Hírszerkesztő:
Juhar V. Emese

HÍREK
2012. október--november--december
Hírszerkesztő:
Bátai György


KAMARAI KÉRDŐÍVFELHÍVÁS

REKORD NAGYSÁGÚ TRÓFEA

Vadászbaleset Nagyvelegen
Nagyveleg, Kopaszhegyen került megrendezésre egy társas vadászat, melyen összesen hat svájci bérvadász, valamint 22 hajtó vett részt. A kilenc órakor kezdődő vadászat során három hajtás rendben le is zajlott, de a negyedik hajtást követoen, 12 óra körül, az egyik hajtó homlokán vérző sebbel jött ki a bozótos részből. A fehérvári kórházban öt sörétszemet távolítottak el a lábából, arcából, illetve a nyakából. Állapota a kórház aznapi tájékoztatása alapján súlyos, de nem életveszélyes. (folytatás)

police.hu, XII. 30.

 

PARTIUM: Mérgezéstől hullanak az őzek
Legalább 50 őz hullt el mérgezésben az Arad megyei Nadab határában. A Körösök vidéki Halász-vadász Egyesület tagjai ökológiai katasztrófáról beszélnek: elmondták, a körzetben nyilvántartott, mintegy 80 egyedet számláló őzállomány több mint fele elpusztult. A vadászok megállapították, a vadak fele az elmúlt 48 órában hullt el. (folytatás)

transindex.ro, XII. 30.

 

Már a vadak szénáját is lopják
BAJA | Pihennek a puskák, a vadászok járják a rengeteget, vigyázzák a vadat, megrakják az etetőket. Szorgoskodnak a tolvajok is. A falopás már-már üzemi méreteket ölt egyes területeken. Ám az ínség vagy a pimaszság okán már az eleséget is elemelik az állatok elől. Egy bátai erdőrészben a szarvasetető szénapadlásáról hat lucernaszéna körbálát vitt el ismeretlen tettes. A bűncselekménnyel okozott kár több mint 40 ezer forint.

delmagyar.hu, XII. 29.

Vas megyei mérleg
A szarvasbőgés még el sem kezdődött, de már volt aranyérmes bika Vas megyében. Ez úgy történt, hogy Nagymizdó határában egy szarvasbika beleakadt egy vadvédelmi kerítésbe és elpusztult, az állatorvos szerint a halál oka fulladás volt. A trófeabírálatkor az agancs súlya 12,7 kilogramm volt, ami bőven az aranyérmes kategória. (folytatás)

vasnepe.hu, XII. 29.

 

Vadkármérséklő vaddisznóvadászat a Hortobágyi Nemzeti Parkban
Sikeres vaddisznóhajtás volt a Hortobágyi Nemzeti Park különleges rendeltetésü vadászterületén. A természetvédelmi célú vadgazdálkodás egyik legfőbb feladata azon vadászható fajok állományszabályozása, amelyek a védett természeti terület állapotát, a védett fajok természetvédelmi helyzetét jelentősen rontják, tehát természetvédelmi károkat okoznak. (folytatás)

agromonitor.hu, XII. 27.

 

Vadorzókat fogtak el Szabolcsban
Mintegy 200 ezer forintos kárt okozott a helyi vadásztársaságnak az a két petneházi férfi, aki hurok kihelyezésével fogott két őzet a település határában. A 19 és 42 éves férfira a helyi vadász figyelt fel, a helyszinen 14 db acélhurkot találtak. (folytatás)

inforadio.hu, XII. 27.

Éhes a határ
Tavaly a viz, idén a szárazság tizedelte a vadállományt. Jász-Nagykun-Szolnok megye vadászatra jogosultjaira télen különösen fontos felelősség hárul. Leginkább a nyúlállomány sinylette meg a mostoha időjárást. (folytatás)

tudositok.hu, XII. 27.

 

Legendás vadászatok: mi történt a mesés vadvilággal?
Ki hinné, hogy Eger határában Estei Hippolit püspök egy dárdával ejtett el medvét fél évezrede? A régi korok vadgazdagsága ma már csak legenda. Farkasok üvöltöttek az éjszakában és medvék járták erdeinket néhány évszázada. Az emberi beavatkozás hiánya miatt nemcsak a táj arculata volt más, hanem a vadbőség is mesébe illő volt. (folytatás)

heol.hu, XII. 26.

 

A vadászkamara segít a rendőrségnek az orvvadászok kiszürésében
A rendőrséggel, a vadászati hatósággal, a megyei közútkezelővel és az állategészségügyi állomással is együttmüködik a Tolna Megyei Vadászkamara. A közfeladatokat és általános szakmai érdekképviseletet ellátó köztestület szinte napi kapcsolatban áll a rendőrkapitányságok igazgatásrendészeti osztályaival a vadászok fegyvertartással kapcsolatos ügyeiben. (folytatás)

agromonitor.hu, XII. 26.

Karácsonyi vadetetés a Börzsönyben
Karácsonykor a vadakról sem feledkeznek meg a Nógrád megyében működő Diósjenoi Vadásztársaság területén: az ünnep előtt és alatt nem vadásznak rájuk, ehelyett feltöltik az összes nagyvadetetőt és szóróhelyet. A vaddisznókat mindenesetre ebben az évben sem hagyták elszaporodni a Börzsönyben. (folytatás)

magyarhirlap.hu, XII. 24.

 

Vadászok osztottak ebédet a rászorulóknak Kecskeméten
Szeretet ebédet szervezett Kecskemét főterén a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség, az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete, és a bócsai Abonyi Fogadó. A Kecskemét karácsonyi készülődését évek óta jellemző, főtéri, karitatív ebédosztásban idén első alkalommal vettek részt vadász szervezetek. (folytatás)

agromonitor.hu, XII. 23.

Vaddisznóval ütközött
Szállítójármü vitte tovább azt az Opelt, ami egy vaddisznóval ütközött kedden este Záhony közelében a 4-es főúton. Az Opel Astra Kisvárda felől tartott Záhony irányába, amikor a sötétből egy vaddisznókonda futott az útra, és a gépkocsi az egyikkel ütközött. (folytatás)

szon.hu, XII. 21.

 

Terjedőben az álveszettség
Vadászberkekben, foként a képzett vadászkutya-tulajdonosok körében borzolja a kedélyeket a hír, miszerint az ország különböző pontjain napok alatt úgy pusztultak el vaddisznóhajtás után, addig egészséges, értékes munkakutyák, hogy az állatorvos is tehetetlen volt. (folytatás)

forestpress.hu, XII. 20.

Szilveszter Ceausescu egykori vadászházában
Nagy érdeklődésnek örvendenek az erdélyi vadászházak, amelyeket már a nyár közepén kibérelnek az érdeklődők, főként szilveszteri mulatságra. Különlegességnek számit azonban az összes között az ivói vadászház, amelyben a Ceausescu-házaspár is többször megszállt. (folytatás)

tudositok.hu, XII. 20.

 

Gyilkos öntözőcsatorna
Vadállatok és kutyák százait gyilkolta le eddig egy ész nélkül megépített öntözőcsatorna az Alföldön – írta a Nap izéje címü blog. A Fábiánsebestyén mellett, a Donáti öntözőfürt részben uniós támogatással megvalósított rekonstrukciója során vízelvezető csatorna alját müanyag fóliával bélelték ki, ami halálos csapdává tette a csatornát. (folytatás)

agromonitor.hu, XII. 20.

 

Az év utolsó vizsgája
GYARMATPUSZTA | Széttört agyaggalambok lépten-nyomon, eldördülo puskák és töltényhüvelyek százai bizonyítják: a gyarmatpusztai gyakorlati pályán „vizsgáztunk”. Idén utoljára. Teljesítve a vizsga gyakorlati részét, másnap az elméleti vizsga következik. Teszt, képfelismerés és tételhúzás. (folytatás)

kemma.hu, XII. 20.

Szétmarcangolt őz
E hónapban a Répcementi Hunor VT területén H. E. hivatásos vadász talált rá erre az őzre, amelyet kóbor ebek (német juhász és retriever) marcangoltak szét. Az állat még élt, annak ellenére hogy a két eb már lakmározott a gerincéből és a hátáról, oldaláról letépte a bőrt. A kutyák védték a zsákmányt, a megváltó kegyelemlövés tett pontot a szerencsétlen õz szenvedésére. (folytatás)

Hermánné Bedics .Rita, XII. 19.

 

Aranysakál-invázió Somogyban
Az elmúlt vadászidényben országszerte közel 800 példányt lőttek ki a vadászok, és szinte évről évre duplázódik a teríték. Sokkal nagyobb az állatok sürüsége, mint valaha volt – mondta Lanszki József, a Kaposvári Egyetem Természetvédelmi tanszék főmunkatársa, aki ragadozó--zsákmány kapcsolatok kutatásával foglalkozik. (folytatás)

sonline.hu, XII. 19.

Kedvelik a vaddisznóhajtást
Ha van valami, ami a vadkárok miatt kiüresedett kassza feltöltését segítheti a vadásztársaságoknál, az a nagyvad terelő vadászata. A hajtásokra azért is szükség van, mert az elszaporodott vaddisznóállomány nagy károkat okoz a termőföldeken. (folytatás)

teol.hu, XII. 18.

 

Sikeresen zárult a KEFAG Zrt első festményaukciója
December 5-én este több mint 30 érdeklődő jelent meg a KEFAG Zrt. aukcióján, ahol csaknem egy tucatnyi festmény talált gazdára. Az aukció darabjait a társaság bugaci alkotótáborában 2010/-2011-ben készült, és a művészek által felajánlott képek alkották. (folytatás)

forestpress.hu, XII. 18.

 

A vadászkamara felügyeli az út menti vadriasztó prizmákat
Jó a kapcsolat a rendőrséggel, a vadászati hatósággal, a közútkezelővel, az állategészségüggyel. A Tolna Megyei Vadászkamara -- mint közfeladatokat és általános szakmai érdekképviseletet ellátó köztestület -- számos szervezettel müködik együtt, így többek között a rendőrséggel, a vadászati hatósággal, a megyei közútkezelővel és az állategészségügyi állomással. (folytatás)

forestpress.hu, XII. 16.

 

Erdőjárók -- 10. rész
Új filmsorozat indult az MTV-n az állami erdőgazdaságok és az erdészek bemutatásáról. Honlapunkon igyekszünk folyamatosan mindazok számára elérhetővé tenni az egyes részeket, akik valamilyen oknál fogva nem nézhették a televíziós adást vagy csak elmentenék elektronikus archívumuk számára. (folytatás)

oee.hu, XII. 15.

Medve támadott meg egy katonát (videó)
Szolgálat közben támadta meg a medve a katonát egy orosz katonai egység területén. A hátborzongató pillanatokat térfigyelő kamera rögzítette. A felvételen jól látszik, ahogy a kerítések mögött elol szalad a katona, utána a medve. (folytatás)

manna.hu, XII. 14.

