HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK, TUDÓSÍTÁSOK

SZÁRNYAS „VADÁSZTÁRS” AZ UDVARBAN

Ezév november 6-án valamikor délelõtt fél 10 körül értem haza, szokásos õz tarvadazásomról. Amikor a kaput kinyitottam majd szívrohamot kaptam, hiszen mint a képen is látható, éppen a kapu mellõl, a füvezett részrõl libbent el egy ragadozó madár. Komolyan megijedtem és hirtelen azt sem tudtam, milyen szárnyas vadászkolléga vámolta meg az udvaron lévõ fenyõfán fészkelõ balkáni gerléket.

Volt azonban annyi idõm, hogy a laposan húzó madarat távcsõvel megtaláljam. Amikor belépésemkor ellibbent, nagysága szembetûnõ volt, elõször csodálkozva azt hittem egy hím héja vágott be, de a távcsõ egyértelmûen mutatta, hogy egy hatalmas tojó karvaly jött portyára hozzám. Tisztelem a ragadozó madarakat, így miután távcsõvel szemügyre vettem, kalapomat megemelve kiabáltam utána egy "Waidmannsheil"-t.

Parkokban és tanyákban néha látni bevágó ragadozót, de hogy ilyen közel és ennyire bent a lakott területen, házban ejtsen táplálékot, ezt még nem tapasztaltam. Érdekessége volt még, hogy egy igen nagy testû tojó karvalyról volt szó, mint említettem elõször héjának is néztem mérete miatt, de aztán kecses lábai és jellegzetes röpképe elárulta még hátulról is eredetét.

A képen jól látható, hogy mennyire bátran vadászott égi kollégánk, a kaputól a gerletetem maximum 3 méterre van, és mint a maradékból látszik, szinte az egészet elfogyasztotta már, így tetemes idõt tölthetett nálam „vendégvadászaton” a karvaly.

CSERNÁK ROLAND
Nimród Tudósítói Hálózat, XI. 14.

Várjuk a vadászok, hivatásos vadászok beszámolóit.
Fax: (1)-354-0622; e-mail: szerkeszto@vadaszat.net