás)

agrarunio.hu, VI. 22.

Stohl és Bodrogi
„Kimegyek hajnalban a sötétben, és végignézem, ahogy felkel a nap. Ködpára úszik a fák közt, ébredezik az erdő. Meglátod az őzbakot. Akkor sincs baj, ha nem sikerül elejteni. Már az is szép, amikor harmatos lesz az ember csizmája. Két órával napkelte után befejezzük, reggelizünk, beszélgetünk, alszunk egyet, aztán megebédelünk. Este kimegyünk újra.”
(folytatás)

blikk.hu, VI. 22.

A vadászat nem „úri passzió”
Beszélgetés Kovács Sándorral, a Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészete fővadászával erdőről, vadról, felelősségről.
(folytatás)

forestpress.hu, VI. 21.

Vadászok védik a vetést
A búza és a zab most viaszos. Nagy kárt okozhat benne a vaddisznó, mert nagy területet tesz tönkre és nem lehet betakarítani a növényt – mondja Borsos Mihály, a Bakonyszombathelyi Földtulajdonosi Vadászati Közösség közös képviselője a napokban kezdődött vadkárelhárítási szezonról.
(folytatás)

kemma.hu, VI. 21.

Gombaszezon: „Mintha lőtéren járkálnának a gyűjtögetők”
Meghozta a gombaszezont a meleg, párás, csapadékos idő. Az erdészek óvatosságra intik a gyűjtögetőket. A bekerített vadasparkokban, a figyelmeztető táblákkal ellátott területeken viszont tilos mindenféle erdei termék gyűjtése. Sőt ezekre a területre bemenni sem szabad.
(folytatás)

teol.hu, VI. 19.

Vadászok a sztráda mellett
Újudvar – Egy pár éve esett, 14 kiló 40 dekás gímszarvas-trófea ré vén a világranglistán hetedik, a magyaron harmadik helyen szerepel a Hubertus Vadásztársaság területe. A falujárás során mélyebben megismert szerveződés az ötvenes évek óta létezik.
(folytatás)

zalaihirlap.hu, VI. 18.

Vadászkamarai lövészverseny
Balatonfűzfő (tt) – Egyéniben és csapatban is szoros eredményt hozott a XI. Vadászkamarai Nagydíj lövészverseny, így nem volt hiány izgalomból.
(folytatás)

naplo-online.hu, VI. 18.

Derűs nap a borús időben
A szemerkélő eső és borús idő ellenére sok érdeklődőt vonzott a Komárom-Esztergom megyei vadásznap. A Tarjáni Nemzetiségi Ifjúsági Táborban már korán reggel gyülekeztek a vadászok, akiket Lukáts Péter, az OMVK megyei elnöke köszöntött megnyitó beszédében. (folytatás)

Kántor B. Péter, VI. 18.

Eb a vadász kutya nélkül: jönnek a hannoveri vérebek
Pécsvárad | „Eb a vadász kutya nélkül” – tartja a vadászmondás, a pécsváradi Vadász juniálison pedig vadászból, kutyából és valószínűleg érdeklődőkből sem lesz hiány a hétvégén.
(folytatás)

bama.hu, VI. 17.

ERDÉLY: A „vadaskert-biznisz"
Még el sem kezdte tulajdonképpeni tevékenységét az almásréti Farkaspatak nevu községi beerdosödött legelon létesített vadaskert, hiszen még nagyon az elején tartanak a vaddisznók betelepítésének és tenyésztésének, de máris politikai manipulációk tárgyává vált a vállalkozás. A helyhatósági választások elotti kampányban dobta a nyilvánosság elé a Magyar Polgári Párt rendkívül nagy leleplezését, miszerint „az RMDSZ-es maffia ellopta a kézdialmásiak erdejét, és vadaskertet létesített”. (folytatás)

szekelyhirmondo.ro, VI. 17.

Bélmegyeri vadászbotrány
A vita az értékes bélmegyeri területek vadászati jogának birtoklása miatt lángolt fel. A sok ezer hektáros földre a 10 éves vadászati jog lejártával két társaság jelentkezett, és bizonyos részekre mindkét fél igényt tartott, de a nagyobbik hányadot nem a földtulajdonosok kapták.
(folytatás)

beol.hu, VI. 16.

Háznál az őz
Egy alig háromhetes őzgidát nevel otthonában egy mezőörsi család. A gida anyját egy autó ütötte el, a vadászok pedig miután megtalálták, úgy döntöttek, magukhoz veszik a kicsit.
(folytatás)

velvet.hu, VI. 16.

Tévedésből vadásztársára lőtt
Tévedésből vadásztársára lőtt, és ezzel súlyos sérülést okozott egy somogyi férfi vasárnap késő este a Zala megyei Szepetnek határában.
(folytatás)

mno.hu, VI. 16.

ELMENT DR. GOTTHARD BÉLA
Június 11-én este életének 77. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Gotthárd Béla. Sokan várták könyvét, amelyben leírta legemlékezetesebb vadászélményeit, s amely tavaly jelent meg „A Hargita ösvényein” címmel. (folytatás)

Preisz Gyula, VI. 15.

Medvecsalád az étteremben
Étterembe tért be egy medvecsalád Romániában, szépen leültek három székre, mégis hanyatt-homlok elmenekült a többi vendég, és a pincér sem igyekezett a közelükbe merészkedni, hogy felvegye a rendelést.
(folytatás)

stop.hu, VI. 14.

Az év erdésze
Pusztavám (GG) – Ki lett, lesz az Év erdésze Magyarországon, ezt döntötték el csütörtökön és tegnap a Fejér megyei kis faluban, a Vértes Erdő Zrt. erdészetében egy vetélkedőn.
(folytatás)

fmh.hu, VI. 14.

Újratelepítik a farkasokat Skóciában?
Edinburgh – Valaha őshonos fajokat akar újratelepíteni a skóciai Alladele vadrezervátumba egy brit üzletember, hogy helyreállítsa az elnéptelenedett Skót-felföld egy részének egykori dicsőségét és nyereségre tegyen szert a helyszínt felkereső turistákból.
(folytatás)

forestpress.hu, VI. 12.