 

Eltörte az őz nyakát a 14 éves fiú
Egy 14 éves kunszentmiklósi fiút állatkínzásért és lopásért állítanak bíróság elé csütörtökön. A múlt héten Tasson, a Darányi Ignác Vadásztársaság területén egy agárral megfogatott egy őzet. A kutya elejtette a vadat, aminek nyakcsigolyáját a fiú törte el. Szemtanúja volt az eseménynek egy férfi, aki értesítette a kunszentmiklósi rendőrkapitányságot. (folytatás)

baon.hu, XII. 14.

Együttmüködési megállapodás Szabolcsban
Dr. Tarcsa Csaba rendőr ezredes a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr főkapitányság vezetője, Kiss B. Zoltán a Felső-Tisza vidéki Vadgazdák Szövetségének elnöke, valamint Támba Miklós, a Magán Erdőgazdák Országos Szövetségének megyei koordinátora is aláírta azt az együttmüködési megállapodást, amelyben azt rögzítették, hogy előre egyeztetetett időpontban a vadászok, a mezőőrök és a rendőrök közös ellenőrzéseket tartanak az illetéktelen fa eltulajdonítások és az orvvadászat visszaszorítására. (folytatás)

ecoinfo.hu, XII. 14.

 

Lelőtték a szökött tigrist
Egy tigris szabadult ki a ketrecből a romániai Nagyszebenben az állatkertből. Az utcára kiszökött nagymacska miatt a rendőrséget, a rohammentőket és a vadászokat egyszerre riasztották. A tigrist több mint két órás hajsza után lőtte le az egyik helybeli vadász. (folytatás)

tudositok.hu, XII. 14.

 

Lezárták a nyomozást a teklafalui vadászbalesetben
Gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak egy volt rendort. Teklafalu közelében májusban történt a halálos lövés. Információink szerint az illető egy nyugdíjas rendőr, aki beismerő vallomást tett és szabadlábon védekezhet. (folytatás)

bama.hu, XII. 14.

A Safari Club International vezetői Magyarországon
Az SCI európai szervezeteinek Tótmegyeren tartott találkozóját követően dr. Kőhalmi Zsolt nemzetközi igazgató, nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnök és Hídvégi Béla, a magyar szervezet örökös tiszteletbeli elnöke kíséretében Magyarországra, Sopronba érkezett Kevin K. Anderson úr, a Safari Club International ezidei elnöke, valamint John S. Whipple úr megválasztott elnök. (folytatás)

bama.hu, XII. 14.

Rendőrségi hírek
Véletlenül sebesítette meg testvérét egy 49 éves férfi a Temes megyei Temesrékás település közelében szervezett vaddisznóvadászaton tegnap, az áldozat állapota stabil. A vizsgálatok során kiderült, hogy az elkövető vadászpuskájával véletlenül lőtte le 43 éves testvérét. (folytatás)

XII. 13.

VAJDASÁG: A róka vadászatának dicsérete
Egy vad, a róka vadászatát nem lehet megunni. Biztosan vannak olyanok is, akik egzotikus vadfajok űzésére esküsznek, de aki belekóstolt az őszi erdo cserszagú, mély csendjének magányos varázsába vagy a behavazott mezők dermedt alkonyának tiszta, szinte steril illatába, az nem tud meglenni nélküle. (folytatás)

magyarszo.com, XII. 13.

Vadászati fórum Bakonybélen
Jövőre egyszerűsödhet a vadgazdálkodók és vadászok helyzete, amennyiben elfogadják a vadászati és fegyvertörvényt. Többek között erről is beszéltek a megyei vadászkamara és vadászszövetség vendégei a hagyományos év végi fórumon, Bakonybélen. A Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke, Pap Gyula üdvözölte a vendégeket. (folytatás)

Kun Edit, XII. 12.

TERMÉSZETLES -- Szeged TV
Márok Tamás szerkesztésében jelentkezik Ópusztaszerről a Természetles horgász-vadász televiziós magazin. A mórahalmiak egy bükki nagyvadas társaságot láttak vendégül, a stáb elkisérte őket. (folytatás)

youtube.com, XII. 12.

184 nyúl került puskavégre
A csengődi Kossuth Vadásztársaság tagjai közül 95 vadász járta egész nap a környéket. A nap mérlege 184 mezei nyúl és 205 fácán volt. Elejtésük után a tűz mellett avatták be a társaság legújabb tagjait. (folytatás)

baon.hu, XII. 12.

Sikeres klímakonferencia
Alapvetően sikeresnek nevezhető a durbani klímakonferencia, ahol a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról és arról döntöttek, hogy az évtized végétől globálisan, mindenki számára kötelező érvénnyel veszik fel a harcot a klímaváltozás ellen. (folytatás)

forestpress.hu, XII. 11.

 

A szakszerűtlen gazdák pusztítják a vadakat
A mezei pocok elszaporodása miatt négyszáz tonna rágcsálóirtó szer felhasználását engedélyezték országosan. A kukoricaszemekre felvitt méreg szakszerűtlenül kiszórva a vadállományra is veszélyt jelent. Eddig csaknem száz vadnyúl és több őz halálát okozta a Redentin 75RB nevű méreg. (folytatás)

beol.hu, XII. 10.

Hogyan vadásztam Stohl Andrással
November végén jelent meg Nomád Földi László hetedik vadászkönyve, A vadászat karácsonyai címmel. A kötetet december 13-án, kedden 17 órakor mutatták be a Jókai Színházban. A könyvben a vadászíró olyan történeteit osztja meg olvasóival, amelyek bár a múltban történtek, eddig mégis titokban maradtak. (folytatás)

beol.hu, XII. 9.

Vadászbaleset Ausztriában
Csütörtökön súlyos vadászbaleset történt Dél-Burgenlandban. Egy férfi egy fatörzsben megbotlott és elsült a puskája. A golyó a combját találta el -- számolt be a burgenland.orf.at. Két társa hallotta a lövést és azonnal a segítségére sietett. A sérültet a parkolóba vitték, s onnan helikopterrel vitték a felsőőri (Oberwart) kórházba.

nyugatmagyar.hu, XII. 9.

Kétszázadik vaddisznóm
Több mint harminc éves vadász pályafutásom során 2011. november 9-én az esti órákban a DARÓCI Vadásztársaság területén Beregdrócon ejtettem el 200. vaddisznómat. Az elejtés a Beregszászi erdőn lévő magaslesemről történt Liba Endre állandó kísérőm jelenlétében. (folytatás)

Vári István, XII. 9.

Vadászmúzeumként éled újjá a hatvani kastély
Csipkerózsika-álmából ébredhet hamarosan a hatvani Grassalkovich-kastély, amely évtizedek óta üresen áll: itt kaphat helyet a magyar vadászati múzeum. Noha a beruházáshoz elnyert pályázati pénzekről még nem beszélhetünk – az ezzel kapcsolatos uniós kiírás megjelenését jövő januárra ígérik –, nevet már adtak az új intézménynek, amely így Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum lesz. (folytatás)

nol.hu, XII. 9.

 

A vadászok télen etetik a vadakat
Az idei mérsékelt téli időjárásnak köszönhetően a vadak találnak természetes táplálékot az erdőkben. A vadásztársaságok téli takarmányozással segítik az állatok élelemhez jutását, így nem kell attól tartani, hogy nem lesz elegendő eledel. A vadászok célja, hogy megelőzzék az állomány pusztulását. (folytatás)

tvszombathely.hu, XII. 9.

Állatpreparátumokat foglaltak le a lenti rendőrök
A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai 2011. december 7-én egy csömödéri farmon bűncselekmény gyanúja miatt több vadon élő, veszélyeztetett fajú állat preparátumát, illetve kikészített bőrét foglalták le. (folytatás)

police.hu, XII. 8.

 

Hamisított állomány?
Márton Attila szerint a papírokat meg lehet hamisítani, így könnyen kerülhet a bika helyére tehén a vadászjegybe. Simon Pál nyugalmazott vadászati felügyelő szerint 8000 db szarvas esik a megyében, "elírás" egy-két esetben előfordulhat, de nem ez a jellemző. A Somogy Megyei Vadászkamara titkára, Kemenszky Péter szerint is lehetetlen, hogy jelentős méretek öltsön a megyében a hamisítás. (folytatás)

somogytv.hu, XII. 8.

Többet érnek, mint az arany
A dél-afrikai nemzeti parkok szervezete szerint pontosan 405 orrszarvúval végeztek vadorzók, ami 22 százalékkal több, mint 2010-ben. Csak a Kruger Nemzeti Parkban 229 egyedet öltek meg. Az elfogott vadorzók száma 27 százalékkal, 210-re nőtt. (folytatás)

mno.hu, XII. 7.

 

TRÓFEA TV
Véget ért a félvad réce nevelés Bujon - elobb a bérvadászok, majd a vadásztársaság tagsága is megkezdte vadászatukat • A Sólyom Vadásztársaság november végén kezdte meg az apróvadas vadászatot - elsore elégedett voltak a fácánterítékkel Jármiban • Négy évtized vadászat -- Vadásztarisznya id. Sarka Bélával. (folytatás)

kolcseytv.hu, XII. 6.

 

Bespájzoltak a vadnak
A minőségi vadgazdálkodás érdekében bespájzoltak, hogy ha itt lesz a zord időjárás, megfelelő mennyiségű és tápértékű takarmányt tudjanak biztosítani a vadnak. Egyáltalán nem mindegy, hogy a vad milyen fizikai állapotban vészeli át a telet. A kondíciójuk megőrzéséhez, illetve a vad területen tartásához szükséges a téli etetés. Ehhez csak jó minőségű takarmányt használnak fel, akárcsak a háziállatok esetében. (folytatás)

naplo-online.hu, XII. 6.

Rendőrségi hírek
Egy pornóapáti lakos a kezelésére bízott Toyota Yaris típusú személygépkocsival közlekedett vasárnap este a 8714-es számú úton Horvátlövő felől Pornóapáti irányába. Haladása során a menetiránya szerinti bal oldalról féktávolságon belül egy őzsuta ugrott a járműve elé, amellyel, hogy az ütközést elkerülje a kocsit intenzíven megfékezte és balra kormányozta, azonban a vadat a jármű elejével mégis elütötte. Az ütközés következtében a gépkocsi a bal oldali árokba, majd onnét vissza az úttestre csapódott, a vezető pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A gépkocsiban keletkezett anyagi kár kb. 700 000 Ft.

police.hu, XII. 6.

 

Sok vagy kevés a farkas Szlovéniában?
Szemethy László, a gödöllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének vadbiológusa szerint nem arról kell vitatkozni, hogy hány állatot szabad kilőni. A vadpopulációt ugyanis jobban veszélyezteti a vadászatnál a természetes élőhelyek rombolása. „Mindenki, még az Európai Unió szabályozása is a vadlétszámról vitázik, holott azt praktikusan meghatározni nem lehet.” (folytatás)

mkk.szie.hu, XII. 4.

