Országos Vadászati Adatbázis
© www.vadaszat.net – © www.nimrod.hu


 

Nimród Irodalmi pályázat 2005

December 15-én került sor a Nimród Irodalmi pályázatának hagyományos, éves díjkiosztó ünnepségére. A rendezvény az OMVV tanácstermében zajlott, ahol dr. Zoltán Attila főszerkesztő köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Pechtol Jánost a díjak átadására.

A fődíjat Hegyvári János nyerte „A bíró-réti madonna” című írásával, a további hat díjazott dr. Gaál Ágnes, Horváth Lajos, Kántor B. Péter, Kék István, Szabó József és dr. Szabó László voltak. A Nimród-díjat, amelyet a vadászati művészet terén végzett kiemelkedő teljesítmény alapján ítél oda a szerkesztőség, ez évben Bence László agancsfaragó művész kapta, akinek munkáival majd mindenki találkozhatott a vadászrendezvényeken.

Pechtol János beszédében hangsúlyozta, hogy a vadászati kultúra, a vadászirodalom ugyanúgy része a magyar vadgazdálkodásnak és vadászatnak, mint a vaddisznó- és fácánhajtások. Jó tudni, hogy az ilyen tehetséggel megáldott emberek nem csak puskát forgatnak, hanem tollat is, és írásban is megörökítenek valamilyen emléket. Akkor is nagy értéke van ennek, ha Magyarországon a „könyvgyűjtő tábor”, akik a vadászkönyveket megveszik és szívesen olvassák, csak mintegy ezerre tehető az ötvenötezer vadászból. Egy-egy ilyen pályázaton nem annyi tehetség vesz részt, amennyi az ötvenötezer vadászban rejlik, az évek során a résztvevők száma stagnál. Örömét fejezte ki, hogy minden évben új arcokkal találkozhatunk, ami azt jelenti, hogy vannak új tehetségek az egy-két visszatérő mellett is. Minden résztvevőt bíztatott, hogy irodalmi tevékenységüket ne hagyják abba, mert a pályaművek nem csak saját örömükre, hanem a többi vadász örömére is szolgálnak, mivel a vadászújság közli a díjazott pályamunkákat.

Dr. Nagy Domonkos Imre, a zsűri elnöke meglepetését és örömét fejezte ki, mert véleménye szerint az idei pályaművek a korábbiakhoz képest magasabb irodalmi színvonalat képviseltek. Több olyan írásról is említést tett, melyek nem csak mondanivaló, hanem megformáltság tekintetében is kiemelkedő volt. Néhány pályázót külön említett, dr. Gaál Ágnes munkájából kiemelte, hogy Zrínyi haláláról szakmailag és politikailag is hiteles novellát alkotott. Kántor B. Péter líráját Mécs László költészetéhez hasonlította, aki Vajda János óta az egyetlen neves magyar költő volt, aki vadászott is. Dr. Szabó László írásában a néhai Láng Rezső (Sólyom) szellemiségét fedezte fel. A fődíjazott Hegyvári János pályamunkáit a vadászirodalom keretein túllépve, a valódi irodalomhoz közelítőnek nevezte.

Az ünnepség befejeztével Pechtol János saját, humoros-szatirikus versét szavalta el, melyet a vadászok és vadászfeleségek közötti ellentétek ihlettek meg. A beszédeket és a díjak átadását követően sültekkel, süteménnyel, jóféle borokkal látták vendégül a megjelenteket.


Dr. Zoltán Attila megnyitja az ünnepséget


Hegyvári János átveszi a fődíjat


A díjazottak és dr. Nagy Domonkos Imre

Preisz Gyula XII. 16.