Hercegi hallali az Esterházyak ősi fészkében, Fraknóban
Vadászat az Esterházy udvarban címmel nyílt kiállítás Burgenland legfestőibb várában Fraknóban, amely az Esterházyak első jelentős szerzeménye volt. Ma is jelnetős összegeket költ a család a kulturális központként működő várra.
(folytatás)

nepszava.hu, VI. 11.

A lélek emléke örök
2008.június 6-án reggel szívünket mégis szomorú fájdalommal teli érzés járta át. Mára virradóra 86. életévében elhunyt Kasza László, a Veszprémi Állatkert megálmodója, nyugalmazott igazgatója.
(folytatás)

Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, VI. 11.

Agyrém – bort főznek a tigrisekből
A Környezetvédelmi Nyomozó Iroda két kínai állatkertet leplezett le, ahol tigriscsontból készült gyógybort árulnak illegálisan.
(folytatás)

stop.hu, VI. 11.

Teszt: Hummer H3
Még egy bébi Hummer is óriás: a H3-as közel olyan széles, mint a kukásautó, több mint két tonnás és közel húsz litert fogyaszt. Kínlódik a belváros szűk utcáiban, annál könnyedebb durva terepen. Sokan szeretik, sokan nagyon nem. (folytatás)

totalcar.hu, VI. 10.

Egy nap a barátkozás kedvéért
Fűzvölgy (hba) – Klubnapot tartott szombaton a Kürtösmenti Vadászklub. A fűzvölgyi találkozó az illetékességi területéhez tartozó közéleti személyiségek, illetve a klubtagok közti baráti kapcsolat elmélyítését szolgálta. (folytatás)

forestpress.hu, VI. 9.

Illetéktelenek a vadaskertben
Baranya | Komoly gondot okoz a szakembereknek, hogy a Mecseki Erdészeti Zrt. gondozásában lévő baranyai vadaskertekben egyre több és több az illetéktelen látogató – most éppen a gombászok veszélyével kell szembenézniük.
(folytatás)

bama.hu, VI. 9.

Ki a vadász?! – Kittenberger emlékkiállítás
Ki a vadász?! címmel emlékkiállítás nyílt az Ipoly Erdő Zrt. Nagymarosi Erdészetének kiállítótermében Kittenberger Kálmán halála 50. évfordulójának alkalmából. Az idei év különös hangsúlyt kap, hiszen 50 évvel ezelőtt távozott közülünk a nagy természettudós, afrika kutató.
(folytatás)

erdeszetilapok.hu, VI. 9.

Farkastámadás Ukrajnában
Hat embert harapott meg egy nőstényfarkas a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, a dühöngő állatot rendőrök lőtték le. Négy sérültet, köztük egy kilencéves gyereket kórházban ápolnak.
(folytatás)

hírextra.hu, VI. 9.

Vadászeskü a Gerecsében
Fegyverhajítás, hastánc és pörköltfőzés a megyei vadásznapon. A Gerecsében, a Vértesben és a Pilisben a Komárom-Esztergom Megyei Vadászkamara ezerötszáz tagja járja rendszeresen az erdőt.
(folytatás)

forestpress.hu, VI. 9.

II. Nemzetközi vadásznap, Kisgyarmat
A Szlovák Vadászszövetség védnökségével másodszor rendezték meg Kisgyarmaton a nemzetközi vadásznapot. A rendezvényen részt vettek Újvár és Léva járás vadászszervezetei, a vizslatenyésztő klubok és az Ister-Granum eurorégió vadászegyesületei.
(folytatás)

Preisz Gyula, VI. 8.

Háromszor nyert fődíjat a legnagyobb vadász
Sellyén emléktáblát avatott a Förster Gyula elnökölte, a gróf Draskovich Iván nevét viselő helyi vadásztársaság a kastély belső udvarán. Minden megyei vadász notabilitás megjelent az ünnepségen, az apropó Draskovich születésének 130. évfordulója volt.
(folytatás)

bama.hu, VI. 8.

Kutyája mentette meg egy vadász életét Ausztriában
Kutyája segítségével hívott mentőt magához egy magaslesről lezuhant és súlyosan megsérült vadász Felső-Ausztriában. Hiába próbálta a karját nyújtogatni, képtelen volt elérni a válltáskáját, amelyben a mobilját tartotta. Kétségbeesésében megparancsolta a kutyájának, hogy kotorja elő a készüléket, és vigye oda neki.
(folytatás)

hirado.hu, VI. 8.

Példamutató munka a vadgazdálkodásban
Iharosberény (kv) – A vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példamutató munkájáért Gács László a Somogy Megyei Vadásznapon vehette át a szakma egyik legrangosabb elismerését, az OMVV Nimród Vadászérmét.
(folytatás)

zalaihirlap.hu, VI. 6.

Naszályi abnormális bakok
E
sorok írója megszállottként rajong az abnormális trófeákért, mint a természet különleges ajándékáért. A képen látható két abnormális bak az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészetének a vadászterületén került terítékre.
(folytatás)

Solymosi József, VI. 5.

Vaddisznók garázdálkodnak a temetőkben
Salgótarján | Az utóbbi időben több panasz is érkezett a városba be-be látogató vaddisznókról. Mint megtudtuk az elszaporodott vadaknak „már semmi sem szent”, hiszen egyre gyakrabban túrják fel a salgótarjáni régi központi temetőt is.
(folytatás)

nport.hu, VI. 5.

Magyar Nemzeti Parkok Hete másodszor
A Magyar Nemzeti Parkok Hetének célja az, hogy a hazai lakosság útnak induljon és megismerje Magyarország természeti szépségeit.
(folytatás)

forestpress.hu, VI. 5.