Csak néha dörren a bajnok fegyvere
Hegyi Norbert, az aktuális magyar traplövő bajnok számára a vadászat nem az összevissza lövöldözésről, sokkal inkább a természet szeretetéről, a vadak tiszteletérol szól. A 37 esztendős sportembert családja „fertőzte meg” a vadászat szeretetével, már 16 éves korában sikerrel levizsgázott, ám neki is ki kellett várnia a minimum korhatárt, puskát csak két évvel később süthetett el. (folytatás)

preisztizs.hu, XII. 4.

 

„Vadles” a nagyvárosokban
Vadállatokkal nem csak a német főváros, Berlin peremén találkozhatunk, de már a városközpontban is otthon érzik magukat. A Park Inn-ben, egy nagy szállodában az Alexanderplatz-nál, például egy mosómedve él, a játszótereken rókák nevelik fel kölykeiket, az állatkertben szabadon élő héják fészkelnek. A város szélén élőknek elsősorban a vaddisznók okoznak bosszúságot. (folytatás)

greenfo.hu, XII. 3.

Apróvadvadászatok krónikái Szabolcsból
Nincs olyan hétvége, hogy ne szólna a puska itt, ott, amott. A melegebb időjárás gyakran mondatta a vadászokkal, még „széjjel” vannak a madarak, ezért sokat kell menni, hogy a nem nevelt fácánokból, legalább a kompetencia meglegyen a vadászat végén. Kutyák nélkül nincs is értelme hozzákezdeni, hiszen kivár a fácán az utolsó pillanatig, vagy meghúzódik és a „talpaló” vadász elmegy mellette, s majd utána kel szárnyra nagy robajjal. Ilyenkor van aztán kapkodás… (folytatás)

Zsoldos Barnabás, XII. 2.

 

Téli vadetetés a vadászterületeken
Emberi segítség nélkül a vad nem vészelné át az ínséges időket A SEFAG Zrt. az ország legnagyobb vadgazdálkodójaként nyolc vadászterületen, mintegy 103 ezer hektáron végez vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet. A kezelt vadállomány minősége és nem utolsó sorban mennyisége miatt az etetés, kiegészítő takarmányozás szakmai és anyagi szempontból is komoly vadvédelmi feladat. (folytatás)

forestpress.hu, XII. 2.

Két év múlva megnyílhat a vadászati múzeum
Kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a vadászati múzeum létrehozását. Az új intézmény a hatvani Grassalkovich-kastélyban kaphat helyet, és a tervek szerint 2013. szeptember 1-jén nyitja meg kapuit a közönség előtt. A város polgármestere, országgyűlési képviselője szerint nem egyszerű trófeatárat rendeznek be a barokk épületben. (folytatás)

mno.hu, XII. 1.

 

Őzek dézsmálják a szentesi temető virágait
Őzek is látogatják az egyik szentesi temetőt; enni járnak oda, rákaptak a virágokra. Az egyház és a vadásztársaság is próbálja elriasztani a hívatlan látogatókat – egyelőre ők állnak nyerésre. (folytatás)

delmagyar.hu, XII. 1.

 

Saját kutyája lőtt meg egy vadászt Utah államban
Fenékbe lőtte gazdáját egy kutya vadászat közben az Egyesült Államokban. A 46 éves férfi éppen madárcsalikat telepített egy tavon, amikor a csónakban hagyott állat véletlenül rálépett a puskájára, és meglőtte gazdáját. (folytatás)

origo.hu, XII. 1.

A gímszarvas-gazdálkodás jelene és problémái
A gímszarvas gazdálkodás kapcsán a vadgazdálkodók számos nehézséggel és problémával találják magukat szemben. A Veszprémi Akadémiai Bizottság Erdészeti Albizottság Vadgazdálkodási Munkabizottsága, a Soproni Tudós Társaság Vadgazdálkodási Munkabizottsága és a Soproni Tájegységi Vadászszövetség közösen rendezte meg november 18-án Sopronban a Nyugat Magyarországi Egyetemen a konferenciát. (folytatás)

nymepress.hu, XI. 29.

SZÉKELYFÖLD: Dicsőszentmártonba látogatott a medve
Nem túlságosan kellemes élményben volt részük vasárnap este a dicsőszentmártoni Medence utca lakóinak – medve látogatott az utcájukba. A városszéli, Coşbuc, Levendula és Méhek utca közötti városrészben eleddig nem volt példa arra, hogy szabadon járjon-keljen benne bármiféle vadállat, különösképpen pedig nem medve. (folytatás)

szekelyhon.ro, XI. 29.

 

Rókák kóborolnak Vácon
Az állatok "csapdázása, kilövése a fokozott balesetveszély miatt nem lehetséges", ezért arra kérik a lakókat, hogy az esti órákban fokozottan figyeljenek környezetükre. Arra is felhívták a váciak figyelmét, hogy a szemetet lezárt zsákokba tegyék, mert a rókák gyakran a tárolókban keresnek élelmet. (folytatás)

index.hu, XI. 29.

 

Kié a vad, kié a zsákmány?
Erre a kérdésre az emberek többsége csuklóból rávágja, hogy a vad az állam tulajdona. De most nem a vadászható állatok birtoklásának jogi magyarázatára gondoltam, hanem a társasvadászatok hangulatát oly sokszor megrontó vitákra, melyek tulajdonképpen a zsákmány birtoklása körül alakulnak ki. (folytatás)

magyarszo.com, XI. 29.

Rendőrségi hírek
Szarvast gázolt el egy teherautó az 56-os főúton Dunaszekcső közelében vasárnap este. A balesetben személyi sérülés nem történt, a vad elszaladt, a járműben közel egymillió forint kár keletkezett. (folytatás)

police.hu, XI. 28.

 

Új vezetőket kaptak a somogyi vadászok
A táblabíróság megsemmisítette a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének egy évvel ezelőtti közgyűlésén született határozatait. Ezért rendkívüli tisztújító közgyűlést kellett összehívni, melyen a negyvennyolc tagszervezetből – vadászategyesületek, földtulajdonosi közösségek, bérkilövők stb. – negyvenkettő képviseltette magát. (folytatás)

sonline.hu, XI. 28.

 

Féltékenységből lőtt
Lelőtt egy férfi egy másik férfit Kazincbarcikán vasárnap, majd öngyilkos lett. Az MTI tudósítójának a Vadvirág utcában, ahol a kettős tragédia történt, egy neve elhallgatását kérő nő azt mondta, mindkét férfi jó anyagi körülmények között élt, vállalkozók voltak. Feltehetően szerelemféltés lehetett a háttérben. (folytatás)

privatkopo.hu, XI. 28.

Teérted hajtok... – Vadászfeleségek bevetésen
Asszonyvadászat volt szombaton a Füzesgyarmati Vadásztársaságnál. No nem a szebbik nemre lőtt — a vadászat alatt — a férfitársadalom, amint az elnevezésből joggal hallható, hanem minden esztendőben egy alkalommal ki-ki magával viszi a feleségét, élettársát, menyasszonyát, párját, hogy hajtóként a hölgyek is belekóstolhassanak a vadászat világába. (folytatás)

beol.hu, XI. 26.

Fekete István emlékmű Mosonmagyaróváron
Fekete István író emlékművének ünnepélyes felavatására került sor 2011. november 19-én, szombaton délután Mosonmagyaróváron, az Ujhelyi Imre utcában. A város önkormányzata és a Zsidanits Közéleti Társaság meghívására az emlékműavatási ünnepséget dr. Nagy István polgármester nyitotta meg, aki Fekete István magyaróvári gazdászéveire és a városhoz való kötődésére emlékezett. (folytatás)

kisalfold.hu, XI. 25.

 

Csúcsra jár az orvvadászat
Megszaporodtak a hurkos orvvadászok Somogy és Tolna megyében – a zsákmány számít, az állat szenvedése nem. Több millió forintos kárt okoztak az idén is az orvvadászok Somogy és Tolna megyében. Bár a törvény szigorodott, még mindig szükség van a tettenérésre, márpedig a rapsicok legtöbbször jól ismerik a terepet és könnyen elinalnak. (folytatás)

forestpress.hu, XI. 24.

 

A vadászati turizmus népszerűsítése Ausztriában
A Magyar Turizmus Zrt. és öt állami erdőgazdaság összefogásában, idén november 22-én került sor hazánk vadászturisztikai kínálatának szakmai prezentációjára a szomszédos Ausztriában. A szakmai kapcsolatépítés céljából megszervezett fórum igen eredményesnek és sikeresnek bizonyult, a magyar erdőgazdaságok által nyújtott vadászati szolgáltatásokról és lehetőségekről mintegy 40 osztrák vadásztársaság, vadászatszervező cég, utazási iroda és a szaksajtó gyűjtött első kézből információt. (folytatás)

objektivhir.hu, XI. 24.

Fegyverarzenál az erdőben
Vadászoknak tűnt föl egy gyanús férfi a cecei erdő mellett, mert túl sietősen akart távozni autójával. A korábban megbukott orvvadászról aztán kiderült: fegyvereket rejtegetett az erdőben, egy szennyvízcső darabban. A férfit a rendőrök elfogták. A nyomozók a helyszíni intézkedéseket követően az 54 éves férfit előállították a Sárbogárdi Rendőrkapitányságra, ahol lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették. (folytatás)

fmh.hu, XI. 24.

Avatás az erdészeti szakközépiskolában
Szarvast, borjat, vaddisznót, rókát, sőt még borzot is zsákmányolhattak a fiatalok a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola beavató szertartásán, amelyen a 9. és a 11. osztályosok vettek részt. A vadászatot Kószó Tamás vezette. Azt kérte társaitól, hogy ne legyenek mohók, és sportszerűen hajtsák végre a feladatot. (folytatás)

delmagyar.hu, XI. 23.

 

Vaddisznókat fogtak be
SZIGLIGET – Hat vaddisznót fogtak be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatásos vadászai élő vad befogó csapdával. A nagyvadak (gímszarvas, őz, vaddisznó) túlzott elszaporodása országos, a vaddisznóé európai probléma. Ez alól nem kivétel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területe sem, melynek része Szigliget térsége is, ahol a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a vadászatra jogosult. (folytatás)

naplo-online.hu, XI. 23.

Vadászpuskák zaja veri fel az erdőket
Most van a hajtóvadászatok szezonja. Tolna megyében telente több mint hatvan vadászterületen rendezhetik meg a társas vadászatnak ezt az egyik leggyakoribb, sokak által kedvelt módját. (folytatás)

teol.hu, XI. 23.

 

Sok a per vadászati területek kijelölése miatt
A vadászati területek kijelölésével kapcsolatos bírósági perek 95 százalékát a hatóság nyeri meg, de a peres ügyek nagy száma mutatja, hogy szükség lenne a vadászati törvény módosítására – derült ki az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának albizottsági ülésén. A ülésen az Ősi-Sárrét Vadásztársaság ügyét mutatták be. (folytatás)

agromonitor.hu, XI. 23.

