1188 Bp., Pestszentimre, Nagykõrösi út 24/A • Tel.: 291-8889; (30)-922-1322; Fax: 292-2991;
E-mail: vadaszaruhaz@enternet.hu
Nyitva: H–P: 9–18-ig – TÉRKÉP

blaserklub.hu – Norma lõszerek


KIRÁLYOK TÖLTÉNYE – TÖLTÉNYEK KIRÁLYA!

ALASKA:

Az 1940-es évektõl kezdve folyamatosan gyártják. Különösen mélységi hatását dicsérik, fõként közepes termetû nagyvadfajokra fejlesztették ki.

PLASTPETS / PPDCI: Kis mûanyag gömböcskében végzõdik. Egy részben óvja az ólommagot, másrészt pedig megakadályozza, hogy a fegyver visszarúgásakor a középagytárban lévõ tartaléktöltények hegye megsérüljön, mert az igencsak elõnytelenül hatna azok ballisztikájára. Becsapódáskor, vadtestet érve pedig feszítõként mûködik, az ideális torzulást – felgombásodást – hivatott elõsegiteni. A lövedék tombak burkolata a hátsó részen meglehetõsen vastag, onnan fokozatosan elvékonyodó, a csúcs felé belül barázdált a szabályozott expanzió érdekében.
VULKÁN: 1980 óta létezik. Kialakitását tekintve a lövedék leginkább az angolul Soft Pointnak hívott ólomhegyûekhez hasonlatos, de ennél a végén a tombak köpenyt visszatûrték, ezáltal kis üreget hoztak létre, mely némi képzelõerõvel kráterhez hasonlít. Ebbol kiindulva, kapta a nevét (vulkán). Vadtestet találva nagyon gyorsan torzul, hamar öl. Jó lövésnél gyakori, hogy a vad tûzbe rogy. Egy eredetileg francia kimutatás szerint 1990–1996 között hat vadászszezonban kisérleteztek különbözõ kaliberekkel-töltényfélékkel, összességében 26 611 vad elejtésének körülményeit dolgozták fel, módfelett alaposan. Ez alapján például kiderült, hogy nagyvadra leginkább 9,3×62-es kaliber vált be, ott az esetek többségében a vad egybõl a földre hanyatlott, vagy a menekülési távolság átlagossan tíz méter volt. A töltények vonatkozásában pedig magasan a NORMA VULKÁN vezet, második a WINCHESTER SILVERTIP, harmadik megint a svéd cég terméke: a NORMA PLASTPETS, melynek használatakor 70%-ban a nagyvad tíz méteren belül összerogyott.
 
BLYSPETS: Magyarra fordítva annyit tesz: ólomhegyû. Ez a Norma lövedék teljesen megfelel az angol SOFT POINT jelzésünek. Már az 1800-as évek legvégétõl alkalmazzák
NOSLER PARTITION: A NORMA közel negyven esztendeje kinálja ezt az eredetileg amerikai találmányt. John A. Nosler fejlesztette ki 1947-ben. A lövedéken belül az ólommagot középtájt egy erõs tombak válaszfal osztja ketté. Ezáltal még alacsony sebességnél is, ha lágy testrészeket ér, megbízhatóan gombásodik fel az eleje, ugyanakkor kemény, szívós csontot zúzva is mélyre hatol. A lövedék külsõ és belsõ kiképzése, tombak köpenyének falvastagsága anyaga valóban ideális. Egyetlen igazán hátrányos tulajdonsága, hogy az ára bizony eléggé borsos, de véleményünk szerint megéri a ráforditott összeget.
NOSLER BALLISTIC TIP: Áramvonalas torpedó formájú lövedék, mûanyag (polikarbonát) csúccsal a végén. Farrésze vaskosan burkolt, csónakszerûen összeszûkül. Jól tartja a sebességét, mélyre hatol. Igen lapos röppálya, kiváló ballisztika jellemzõ rá.
SWIFT SCIROCCO: Nagyon hasonló az elõzõleg bemutatott lövedékkel szerelt NORMA töltényhez. Ez is torpedó formátumú, farrészén vastag köpennyel, mely szintén összeszûkül, mûanyag csúcsíves, szabályozott expanziójú. Lényeges különbség a kettõ között, hogya Swift Sirocco ólommagja kémiai eljárással az azt burkoló köpenyhez kötött, ami a szilánkhatást minimálissá teszi. Erõteljes felgombásodást követõen is egyben marad a lövedék. Aránylag új konstrukció, a trófeavadászok közül világviszonylatban is egyre többen pártolnak át rá, nagyszerû ballisztikai értékei miatt.
NORMA TXP = SWIFT A – FRAME:
Ahogy a Swift Sirocco hasonlít a Nosler Ballistic Tiphez, fõbb vonalaiban úgy mintázza a Swift A – Frame a Nosler Partitiont. Ennek belsõ ólommagja is tombakfallal két részre bontott, s mint a többi neves elõdjénél, szintén kémiai eljárással rögzítették az ólommagot és a külsõ rézköpenyt. Ez a típus 1997 óta van forgalomban.

ORYX:
Az Oryx úgy fest, mint egy kissé csapott hegyû, ólomvégû, osztott köpenyû lövedék, a különbség itt is az, mint a fentieknél – az ólommag kémiai eljárással kötött a tombak burkolathoz. Ideálisan gombásodik, aránylag gyorsan, teljes tömegébõl több mint 90%-ot, megõriz, mélyre hatol, jó a ballisztikája.

BARNES TRIPLE SHOCK: Az új hollow point töltény kemény sárgarézbõl készült. A lövedéken rovátkolt gyûrûk találhatók, hogy csökkentse a nyomást és növelje a torkolati sebességet. A teljesen fémbõl készült konstrukció maximális súlymegtartást és mély behatolást eredményez.

 

NOSLER ACCUBOND: Az új ötvözött lövedék amely egy megerõsített hüvelyben kúposan kialakított polimer típusú heggyel van ellátva. Kitûnõ repülési tulajdonsága a nagy pontossággal kombinálva mély behatolást és szabályozott gombásodást eredményez.

Vadászfegyverek, távcsövek, vadászati cikkek vásárolhatók OTP-részletre 1 000 000 Ft-ig!
Bankkártya-elfogadóhely!
Webáruház: vadászruházat 48 órán belül, futárszolgálattal, utánvéttel.