A trófea után fizetnek az ügyfelek
Világviszonylatban az elsők között van a hazai vadállomány – mondja lapunknak a Naturhun Kft. tulajdonosa, Balogh József. Amióta a spanyol király is nálunk vadászik, gyakrabban jönnek a spanyol vendégek; mellettük német, osztrák és olasz vadászok járják a több mint ezer magyar vadászterületet.
(folytatás)

forestpress.hu, VI. 5.

Gidát simogatni szigorúan tilos!
BAJA | Április közepe óta lesik az őzbakokat a nimródok. Bár a bakvadászati idény még jócskán tart, ezekben a napokban csendesebbek az erdők. Az üzekedési időben, nyár derekán ismét megtelnek a vadászházak. Akkor lehet igazán gyakorolni a behívást, azaz őzhívó síppal lépre csalni a suta után vágyakozó deli legényeket.
(folytatás)

baon.hu, VI. 5.

Összefoglaló a SCI Közép-Magyarországi Egyesületének
éves közgyűléséről

2008. május 31-én délután, Harkányban gyűlt össze a magyar Safari Club tagsága, hogy értékelje az előző évben végzett tevékenységét és meghatározza az új feladatokat. Az elhangzott beszámolók sikeres évről adtak számot
.
(folytatás)

safariclub.hu, VI. 3.

Rekorddal gazdagodott a gyűjtemény
Somlóvecse – A svájci vendég kitartását siker koronázta, 692 grammos őzbaktrófeával gazdagodott a gyűjteménye. A Somló-tája vadásztársaság területén március végén találkoztak először egy remek adottságú, nagy őzbakkal. Korábban ejtettek már a területükön 600 gramm súlyú trófeával rendelkező őzbakot, de ez ennél nagyobbnak tűnt.
(folytatás)

naplo-online.hu, VI. 2.

Rapsicok aranykora
Az Alapítvány a Vidrákért az év elején szakmai fórumot szervezett arról, hogy mit lehetne tenni az orvhalászat és az orvvadászat ellen.
(folytatás)

nol.hu, VI. 2.

A vadászat nem öldöklés, hanem tudatos munka
A somogyi vadászok hagyományos nagy ünnepe – Tizenhatodszor rendeztek vadásznapot Somogyban. A rendezvénynek negyedszer adott otthont a szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond szakközépiskola. Az idén a szokásosnál is több vadász és nem vadász látogatta meg a rendezvényt.
(folytatás)

sonline.hu, VI. 1.

Félpályás útlezárás a bélmegyeri vadászterületekért
Az előzmények néhány évvel ezelőttre nyúlnak vissza, amikor lejárt a tíz évre szóló vadászati jog az értékes bélmegyeri területekre. A sok ezer hektáros földre két társaság jelentkezett, de a nagyobbik hányadot nem a földtulajdonosok kapták.
(folytatás)

beol.hu, V. 31.

Nyulat kergetett a magaslesről lelőtt kutya
Dombóvár | Hozzászólás formájában reagált dr. Szíjártó István dombóvári rendőrkapitány cikkünkre, melyben arról számolunk be, hogy vadász lőtte le egy család kutyáját .
(folytatás)

teol.hu, V. 30.

Szavanna Budapesten
Átadták az új Szavannakifutót a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A tekintélyes méretű kifutórendszer az intézmény legnagyobb alapterületű állattartó terének számít: 1912 óta nem adtak át ilyen nagyszabású létesítményt a városligeti intézményben.
(folytatás)

mno.hu, V. 29.

Borsod megyei vadászok tanulmányútja Sopronba
Az Észak-Magyarországi Vadászszövetség idén májusban szakmai tanulmányutat szervezett Sopronba a Tájegységi Szövetséghez, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetemre és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba. A tanulmányúton huszonnyolcan vettek részt. (folytatás)

Tóth Á. Dénes, V. 28.

Hurkolót fogtak Borsodban
Hurokcsapdával próbált vadakat fogni egy orvvadász Miskolc határában, a férfit a rendőrök egy hivatásos vadász jelzése alapján elfogták.
(folytatás)

stop.hu, V. 28.

Hercegek vadászati emlékei
Az ausztriai Fraknó várában október végéig látogatható egy rendkívüli kiállítás, amely a múlt, az Esterházy hercegek több évszázados vadászati emlékeit tárja elénk.
(folytatás)

hirextra.hu, V. 27.

Vízbe fulladt őzbak
A Nagy-Sár–Hant Földtulajdonosi Közösség vadászterületének sárszentágotai területrészén Cser Zoltán sportvadász talált rá a képen látható elpusztult őzbakra. A bak valószínűleg át akart kelni a vízelvezető árkon, amikor két hátsó lábára rátekeredett a kúszó nád.
(folytatás)

Varga Márió, V. 27.

Orv-vadászok
Hegyhátmaróc | A hétvégén Hegyhátmaróc Cseresznyés nevű külterületén két vadászra figyelt fel a vadőr. A puskások kilőttek az erdőben egy szarvasbikát, és zsákmányukat megkísérelték eltitkolni.
(folytatás)

bama.hu, V. 27.

Szarvasok ugrottak a robogó elé
Miháld (hp) – Nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett az a balatonboglári férfi, aki szombaton Miháld külterületén robogójával az elé ugró szarvasok miatt elesett.

zalaihirlap.hu, V. 26.

Vadászmajális Kecskeméten
Az elmúlt hét végén a Kecskeméti Városi Vt. vadászmajálist rendezett saját üzemeltetésű lőterén. A majálisra meghívást kaptak a határos vadásztársaságok vezetőségének tagjai és hivatásos vadászai is. (folytatás)

Köteles Tamás Imre, V. 26.

Növekvő érdeklődés őzbakra
Megnőtt a külföldiek érdeklődése az őzbakok iránt, legalábbis, ami az üzekedési időszakot – július végét, augusztus elejét – tekintve – közölte a Mecseki Erdészeti Zrt. illetékese.
(folytatás)

forestpress.hu, V. 25.