VAJDASÁG: Régmúlt vadászatok idézete
Ma, a XXI. század második évtizedének elején, a topolyai Őzbak Vadászegyesület tagjai a nagyhírű elődök által meghonosított szokást ápolva rendszeresen évi nagyvadászatot tartanak, amelyre meghívják barátaikat, szomszédaikat, és nem utolsósorban azokat az eminens személyeket, akik segítik, támogatják a munkájukat. (folytatás)

magyarszo.com, XI. 22.

 

Vad nem volt, de fegyver sem lesz
A nyírtassi Földtulajdonosi Közösség Vt. hivatásos vadásza Szakács Zoltán hosszabb ideje tudja, hogy valaki vagy valakik hívatlanul teszik be lábukat a vadászterületre. Szerdán reggel – november 16-án – bekövetkezett, aminek be kellett következni, meglátta az autót, benne a két személyt. De azok is nyitva tartották a szemüket, s uzsgyíííí, Ajak felé vették az irányt. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, XI. 22.

 

Kóbor kutyák marcangolták szét a juhokat
Steininger Károly, a juhok gazdája szombat reggel azt látta, hogy három nagy testű német juhász a szeme láttára marcangolja a juhait. Megpróbálta elzavarni a kutyákat, ám vicsorogva indultak felé. Vadászként engedéllyel tartott lőfegyvere éppen a hátán volt. Ez mentette meg az életét. Nem tehetett mást, lelőtte a kutyákat. (folytatás)

forestpress.hu, XI. 21.

Egy fácánvadászat amatőr szemmel
A késő novemberi hideg napsütésben lövés zaja töri meg a már-már éteri csendet. A dörrenés megismétlődik egyszer, kétszer, sokszor, a szántó felől beszéd hallik, majd szaggatott sípszó hasít a levegobe. Egy kutya felugat, miközben kósza madártollakat visz a szél. (folytatás)

zalaihirlap.hu, XI. 19.

 

Bács-Kiskun megyei kamarai és szövetségi mérleg
2011-ben is számos új feladat állt a kamara és a szövetség előtt, amelyet igyekszünk a vadászat és a vadászok érdekeit szem előtt tartva megvalósítani. Célunk változatlanul az, hogy erősítsük e szervezetek érdekérvényesítő tevékenységét, nagyobb odafigyelést tanúsítsunk a megye vadásztársadalma iránt, a vadászatot pedig a polgári értékek sorába emeljük és megismertessük, elismertessük a nagyközönséggel a vadászat szépségeit és értékeit. (folytatás)

bacsvadasz.info, XI. 18.

Konferencia a vadgazdálkodásról és a természetvédelemről Gödöllőn
Punk János (VIP főszerkesztő) előadása november 11-én: Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata, az internetes fórumok, levelező listák, mint a viták helyszínei. (folytatás)

forestpress.hu, XI. 17.

Rendőrségi hírek
Két szarvast gázolt el egy autós a Baranza megyei Somogyapáti és Szigetvár közötti útszakaszon november 15-én, kedden reggel. A balesetben személyi sérülés nem történt, az autóban kétszázezer forint kár keletkezett, a vadak elpusztultak a helyszínen. (folytatás)

police.hu, XI. 17.

 

Jövőre kezdődhet a hatvani Grassalkovich-kastély felújítása
Hatvan központjában álló Grassalkovich-kastély rekonstrukciója 2012 áprilisában veszi kezdetét és 2013-ban kívánják megnyitni a nagyközönség előtt az épületet, az Országos Vadászati Múzeumot – közölte a település polgármestere annak kapcsán, hogy a kormány úgy döntött: az Új Széchenyi Terv keretében 3 milliárd forint fordítható a kastély és parkja felújítására. (folytatás)

forestpress.hu, XI. 17.

Tudományos emlékülés – Vadászati Világkiállítás 1971
A Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Bizottsága és az Országos Magyar Vadászkamara Kulturális Bizottsága tudományos ülésen emlékezett meg a Vadászati Világkiállítás, Budapest 1971 nagyszabású rendezvényről annak 40. évfordulóján. A konferencia helyszíne a budapesti Vajdahunyadvár (Magyar Mezőgazdasági Múzeum) tanácsterme volt november 11-én. (folytatás)

XI. 16.

Az erdő sötét titka: kegyetlen halál a rengetegben
Őzenként legalább háromszázezer forint kárt okozott a helyi orvvadász páros a Tolna megyében található Jágónaki Vadásztársaságnak. Az utóbbi öt évben megszaporodott a csapdák száma az erdeikben. (folytatás)

teol.hu, XI. 16.

 

Orvvadászokat ítélt el a bíróság Szegeden
Pénzbüntetéssel sújtott a Szegedi Városi Bíróság szerdán, nem jogerősen két szegedi férfit, akik az ítélet szerint tilalmi időszakban, éjszaka, reflektorral, idegen területen és nem megfelelő fegyverrel vadásztak őzekre. (folytatás)

promenad.hu, XI. 16.

 

Véleményezés alatt az új fegyvertörvény
Véleményezésre adta közre a Belügyminisztérium a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény módosításáról szóló törvénytervezetet, valamint a végrehajtására kiadott, a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet módosításáról szóló kormányrendelet tervezetet. A véleményezés határideje: 2011. november 21. (folytatás)

objektivhir.hu, XI. 15.

Vadorzó rács mögött
10 millió forintot érő trófeát és húst lopott el egy lábodi férfi a SEFAG Zrt. vadászterületéről, engedély nélkül tartott fegyverével. A rendőrök több tucat szarvas és őz trófeát foglaltak le a házkutatás során és egy házi húsfeldolgozót is találtak, - a férfi előzetes letartóztatásban várja az ügy folytatását. (folytatás)

somogytv.hu, XI. 15.

Igazi dzsippet Daciaból
A Dacia Duster egész jól boldogul az aszfaltot elhagyva, de mégis csak egy olcsó szabadidő-autó azoknak, akik elsősorban épített úton közlekednek. A Travec nevű cég átalakítása nyomán azonban személyiséget váltott. (folytatás)

totalcar.hu, XI. 14.

 

Apróvadazni jönnek az olasz vadászok
A szezon szempontjából nagyüzem van a vadászatban, ugyanakkor külföldről a korábbiakhoz kevesebb bérvadász érkezik megyénkbe. Legnagyobb számban olaszok jönnek, akik apróvadra, gerlére, tőkés récére, fácánra és mezei nyúlra lőnek. (folytatás)

beol.hu, XI. 14.

Vadász gyásznap Tiszalökön
Az elmúlt gyásznapok – Halottak Napja, az ’56-os forradalom és szabadságharc leverése okán Nemzeti Gyásznap – még élénken éltek azokban az emberekben, akiket a Tiszalöki Nimród Vadásztársaság tagjai megszólítottak november 5-én a déli órában, vegyenek részt azon az ünnepségen, amelyen az elhunyt vadásztársakra emlékeznek. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, XI. 14.

 

Terjeszkedik az aranysakál
Egyre több vadászterületen tűnik fel Tolna megyében az aranysakál, amely közel két évtizede jelent meg Magyarországon. A vadászok szerint a ragadozó helyenként erőteljesen sorvasztja az őzállományt, a természetvédők azonban a pusztítást csupán hiedelemnek tartják. (folytatás)

metropol.hu, XI. 14.

Emlékezés Széchenyi Viktorra
SÁRPENTELE | Gróf Széchenyi Viktor méltatlanul mellőzött alakja a megye történelmének. A sárpentelei nagybirtokos (gróf Széchenyi Zsigmond édesapja) két ízben is betöltötte a főispáni posztot, összesen csaknem negyedszázadon keresztül állt a vármegye élén. Születése évfordulója alkalmával reá emlékeztek. (folytatás)

fmh.hu, XI. 12.

Vadgazdálkodás és természetvédelem: a fenntarthatóság konfliktusa
Hazánkban november 3--30-a között zajlik a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvény sorozata. Ennek keretében 2011. november 11-én Gödöllőn, a SZIE Vadvilág Megőrzési Intézetének Bertóti István termében került megrendezésre a „Vadgazdálkodás és természetvédelem: a fenntarthatóság konfliktusai” című előadóülés. (folytatás)

mkk.szie.hu, XI. 11.

ERDÉLY: Első Székelyföldi Vadásznap Csíkdánfalván – VIDEÓ
Szarvasbőgéstől, kutyaugatástól és vadászkürtöktől volt hangos a hétvégén Csíkdánfalva, ahol először rendeztek székelyföldi vadásztalálkozót. Szakmai eszmecsere is volt, de amúgy vadász módra, jó kedélyű eszem-iszom közepette. (folytatás)

erdely.ma, XI. 11.

Hajtóvadászatok Zalában – VIDEÓ
Zala megyében 52 kijelölt területen folynak novembertől egészen januárig hajtóvadászatok. A megyében összesen 250 vadásztársaság működik. A vadásztársaságok 90 százaléka jelentkezett idén hajtásra. A vadak nagy részét ugyanis ebben a három hónapban ejtik el. (folytatás)

zegtv.hu, XI. 11.

 

Az illegális kilövésekről
A szigorú szabályozások ellenére riasztóan sok védett és fokozottan védett madarat pusztítanak el Európában, nem ritkán fogyasztás céljából. Gyakran tudatlanság áll a tett hátterében. Az OrientPress hírügynökséget az érdekelte, hazánkat mennyiben érinti az illegális madárpusztítás. Papp Gyulát, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém megyei Területi Szervezetének elnökét, valamint az Országos Rendőr-főkapitányságot kérdeztük. (folytatás)

orientpress.hu, XI. 11.

 

Még a klinikán ápolják a meglőtt vadászt
SZEGED | Még a klinikán ápolják, de kielégítő az állapota annak a férfinak, aki múlt szombaton megsérült egy vadászaton. Megszólalt a helyszínen lévő öt ember egyike: azt mondta, minden szabályos volt, a balesetet nem lehetett volna elkerülni. (folytatás)

delmagyar.hu, XI. 11.

Rendőrségi hírek
Kedden este a lenti rendőrök bejelentés alapján tetten értek és elfogtak egy férfit, aki Lendvadedes Sárdirenden jogtalanul vadászati tevékenységet folytatott. A férfinél tartott házkutatás során a lakásból több lőszer került elő, amelyekkel nem tudott elszámolni, tartásukra pedig engedéllyel nem rendelkezett. Az ügyben lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés gyanúja miatt indult eljárás, a rendőrség a lőszereket lefoglalta. (folytatás)

police.hu, XI. 9.

 

Hurkoló rapsicokat fogtak
Állatkínzás és lopás miatt indult eljárás két jágónaki férfi ellen, aki hurokkal ejtett el őzeket – közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. A gyanúsítottak egy Jágónak környéki erdőrész vadcsapásain helyeztek el hurkokat, az így elejtett vadakat elosztották egymás között – mondta Kitanics Zsuzsanna, a dombóvári rendőrkapitányság sajtóreferense. (folytatás)

hirado.hu, XI. 9.

