PUSKÁS IRÉNKE RECEPTJEI

SZALONKA

SZALONKA A GASZTRONÓMIÁBAN

Zömök testû, hosszú csõrû, avarszínû tollazattal, galamb nagyságú ez a különleges madarunk a szalonka. Évente kétszer vonul át hazánkon, tavasszal március-áprilisban, és õsszel a fagyok elõtt szeptemberben. Tavaszi húzáson engedélyezett a vadászata, már akinek türelme van kivárni ezt az óvatos madarat , és szerencséje van a lövésben. A szalonka vadászata egyben a szezon kezdetét is jelenti, kellemes friss reggeleken vagy a langyos tavasz illatú estéken hódolhatunk e szenvedélynek. Ha sikerül elejteni néhány madarat, nagyszerû gasztronómiai élvezettel is gazdagodhatunk, Fenséges, ízletes pecsenyét készíthetünk.

Elkészítése is nagyon különbözik a többi vadszárnyasétól. A szalonka minden részét felhasználjuk az ételkészítés során, ez értendõ a belsõ részeire is. Sok háziasszony nem is tudja biztosan, hogy lehet a szalonkát elkészíteni. A szalonka beleit – sajátos táplálkozási szokásainál fogva – ne dobjuk el, megmosva önálló ételként szervírozhatjuk – szalonka salmi fokhagymás krutonnal. A legtöbb ételnél a szalonkát nem bontjuk fel, megmosva a belsõ részekkel együtt sütjük meg. Majd utána készítünk salmit a belekbõl.

Szalonka sütve

HOZZÁVALÓK:
2 db szalonka, só, 10 dkg szalonna, 10 dkg libazsír, 1 dl húsleves, 5 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, bors, petrezselyem zöldje, kenyér- vagy zsemleszeletkék, fokhagyma.

A megmosott szalonkát nem bontjuk fel, hanem belsõ részeivel együtt sütjük. Kívül sóval alaposan bedörzsöljük , a mellét szalonnaszeletekkel megtûzdeljük. Sütõedénybe téve forró zsiradékkal meglocsoljuk, kevés húslevest aláöntve szalma sárgára sütjük.
Mikor kissé lehûlt felvágjuk, a belsõ részeit kiszedjük. A beleket és a májat használjuk, a többi részét eldobjuk. A májat és a beleket apróra vágjuk, majd forró vajon kevés reszelt hagymával összepároljuk. Ez csak néhány perc, mert a belsõk már puhák. Sózzuk, borsozzuk és apróra vágott petrezselyem levéllel ízesítjük. Kis kenyér- vagy zsemleszeletkéket vajon megpirítunk fokhagymával bedörzsöljük, a salmit erre tesszük a tálalásnál. Közben a kihûlt szalonkákat kettévágjuk, vissza tesszük a sült zsírjába, felmelegítjük.
Rizzsel, fokhagymás krutonokkal és a salmival tálaljuk.


Szalonka konyakos fehérborban

HOZZÁVALÓK:
2 szalonka, 1 evõkanál vaj, 10 dkg baconszalonna, 1 kacsa mája, só, bors, kakukkfû, 1 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 1 húsleveskocka, 1 dl fehérbor, 1 evõkanál olaj, 1 evõkanál konyak, 1 csokor friss petrezselyemzöld

A megtisztított szalonka belsõségét apróra vágjuk, vajon a felkockázott baconnal megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott kacsamájat, készre sütjük néhány perc alatt, utána félretesszük.
A szalonkát kívül-belül sózzuk, borsozzuk, kakukkfûvel beszórjuk. Sütõedénybe téve melléadjuk a szálasra vágott vöröshagymát, babérlevelet, 1 húsleveskockát, 1 aprított sárgarépát. Leöntjük az olaj, bor, konyak keverékével. Lefedve sütõben pároljuk, majd pirosra sütjük. A kész szalonkát kicsontozzuk, kis darabokra vágjuk, a májas belsõséggel, a sült levével elkeverjük, a babérlevelet kidobjuk.
Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva, párolt rizzsel kínáljuk.Szalonka töltve

HOZZÁVALÓK:
1 szalonka, 1 zsemle, kevés tej, 5 dkg baconszalonna, 1 evõkanál mazsola, 1 evõkanál apróra vágott mandula, 1 evõkanál puha vaj, szerecsendió õrölve, 1 csirkemáj, 1 egész tojás, só, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 dl tejföl.

A megtisztított szalonkát töltésre elõkészítjük, a belsõ részét kivesszük és összevágjuk. A töltelékhez a zsemlét tejben puhára áztatjuk, majd kicsavarva összemorzsoljuk. A baconszalonnát apró kockára vágjuk, a mazsolával, mandulával, puha vajjal, szerecsendióval, egy elkapart csirkemájjal , a nyers tojással összedolgozzuk. Betöltjük a belsejébe, hústûvel összetûzzük . Kívülrõl bedörzsöljük a sóval elkevert zúzott fokhagymával. Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, a végén a tejföllel leöntjük és pirosra sütjük.

Vajas burgonyapürével tálaljuk

E-mail Irénkének: ikepuskas@dunaweb.hu