Vadászatról, nem csak vadászoknak
Várpalota – Az idegenforgalmát Mátyás, a vadászati szenvedélyéről is elhíresült király a városhoz való kötődésére alapozó Várpalota immáron második alkalommal adott otthont a vadászati kultúra napjának szombaton.
(folytatás)

naplo-online.hu, V. 24.

Egy szép bronzérmes bak
Április 23-án reggel ejtettem el Szentkirályon ezt a szép, szabályos hatos agancsú bakot Köteles Tamás Imre hivatásos vadász kíséretében. A bírálati eredmény szerint az agancs súlya 395 gramm, 105,9 pontos, bronzérmes. (folytatás)

Sziffer Zoltán, V. 22.

Nagy kárt okozhatnak a vadakban a kerítések
Egy reggeli őzbakfigyeléskor sikerült ezeket a képeket készíteni, amelyeken jól megfigyelhető, hogy milyen kárt okozhat a kerítés. Az őzek által elszenvedett sérülések borzasztóak, a képek önmagukért beszélnek… (folytatás)

Czeglédi Sándor, V. 21.

Medvevadászat a nappaliban
Családi háza nappalijában vadászhatott medvére egy férfi Alaszkában a fivérével. Az illető hazatértekor azzal szembesült, hogy betört a ház ajtaja. Mint kiderült, egy feketemedve garázdálkodott a lakásban.
(folytatás)

nol.hu, V. 21.

Előre megérezték a földrengést a vadak Kínában
Május 12-én 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Kína Szecsuán tartományát. Az áldozatok száma több tízezerre tehető. Talán csökkenthető lett volna ez a szám, ha több figyelmet szentelnek a földrengéseket megelőző szokatlan természeti jelenségeknek, furcsán viselkedő állatoknak.
(folytatás)

origo.hu, V. 20.

Puskaporszagú alku vad és gazda közt
Vadkárok – A földtulajdonos bánatát némileg enyhítheti a vadhús íze. Zsenge veteményen osztozik ez idő tájt a szántóvető meg a vad. Á kárbecslők szerint minden ötödik palánta az erdő-mező állatainak jussa.
(folytatás)

forestpress.hu, V. 20.

Korongok a célkeresztben
Vadászmajálist tartott a diósberényi erdőben, a helyiek által Kútvölgynek nevezett részen a tavaly alakult Csernyédi Vadászegylet. Az erdőkkel ölelt tisztáson a vadászokat, hozzátartozóikat és barátaikat reggelivel, sültkolbásszal, szalonnával fogadták a szervezők.
(folytatás)

tolnainepujsag.hu, V. 20.

Túl az ősi ösztönön
Lenti, Pusztaapáti – A Diána Klub zalai tagjai, azaz a megyében élő vadász hölgyek tartották hagyományos találkozójukat szombaton. A program Lentiben kedődött, majd Pusztaapátiban többek között lövészettel folytatódott.
(folytatás)

zalaihirlap.hu, V. 19.

Pumák híján a szarvasok túlzott mértékben elszaporodnak
A nagyragadozók ritkulása vagy eltűnése egy adott térségből káros folyamatokat indíthat el a természetben, mondhatni fenekestül felforgathatja a rendszert.
(folytatás)

nol.hu, V. 18.

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról
Nem véletlenül ezzel a címmel indul a Kisalföld Vadászati sorozata, ugyanis 1996-ban ezen a néven alkotta meg az Országgyűlés az LV. törvényt, felismerve, hogy valamennyi vadon élő faj a Föld megújuló erőforrásainak, valamint a biológiai életközösségnek pótolhatatlan részét képezi, esztétikai, tudományos, kulturális, gazdasági és genetikai értékek hordozója. Az új rovat hetenként jelentkezik.
(folytatás)

forestpress.hu, V. 17.

A jászszentandrási parókás nagy bak
A Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. vadászterületén az őzbak vadászati idényének első napján ejtett el egy csodálatos, parókát hordó bakot Robin Doquet-Chassaint francia vadász, akinek ez volt élete első parókás bakja. (folytatás)

Czeglédi Sándor, V. 17.

Miért kukáznak a barna medvék?
Az amerikai barnamedvék újabban nem csupán a kempingezők készleteit dézsmálják meg, hanem rákaptak a városi kukázásra is a bevásárlóközpontok és házak környékén keresve a napi betevőt.
(folytatás)

stop.hu, V. 17.

Osztrák tacskó klubkiállítás
Május 4-én az Osztrák Tacskó Klub (ÖDHK) huszonnyolcadik klubkiállítását rendezte Klagenfurtban, a festői Falkenberg kastélyban. A megmérettetésre tacskók nem csak Ausztriából, hanem messzi földről is érkeztek: Olaszország, Csehország, Németország, Magyarország is képviseltette magát. (folytatás)

Hermánné Bedics Rita, V. 17.

Vadat lesők
A Tolna megyei Gyulaj Zrt. több mint 30 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. A vadállomány világhírű része a 2000–2500 tagú dámszarvas-populáció, a 2400-as törzsállományú vaddisznó és az ezeknél jóval kevesebb, mintegy 1300 gímszarvas.
(folytatás)

forestpress.hu, V. 16.

Medvék a harmadik emeleten
Nagy riadalmat okozott ma Brassóban egy anyamedve és bocsa: az állatok ugyanis felmásztak egy épület harmadik emeletére élelem után kutatva – mutatott be a különös történetről képeket a Realitatea tévéállomás.
(folytatás)

nyugatijelen.com, V. 15.

Légpuskabaleset
Tiszai Pályaudvar mögötti sportpálya közelében futottak a diákok szerdai tanórájukon, amikor egy kisebb csattanó hangra figyeltek fel, majd egy fiú kiáltása hallatszott.
(folytatás)

stop.hu, V. 15.

Ki fizesse meg a vadak által okozott kárt?
A mezei nyúlnak kevés a becsülete a határban, kivált napraforgókelés idején. A gazdák joggal orrolnak rájuk, a megyében a mezőgazdasági vadkár kilencven százaléka a nyulak rovására írható. Békésben az idei tavaszon eddig 57 ezer hektárba került napraforgó, amelynek lédús sarjadó hajtása igazi csemege a nyulaknak.
(folytatás)

beol.hu, V. 15.