255 kg-os kan Békésből
A Békés megyei Szeghalmon a Kistul-Mágori FTK vadásztársaság területén Kónya György vadásztag nem kisebb sikert tudhat maga mögött, mint ennek a 255 kg-os kannak a becserkelését és elejtését. Három évbe telt, mire minden trükköt bevetve terítékre került. (folytatás)

Kónya György, XI. 9.

 

TRÓFEA TV
Átadták a Nimród 96 Vadásztársaság teljesen megújult vadászházát Ibrányban – a beruházás 30 millió forintba került. • A tiszalöki Nimród Vadásztársaságnál az elhunyt vadásztársakra emlékeztek - az emlékművet a közel múltban avatták fel. (folytatás)

kilcseytv.hu, XI. 8.

 

VAJDASÁG: Hová tűntek a nyulak?
Tavaly a rekord mennyiségű csapadék elvitte úgymond a vadnyúl teljes szaporulatát, ezért azok a vadászegyesületek, amelyek ésszel gazdálkodtak, még az idény befejezte előtt leállították a vadászatot. Voltak azonban olyan egyesületek is, amelyek a működésükhöz szükséges pénzt csakis úgy tudták biztosítani, hogy ha kilövik a tervezett nyúlmennyiséget. (folytatás)

magyarszo.com, XI. 8.

Hubertus-nap a szakközépiskolában
Régi, szép hagyomány a Herman Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában, hogy az elsős malacokat vadásztanulóvá avatják a negyedikes kanok. Így volt ez a Hubertus-napon is. A diákok délelőtt szakmai programokon vehettek részt: Márkus Tibor vadászpuskaműves a 19. és 20. század vadászpuskáiról beszélt a fiataloknak, majd Mesterházy József vadászati felügyelő az iskola egykori kiváló diákja a vadászati joggal kapcsolatos visszaélésekről tartott előadást. (folytatás)

vasnepe.hu, XI. 8.

Aranysakált lőttek Borsodban
Prügyön (Borsog-Abaúj-Zemplén megye) Drotár László hivatásos vadász október 28-án területbejáráskor (szürkületkor) a Taktakenéz Kőriscsikor területrészen aranysakálokat, közismertebb nevén nádi farkasokat lőtt. A szerencsés vadász egy hím és egy nőstény egyeddel gyarapította trófeái számát. (folytatás)

Taksár Ferenc, XI. 8.

 

KÁRPÁTALJA: Farkasok garázdálkodnak az ökörmezői járásban
Szinevéri Nemzeti Park közelében farkasok támadtak egy legelésző juh- és kecskenyájra. Nyolc állatot azonnal széttéptek és felfaltak, huszonkettőt átharapott torkokkal a legelőn hagytak. Nem ez az első eset, hogy a nemzeti parkban elszaporodott farkasok legelésző állatokat támadtak meg. Nem csak juhokat vagy kecskéket, de teheneket, lovakat és kutyákat is. (folytatás)

karpatinfo.net, XI. 7.

 

Filmsorozat az erdőgazdaságokról 5. rész
Új filmsorozat indult az MTV-n az állami erdőgazdaságok bemutatásáról. Honlapunkon igyekszünk folyamatosan mindazok számára elérhetővé tenni az egyes részeket, akik valamilyen oknál fogva nem nézhették a televíziós adást vagy csak elmentenék elektronikus archívumuk számára. (folytatás)

oee.hu, XI. 7.

Jól sikerült a vadászkamarai est
Nagy érdeklődés mellett zajlott 2011. november 4-én a Veszprém megyei vadászkamara hagyományos rendezvénysorozata, a vadászkamarai esték, amelyet ezúttal Sümegen tartottak. A megye határszélén fekvő városban a rendezvénysorozat keretében megyei vadászati fórumot tartottak, ahol a Marcal forrásvidék vadásztársaságai adtak számot életükről, tevékenységükről. (folytatás)

vmvk.hu, XI. 7.

 

Vadászlány az erdőn
A Hermann Ottó Szakközépiskolában idén végző Varga Evelin Angyalka nem tudja elképzelni életét másként, mint puskával, fejszével a kezében az erdőn. Még középiskolás, de már eltökélt a vadászat és vadgazdálkodás mellett. (folytatás)

mr1-kossuth.hu, XI. 7.

 

PARTIUM: Lövések a reptéren
Nagyvárad -- Az elmúlt szombaton a nagyszalontai Pro Hunting vadászegyesület vadászatot szervezett a nagyváradi repülőtér kifutópályájának közelében, azon a részen, amely a kezelésében lévő területen található. (folytatás)

erdon.ro, XI. 7.

Sikeres volt a gím- és a dámbikavadászat a beregi erdőkben
A Felső-Tisza vidéki Vadgazdák Szövetsége első trófeamustrára hívta a vadászati joggal rendelkező közösségeket a Nyírerdő Zrt. lónyai vadászházának kertjébe. A gímszarvasbőgés után és a dámbarcogás vége felé több, közel hetven trófeát tekintettek meg az érdeklődők. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, XI. 6.

Vadászbaleset Kübekházán
Tegnap a déli órákban Kübekháza külterületén vadászbaleset történt. A jelenlegi információk szerint az egyik vadásztárs egy lövést adott le egy állatra, de a sörétek gurulatot kaptak egy traktorgumin és eltalálták a férfi mellett párhuzamosan álló vadászt. Az 58 éves kübekházi férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.

police.hu, XI. 6.

PARTIUM: Angol módra vadásztak, róka nélkül
Lovak nyerítése, kutyák csaholás, vadászok beszéde verte fel a november eleji reggel csendjét Kakszentmárton határában a hétvégén. Nem, nem Rákóczi Ferenc seregei vagy Rózsa Sándor haramiái tértek vissza, hanem hagyományőrző vadászok lovagoltak ki a természetbe. (folytatás)

szatmar.ro, XI. 6.

 

Területbérlés 10 forintért 99 évre?
Német és osztrák bankárokat vadásztattak a volt Balaton-nagybereki Állami Gazdaság területén, ahol leengedték a vizet, mert a vadászok „csizmája nem bírta” a vízmélységet – fogalmazott a mezőgazdasági bizottság közelmúltbeli ülésén Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Szerinte a korábbi állami földhasznosítás döbbenetes példája, hogy 99 évre adtak bérbe a 8 ezer hektáros területet 10 forintos éves hektáronkénti díjért. (folytatás)

agromonitor.hu, XI. 5.

Tízezer tetem a román autóban
Mintegy tízezer darab védett madár tetemét találták meg egy román teherautóban pénteken késő este a nagylaki átkelőnél a határrendészek, a szállítmány együttes eszmei értéke csaknem százmillió forint. A sofőrrel szemben eljárás indult. (folytatás)

hir6.hu, XI. 5.

 

ERDŐKERÜLŐ
Becslések szerint évente másfél-két milliárd forintnyi kárt okoz az orvvadászat a hazai vadvilágban. A hatályos szabályok mellett érdemi fellépésre eddig nem volt lehetőség. A vadászok az új büntetőkódextől várják a megoldást. (folytatás)

mno.hu, XI. 5.

 

Hallgattak a gímbikák
A naptár szeptember közepét mutatta, de az időjárás alapján még a nyárban éreztük magunkat. Minden vadász arra várt, hogy kicsit hűljön a levegő és a semmihez sem hasonlítható, a mogyoróskai hegyek ormait megrezegtető, egymásnak hetykén, magabiztosan, vágyakozóan vagy öreg urasan hangzó szarvasbőgés elkezdődjön. De a bikák hallgattak. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, XI. 5.

A természet titkaival ismerkedtek
Évente háromszor-négyszer gyermekcsoportokat fogad a Lehel Vadásztársaság a meggyespelei vadásztanyán. Legutóbb októberben a Gróf Apponyi Albert Általános Iskola és AMI Bajcsy-Zsilinszky úti intézményéből érkeztek diákok, hogy közelebbről megismerkedjenek a természet rejtett kincseivel. (folytatás)

tutihir.hu, XI. 4.

 

Légpuskás orvvadászt fogtak
Egy éve elfogtak egy orvvadászt Kálmánházán, most ismét lecsaptak egyre, aki – úgy tudni – önkormányzati képviselő. A részletekről Kovács István, a Nimród vadásztársaság elnöke beszélt. (folytatás)

szon.hu, XI. 4.

Vadászati Múzeum Hatvanban
A jövő évi büdzsé módosításával szerezne pénzt a fideszes polgármester a hatvani Grassalkovich-kastély felújításának, illetve a Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum startjának hárommilliárd forintos projektjéhez – derül ki egy szerda délután benyújtott javaslatból. (folytatás)

hvb.hu, XI. 4.

Az OMVK és az OMVV 2011. október 11-i közös elnökségi ülésének határozatai
Az elnökségek egyhangúlag elfogadták, hogy az OMVK és az OMVV 2012. márciusára elkészíti a Nemzeti Vadgazdálkodási Programot, amelyet átnyújt a vidékfejlesztési miniszternek azzal, hogy azt jóváhagyás végett a kormány elé terjessze. (folytatás)

omvk.hu, XI. 2.

Rendőrségi hírek
Őzet gázolt el egy autós a Baranya megyei Szentlőrinc és Cserdi között hétfőn délután. A balesetben személyi sérülés nem történt, a járműben háromszázezer forint kár keletkezett. Az őz elpusztult, a vadásztársaság kára ötvenezer forint. (folytatás)

police.hu, XI. 2.

 

SZÉKELYFÖLD: Vadles turistáknak
A vadászterületeket birtokló Brassó vendégcsalogatónak szánja a felsőtömösi vadlest, ahol az érdeklődők élőhelyükön figyelhetik meg a vadon élő állatokat, köztük a medvéket, vaddisznókat, őzeket. A vadles közelében etetőhely van, az oda járó állatokat az erdészek által biztosított éjjeli messzelátókkal is meg lehet figyelni, le lehet fotózni és filmezni. (folytatás)

marosvasarhelyradio.ro, XI. 2.

Vadászat és megemlékezés
Nagyvarsány határában a Hunor 96 vadásztársaság első apróvadas – nyúl, fácán és dúvad – vadászatán igencsak szóltak a sörétes fegyverek. Tizenhat puskás és ennyi, ha nem több hajtó hallgatta a vadászkürt dallamát, amely hírül adta a nyírségi dombok között, hogy megkezdődött a vadászat. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, XI. 1.

 

Medvegondok a Magas Tátrában
A szlovákiai sajtó szinte naponta beszámol arról, hogy a medvék már a lakott településeket is veszélyeztetik, főleg éjszaka bemerészkednek a házak, és szabadon turkálnak a szemeteskukákban. Több videó és filmfelvétel tanúsága szerint nemcsak magányos állatokról van szó, hanem a medvék gyakran nagyobb csoportokban is a lakott területek közelébe merészkednek, és élelmet keresnek. (folytatás)

eszakihirnok.hu, X. 31.

Vadászkutyavizsga Sándorfalván
Vízi munka, apport, dúvadelhozás is szerepelt a teljesítendő feladatok között az október elején Sándorfalván rendezett vadászkutyaversenyen és -vizsgán. Kovács János vadásztól megtudtuk: a pointerek a legjobb vadállók, a vérebek pedig a csapázás „királyai". (folytatás)

delmagyar.hu, X. 31.