Nyúlinvázió?
Puskaporos a hangulat Törökszentmiklóson a földeken. A vadnyulak szítják a feszültséget, hiszen komoly károkat okoztak egyes gazdáknak.
(folytatás)

szoljon.hu, V. 15.

Autópálya-felüljáró medvéknek Csehországban
Az úgynevezett „ökofelüljárók” az utóbbi években szerves részei az autópálya-építési projekteknek. Általában 40 méter szélesek, s mintegy 50 méter hosszúak. Felületük bokros, fás. Európában a legtöbb Svájcban, Belgiumban és Hollandiában található.
(folytatás)

karpatinfo.net, V. 14.

Vadveszélyes utak
Vas megye útjain – az Őrségben, a Hegyháton, a Répce mentén – tizenegy vadelütéses közlekedési baleset történt három nap alatt. Vajon mi lehet az ok, és kivédhetők-e egyáltalán az ilyen ütközések? Erről kérdeztük a szakembereket.
(folytatás)

vasnepe.hu, V. 14.

Húsz évre ítélték a vadászbolti gyilkost
Jogerősen húsz év fegyházbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit, aki egy békéscsabai vadászbolt tulajdonosának torkát elvágva zsákmányolt lőfegyvereket még három éve.
(folytatás)

stop.hu, V. 13.

Balhéznak a medvék Romániában
A hegyi-csendőrség egy csapata vasárnap este megmentett két brassóit, akik a Cenken sétálva, találkoztak egy medvével. A két személy egy fára menekült a hegyi-csendőrök megérkezéséig.
(folytatás)

nyugatijelen.com, V. 12.

Kapitális őzbaktrófea Mezőtúrról
Egy spanyol vendégvadász 694 grammos agancsú bakot ejtett el a Túri Gazdák Vadásztársaság területén, Mezőtúron. Az aranyérmes bak 179,58 C.I.C pontot kapott a trófeabírálaton. (folytatás)

Lukáts Orsolya, V. 11.

Rendszám kerül a quadokra is
Fejér megye (str) – Ahogy beköszöntött a jó idő, előjöttek a négykerekű motorosok, vagyis a quadosok is. Idén azonban már új szabályok vonatkoznak rájuk, ha legálisan akarnak hódolni hobbijuknak.
(folytatás)

fmh.hu, V. 8.

Vaddisznóvész a földeken
Alig vetették el a kukoricát a gazdák, van ahol máris újra kell csinálniuk, mert a vaddisznók kitúrták a szemet. A vadkár ellen a földtulajdonosoknak és a vadásztársaságoknak közösen kell(ene) védekezniük.
(folytatás)

tolnainepujsag.hu, V. 7.

Ítélet a jákói vadászbalesetben
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt ítélte el a bíróság azt a 35 éves nagybajomi férfit, aki véletlenül halálos lövést adott le vadásztársára, akit vaddisznónak nézett.
(folytatás)

mno.hu, V. 7.

Őrszolgálat erdőn, mezőn, gáton, falvakban
Szigetköz – A polgárőr a lakosság bizalmáért dolgozik, a gátőr a védműveket óvja, a mezőőr gázspray-t és sörétes lőfegyvert is magánál tarthat, a halőr csak szabálysértés gyanújánál nyúlhat a holminkhoz, a vadőr indokolt esetben a gépjárművet is visszatarthatja.
(folytatás)

kisalfold.hu, V. 7.

Puskát fogott az erdészre
Ismeretlen férfi április 10-én délelőtt, a Tényő és Écs között lévő Rába-ring mögötti erdei úton egy távcsöves vadászpuskát szegezett a kerületvezető erdésznek, majd „kettélövéssel" fenyegette meg, amikor a sértett megállásra szólította fel.
(folytatás)

kisalfold.hu, V. 6.

Lövöldözés Kisbácsán
Belőttek Kisbácsa egyik családi házának ablakán, a koraesti órákban. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. A tanúvallomások alapján a rendőrök hamar azonosították a feltételezett elkövetőt. Mint kiderült legálisan tart fegyvert.
(folytatás)

kisalfold.hu, V. 6.

Most gyűjtsük a szénát a vadetetőbe!
A gímszarvas téli tetetésének alapja a korlátlan mennyiségben felvehető lucerna- és réti széna. A jó széna értékes takarmánynak számít, amelynek előnye szerkezetében rejlik, ami az emésztési folyamatok zavarmentes lezajlásához járul hozzá.
(folytatás)

Varga Márió, V. 5.

Katonák irtják a kongói elefántokat
Az elmúlt napokban 14 elefántot öltek meg a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén lévő Virunga nemzeti parkban, a lázadók és a kormánypárti katonák ugyanis egyaránt az elefántcsont értékesítésével fejlesztik az arzenáljukat.
(folytatás)

inforadio.hu, V. 5.

Vadásznap Agárdon
Agárd – Tavaly ősszel a csókakői várjátékokkal együtt zajlott a megyei vadásznap, idén pedig az agárdi hal-, vad-, bor- és pálinkafesztivállal.
(folytatás)

fmh.hu, V. 4.

Vadpörköltfőző EB Horvátországban (video)

hirtv.hu, V. 4.

Veszprém megyei vadásznap
Pár éve talált egymásra a pápai Szent-György-napi Agrárexpó szervezőbizottsága, valamint a Veszprém Megyei Vadászkamara. Ebből aztán tartós kapcsolat lett, s a vadászok negyedik éve az agrárexpó keretében tartják a megyei vadásznapot.
(folytatás)

naplo-online.hu, V. 3.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadásznap
Putnok – Nagy érdeklődés kísérte a megyei vadásznap eseményeit, amelyet Putnokon tartottak szombaton a X. Gömör Expo égisze alatt. A Serényi László Általános Iskola udvarán Hubertus ökumenikus istentisztelettel kezdődött a program.
(folytatás)

szon.hu, V. 3.