 

I. Solymász Szent Hubertus Verseny
A Magyar Solymász Egyesület október 22-én Cegléden rendezte meg első vadászversenyét, amelyet solymász és puskás vadászoknak hirdetett meg. A verseny célja az egyéni vadászkutya-sport megismerése és támogatása volt. A solymász és puskás vadászok közös rendezvényen ismerhették meg a két vadászati kultúra szépségeit. A verseny jellege kutyás vadászverseny volt, amely az aktuális vadászati szabályok szerint fácán és fogoly apróvadra történt. (folytatás)

panorama-online.hu, X. 30.

I. Nemzetközi Vadászati Kulturális Konferencia
A konferenciának a Gödöllői Szent István Egyetem adott otthont. A rendezvényt Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg. A résztvevőket köszöntötte Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (C.I.C.) vezérigazgatója, Szabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese és prof. dr Csányi Sándor, a Vadvilág Megőrzési Intézet igazgatója. (folytatás)

Gubritzky Mária, X. 28.

Tiszadobi dám trófeamustra és lőverseny
Október 22-én szombaton a Tiszadobi Táncsics Vadásztársaság az Úrkom-i kaszálón a társaság területén elejtett dámbika trófeamustrát és barátságos, pontozásos férfi koronglövő, női és gyermek légpuska házi lőversenyt rendezett. Likai Zoltán, a Táncsics VT. vadászmestere a trófeamustrán büszkén mutatta meg az érdeklődőknek, a közszemlére kiállított, a társaság területén elejtett 15 dámbika trófeáját. (folytatás)

Taksár Ferenc, X. 27.

Vadászokat tüntettek ki Horvátországban
Az Eszék-Baranya Megyei Vadászszövetség október 21-én Čepinski Martinciban 47 vadászkitüntetést adományozott az eszéki vadászati irodához tartozó vadászterületen tevékenykedő vadászoknak. A kitüntetettek közt szentlászlói vadászok is voltak. (folytatás)

smu-mesz.hr, X. 27.

SZÉKELYFÖLD: A medve nem játék
A fák közé bújtatva ott a medveles. Háromszor három méteres faépítmény, hátsó oldalán kis terasszal. Egyetlen ablakát vaslemezzel védik, a terasz nyílásait vasrács óvja. A fenyőrönkből vágott falakon, az ablakkereten hatalmas karmok nyoma, kitépett fadarabok – ezért van szükség az óvintézkedésre. A mackók már többször megpróbáltak behatolni a les belsejébe. No nem a vadászt próbálták elkapni, az ott maradt ételmaradékok illata csábította a barna óriásokat. (folytatás)

erdely.ma, X. 26.

 

VAJDASÁG: Társasvadászatok ideje
Október derekán már biztosan mindenhol vígan szól a puska, és a nyulak sorra hányják a bukfencet. No, ők ezt nem jókedvükben teszik, de ez a nyúl sorsa. Elkezdődött az apróvad vadászati idénye, ami a síkvidéki vadászoknak a fő szezont jelenti. (folytatás)

magyarszo.com, X. 25.

Kiemelkedő dámbika Kisszékelyen
A Pincehelyi Erdészet legjobb barcogó helye a Kisszékelytől Miszláig húzódó löszvonulatok között megbúvó, egyik háborítatlan völgy cserfái között terül el. Ez, az „interkontinentális barcogóhelynek” keresztelt terület, adja több évtizede a terület legkiemelkedőbb dám trófeáit. Az idei év, több 4,5 kg feletti trófeája mellett, egy 5,25 kg-os trófea is terítékre került, így beírta magát az erdészet, a Gyulaj Zrt. történelemkönyvébe. (folytatás)

forestpress.hu, X. 25.

 

Filmsorozat az erdőgazdaságokról
Új filmsorozat indult az MTV-n az állami erdőgazdaságok bemutatásáról. Honlapunkon igyekszünk folyamatosan mindazok számára elérhetővé tenni az egyes részeket, akik valamilyen oknál fogva nem nézhették a televíziós adást vagy csak elmentenék elektronikus archívumuk számára. Az első adásban bemutatott erdőgazdaságok után a második és harmadik adásnapon a NYÍRERDŐ Zrt. és a SEFAG Zrt. illetve a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., a KEFAG Zrt. és a HM Budapest tevékenységét ismerhették meg a nézők. (folytatás)

oee.hu, X. 24.

Medvéket ment filmezni, nem tért haza
A 61 éves Karol Kubica hét napja nem adott magáról életjelet. Medvéket ment filmezni és nem tért haza. A rendőrség önkéntesek csapatával karöltve a Murányi Fennsík (Muráňska planina) nehezen megközelíthető helyein keresi az eltűntet hőkamerák segítségével. Beszélik, hogy Kubica gyümölcsöt is vitt magával, hogy az örökké éhes medvét a gyümölcs segítségével közelebb csalogassa és ezzel javítson a filmezés esélyein. (folytatás)

vadaszat.sk, X. 23.

 

Ismét olasz vadászok buktak le
Mintegy nyolcszáz pacsirta tetemére bukkantak a rendőrök a kiszombori határátkelőhelyen egy belépésre jelentkező terepjáróban – közölte Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Tájékoztatása szerint az egyenruhások az olasz rendszámú jármű átvizsgálása során két dobozban összesen 779 pacsirtatetemet találtak. Ebből 270-et fagyasztva, a többit a dobozokban ömlesztve szállították. (folytatás)

agromonitor.hu, X. 23.

Terítéken a mályvádi óriás
A DALERD Zrt. Gyulai Erdészetének mályvádi kerületében került terítékre a képen látható aranyérmes dámbika. A kiváló lapátost október 3-án este, Kovács István kerületvezető erdész-vadász kíséretében, Kristian Munch francia vendégvadász ejtette el. A trófea a mérlegelésen 5,16 kg-ot nyomott, a bírálaton pedig 208,83 CIC pontszámot ért el. (folytatás)

forestpress.hu, X. 22.

Vadászturisztikai központot avattak Márkón
Vadászturisztikai központot avatott a Hajag Vidéki Vadásztársaság. A 200 négyzetméteres épületet mintegy 24 millió forintos költséggel emelték. A vadászoknak ki kell menni a világ elé, meg kell mutatniuk magukat, a tevékenységüket. Egy ilyen impozáns vadászturisztikai központ ebben is a segítségünkre lehet – mondta Szabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztályának vezető helyettese. (folytatás)

naplo-online.hu, X. 21.

Szarvassal ütköztek a kaposvári kosarasok
Josh Wilson családjával és Kovács Somával éppen hazafelé tartott vasárnap, mikor a Rádpuszta körüli egyenes szakaszon eléjük ugrott egy szarvas. Szerencsére a képen látható totálkáros autón kívül csak kisebb személyi sérülések történtek, mindkét játékosnak szilánkok mentek a szemébe és a fejükön horzsolások keletkeztek. A baleset ennél sokkal súlyosabb véget is érhetett volna, hiszen egy szép, kifejlett szarvasbika került az útjukba. (folytatás)

police.hu, X. 21.

Különleges őzbak a köszmétésben
Vinnai Attila, a Buji Táncsics Vt. vadászmestere már három éve figyelte a vadászterületükön ezt az érdekes trófeájú, különleges bakot. A bak mint az öreg bakok általában mindig fel-feltűnt egy pillanatra egy zárt 5--6 hektáros köszmétésben, azután eltűnt. Az idén április 28-án egy spanyol vendégvadásznak Vinnai Attila vadászmester kíséretében a köszmétésben végre sikerült elejtenie a különleges, nem mindennapi trófeájú öreg őzbakot. (folytatás)

Taksár Ferenc, X. 20.

 

262 dámbikát lőhetnek Tolnában
Tolna megyében nagyobb dámpopuláció a Tolnai-dombvidéken, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területén és annak körzetében található. De kiváló dámállomány van a Kisszékely és Belecska körüli erdőkben is. Egyedülálló genetikai adottságokkal rendelkeznek az itt élő dámok, a barcogási időszak alatt elejtett bikák jelentős része érmes minősítést kap a hivatalos trófeabírálaton. (folytatás)

forestpress.hu, X. 20.

Aranyérmes vadkan
A Járipatak-menti Vadásztársaság területén, Pápa és Nagygyimót között hatalmas vadkant ejtett a pápai Kiss Róbert vadásztársunk. Az aranyérmes vaddisznó teljes súlya meghaladta a 200 kilogrammot, az agyarhossz 22 centiméter, a kapott pontszám 120,75. (folytatás)

vmvk.hu, X. 20.

 

Kifárasztották és leszúrták a vaddisznót
A somogyszentpáli Háti-hegy mellett elterülő erdőrészben ejtették el az orvvadászok tiltott módon a hatalmas, mintegy 200–250 kg súlyú vadkant. A vaddisznó levágott fejét, agyarát megtalálták a rendőrök a helyszínen. A nyomozást indítottak, amelynek során eljutottak négy helybeli férfihez. A rapsicok beismerő vallomást tettek. (folytatás)

forestpress.hu, X. 20.

Koronglövészet: Elfogyott a lőszer?
BALATONFŰZFŐ -- A veszprémi koronglövők folyamatosan és megbízhatóan szállítják a jó eredményeket. Legutóbb ifj. Szollár András tette le névjegyét a nemzetközi mezőnyben. A belgrádi világbajnokságon a Balatonfűzfői Lövész Egylet sportolója hatalmas egyéni csúcsot lőtt, a százhuszonöt korongból hármat hibázott csak el. Ezt követően heten indultak különharcba a döntőbe jutásért, ami ebben a sportágban szétlövést jelent. (folytatás)

naplo-online.hu, X. 20.

Lencsevégen az erdő világa
A puska mellett a fényképezőgép is elengedhetetlen kelléke azoknak a vadászoknak, akiknek fotóiból ma nyílt tárlat Kaposváron. A közel száz alkotás a somogyi erdők nyugalmas vagy éppen a vadaktól hangos világát mutatja be, nemcsak a szakavatott közönségnek. Hiszen a képek betekintést engednek a természet sokak által alig ismert harmóniájába. (folytatás)

somogytv.hu, X. 19.

Rendőrségi hírek
Több tucat szarvas futott át egy autó előtt Baranya megyében Vajszló és Lúzsok között hétfőn éjjel. Az autós hiába fékezett, több állatot is elgázolt. A balesetben személyi sérülés nem történt, az autóban közel félmillió forint kár keletkezett, a szarvasok mind elszaladtak. (folytatás)

police.hu, X. 19.

KÁRPÁTALJA: Szarvasmarhákat falt fel egy medve a Kárpátokban
Az utóbbi időben a Kárpátokban medvék három szarvasmarhára támadtak, melyet fel is faltak. A medvék főleg a Kárpátok magas hegységeiben vadásznak. Az agresszív támadások oka, hogy a medvék szervezete most halmoz fel zsírkészletet a téli hónapokra. (folytatás)

karpatinfo.net, X. 19.