A rapsic kocsijával elsodorta az elé álló vadászt
Amikor a vadász megkezdte volna intézkedését, az Opelt vezető férfi visszaült autójába, majd az elé álló vadászt elsodorva elhajtott a helyszínről. A vadász nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérülést szenvedett.
(folytatás)

mno.hu, V. 2.

Quadosokra vadásztak az erdőben a rendőrökkel
Ságvár | Huszonegy embert ellenőriztek a fokozott erdészeti akció során a Siófoki Rendőrkapitányság munkatársai az elmúlt napokban. Hét terepmotorral (quaddal) közlekedő ellen indítottak eljárást.
(folytatás)

sonline.hu, V. 2.

Először fotóztak fegyverrel vadászó orángutánt
Első alkalommal fotóztak olyan orángutánt, amely fegyverrel vadászik élelemre – írja a Daily Mail. A borneói Kaja szigeten található Gohong folyó mellett fényképezték le a főemlőst, amint egy hosszú, dárdaszerű botra próbál halakat felszúrni.
(folytatás)

hirosindex.hu, IV. 30.

Az erdő és gazdája
A néhány éve hódító quadozás sok vitát szül. Nemrég erdészek és a sportág kedvelői szólaltak meg a Zalai Hírlap hasábjain, ám mint dr. Páll Miklós, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatóhelyettese jelezte: egy igen fontos szereplő, az erdő tulajdonosa kimaradt a cikkből..
. (folytatás)

zalaihirlap.hu, IV. 29.

Dombóvári tenyészszemle
A MEOE Dombóvári Szervezete 2008. április 26-án tenyészszemlét rendezett tacskók és terrierek részére. A megmérettetésre szép számmal érkeztek jelentkezők az ország távolabbi pontjairól is. (folytatás)

Hermánné Bedics Rita, IV. 29.

A turisták hiánya fenyegeti a kenyai nagymacskákat
A Mara Felügyelőség szerint a turisták a tavalyi vitatott választást követő erőszak óta maradnak távol a régiótól. A csoport, mely az 510 négyzetkilométeres Mara Háromszög nevű területet felügyeli, már nem tudja fizetni a pásztorokat az oroszlánok vagy leopárdok által megölt háziállatok miatti kompenzálásként.
(folytatás)

hirado.hu, IV. 29.

Mozgáskorlátozottak a zalai erdőkben
Pusztaapáti (gyf) – Meglepetésekkel teli, élménydús programot szervezett a megyében élő mozgáskorlátozottak számára az Országos Magyar Vadászkamara és a Zalaerdő Zrt. A két szervezet jóvoltából kéttucatnyian ismerkedhettek a pusztaapáti erdészháznál a természet csodáival
. (folytatás)

zalaihirlap.hu, IV. 28.

Páratlan trófeabemutató
Keszthely – Ünnepélyes keretek közt avatták fel tegnap a Helikon Kastélymúzeum részeként újonnan létesült, trófeagyűjteményt és vadászati múzeumot
. A résztvevőknek a kiállított állatok egy részét elejtő Dózsa György és Hidvégi Béla tartott tárlatvezetést. (folytatás)

zalaihirlap.hu, IV. 26.

Gróf Széchenyi Zsigmond, a világutazó
1967. április 24-én, 69 éves korában Budapesten egy korábbi afrikai expedíciója során szerzett amőbás betegség következtében elhunyt gróf Széchenyi Zsigmond világutazó, vadász, népszerű vadászkönyvek, útleírások szerzője
. (folytatás)

nationalgeographic.hu, IV. 24.

Tavaszi rókaimmunizáció
Zalaegerszeg (tt) – Április végén kezdődik a rókák veszettség elleni immunizácójának tavaszi időszaka hazánkban. A veszettség elleni vakcina leszórása Zalában április 30. és május 2. között történik
. (folytatás)

zalaihirlap.hu, IV. 24.

Szentkirályi őzbakok
A négy vadásznap alatt 14 őzbakot sikerült elejtenie Jose Santolalla Jimenez spanyol vendégvadásznak, ebből 2 bronzérmes lett. Személyében egy igazán korrekt, vadászatot tisztelő úriembert ismertünk meg. (folytatás)

Köteles Tamás Imre, IV. 23.

Ajándék töltényért orosz börtönt kapott
Három év és két hónap börtönre ítélt egy amerikai lelkészt egy moszkvai bíróság, mert orosz vadásztársának 20 töltényt hozott ajándékba és azokat a beutazáskor nem jelentette be a vámnál
. (folytatás)

stop.hu, IV. 23.

Újjáépítették a tavaly leégett szőcsénypusztai kollégiumot
A somogyzsitfai Szőcsénypusztán kedden átadták a Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskola 177 millió forintból újjáépített kollégiumát
. A 2007. január 15-én történt tűzeset során a fiúkollégium épülete leégett, akkori helyszíni tudósításunk itt olvasható. (folytatás)

stop.hu, IV. 22.

Vemhes szarvastehenet lőttek
Barátom f
elháborodva és megrendülve mesélte, hogy a területükön milyen rendkívüli esemény történt. A későbbiekben talán majd az olvasó is belátja, hogy a „rendkívüli” jelző nem túlzás!
. (folytatás)

Bátai György, IV. 22.

Vadászok hulladékgyűjtő akcióban
Barbacs – Idén is megszervezte hagyományos hulladékgyűjtő akcióját a barbacsi Diana Vadásztársaság. A kezdeményezéshez tizenhatan csatlakoztak, és összesen körülbelül húsz köbméternyi szemetet szedtek össze
. (folytatás)

kisalfold.hu, IV. 22.

Brutális fegyverrablás: félmillió forint a nyomravezetőnek
Hét darab nagy értékű fegyvert vittek el a rablók egy besenyszögi vadász házából március 7-én. A rendőrség az ismeretlen tettesek elfogását eredményező információ szolgáltatójának 500 ezer forintos nyomravezetői díjat tűzött ki
. (folytatás)

szoljon.hu, IV. 21.