Vadászat a különleges rendeltetésű területen
A nyírbátori Bátor-Trade, a Debreceni Egyetem vadgazdálkodási tanszéke és a Nyírerdő Zrt. néhány évvel ezelőtt a teremi tó szomszédságában kialakított ezer hektáron, egy különleges rendeltetésű vadászterületet hozott létre. A még kellemes őszi időben megtartott vadászaton a 26 puskás 981 récét számlált a terítéken. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, X. 18.

Társas vadászatokon is ellenőriz a rendőrség
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott hangsúlyt fektet arra, hogy ellenőrzésekkel győződjön meg a jogszabályi kötelezettségek, előírások betartásáról, illetve a hatósági jelenléttel az irányadó rendelkezések betartásának fontosságára is figyelmeztesse a vadászatra jogosultakat. Ez nagyon fontos a társasvadászati idény kezdetén. (folytatás)

police.hu, X. 18

Trófeaszemle Szentpéterföldén
A Zalaerdő Zrt. október 14-én szentpéterföldei vadászházánál rendezte meg immár hagyományossá váló trófea bemutatóját. A hideg, de verőfényes délutánon az erdőktől koszorúzott szentpéterföldei völgyben tekintélyes számú érdeklődő, vadász és nem vadász látogató hallgatta Rosta Gyula vezérigazgató köszöntőjét. (folytatás)

Rosta László, X. 17.

Diáksereg látogatása a Buji Táncsics Vadásztársaságnál
Szeptember 30.-án péntek délután vidám gyermekcsoport, a Buji II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Általános Iskola ötödikes diákjai (26 fő) és kísérőtanárai biológia óra keretében kerékpároztak el a Buji Táncsics Vadásztársaság vadászházához. Vinnai Attila vadgazdamérnök, vadászmester és a vadásztársaság vadászai már felkészülve várták a gyereksereget. (folytatás)

Taksár Ferenc, X. 17.

Ismét vadászati kiállítás volt Fraknóban
A 2010-es sikeres kiállítás után idén ismét megrendezték Fraknó várában a Vadászati és outdoor kiállítás és vásárt. A vadászathoz kapcsolódóan különböző kiállítók portékáit tekinthették meg a festői környezetű várba latogatók. Az öltözettől a puskákon át egészen a vadászati ékszerekig minden megtalálható volt. (folytatás)

corvinusradio.hu, X. 17

 

Nincs gazdája a vadászterületnek
Több mint 15 ezer hektárnak nincs vadászati kezelője Szekszárd környékén a földtulajdonosok vitája miatt, a gazdálkodók jelentős vadkárra panaszkodnak. Március óta nyugalom van, és a tavaszi törzsállományból még senki nem ejtett el idén vadat, ennek köszönhetően a környező vadászterületekről is átjárnak az állatok a háborítatlan részekre. Nem könnyű a vadállományt megbecsülni, de nagyjából százas nagyságrendben találhatók itt őzek és vaddisznók. (folytatás)

hvg.hu, X. 17

Trófeaszemle a Nyugat-Cserhátban
A hatodik trófeamustrára került sor ebben a régióban október 13-án, Katalin pusztán. 12 vadásztársaságtól 78 trófeát mutattak be a szakemberek a Naszály északi lejtőjén elterülő varázslatos völgyben. Az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészetéhez tartozó, néhány hete fölavatott ökoturisztikai központ ezennel újabb funkcióban vizsgázott kitűnően. (folytatás)

forestpress.hu, X. 16

KÁRPÁTALJA: Agyaggalamb-lövészet Ugocsában
Az átlagos kárpátaljainak minden bizonnyal nem sokat mond a trapplövészet. Legjobb esetben talán beugrik valami homályos kép sörétes puskával pufogtató alakokról, de ezzel aztán vége is a dalnak. Egy évvel ezelőttig még bizony a kárpátaljai vadászok se nagyon ejthettek zsákmányul agyaggalambot, de nemrégiben alaposan megváltozott a helyzet. (folytatás)

karpatinfo.net, X. 16

Lopás miatt indul eljárás a tiszatenyői polgármester ellen
A vadászati tilalom ellenére több vadat is lelőtt egy 49 éves tiszatenyői férfi szeptember végén a Határvölgyi Vadásztársaság területén; az ügyben lopás vétsége miatt indult eljárás. A vadőrök Tiszatenyő polgármesterét, Kazinczi Istvánt érték tetten, amint idegen területen vadászott. (folytatás)

szoljon.hu, X. 15

Trófeabemutató Kardosfán
A SEFAG Zrt. Vadgazdálkodási osztály a Hotel Kardosfa parkjában rendezte meg a szeptemberben terítékre hozott gímbikák trófea bemutatóját október 5-én. Összességében elmondható, hogy a 2011-es bőgési idény a 7 kg feletti átlagsúly, a 65–70%-os érmes arány és a 13 db, 10 kiló feletti trófea mellett tehát a közepesnél mindenképpen jobbnak mondható eredménnyel zárult. (folytatás)

sefag.hu, X. 14

 

Hurokkal támadnak az orvvadászok
A Dél-Alföldön az orvvadászok kedvenc célpontja a fácán és a mezei nyúl, a nagyvadak közül pedig leggyakrabban az őz esik áldozatul. A felderítés aránya ugyanakkor alacsony, a vadászati hatóság évente csupán 5–10 eljárást tud indítani. (folytatás)

hvg.hu, X. 14

TAEG Zrt. trófeaszemle (videó)
Trófeamustrára invitálta a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vendégvadászait a gímszarvasszezon végeztével. Idén aranyérmes bika nem esett, de összességében javult az érmesek aránya javult. (folytatás)

youtube.com, X. 13

20 éves vadászlány akcióban
Úgy kezdődött, hogy kijártam apával az erdőbe, mert mindig érdekelt a zsigerelés – mondta Mergancz Nóra. Ezzel a szelíd tekintetű, szolid külsejű fiatal lánnyal voltam vadászaton. Megpróbáltam rájönni, hogy ez miért jó neki. Hát, nem mondom, hogy teljesen megértettem. (folytatás)

divany.hu, X. 13

 

SZÉKELYFÖLD: Kényszervágás medvék miatt
A medvék nem csak akkor okoznak kárt, amikor juhnyájainkat és teheneinket támadják meg: sokkal jelentősebb a veszteség, amikor gyanta után kutatva ötven-hatvan esztendős telepített fenyőfák törzsét meghántják, a kéreg nélkül maradt részt pedig gombás fertőzés támadhatja meg. A vargyasi erdő-közbirtokosság idén mintegy négyezer köbméter fenyőt kénytelen emiatt kivágni, de ez a közeljövőben akár további tízezer köbméterrel is nőhet. (folytatás)

3szek.ro, X. 13

Tisztelet a vadnak
A kürtösök hívó jelére vadászok és vendégek sereglettek össze az V. Kaposvári Állattenyésztési Napok szombat délelőttjén. A Magyar Vadászok Himnuszának meghallgatása, valamint a vadaknak járó tiszteletadást követően kezdődött a megnyitó. Minden elejtett vadnak, legyen az akár apró-, akár nagyvad, kijár a végtisztesség. A vadászkürt – mint az egykori harci kürtök kései utóda – ma is fontos segítője a vadászat szervezésének, a megfelelő hangulat megteremtésének, illetve a végső tiszteletadásnak. (folytatás)

mmgonline.hu, X. 12

 

SZÉKELYFÖLD: Konfliktusban a nagyragadozókkal
Témáját tekintve újdonságszámba menő találkozó helyszíne volt tegnap a baróti vállalkozóközpont tanácsterme: a baróti magánerdészet meghívására a brassói Transilvania Egyetem erdőgazdálkodási karának kutatói számoltak be arról az Európai Uniós projektről, melynek célja az országunkban található medve- és farkasállomány kezelésének hatékonyabbá tétele, annak a ténynek a tudatában is, hogy a két nagyragadozó egyre több esetben kerül konfliktusba az életterüket mind nagyobb mértékben birtokba vevő emberrel. (folytatás)

forestpress.hu, X. 12

Megelőzhetők a vadbalesetek
A vadásztársaság szerint a járművezetőknek alapvető kötelezettsége, hogy a szabályokat betartsák és az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek. Ha vad ugrik, lép az autó elé, akkor lehetőség szerint ne rántsuk félre a kormányt. Maradjunk az úton, fékezzünk, a frontális ütközésnél nagyobb az esélye, hogy kisebb sérüléssel, anyagi kárral ússza meg a jármű vezetője a balesetet. Erdős területen, főként sötétben pedig fokozottabban kell odafigyelni. (folytatás)

nyugatmagyar.hu, X. 11

 

Új szabályok a lőfegyverek kivitelére
A képviselők új, az Európai Tanáccsal előzetesen egyeztetett szabályokat fogadnak el csütörtökön a polgári használatú lőfegyverek - például sport- és vadászfegyverek - kiviteléről. A lehető legnagyobb biztonság garantálása mellett az Európai Parlament azt is igyekezett elérni, hogy az Unióból ideiglenesen kiutazó sportlövőknek és vadászoknak ne kelljen felesleges eljárásokkal bajlódniuk. (folytatás)

orientpress.hu, X. 11

Két bika 24 óra alatt
Diana és Szent Hubertus kéz a kézben vezette 2011 szeptember 12-én Kesztler Gábor vendégvadászt aki a sellyei gróf Draskovich Iván vadásztársaság területén reggeli cserkelésen Földesi Kálmán kísérő vadász segítségével 6.50kg-os villás bikát ejtett el. A bikát bőgőkürt segítségével 10 méterre sikerült behívni amikor a lövés eldördült. (folytatás)

baranyai-vadaszkamara.hu, X. 11

Halálos vadbaleset Sopronkőhidánál
A soproni tűzoltók kedden kora este fél hat után pár perccel kaptak jelzést, mi szerint közlekedési baleset történt Sopronkőhidánál a Páneurópai Piknik felé vezető úton. Egy Nissan fának ütközött, majd az árokban állt meg. A kiérkező mentők azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Mivel a karambolos gépjármű közelében elütött őz hevert, feltételezhető, hogy vadbaleset történhetett. A tragédiának nem volt szemtanúja. (folytatás)

police.hu, IX. 9

 

Vadászat kerekes székből
Kerekesszékkel az erdei ösvényeken: mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetőek lesznek rövidesen azok a vadászlesek, amelyeket a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területein építenek. Magyarországon is egyre nagyobb az igény a speciálisan kialakított vadászépítmények iránt, más országokban, például Ausztriában, Németországban, valamint a skandináv államokban pedig már hétköznapinak számít ez az elvárás. (folytatás)

hirado.hu, X. 10

Emlékezés az elhunyt vadászokra
Az elmúlás és a teremtés találkozott Mindszenten október 8-án. Az őszi, Mindenszenteket megelőző szentmise az elhunyt vadászokért már negyedik alkalommal emlékezett azokra, akik már nincsenek köztünk. Ám a misén megszentelt, Bozó Tibor faragta Hubertus-emléktábla az alkotás, a valóraváltás, a természet és a művészet összhangját hordozza magában. (folytatás)

promenad.hu, X. 9.

130 éve született Kittenberger Kálmán
Százharminc éve, 1881. október 10-én született Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, vadász, gyűjtő, a magyar vadászirodalom klasszikusa. Születésének századik évfordulóján a Magyar Posta Zrt. bélyeget adott ki arcképével, nevét viseli a Veszprémi Növény-és Vadaspark. Nagymaroson mellszobra áll. (folytatás)

pecsma.hu, X. 8.

 

Aranyérmes bika terítéken
A CSEHI-IMRÉDl Vadásztársaság büszkeségeinek sorát bővíti az az aranyérmes őzbak, amit húsz év után először sikerült elejteni. 503 gramm volt a kiskoponyás bírálati súlya. Jól sikerült az idei szarvasbika vadászat is. Tizenkét kilövést terveztek be, ebből nyolcat teljesítettek a bőgés ideje alatt. Négy érmes lett: három bronz és egy aranyérmes, aminek 11,67 kilogramm volt a bírált tömege és 225,47 pontot kapott. (folytatás)

forestpress.hu, X. 7

A Mátra legszebb gímszarvas-trófeái
Egy aranyérmes, tíz kilós trófeát is megcsodálhattak a vadásztársak a II. Gímszarvas Trófeabemutatón. Dudás Béla, a mátrafüredi erdészet vezetője ismertetőjében elmondta: az idei szezonban tíz érmes trófeát termett az erdészet vadászterülete, az említett egy arany mellett négy ért ezüst, öt pedig bronz érmet. Az átlagsúlyuk 5,87 kilogramm volt, az érmeseké 7,3. Ebből magaslik ki az aranyérmes a maga tíz kilogrammos súlyával. (folytatás)

heol.hu, X. 7

 

SZÉKELYFÖLD: Vadászati múzeum lesz a Sepsiszentgyörgyön
Vadászmúzeumot rendez be a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a belvárosi műemlék Bene-házban. A projektre 2,3 millió lej uniós támogatást pályázott meg a városháza, ebből 600 ezer lej a fejlesztési minisztérium hozzájárulása. (folytatás)

szekelyhon.ro, X. 7

A Fedics Mihályban nem mese a magukról való gondoskodás
A Bátorligeti ősláp és környéke, valamint a Fényi erdő, valamint a vele szomszédos rekettyés, galagonyás, vízzel borított nádasok jól körülhatárolva a vetett mezőgazdasági kultúrával ideális helyet biztosítanak a vaddisznónak. Van is belőlük szép számmal. Ebből következik, hogy az említett bokrokkal szabdalt rét hiába kínál jó fészkelési lehetőséget a fácánnak, egyre kevesebb a természetes szaporulat. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, X. 7

Csodaszarvas Zalából
Kapitális gímszarvasbika esett a Lovászi Olajbányász Vadásztársaság területén szeptemberben. Mutatós trófeáját lapzártánkig első és másodfokon is elbírálták már a szakhatóságok, s az eljövendő hetekben az is kiderül, vajon a megszerzett és utóbb némileg korrigált pontszám elegendő lesz-é ahhoz, hogy a Földművelésügyi Minisztérium nemzeti értékké nyilvánítsa azt. (folytatás)

forestpress.hu, X. 6

Kötelező-e a vadveszélyt jelző tábla?
Félreértés keltett riadalmat a vadászok között. Egy jogszabály-módosítás miatt a vadveszélyt jelző táblákat kilométerenként minden úton el kell helyezni – így szólt a hír, ám Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) jogásza szerint az állítás nem felel meg teljesen a valóságnak. A szakember kérdésünkre megerősítette, hogy valóban változott a közúti táblák állítására vonatkozó normaszöveg, viszont a helyzet nem olyan súlyos, mint elsőre hihetnők. (folytatás)

mno.hu, X. 6

 

SZÉKELYFÖLD: Védett vadak pusztítanak
Háromszéken az év elejétől negyvenhat esetben jeleztek medve által okozott vadkárt, négy alkalommal pedig farkasok pusztítottak el juhokat – közölte érdeklődésünkre Benedek-Káplár Gábor, a megyei környezetvédelmi hivatal igazgatója. A gazdáknak legtöbb két napon belül kell jelenteniük az önkormányzatoknál a történteket, ezután kezdődhet a kártérítési eljárás. (folytatás)

3szek.ro, X. 6

Busz ütött el egy szarvast
Menetrendszerinti autóbusz gázolt halálra egy szarvast a Baranya megyei Mohács és Babarc között vasárnap este. A balesetben személyi sérülés nem történt, az autóbuszban ötvenezer forint kár keletkezett. (folytatás)

police.hu, X. 6

 

ERDŐKERÜLŐ
– Kötelező-e a vadveszélyt jelző tábla?
– Csodaszarvas Zalából. Egy osztrák vadászvendég kapitális gímszarvasbikát hozott terítékre Szécsiszigetnél
– Búcsú a kiváltságoktól. A gyorstalpaló tanfolyamokkal már nem kerülhető meg az állami vadászvizsga

mno.hu, X. 6

VADEX szeptemberi vadászati eredmények
Az idei bőgés is jól kezdődött a vadászterületeinken, külföldiek és belföldiek egyaránt sikeres vadászatok után elégedetten tértek haza a kívánt trófeáikkal,közülük szeretnénk megosztani párat: Sárréti Ftk. szeptember 14. gímbika 235,62 CIC pont, trófeasúlya: 12,12 kg. (folytatás)

vadex.hu, X. 6

 

Megkezdődött a dámszarvasok násza
Jól zárult a gímszarvasszezon Somogyban. Több 12 kiló feletti agancsú bika is puskavégre akadt. A dámvadászat azonban még csak most kezdődik. Itt is jó évre számítanak a vadászok. A bikák már barcognak, elkezdődött a nászuk. (folytatás)

kapos.hu, X. 5

Rekord számú trófea
Káptalanfa-Sárosfő – A Bakonyerdő Zrt. kiegyensúlyozott gazdálkodására utal, hogy a szeptemberi szarvasbőgés idején rendszeresen 75–77 darab hat kilogramm feletti trófeával rendelkező gímbikát lőnek. Nem az a célunk, hogy dicsekedjünk, hanem, hogy valós képet mutassunk: milyen vadállománnyal rendelkezünk, azzal miként gazdálkodunk. Mindezt Varga László vezérigazgató mondta a Bakonyerdő Zrt. hagyományos trófeaszemléjén . (folytatás)

naplo-online.hu, X. 5

Trófeamustra a Gyulaj Zrt. Szálláspusztai vadászházánál
Immár hagyományőrző módon, a szarvasbőgés záróakkordjaként került megrendezésre a Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészetének Szálláspusztai vadászházánál, a terítékre került gímbikák trófeáit bemutató szemle. (folytatás)

fataj.hu, X. 4

A KAEG Zrt. trófeamustrája Göbös majorban
Október 1-én került sor, immár másodízben, Győr-Moson-Sopron megyében a Kisalföldi Erdőgazdaság trófea mustrájára a Vitnyéd melletti Göbös majorban. A rendezvényt a Lővérek Vadászkürt Együttes nyitotta meg, ezután Kóródi Sándor erdészetigazgató, mint házigazda köszöntötte a megjelent vendégeket és hivatásos vadászokat. A köszöntés után Orbán Tibor vezérigazgató területenként elemezte az idei eredményeket. (folytatás)

forestpress.hu, X. 4

Két arany Hertelendy-Újmajorban
A Hertelendy Környezet és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület szeptember 25-én trófeszemlét tartott az Újmajori vadászházukban. A nagy érdeklődésre számot tartó eseményen a külföldi bérvadásztatás 2011-es trófeáit mutatták be. Amint az a szemlén elhangzott, a bőgés közepes volt, és a három napig tartó szeles időben igazi kihívás jelentett a vadászat. (folytatás)

Varga Márton, X. 3

 

VAJDASÁG: Vadászok napja az Újvidéki Vásáron
Vadászkürt-megszólaltató és szarvasbikabőgés-utánzó verseny is tartottak a vadászok napján az újvidéki Vadászati, Halászati és Idegenforgalmi Vásáron. A megmérettetéseket a Vajdaság Erdői Közvállalat standján rendezték. (folytatás)

tudositok.hu, X. 3

Konferencia a kárpáti típusú bikákért
A Felső-Tisza vidéki Vadgazdák Szövetsége szervezésében a Bockereki Vadásztársaság vadászházában több mint hetven – nem csak a szövetséghez tartozó – érdeklődő vadász konferenciát rendezett a címben említett alfajjal való gazdálkodás egységes szemlélettel való kezeléséről. (folytatás)

Zsoldos Barnabás, X. 3

 

A rövid szarvasbőgési szezonban gyengébbek a trófeák Tolnában
A szokásosnál rövidebb volt az idei szarvasbőgési szezon, ennek ellenére szép bikák kerültek puskavégre Tolna megyében – írja a Tolnai Népújság. A trófeák ugyanakkor az eddigi bírálatok tanúsága szerint az idei vadászati idényben fajsúlyra valamivel gyengébbek, mint a korábbi években. (folytatás)

agromonitor.hu, X. 3

261 pontos a zalai bika
Akár nemzeti kinccsé is nyilváníthatják azt a kapitális trófeát, amely a héten megtartott másodfokú bírálaton 261 pontot kapott. Az agancs viselőjét, egy 15 évesre becsült bikát még szeptember elején ejtették a Zala megyei Szécsisziget határában. (folytatás)

zalaihirlap.hu, X. 2

„Egy állat, egy lövés” – riport a szibériai lápok vadászairól
Lánctalpas kétéltűekkel, puskával a lábuk között járják a mocsarakat a szibériai tajga vadászai, akik még igazi vadonban néznek farkasszemet a barnamedvékkel és jávorszarvasokkal. Azt mondják, a borz húsa betegségek ellen is jó, egy helyi legenda szerint pedig csak az lesz igazi férfi, aki puszta kézzel legyűr egy medvét... (folytatás)

origo.hu, X. 2

Látogatás a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft.-nél
Kalamár Ödön ügyvezető igazgató úr meghívására érkeztünk szeptember 21-én az Óbudai Gyöngysor utcába, hogy a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. működésébe betekintést nyerjünk. Kalamár úr kedves köszöntő szavai után Szajkó István, a cég műszaki szakértője, főmunkatársa tartott érdekes előadást a fegyvervizsgálat történelméről. (folytatás)

Bán Beatrix, X. 2

HÍRARCHÍVUM

2004
2005. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2006. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2007. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.
2008. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2009. I–III.IV–VI.VII–IX.X–XII.

2010. I–III. IV–VI. VII–IX.X–XII.
2011. I–III. IV–VI.VII–IX.

 

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-788-0390; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net