Kutyakiállítás Sárváron
Április 20-án a MEOE Sárvári Szervezete országos kutyakiállitást (CAC) rendezett a Vadkertben. A megmérettetésre 893 kutyát neveztek
. (folytatás)

Hermánné Bedics Rita, IV. 21.

Alkotmányellenes rendelkezés a vadászati törvényben
Az Alkotmánybíróság (Ab) április 15-én megállapította, hogy a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 100. § (1) bekezdésének a) pontja alkotmányellenes, ezért azt megsemmisítette
. (folytatás)

jogiforum.hu, IV. 21.

Újabb őzbaleset
Újabb vadbaleset történt a hétvégén Békés megyében, ezúttal Tótkomlóson, szerencsére személyi sérülés nem történt, bár a vad nem élte túl az ütközést
. (folytatás)

beol.hu, IV. 21.

Bodrogi Gyula 74 éves
Bodrogi Gyula a múlt héten töltötte be 74. életévét, s ennek alkalmából mindenféle meglepetésben volt része, amit csak el tudott képzelni. Többek között egy vadászatnak is részese lehetett, amit Stohl Bucitól kapott ajándékba
. (folytatás)

stop.hu, IV. 21.

Felmentették a francia vadászt
Felmentették hétfőn azt a francia vadászt, akit a Pireneusokban élő utolsó nőstény barnamedve megölésének vádjával állítottak bíróság elé
. (folytatás)

stop.hu, IV. 21.

Lévai Vadásznapok 2008
Április 10-én 14-órai kezdettel került sor a 13. Lévai Vadásznapok hivatalos megnyitójára. A megnyitóbeszédet Ing. Krajniak Duąan, a SzVSz vadászati szakbizottságának az elnöke tartotta, a szalagot Dieter Schramm, a C.I.C. (Nemzetközi Vadvédelmi és Vadászati Tanács) elnöke és Juraj Ciberej, a SzVSz alelnöke vágta át
. (folytatás)

vadaszat.sk, IV. 20.

Egyre több a vaddisznó Pécs peremén
Pécs | Pécs egyik szélső városrészében napi vendégek a vaddisznók a házaknál. Olyannyira elszemtelenedtek, hogy szinte korlátozás nélkül grasszálnak a portákon
. (folytatás)

bama.hu, IV. 20.

Zalai Hubertus Vadásztársaság
Újudvar – Egy pár éve esett, 14 kiló 40 dekás gímszarvas-trófea ré vén a világranglistán hetedik, a magyaron harmadik helyen szerepel a Hubertus Vadásztársaság területe. A falujárás során mélyebben megismert szerveződés az ötvenes évek óta létezik
. (folytatás)

zalaihirlap.hu, IV. 18.

Halálos balesetet okozott a vaddisznó
Vaddisznó ugrott ki egy autó elé kedden reggel az 1-es úton Ács és Gönyű között. A sofőr elütötte az állatot, majd áttért a másik sávba, és frontálisan ütközött egy szembejövő autóval
. (folytatás)

inforadio.hu, IV. 16.

Kerekes székkel a zalai erdőben
Mozgássérült, kerekes székkel közlekedő fiataloknak szervez április 26-ra erdei túrát a Zala Megyei Vadászkamara és a megyei vadászszövetség. Néber Szilveszter, a kamara titkára, a vadászszövetség fővadásza elmondta, mozgáskorlátozott gyerekekkel kívánják megismertetni az erdészetet, a vadgazdálkodást
. (folytatás)

magyarhirlap.hu, IV. 16.

Tudósgárda a veszélyeztett fajokért
A tudósok új eszközöket találtak, hogy megmentsék a veszélyeztetett fajokat a kipusztulástól. A remény, hogy több ezernyi növény és állatfajt megmenthetnek, már kezd körvonalazódni egy úgynevezett természetvédelmi térképen
. (folytatás)

hetek.hu, IV. 16.

Vadászat az autópályán
Őzet lőttek ki az M3-ason Füzesabonynál
. Az intézkedés idejére leállították a forgalmat a rendőrök az autópálya érintett szakaszán. (folytatás)

hirado.hu, IV. 15.

Az OEE Vadgazdálkodási szakosztálya ausztriai tanulmányútja
Az Országos Erdészeti Egyesület Vadgazdálkodási szakosztály 2008. április 10-én egynapos szakmai látogatást tett mintegy negyven fő részvételével Ausztriában
. (folytatás)

forestpress.hu, IV. 14.

Őzzel ütközött a mentő
Őzzel ütközött a mentő a 47-esen.
Az ütközés következtében az őz elpusztult, személyi sérülés szerencsére nem történt. Az őzbak eszmei értéke és a mentőkocsiban keletkezett kár mértéke egyaránt 400-400 ezer forint. (folytatás)

beol.hu, IV. 14.

Fekete Istvánról elnevezett iskolák találkoztak Füzitőn
Almásfüzitő | Az író iránti tiszteletből rendezték meg a Fekete István Általános Iskolák Országos Találkozóját a Duna menti településen. Az íróról csak kevesen tudják, hogy vadászati előadóként és tudományos kutatóként is tevékenykedett
. (folytatás)

kemma.hu, IV. 13.

Varjúvadászat Kolozsváron
Kolozsváron varjúvadászatot tartottak, amelyet a kolozsvári polgármesteri hivatal szervezett a Kolozs Megyei Sportvadászok és -halászok Egyesületével közösen
. (folytatás)

mno.hu.hu, IV. 12.

Akcóban az őrök
Csopak – Egyre sűrűbben járőrözik a természetvédelmi őrszolgálat: átkutathatják az autókat, igazoltathatnak és kényszerítő eszközöket is bevethetnek, ha kell
. (folytatás)

naplo-online.hu, IV. 11.

Madarászok kiállítása
Nagykanizsa (va) – A természet áll a középpontjában annak a festmény- és rajzkiállításnak, amely tegnap nyílt meg a Mező-gimnázium galériájában
. (folytatás)

zalaihirlap.hu, IV. 10.

Túlélte a medvetámadást a szlovák erdész
A férfi az erdőben sétált, amikor összatalálkozott a bocsait terelgető barnamedvével, az állat azonnal rátámadt
. (folytatás)

hirado.hu, IV. 10.

10 éves a Vadászkamara
Bánffy György Kossuth-díjas, Érdemes művész szavalatával vette kezdetét az Országos Magyar Vadászkamara megalakulásának tizedik évfordulójára rendezett ünnepség. A rendezvényen megjelent Gráf József miniszter
, aki azzal a témával kezdte, amely szinte minden vadászt a legjobban foglalkoztat manapság: a vadászat társadalmi elfogadtatása. (folytatás)

Preisz Gyula, IV. 9.

Kamcsatkai medvék DVD
A Discovery csatorna által készített, csodálatos természeti környezetet bemutató DVD mindenképpen a család kedvence lesz. Például azért, mert egy medvecsalád életét követi a kölykök világra jöttétől a téli álomba vonulásig
. (folytatás)

nol.hu, IV. 9.

Tacskó alapvizsgák Ausztriában
2008. április 5-én az Osztrák Tacskóklub Pannónia szekciója lövésállósági és nyúlhajtó vizsgát rendezett tacskók számára. A megmérettetésre hat kutya jelentkezett, öt szálkás- és egy rövidszőrű tacskó, mindannyian standard méretűek. (folytatás)

Hermánné Bedics Rita, IV. 8.

A jövő vállalkozója
Czéh-Tóth Márk, aki vadászutak szervezésével és közvetítésével foglalkozó utazási irodájának tervével a harmadik helyen végzett a Dreher A jövő fiatal vállalkozója pályázaton
. (folytatás)

metro.hu, IV. 7.

Túl sok a farkas Kárpátalján
Az utóbbi hetekben többször fordul elő, hogy farkasok támadtak meg házi állatokat, sőt embereket is. Az erdészeti és vadgazdálkodási szakemberek szerint ez a farkasok túlszaporodásával magyarázható
. (folytatás)

karpatinfo.net, IV. 7.

Vadász felnőttképzés Csongrádon
Figyelembe véve az érvényben lévő és a jövőben bevezetésre kerülő, a vadászatra vonatkozó rendelkezéseket, jómagam is jelentkeztem a csongrádi DIANA Vadász-felnőttképző Szakképző Iskolába vadászatvezető és vadászatszervező tanfolyamra
. (folytatás)

Bátai György, IV. 6.

Siketfajdok és síturisták
A környezetet terhelő emberi tevékenységek közül egyre inkább előtérbe kerül a turizmus. A növekvő síturizmus fokozott terhelést jelent például a németországi Fekete-erdő siketfajdjai számára
. (folytatás)

origo.hu, IV. 5.

Medvetámadás Japánban
Medvetámadás áldozatává vált egy növényeket gyűjtő japán férfi az északi Hokkaido szigeten, az illető belehalt sérüléseibe
. (folytatás)

stop.hu, IV. 5.

Döghallal etették be a vadat
Több mázsa döglött halat raktak ki egy vadászlesnél a Hernádszurdok közeli erdőrészen. Irdatlan és az emberi orr számára kibírhatatlan dögszag terjengett az erdőben található, vadászlesnél
. (folytatás)

forestpress.hu, IV. 4.

Egyre költségesebb szenvedély
Zalaegerszeg – Volt már jobb időszakuk is a zalai vadászoknak, mint a február végén befejeződött, 2007–2008-as vadászati évben. Tavalyra ugyanis merőben megváltoztak a körülmények, és a gazdaság alakulása is a vadgazdálkodók ellen dolgozott
. (folytatás)

zalaihirlap.hu, IV. 4.

Zöldkatonákat toboroznak
Somogy | Zöldkatonákat toboroznak a nemzeti parkokba országszerte; a Duna-Dráva Nemzeti Park az elsők között állított csatasorba tízet, akik akár gázsprayvel, bilinccsel is megvédhetik a természeti értékeket
. (folytatás)

sonline.hu, IV. 4.

Tonnányi döglött hal egy vadászlesnél
Csaknem egy tonnányi, ismeretlen eredetű döglött hal ügyében indítottak nyomozást a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
. (folytatás)

stop.hu, IV. 3.

Szlovákiában urbanizálódnak a vaddisznók
Egyre gyakrabban találkozunk vaddisznókkal az emberek közvetlen közelében. A kelet-szlovákiai Kassán a Terasa és a KVP nevű lakótelepek közti kis fenyvest lassan kitúrják a helyéből a sertevadak
. (folytatás)

Zsigárcsik Gyula, IV. 2.

Repülő pingvinek?
Az evolúció csodái (Miracles of Evolution) címmel forgat filmet a természet evolúciójáról a brit közszolgálati televíziós csatorna. A stáb Adélie-pingvinekről készített felvételeket a Antarktiszhoz közeli György király szigeteken
. (folytatás)

inforadio.hu, IV. 2.

Újvidéki horgászok, vadászok
Az idény utolsó vaddisznóvadászatára vonultunk ki a hódegyházi határba január vége felé. A vendégek között két szajáni vadász is volt, az egyik Takács Lajos, az egyesület elnöke, akivel több mint tíz éve nem találkoztam. Mi is lehetett volna az első kérdésem, ha nem az: hogyan nyulásztak és fácánoztak az elmúlt évadban?
. (folytatás)

magyarszo.com, IV. 1.

Vaddisznó-inváziótól rettegnek
A tömegesen elszaporodott vaddisznók rohamától tartanak Nagyszőlős (Vinohragyiv) és a környező falvak gazdái, akik az őket tavaly ért kár miatti elkeseredésükben idén be sem akarják vetni földjeiket
. (folytatás)

karpatinfo.net, IV. 1.

Hírek 2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III.

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-788-0390; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net